stdClass Object ( [id] => 1193301 [title] => Nakon više od dvije godine, opet se hodočasti u poznato Marijino svetište: Jeste li znali da je Omišanin fra Bernardin Škrivanić apostol Gospe Lurdske u Hrvatskoj? [alias] => nakon-vise-od-dvije-godine-opet-se-hodocasti-u-poznato-marijino-svtiste-jeste-li-znali-da-je-omisanin-fra-bernardin-skrivanic-apostol-gospe-lurdske-u-hrvatskoj [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pandemija koronavirusa zaustavila je u svijetu mnogo toga, pa tako i vjerska hodočašća u poznata marijanska svetišta.

Osjetilo se to u našemu Međugorju, portugalskoj Fatimi, kao i u Lourdesu, u Pirenejima u Francuskoj, koji je prije "lockdowna" godišnje pohodilo pet-šest milijuna hodočasnika, a za 150. obljetnicu Gospinih ukazanja Bernardici Soubirous, godine 2008., bilo je gotovo deset milijuna ljudi. Prije dvije godine u Lourdesu nije uopće bilo hodočašća, lani se svetište "otvorilo" 1. srpnja i hodočasnička sezona trajala je vrlo kratko, a ove su godine, na zadovoljstvo domaćina i Gospinih štovatelja iz cijelog svijeta, hodočasnici u Lourdes počeli pristizati već od Cvjetne nedjelje 10. travnja.

Iako se još uvijek vide tragovi korone, kao, na primjer, krugovi na prostoru ispred spilje gdje se Gospa ukazivala Bernardici, koji propisuju održavanje razmaka među vjernicima, ili potreba nošenja maski za obredno pranje u lurdskoj vodi, sve ostalo je u svetištu kao što je nekada bilo.

---

image

Hajduk u Lourdesu

Ivan Ugrin
---

Bolesnici i volonteri

Hodočasnici dolaze na molitvu ispred Massabiellske spilje, u kojoj je poznati lik Gospe Lurdske, te voda koja je potekla iz izvora koji je čudesno proključao u spilji za vrijeme jednog od Marijinih ukazanja. Ljudi obilaze gornju baziliku Bezgrešnog začeća s pripadajućom kriptom, u kojoj su i relikvije svete Bernardice, donju baziliku svete Krunice, te veliku podzemnu baziliku svetog Pija X., jednu od najvećih crkava na svijetu. U svakoj od bazilika više je manjih kapelica u kojima se, kao i u spilji, služe svete mise.

---

image
Ivan Ugrin
---

Početak Gospina mjeseca svibnja okupio je u Lourdesu na tisuće vjernika sa svih strana svijeta. Među njima su i stotine teških bolesnika, u kolicima, i uz njih bezbroj volontera i volonterki koji se brinu o bolesnicima u prepoznatljivim odorama osobito malteškog reda. Neki čekaju i po više godina kako bi došli na red za volontiranje u Lourdesu. Čini mi se da se nigdje na svijetu ne može vidjeti toliko osoba s invaliditetom i drugih bolesnika na jednom mjestu kao što je to u Lourdesu. Mnogi se uzdaju u Marijin zagovor i moć čudotvorne lurdske vode od koje su se mnogi izliječili, ili su barem zadobili utjehu za nošenje svoga teškoga križa.

Krenula je ponovno i poznata lurdska procesija sa svijećama, u kojoj se nosi Gospin lik, i obilazi trg ispred svetišta uz molitvu krunice i pjevanje zaziva "Ave, ave, ave Maria...". Inače, prvu je procesiju pokrenuo davne 1863. godine jedan kapucin, otac Marie-Antoine.

---

image

Gospa Lurdska

Ivan Ugrin
---

U ozračju starog normalnog, nakon dvije i pol godine, u Lourdes je, posredstvom agencije "G-tour Međugorje", ovih dana hodočastila mala, ali odabrana skupina 34 hrvatska vjernika. Desetak ih je bilo iz Dubrovnika, odakle se i poletjelo zrakoplovom za Toulouse. Iz Dubrovnika je bio i duhovni voditelj, upravitelj svetišta Gospe od Milosrđa, kapucin fra Miljenko Vrabec, koji je održao zapažene propovijedi i jedno biblijsko razmatranje.

