StoryEditorOCM
PanoramaMALI DUĆAN

Nakon više od sedamnaest godina pjesma ‘Di si stavila banane‘ ima dostojan nastavak! Tata kultnog hita otkrio nam je sve

29. kolovoza 2023. - 09:24

U valu potpisivanja online-peticije za povećanje plaća radnicama Studenca s obzirom na njihov težak rad i niska primanja, prisjećanje na davnu pjesmu "Mali dućan" grupe Studio Frendo zvuči kao - neko prohujalo vrijeme. Nastala je u doba otvaranja prvih kvartovskih minimarketa, vjerovali ili ne, prije skoro dva desetljeća. Otkačeni tekst - "di si stavila banane?" - i zarazna melodija, te nadasve vedar i romantičan ugođaj ("mali dućan, otok sunčan") brzopotezno su šarmirali sve koji su je čuli. Priznajte, već je pjevušite...

Jesu li dućani "izgubili nevinost", jesu li u njima radnice (mahom žene) podcijenjene i proždiru li ih hipermarketi, drugo je pitanje. Mali dućan iz ove priče ostao je "kategorija iz snova", onako okupan suncem nekog toplog otoka našeg arhipelaga. Priziva u sjećanje davno ljetovanje, jutra na škoju, razbibrigu i malu spizu; tako nekako izgleda naš doživljaj.

S debelim vremenskim odmakom od Srđana Šegvića, "tate" Studio Frenda, saznajemo da su ga za pjesmu sa Splitskog festivala te godine nadahnuli ponajviše dani koje je provodio na Hvaru, u rodnoj Jelsi bake Dubravke Vrcan. Baka je kao i mnogi otočani za vrijeme Drugog svjetskog bila u zbijegu u El Shattu, i kao takva sugovornica u dokumentarcu "El Shatt - nacrt za utopiju", ali - najljepše je pamtiti ono lijepo. Kao otok, Jelsu, marendu iz butigice... Bake, na žalost, više nema, ali Mali dućan živi i danas.

Štoviše, Studio Frendo i 42-godišnji Srđan Šegvić najavljuju povratak na scenu! Točnije, u eter, jer oni - pazite sad - nikad nisu nastupali.

Studio Frendo je bio i ostao fluidni projekt s različitim sudionicima koji su nastupili samo jednom (!), u nj su svoje kreativnost utkali različiti ljudi, samo je rečeni Šegvić konstanta, i ipak njegov sutvorac, spiritus movens. I sada nam ekskluzivno (mi novinari volimo tu riječ) najavljuje novi ljetni singl!

image
Joško Šupić/Cropix

- Nakon više od sedamnaest godina, od Malog dućana kojega svi najbolje pamte, pa preko hitova Da je Smoje živ, Cvika za sunce i Pipi (na guc), sada imamo Privremeno lud - Abimbola Bubu.

Riječ je o "catchy" ljetnom singlu, koji otvoreno poziva na putovanja bez plana i razbijanje rutine, po mogućnosti s autom na plin i ludim provodima po klubovima egzotičnih krajeva, a koji uz druge nadolazeće pjesme najavljuje novi album - veli Šegvić, dečko iz "holografskog" benda, čovjek koji je u međuvremenu stasao u diplomiranog znalca i sudskog tumača, vlasnika marketinške agencije "Brandon i Brenda", glazbenika koji ima dvjestotinjak pjesama "u ladici" nastalih u suradnjama ili samostalno, ali i - supruga jedne divne djevojke.

image


Glazbenici Sara Brodarić i Srđan Šegvić prvo su bili prijatelji
 

Joško Šupić/Cropix

Ona je također glazbenica, zove se Sara Brodarić (da, otac joj je "Da mi je biti morski pas", naime Željko Brodarić Jappa), i sama je pjevačica - najviše jazz-žanra.

