StoryEditorOCM
Panoramaiznenađujuće

Otkriven je podzemni svijet, nalazi se na 180 metara ispod zemlje, a svi su zaprepašćeni što je pronađeno dolje

Piše MOZAIK SD
27. kolovoza 2023. - 21:00

Tim speleoloških znanstvenika otkrio je veliki drevni podzemni svijet u Kini koji se nalazi 180 metara ispod zemlje. Podzemni svijet pronađen je ispod velike jame, a u Kini se ovaj fenomen naziva "tiankeng" ili "rajska jama".

Geopark je opisan na web stranici UNESCO-a kao "prvenstveno sedimentan s više od 60 posto debljine karbonatnih stijena od devona do perma od 3000 metara". Poznat je po tome što je "područje špilja i najduži prirodni most na svijetu", prenosi republika.rs.

Inženjer Kineskog geološkog instituta Zhang Yuanhai rekao je da se na ovom mjestu nalazi dobro očuvana šuma te da u njoj obitava mnogo biljnih i životinjskih vrsta.

Istraživači su naglasili da su pronašli neke ljudske tragove, pa nije isključeno da se čovjek skrivao u podzemlju.

Agencija Xinhua prenosi zaključak istraživača koji tvrde da je novo otkriće dovelo do 30 novih ponora u zemlji!

- Ponikva je duga 306 metara, široka 150 metara i duboka 192 metra, a volumen joj premašuje pet milijuna kubičnih metara, što znači da se službeno može kategorizirati kao velika ponikva - rekao je Yuanhai.

Istraživači su uzbuđeno rekli da su hodali kroz podzemnu šumu više od pet sati kako bi došli do dna špilje i novog svijeta.

Također su objasnili da je šuma mogla rasti zahvaljujući obliku rupe, dopuštajući dovoljno svjetla da uđe. Šuma je također bila duboka, tako da su biljne i životinjske vrste, možda čak i sam čovjek, mogle neometano ostati dolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 05:16