StoryEditorOCM
Panoramaomiljeni butici

Stručni vodič za shopping u Parizu ikone stila, kraljica mode otkriva svoje najdraže odabire, evo što i gdje kupovati

Piše MOZAIK SD
18. prosinca 2023. - 17:41

Pariz je sinonim za nevjerojatan stil – sa shopping scenom koja to dokazuje. Njegova kultna avenija Champs-Elysées obrubljena je luksuznim vrhunskim brodovima, dok je 20 gradskih povijesnih okruga prepuno neobičnih dizajnerskih trgovina, glamuroznih robnih kuća i izvrsnih natkrivenih galerija iz 19. stoljeća kao što su Galerie Vivienne i Galeries Lafayette Paris Haussmann. Čak je i riječ butik francuska, piše bbc.com.

Posjetitelji koji se nadaju kupovati poput Parižana bit će razmaženi izborom, a možda čak i pomalo zastrašeni. Jeanne Damas, kreativna direktorica pariške modne marke "It" Rouje, otkriva svoje najbolje odabire.

image
/Shutterstock

"Kada je riječ o kupovini, mislim da je jedna od lijepih stvari u Parizu njegova veličina", rekla je Damas, čiji se omiljeni butici nalaze u atmosferičnoj, umjetničkoj četvrti Saint-Germain-des-Près ili popločenom Le Maraisu, Stara židovska četvrt Pariza. "Prilično je malen u usporedbi s Londonom ili New Yorkom. Zapravo se prilično lako možete kretati pješice."

Ovdje su Damasina omiljena mjesta za kupovinu u njenom rodnom gradu:

1. Najbolje za modu

Gdje uopće početi tražiti modnu inspiraciju u najotmjenijem gradu na svijetu? Damas dobiva inspiraciju promatrajući svoje okruženje. "Jedna od mojih omiljenih stvari je sjediti u jednom od tipičnih kafića na uglu i promatrati ljude koji prolaze", rekla je, navodeći Café Le Nemours na Place Colette (1. okrug) kao svoj izbor za promatranje ljudi: " najbolja modna revija ikada."

Damasova zapažanja pomogla su joj da napravi karijeru u redefiniranju pariškog šika, što je vidljivo u čistim linijama dizajna u njezinom butiku Rouje u 2. arondismanu, koji je poznat po utjelovljenju stila "francuskinje" s romantičnim pletivom i kultnim cvijetom - haljina na omot Gabin s printom.

Kad nije na dužnosti, Damas je također obožavateljica pariških robnih kuća, poput modernog trokatnog konceptualnog butika Merci u Le Maraisu i povijesne robne kuće Le Bon Marché iz 19. stoljeća u 7. arondismanu. "Ima veliki izbor marki", rekla je za potonju.

image
/Shutterstock

Također voli tražiti vintage komade kao što su svilene kratke haljine iz 1940-ih u luksuznom vintage prodavaču Chez Snow Bunny, a po donje rublje odlazi do Yasmine Eslami: "ona je jedna od najboljih dizajnerica donjeg rublja u Parizu."

Što se tiče muške odjeće, Damas je odabrala Tricot, trgovinu trikotaže njezinog prijatelja Rémija de Laquintanea koja je upravo otvorila poslovnicu u Le Maraisu. "On je specijaliziran za reciklirani kašmir", rekla je. "Kvaliteta i boje su nevjerojatni."

2. Najbolje za uređenje doma i interijera

Čak i ako ne možete ispuniti svoj san o životu u Parizu, možete ponijeti malo pariškog stila kući sa sobom. Što se tiče kućnih potrepština za koje vrijedi provjeriti torbu, Damasov modni odabir Merci također nudi velik izbor namještaja, ukrasa, svijeća i umjetnina.

Ona također preporučuje dobavljača dizajna Boutique Maison de Campagne, poznatog po svom otrcanom šik namještaju i unutarnjem uređenju poput okrečenog namještaja i rasvjetnih tijela. "[Oni] imaju prekrasno kuhinjsko rublje i vintage vaze", dodao je Damas.

Krećući dalje na istok prema 1. arondismanu, Damas predlaže posjet zanatskoj radionici Astier de Villate; "odlično mjesto za pronalaženje izvrsne keramike." Keramika Astiera de Villatea ručno je izrađena u Parizu, a trgovina također prodaje mirise, umjetnički pribor i zgodne knjige o umjetnosti.

image
/Shutterstock

3. Najbolje za ljepotu i njegu sebe

Damas je jednako poznata po svojoj sofisticiranoj ljepoti "francuskinje" kao i po svom osjećaju za modu. Često nosim ono što zovem svojom ‘uniformom‘, rekla je. "Vrlo jednostavna odjeća. Istaknem je velikom crvenom usnom ili dodam dašak fantazije s dodatkom poput cvjetne kopče za kosu."

Njezina ljubav prema naizgled jednostavnim "velikim crvenim usnama" očita je u njezinoj čistoj liniji ljepote, Les Filles en Rouje, koja nudi razne ruževe za usne i prekrasne palete šminke, kao i luksuznu njegu kože.

Linija je dostupna u Damasinom butiku i u njezinom izboru za kupovinu ljepote, Oh My Cream, francuskom konceptualnom dućanu specijaliziranom za zelenu ljepotu. Oh My Cream ima nekoliko lokacija diljem Pariza i prodaje širok izbor ekološki prihvatljivih robnih marki, kao i luksuzne kozmetičke alate i dodatke prehrani.

Za ekstravagantne talijanske mirise i proizvode za kupanje, Damas također posjećuje pult Santa Maria Novella u Le Bon Marchéu, gdje uzima melograno u mirisnom raspršivaču mirisa za dom od terakote, koji joj se sviđa zbog začinskih nota nara.

4. Najbolje za književne darove

Kada je riječ o kupovini poklona, Damas svoje najdraže voli darivati knjigama. Srećom, poznatom književnom gradu Parizu ne nedostaje prekrasnih knjižnica (knjižara), poput omiljene nezavisne knjižare i prostora za događanja Ofr u Le Maraisu. "Uvijek možete pronaći dobar poklon", rekao je Damas iz četvrti koja je poznata po tome što privlači mnoštvo modernih književnika. "Imaju prekrasan izbor knjiga i eseja o umjetnosti."

image
/Shutterstock

Kad Damas želi pretražiti literaturu, odlazi u povijesnu knjižaru na engleskom jeziku, Shakespeare and Company; epicentar književnih velikana 20. stoljeća poput Ernesta Hemingwaya, Allena Ginsberga i Henryja Millera. "To je jedna od najljepših knjižara u Parizu", rekla je.

5. Najbolje za ženski nakit

Rodno mjesto legendarnih zlatara Cartier i Van Cleef & Arpels, Pariz je meka za ljubitelje nakita. Kupci mogu razgledati jedinstvene svjetlucave suvenire na ekstravagantnim pultovima u pariškim robnim kućama ili u nadolazećim buticima zanatskih proizvoda kojima upravljaju suvremeni pariški dizajneri nakita.

Damas je obožavateljica skulpturalnih, oštrih dizajna Charlotte Chesnais u njezinim buticima u Rive Gaucheu i Rive Droitu, koji su ujedno i prostori suvremene umjetnosti.

"Ne mogu govoriti u ime svih", rekla je Damas. "Ali za mene osobno pariški stil ima puno veze s jednostavnošću."​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 18:11