StoryEditorOCM
PanoramaBOGATSTVO DALMACIJE

U ovom kraju svaka kala priča svoju priču: imamo popis nezaobilaznih mjesta koja morate doživjeti barem jednom

Piše Tanja Šimundić Bendić
17. listopada 2024. - 09:37

Put uzduž i poprijeko Splitsko-dalmatinske županije prepun je puteljaka koji se isprepliću kao svojevrsni krvotok života. Odakle onda krenuti u upoznavanje splitske županije, srca Dalmacije? Teško je to pitanje s obzirom na to da u ovom kraju nema mjesta koje na neki način nije originalno, autentično – svoje.

Zato smo izbor prepustili profesionalcu, enciklopediji znanja kad je prošlost i sadašnjost Dalmacije u pitanju. Vanja Valtrović, turistički vodič, krenuo je od Splita, njegove nezaobilazne točke, a to je Dioklecijanova palača. O njezinu značenju dovoljno govori i UNESCO-ova zaštita, koja se kao plašt natkrilila ne samo nad ostacima iz rimskog, Dioklecijanova doba, nego i nad svim onim što je kasnije u Palači sagrađeno kad se iz carskog ljetnikovca rađao grad.

image

Carski trg Peristil, mjesto je na kojem se priređuju događaji od najvećeg kulturnog značenja
Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/Cropix

Palača je splitsko tkivo, u njoj i dandanas pulsira život: roba se vješa po tiramolima, njeguju se skriveni zeleni vrtovi, ali i bori se sa svom silom turista i onim što turizam, i dobro i loše, sam po sebi donosi.

Splićani iz povijesne jezgre, čuvari baštine, spašavaju centar grada od zimske učmalosti, ne dopuštaju da se s odlaskom stranaca pretvori u zonu duhova.

Split je Split sa svojim pjacama, pjacetama, kalama, ulicama popločanim kamenom... On je i poznata ulica Pusti me proć, u kojoj se i dva “đentilasta čovika” teško mogu mimoići, kao i veličanstveni, jedinstveni Peristil, carski trg.

Split su i šarmantne Prokurative i mistični Get. Najveći dalmatinski grad pravi je spoj starog i novog: fantastičnog sklopa Šperuna i arhitektonski genijalnog Splita 3, koji je svojedobno zavrijedio najveće strukovne nagrade doma i u svijetu.

Na Staroj plinari

Split je i pučki Veli Varoš, priča ribara s Matejuške i dom “bilih” kod Stare plinare, gdje je Hajduk odigrao svoje najslavnije partije. Split, domaći će reći, istovremeno je i najluđi i najlipši grad na svitu.

– A tek koji korak dalje, i već smo pred još dva povijesna prvijenca: Solinom i Trogirom. Solinska nezaobilazna povijesna i turistička točka su iskopine, Manastirine, a posebni “touch” gradu na Jadru daju znamenite kulturne manifestacije. Iznad njega se uzdiže druga važna atrakcija, Kliška tvrđava, s njezinom pričom o legendarnim uskocima. Građevina je to koja stameno dominira nad cijelim splitskim bazenom, a svjetsku je slavu stekla u globalno popularnoj seriji “Igra prijestolja”. Moram se osvrnuti i na Trogir i njegovu jezgru, otočić na kojemu je sagrađen grad, na trogirsku katedralu, i u njoj, kao najznačajnije, Radovanov portal, radove čuvenog Nikole Firentinca. Svakako moramo istaknuti i gradove u zaleđu: Sinj, Imotski, Vrgorac, Trilj, Vrlika… – nabraja Valtrović.

image

Članovi povijesne postrojbe ‘Kliški uskoci’ na Kliškoj tvrđavi

Tom Dubravec/Cropix

Tko nije čuo za Sinjsku alku? Viteška povijesna igra fenomenalni je spoj baštine i turističke akvizicije, događaj za koji se uvijek traži ulaznica više. Kad ste u Sinju, pod obvezno morate posjetiti i iznimni Muzej Sinjske alke.

– U Trilju su ostaci čuvenog rimskog Tiluriuma, a uz njih svakako vrijedi obići mlinice u kojima ćete i dandanas imati priliku vidjeti mlinare zaposlene na proizvodnji brašna. Svakako bih preporučio i posjet Vrlici, selu Cetina, smještenom kraj njezina izvora; izvoru koji je pravo savršenstvo prirode, veliko modro oko, predivan ukras ovoga kraja i jedna od najvećih turističkih atrakcija Dalmatinske zagore. Krećemo u pravcu juga, u smjeru Brača, Hvara i Visa, čije je povijesno nasljeđe također pravi mamac za brojne turiste – veli Vanja.

