Cijene će sigurno biti predmet rasprave: za kobasicu treba dati 7 eura, kuhano vino nudi se uglavnom za 3 eura...
Tradicionalnim paljenjem prve adventske svijeće i tisuća lampica na Zrinjevcu u subotu navečer otvoren je još jedan zagrebački Advent, a unatoč raskošnoj ponudi na brojnim lokacijama kiša, susnježica i niske temperature donekle su pokvarile otvorenje. Izostale su one masovne kolone posjetitelja, ali sa stabilizacijom vremena u narednim danima očekuje se rekordan broj građana u središtu grada. Advent će trajati sve do 7. siječnja, a zagrijavanje je krenulo još prošlog tjedna, piše Jutarnji list.
Promjene su brojne. Jedna od najvećih je ta da se ne održava na Gornjem gradu. Ugostiteljski objekti odnosno ‘Baš Naš Advent‘ će se zbog radova premjestiti na istočni dio Trga bana Jelačića. Umjesto Strossmayerovog šetališta, posjetitelje na Masarykovoj ulici sa sezonskim zalogajima i prigodnim napitcima čekaju ‘Caffe de Matoš i mačke‘. Ove godine, drugačiji Advent mogu iskusiti i vlasnici kućnih ljubimaca te njihovi čupavi prijatelji, riječ je o ‘Vau Mjau Adventu‘ koji se održava u Time Out Heritage Hotelu i Cat caffeu.
Posjetitelji mogu uživati na brojnim Adventskim lokacijama poput Europskog i Strossmayerovog trga, Zrinjevca, parka Ribnjaka, tunela Grič, Svačićevog, Mažuranićevog trga ili Trga bana Jelačića. Za one najmlađe nešto posebno sprema i Zoološki vrt, a na kućicama diljem Adventa nude im se tradicionalne drvene igračke ili suveniri. Za ljubitelje društvenih mreža ili one koji samo žele sakupiti uspomene na adventskim su lokacijama postavljeni tematski punktovi za fotografiranje, a ‘Fuliranje‘ nudi i Photo Booth koji odmah razvija slike. Za one koji su željni tjelovježbe na zimskom zraku tu je Ledeni park, jedno od najljepših klizališta smještenih na Tomislavcu.
Tema široke rasprave će sigurno biti poskupljenje. Uvođenjem eura početkom godine cijene gotovo svih proizvoda i usluga znatno su porasle. To je vidljivo i na cjenicima koji su za ovogodišnji advent prvi puta ispisani u eurima, a ne u kunama. Za tradicionalnu adventsku kobasicu potrebno je izdvojiti oko 7 eura, ako se želite ugrijati kuhanim vinom ili posebnom zimskom rakijom to će vas stajati nešto više od 3 eura, ovisno o kućici, a ako imate želju za slatkim na fritule morate potrošiti oko 5 eura.
Reporterka Jutarnjeg je obišla adventske lokacije i probrala najzanimljivije od ponude, a osnovna ideja je bila pronaći hranu i piće jeftinije od 10 eura. Evo što smo pronašli:
KUNG PAO BANH MI
Kućica: IRO Asian Streetfood & Bar
Lokacija: Baš Naš Advent – Trg bana Jelačića
Cijena: 7,20 €
Sastojci: pecivo, carsko meso, coleslaw salata, korean bbq umak, hrskavi posip
Zapažanja: Carsko je meso sočno ali i toliko puno ‘soka‘ da pomalo otežava jedenje ovog specijaliteta upakiranog u ukusno i prhko pecivo. Za ljubitelja slatko slane kombinacije ovo jelo bit će pun pogodak, a hrskavi posip i luk iznenađujuće poboljšavaju okus i teksturu.
CHURROS
Kućica: Polar Express
Lokacija: Park Zrinjevac
Cijena: 5 €
Sastojci: kuhano tijesto koje se zatim prži, šećer, cimet i preljev od čokolade
Zapažanja: Churrosi su prženi u dubokom ulju, što se itekako osjeti. Posluženi su u kartonskoj kutijici s dvije vilice, posuti cimetom i poliveni čokoladom što ih u teoriji čini praktičnima za jesti no većina se churrosa slijepi zajedno pa morate umazati prste kako bi ih odvojili.
DRUGAČIJA SARMA
Kućica: Picnic
Lokacija: Fuliranje – Strossmayerov trg
Cijena: 9,50 €
Sastojci: Juneći ragu, pjena od krumpira, kiseli kupus, ulje od peršina, dimljena paprika, sourdough foccacia
Zapažanja: Ovo jelo sadrži sve okuse i sastojke tradicionalne sarme, ali je zbog svog načina pripreme puno jednostavnije za jesti. Zdjelica je puna do vrha, ulje od peršina daje poseban okus, a foccacia je savršena za umakanje. Djelatnici će vam vrlo rado pojasniti kako se sprema svako jelo koje nude.