Sara i Jappa, usput ali ne i manje važno, u rujnu organiziraju četvrto izdanje Split at Night Jazz Festivala u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika na Mejama u Splitu, pogodite tko im radi marketing? Da, pogodili ste, Šegvić. Čini se da na pomolu imamo novu Kelly Family, ali to ćemo ostaviti za neku buduću priču…

Vrijeme će pokazati hoće li "Privremeno lud", kojega je baš kao i posljednjih nekoliko singlova producirao Željko Brodarić Jappa, sa svojim hitoidnim potencijalom dostići "Banane", to jest Mali dućan, s kojim su nakon prve i jedine izvedbe momci iz Frenda dobili ponudu od tri diskografska nakladnika. Tada su izabrali su Menart, ali u novu fazu projekta ipak kreću "u dresu" Mudrog brka.

image
Joško Šupić/Cropix

U međuvremenu, od Dućana naovamo, dogodilo se dakle štošta. Frendovci su plasirali i singlove "Cvike za Sunce", "Palme" s Brankom Dragičevićem iz Valentina Boškovića i "Pipi na guc", kojega Šegvić opisuje kao hibrid reklame i pjesme, u doba kad je Pipi skroz nestao s polica.

Tako je od glazbenika i copywritera došlo i do prekretnice, naime samostalnog bavljenja marketingom i partnerske suradnje s Dujom Tičinovićem. Zapažen je bio i singl "Da je Smoje živ", koji se sada povodom Smojinog 100. rođendana intezivnije vrti, u kojemu je Šegvić kao autor teksta isti napisao na svojevrsnom žargonskom hibridu, nekom slengu koji bi se u Splitu mogao govoriti za stotinjak godina: - ovde je car o‘ Rim‘ u neko izgubljeno vrim‘ ostavi svoje kosti dvisto metara od Prim‘. I s njom su Frendovci imali festivalsko ukazanje, a u kontekstu tih rijetkih scenskih pojavnosti valja reći da su iskonsku postavu benda činili Srđan, brat mu Mile Šegvić, Pavle Dulčić, te bubnjar Mario Perković.

image
Josko Supic/Cropix

U priču su uključeni momci iz Leut Magnetika, često i autorski, Sara je uvijek bila tu - njezin glas posuđen je prodavačici Miri iz pjesme Mali dućan - najprije je u Studio Frendu bila frendica, danas je supruga. Ona pjeva zajedno sa Mišom Komendom i u novom singlu, a stalni support su i drugi Leuti - Gordan Tudor, Vojin Hraste i Karlo Kazinoti...

image
Joško Šupić/Cropix

U širokom dijapazonu aktivnosti našeg sugovornika, svestranog i slojevitog dečka, izdvajamo jednu vrijednu nagradu koju je upravo njegov i Tičinovićev studio u suradnji s Dujom Kundićem dobio za lanjsku kampanju Omiškog polumaratona, službena naziva "50 % maraton, 100 % alibi", sjajni filmić o kojemu smo i pisali u Slobodnoj.

- Riječ je o nagradi IdejaX, dodijeljenoj na Danima komunikacije i medija u Rovinju. Mislim da je to bila jedina nagrada u Hrvatskoj dodijeljena u kategoriji Turizam, kultura i slobodno vrijeme - Šegvić će.

Ipak, neka naglasak ovog teksta ostane na glazbi.

- Prvi album, zvao se "Di si stavila banane" - bez upitnika, ha ha! - snimali smo na relaciji Split-Zagreb, a vrijeme je za novi oko čijeg se naziva još lome koplja - ali singl je tu. Ne žurimo, kao što vidite...

Uvijek smo surađivali s raznim darovitim glazbenicima, Luka iz TBF-a i Rade Tanjga (Phlaggma) repaju na "Pipiju", "Smoju" je producirao Lvky… Lijepe recenzije za Dućan nam je svojedobno uputio i veliki Arsen Dedić.

Nije nam cilj s pjesmama puniti koncertne dvorane, već ih pustiti u eter da žive svoj život, kao Mali dućan i druge. Nije bitno da napune arene, nego srca. Da izmame osmijeh na lice - s osmijehom će Frendo, Srđan Šegvić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:19