StoryEditorOCM
PanoramaTAJNA MLADOLIKOSTI

Serum ljepote kojega koriste Arapkinje vrlo je jednostavan i navodno učinkovit. No, gdje nabaviti jedan od dva sastojka?

Piše Lenka Gospodnetić
21. rujna 2024. - 19:37

Imaju li Arapkinje ljepšu kožu od drugih žena, postoji li neka tajna mješavina koju piju, kojom mažu svoju kožu – ili jednostavno imaju više sreće sa genetikom?

Influencerica Egzi Aslan (pod nazivom mmelodyaslan) na Instagramu se pohvalila otkrićem na tu temu. Naime, Egzi koju prati preko 200 tisuća followera veli da je "kvaka" u serumu kojeg žene arapskog svijeta koriste kao pomadu, a čiju recepturu prenose s koljena na koljeno. Potekao je iz Saudijske Arabije, vrlo je jednostavnog sastava – ali jednu od komponenti je teško nabaviti.

Prvi sastojak je ulje od smole tamjana koje osim što navodno zateže kožu, smanjuje i vidljivost pora. Arapkinje ga zovu „fontana mladosti“ jer stimulira i proizvodnju kolagena. Zahvaljujući drugom sastojku, pak, ulje od smole "posao" će odraditi i bolje: riječ je o ricinusovom ulju, koje prodire duboko u kožu i hidrira je.

image

Djevojka sa stilom

/Shutterstock

Omjer je sljedeći: na svaku žlicu ulja ricinusa valja dodati deset do 15 kapi ulja od smole tamjana. Tu nastaje problemčić jer je riječ o rijetkom iscjetku, ne o esencijalnom ulju nego baš ulju smole, vrijednom kao tekuće zlato. Možda se uistinu isplati potražiti ga?

No, budimo realni, žene u Saudijskoj Arabiji većinom pokrivaju lice – dakle, sunce im ga neće postarati.

image

Djevojke i žene koje pokrivaju lice manje će kožu postarati sunčevim zrakama

/Shutterstock

Drugo, one ne piju alkohol, što znači da će ih koža nagraditi mladolikošću izdašnije nego žene u kulturama koje podržavaju unos vina, piva, gin-tonica...

image

Ne piju alkohol, ali kava je sasvim OK: djevojke iz arapskog svijeta

Mohammed Huwais/Afp

Treće, Arapkinje vjerojatno i ne puše, dakle nutritivni čimbenici (i nepovoljan utjecaj sunčeve svjetlosti, koja je izvor života – ali i dokazano pospješuje starenje kože) također su na strani njihove ljepote – koju smiju vidjeti, u većini slučajeva, samo rijetki.

Ipak, receptura ovog seruma je zanimljiva, čekamo samo reakciju kozmetičke industrije koja bi mogla iskoristiti ovo drevno znanje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 19:38