TRUFFLE PANCETA BURGER
Kućica: Chef´s Burger by Ivan Pažanin
Lokacija: Fuliranje – Strossmayerov trg
Cijena: 9 €
Sastojci: junetina iz lokalnog uzgoja, brioche pecivo, cheddar sir, rolana panceta, Jalapeño papričica, ljubičasti luk, rikula, truffle mayo (majoneza s tartufima)
Zapažanja: Burger je manji od očekivanog za ovoliku cijenu, ali je kompaktan, ukusan i lako se jede. Meso je sočno i mekano, a Jalapeño papričice neravnomjerno su raspoređene u jednom grizu zaboravite da ih ima, dok vas u drugom oblije val vrućine.
SROLANI PAJCEK
Kućica: Pajcek kod Melkiora
Lokacija: Baš Naš Advent – Trg bana Jelačića
Cijena: 10,30 €
Sastojci: Ciabatta, porchetta (slano i masno svinjsko pečenje), pesto genovese, rukola, sušena rajčica
Zapažanja: Meso je uistinu dobro začinjeno i puno okusa, pesto je svjež, a ciabatta hrskava no porcija je puno premala za ovu cijenu. Premda su svi sastojci trgani ili narezani na male komadiće ništa ne ispada, a spoj hladnog pesta i rukole s toplom svinjetinom možda vas isprva zbuni.
CHIMNEY PISTACCHIO TRDELNIK
Kućica: Trdelnik by Ms. Bun´s House
Lokacija: Europski trg
Cijena: 7,90 €
Sastojci: trdelnik (spiralno pečeno tijesto posipano šećerom), namaz pistacchio, krema vanilije, malina preljev, šumsko voće i posip od bijele čokolade
Zapažanja: Trdelnik je vrlo sladak jer je uvaljan u šećer, meka krema od vanilije i namaz od pistacija blagog su okusa, dok su šumsko voće i maline kiseli što je dobitna kombinacija za ukusan desert. Izgleda kao da će biti neuredno za jesti, ali nije, jer za punjenje od kreme se dobiju žlice.
BAKALAR NA BIJELO
Kućica: Cheese bar
Lokacija: Ulica Augusta Cesarca
Cijena: 8 €
Sastojci: bakalar, luk, krumpiri, začini, pecivo
Zapažanja: Možda ne izgleda spektakularno, ali je sudeći prema gužvi oko ovo kućice itekako traženo. Bakalar se poslužuje svakog petka, a ne bi bilo na odmet kada bi onog idućeg uz ukusne i dobro začinjene krumpire dodali i malo više same ribe.
BUNCEK ISN‘T ALONE
Kućica: Home alone by Kužina
Lokacija: Matoš & mačke - pješačka zona u Masarykovoj i Preradovićevoj ulici
Cijena: 7,90 €
Sastojci: Trgani buncek u brioche pecivu s kiselim zeljem i umakom od hrena
Zapažanja: Tradicionalno blagdansko jelo zapakirano u ukusno i hrskavo pecivo što ga čini vrlo praktičnim za jesti. Buncek je mekan, zelje taman kiselo no za ovu cijenu svega bi moglo biti malo više. Umak od hrena daje dodatnu ljutinu koja upotpunjuje jelo.
KUHANO DIVLJE VOĆE
Kućica: Teranino bar on ice
Lokacija: Ledeni park - Trg kralja Tomislava
Cijena: 4,80 €
Sastojci: Aura divlje voće (destilirana jabuka kao baza i samoniklo divlje voće iz Istre) i Treml punč divlja jagoda
Zapažanja: Ovaj je božićni koktel savršen da se ugrijete i promatrate klizače osvijetljeni brojnim božićnim drvcima koje okružuju bar. Ima okus kao da pijete neku slasticu od šumskog voća i vanilije te je vrlo sladak. Cijena za oko 200-300 mililitara ovog napitka jest malo visoka, no bio je uistinu fin.
KRONUT ČOKOLADA, KIKIRIKI, SLANI KARAMEL
Kućica: Boogie Lab
Lokacija: Fuliranje – Strossmayerov trg
Cijena: 6 €
Sastojci: kronut (tijesto za kroasane u obliku krafne), čokolada, slani karamel s kikiriki maslacem, tostirani mrvljeni kikiriki
Zapažanja: Slojevi kreme i hrskavog peciva savršeno se nadopunjuju. Čokolada je bogata, a slani karamel i kikiriki maslac ublažavaju slatkoću. Kronut je poslužen u papirnatoj kutijici i posipan tostiranim kikirikijem kojeg je stvarno puno pa ga dosta ispadne tijekom jedenja.