StoryEditorOCM
Panoramaživ je rock

Stigli rezultati istraživanja, evo što slušaju mladi Hrvati; Iznenadit će vas koji je žanr zasjeo na prvo mjesto

Piše Klara Rožman/Jutarnji list
8. studenog 2023. - 08:43

Glazba nam je važna, 85 posto ljudi u Hrvatskoj smatra kako ona pozitivno djeluje na mentalno zdravlje, u prosjeku se sluša 16,4 sati tjedno, a građani Hrvatske sve više je slušaju putem digitalnih glazbenih streaming servisa. Pokazalo je to drugo po redu istraživanje (prvo je bilo 2018. godine), o navikama slušanja glazbe u RH koje je u srpnju provela agencije Hendal.

- Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi na koji se način glazba sluša, koliko često i iz kojih izvora, s posebnim osvrtom na pitanja vezana uz korištenje digitalnih glazbenih servisa. Važno je bilo ustanoviti i koji su stavovi ispitanika prema intelektualnom vlasništvu, a s obzirom na značajnu povezanost mlađe populacije s glazbom posebnu važnost smo dali ispitivanju mladih u dobi od 12 do 15 godina - kaže Maja Vidmar Klarić ispred Hrvatske diskografske udruge.

Istraživanje je provedeno na 800 ispitanika plus 50 dodanih, u ciljnoj skupini staroj između 16 i 64 godina, s dodatnim uzorkom ispitanika starih između 12 i 15 godina kojima je glavni izvor pronalaženja nove glazbe besplatni streaming i kratke forme na Tik Toku.

image
Istraživanje Hdu/

Prema istraživanju, značajan pomak dogodio se kod korištenja digitalnih glazbenih streaming servisa pa tako 95 posto ispitanika poznaje barem jedan streaming servis, a 44 posto ispitanika sluša glazbu na plaćenim streaming servisima. Mladi od 12 do 15 godina pokazuju nešto drugačije navike: dominantni načini slušanja glazbe su besplatni Youtube streaming (80 posto), 70 posto ih sluša glazbu i na plaćenim servisima, a kod njih je često i slušanje glazbe na društvenim mrežama.

Radio i plaćeni servisi imaju najveći udio svakodnevnih korisnika – oko 80 posto, a i dalje je besplatno streamanje glazbe najkorišteniji i najprihvatljiviji način dolaženja do glazbe. Kao najčešći razlog nekorištenja plaćenih glazbenih servisa ispitanici ističu dostupnost glazbe na besplatnim servisima, poput Youtube-a.

Do nove glazbe Hrvati dolaze putem radija, besplatnog video streama, TV-a i društvenih mreža, a mladi ističu kako im je glavni izvor za nalaženje nove glazbe besplatni streaming te kratke forme na Tik Toku.

Hrvatski građani podjednako slušaju domaću i stranu glazbu, dok glazbu iz regije sluša oko 42 posto ispitanika. U uzorku mladih veći je udio slušanja strane glazbe u odnosu na domaću.

image
Istraživanje Hdu/

Top tri glazbena stila hrvatske glazbe su pop, rock i narodna glazba (a kod mladih i hip-hop). Za pop glazbu opredijelilo se 70 posto ispitanika, rock sluša njih 66,4 posto, narodnu glazbu 35, 6 posto. 17,2 posto ispitanika sluša turbo-folk glazbu, a identični je postotak onih koji preferiraju R&B muziku. Slijede filmska, techno, hip hop, klasična glazba (koju sluša tek 11,3 posto ispitanika), country, metal, punk, jazz, a prema istraživanju u Hrvatskoj se najmanje sluša trap (4,6 posto) i K Pop glazba (3,1 posto).

Od glazbenih stilova top tri domaća stila koji se najviše slušaju na plaćenim streaming servisima su pop, rock i narodna glazba. Top tri stila glazbe iz regije koja se sluša na streaming servisima su pop, turbo folk, te narodna i rock glazba. Top tri glazbena stila strane glazbe koja se sluša na streaming servisima su rock, pop, dance i r&b, dok su to među ispitanicima starim između 12 i 15 godina pop, hip-hop i rock.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:58