Brač karakteriziraju brojna naselja u kopnenom i obalnom dijelu otoka. Među njima važno mjesto zauzima mali Škrip, a u njemu Muzej otoka Brača, te kamenolomi, kako oni novijeg datuma, tako i oni iz rimskog doba, gdje se vadio kamen za gradnju Dioklecijanove palače.

Svako naše malo bračko misto svoju štoriju ima: težake, ribare, kamenoklesare.

– Otok Hvar nepresušno je vrelo ljepote i bogatstva nataloženog kroz stoljeća. Ono što se neizostavno mora spomenuti jest polje pokraj Staroga Grada, upisano na UNESCO-ovu listu materijalnog nasljeđa. Tim otokom svakako dominira i grad Hvar s njegovom znamenitom tvrđavom, Forticom, takozvanom Španjolom, koja se uzdiže visoko iznad Hvara. To je svakako i Hvarsko kazalište, znamenita građevina s gradske rive. Vis se diči prirodnim ljepotama, tajanstvenošću, tvrđavama, a posljednjih je godina jako popularna turistička destinacija – kaže Valtrović.

Splitsko-dalmatinska županija ima svoje povijesne punktove i izvrsnu gastronomsku tradiciju koju je teško zaobići. Da vidimo što se tu krije: poljički soparnik, koji se na velika vrata vratio na gastronomsku scenu; znameniti brački vitalac, staro pastirsko jelo spravljeno od iznutrica mladog janjeta hranjenog na majčinu mlijeku. Meso vitalca se na metalnoj šipki obavije janjećim crijevima i pospe krupnom solju. Vrhunska je to poslastica.

Izvor ljepote

U kategoriju autohtonih jela spadaju i viška i komiška pogača, sinjski arambašići i drniški pršut, kojem nema premca. A sve to treba degustirati uz iznimni kaštelanski crljenak – zinfandel.

I priroda je u Splitsko-dalmatinskoj županiji fascinantna.

To su rijeka Cetina, koju treba posjetiti od samog izvora kroz kanjon do ušća u Omišu. Na njoj je industrijska baština, točnije neke od prvih hidroelektrana u ovom kraju.

image

Vrelo Glavaš, jedan od izvora Cetine Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Treba vidjeti snagu slapa Gubavice, a Cetinu oćutjeti i kroz rafting, zip line, free climbing… Ne, to nije kraj, to je početak: može li išta proći bez Modrog i Crvenog jezera u Imotskom, Modre špilje na Biševu, Zlatnog rata u Bolu, Paklinskih otoka ispred Hvara, posjeta Parku prirode Biokovo?

A onda se susresti i s nematerijalnom kulturnom baštinom, već spomenutom Alkom, vrličkim kolom, klapskom pjesmom, ojkalicama, ljepotama tradicionalnih zanata... Vrijedi se upoznati i s narodnim nošnjama, tradicijskim ribarstvom na otocima, brodicom falkušom, kojom su komiški ribari išli do Palagruže u lov na srdele, a koja danas, kao autentični tip ribarskoga broda ovog podneblja, sudjeluje na brojnim nautičkim festivalima po Europi.

Shvatili ste – dalmatinska je baština nepresušni izvor ljepote. •

Hotel Villa Pattiera****

Trumbićev put 9, 20210 Cavtat, tel: 020 478 800, e-mail: info@villa-pattiera.hr

Hotel Indijan****

Škvar 2, 20250 Orebić, tel: 020 714 555, e-mail: indijan@hotelindijan.hr

Hotel Berkeley****

Andrije Hebranga 116, 20000 Dubrovnik, tel: 020 494 160, e-mail: info@berkeleyhotel.hr

Hotel Korsal****

Šetalište Frana Krišinića 80, 20260 Korčula, tel: 020 715 722, e-mail: info@hotel-korsal.com

Boutique Hotel Adriatic****

Šetalište kneza Domagoja 8, 20250 Orebić, tel: 020 714 488, e-mail: info@hoteladriaticorebic.com

image

Adrian lenta

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2024 09:38