Iz Londona stižu sjajne vijesti: London Dry Gin Poetica, nektar koji u svom vrgoračkom domu spravljaju Jelena i Drago Nosić, osvojio je četiri medalje na najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića te je postao najbolje ocijenjeni gin u hrvatskoj povijesti, bolji čak i od sada već kultnog Old Pilot‘s London Dry Gina.
Bazni craft gin iz destilerije bračnog para Nosić osvojio je zlatnu medalju s 96 bodova od mogućih 100, dok su preostala njihova tri pića iz ovogodišnje konkurencije ovjenčana srebrnim medaljama što njihov boravak u Londonu i sudjelovanje na jubilarnom, pedesetom IWSCU-u (International Wine and Spirits Competition), čini uistinu senzacionalnim.
Aroma zelenog kardamoma
Poetica Ginuine London Dry spravljen je od biljki i trava vrgorskog kraja, posebice za gin ključne borovice koju dobavljaju iz sela Majići, te čiste vode s obronaka Biokova. Ocjenjivači IWSC-a ga ovako opisuju: “Na mirisu prevladavaju arome zelenog kardamoma i indijskih začina s naznakama citrusa. Snažan dojam na nepcu savršeno je balansiran sjajnom kompleksnošću kardamoma koja je dobro integrirana. Karakter dodatno zablista dodatkom vode.“
- Teško je objasniti kako se osjećamo, ovo je kruna našega rada i nagrada za sav trud koji ulažemo još otkako smo usred pandemije otvorili destileriju - kažu nam Jelena i Drago.
Nakon što su prošle godine na sajmu u Berlinu Vrgorčani osvojili titulu najbolje hrvatske gin destilerije, medalje iz Londona, u konkurenciji najboljih svjetskih destilata, samo su potvrda kvalitete i vrijednosti njihovih proizvoda. I dok im je prvo čedo, Poetica Ginuine, uistinu nešto posebno te obara s nogu na prvi gutljaj, i ostali njihovi ginovi čovjeka tjeraju na neprestano nazdravljanje. Stoga i ne čudi što su i preostala tri destilata Nosićevih na IWSC-u osvojila više od 90 bodova.
Poetica Olive Infused Gin, infuziran bračkim maslinama oblicama, osvojio je 92 boda, Poetica Limited Barrel Aged Old Tom Gin, odležavan u bačvama za trnjak vinarije Gašpar dobio je 91 bod, dok je Poetica Summer Sonnet Gin, infuziran vrgoračkim jagodama dobio 90 bodova.
- Posebni smo ponosni što ovim rezultatom ostajemo u konkurenciji za nagradu koja ide najboljem svjetskom proizvođaču gina, a još čekamo i rezultate ocjenjivanja u kategoriji za najbolji dizajn, koji će biti objavljeni u rujnu - govore Nosići.
Stižu viski, rum i limoncello
Kad smo ih onomad bili posjetili, kad nitko za njih nije znao i kad ni sami nisu znali kuda su krenuli, rekli smo im da ćemo doći opet. I da ćemo tada doći u posjet svjetskim šampionima. Jer njihov gin, iako pojma o ginu nemamo, ništa manje ne zaslužuje.
Smijali su se. I sad se smiju. I najavljuju nove stvari. Pripremaju vinjak, rađen po metodi konjaka, pripremaju rum, pripremaju viski, a pripremaju i liniju konceptnih voćnih likera kombiniranih s aromatičnim travama poput kadulje, vriska ili lavande. A tu je i limoncello od limuna iz doline Neretve obrađenih u roku od 24 sata od branja, jer jedino tako mogu zadržati puninu svog okusa.
A kako bi sve te proizvode mogli izbaciti na tržište, Nosićima je potrebna nova destilerija, veća i suvremenija. Vrijeme je stoga da iz garaže iziđu na veliku scenu. Stoga s nestrpljenjem iščekuju dobivanje građevinske dozvole za novi proizvodni pogon, uz koji će se naći i multimedijalni prezentacijski centar.
I kušaonica. S posebnim stolom za Tina Ujevića. Čija je poezija Jeleni, koja kao diplomirana alkohologinja brine o recepturi, i Dragi, koji je zadužen za promidžbu, bila najveća inspiracija. Otud i naziv gina. I sva njegova ljepota. Dok si s njim, ptice pjevaju u tvojoj sobi. Javljaju da su radosne, cvrkuću ti u misli i naviještaju crveni dan. Trijezan, a ne pjan.