Misa u špilji ukazanja

Prije nekoliko godina, ono kad je tijelo svetog Leopolda Bogdana Mandića bilo u Splitu, bio je na službi župnika Gospe od Pojišana. Iz Splita je bio potpisnik ovih redaka, prvi put u Lourdesu, sa svojim sinom Petrom.

Ostali su hodočasnici bili iz Hercegovine: Mostar, Neum, Međugorje, Čapljina, Ljubuški, Široki Brijeg, odakle je i vlasnik agencije Davor Ljubić, koji je u Lourdes hodočastio više puta, a sad, nakon više od osam godina, vodio je i sina prvopričesnika Karla. Vodič putovanja bio je Dražen Marijanović, inače diplomirani teolog koji ne radi u struci, ali zna sve živo o destinacijama na koje vodi hodočasnike, a uz to je i zabavan jer je ispričao stotine viceva, sipao ih kao iz rukava.

---

image

Gospa Lurdska

Ivan Ugrin
---

Boraveći četiri dana u Lourdesu, hrvatski su hodočasnici jedno jutro slavili misu u špilji Massabielle, koja se, kao i sve ostale mise iz toga prostora, direktno prenosila na lurdskoj televiziji. Obišli smo sve bazilike, osobito gornju, i na njezinu ulazu kapelu svete Ivane Orleanske, u kojoj smo u ostala tri jutra slavili mise, obavili smo pobožnost križnog puta na brdu iznad svetišta. Na gotovo tisuću metara visokom vrhu Pic du Jer, na koji smo se uspeli i spustili uspinjačom, uživali smo u pogledu na svetište i Lourdes, kao i na Pireneje, a iznad nas letjeli su orlovi.

---

image

Fra Miljenko Vrabec

Ivan Ugrin
---

U starom gradu bili smo u župnoj crkvi, u nekadašnjem zatvoru u kojem je u skučenom prostoru u vrijeme teške financijske krize živjela obitelj Soubirous, i to kad su se događala ukazanja. Vidjeli smo i Bernardičinu rodnu kuću, te mlin Boly u kojem je nakon ukazanja bio dom obitelji i gdje je kao mlinar radio otac svete Bernardice.

Blizu hotela "Christina", u kojem smo boravili i odlično se hranili, u jednom smo baru, pored stotina drugih, pronašli i dva Hajdukova šala, uz šalove Hrvatske i još nekih naših klubova. Inače, u slobodno vrijeme glavna tema rasprava bila je, naravno, o Hajduku i Dinamu, i tko će osvojiti prvenstvo. Mi hajdukovci pomolili smo se Gospi Lurdskoj da nam Hajduk napokon bude prvak, iako je izgleda Maminjo bliži oltaru u Međugorju.

Događaj od 11. veljače

Što se zapravo događalo u Lourdesu? U prigodi 150. obljetnice lurdskih ukazanja, fra Hrvatin Gabrijel Jurišić iz Provincije Presvetog Otkupitelja u Splitu napisao je kako je u blizini maloga francuskoga gradića Lourdesa, u podnožju Pirenejskoga gorja, uz rijeku Gavu, dana 11. veljače 1858. išlo nekoliko djevojaka skupljati drva za ogrjev.

"Kad su druge prešle preko rijeke, Bernardica Soubirous (1844.-1879.) u špilji Massabielle ugledala je 'Bijelu Gospođu', obučenu u bijelu haljinu s plavim pojasom i s krunicom u ruci. Bernardica je više puta vidjela tu Gospođu, ukupno 18, koja joj je rekla da svećenici na tome mjestu sagrade kapelicu, da vjernici tu dolaze i mole krunicu. Mons. Dominik Peyramale (1834.-1877.), župnik Lourdesa, nije vjerovao u Bernardičinu priču, ali joj je ipak rekao neka pita tu nepoznatu Gospođu kako joj je ime.

Na blagdan Blagovijesti (25. ožujka) 'Bijela Gospođa' se opet ukazala Bernardici, a ona ju je upitala za ime. Gospođa je odgovorila: 'Ja sam Bezgrješno Začeće.' Djevojka je brzo pošla župniku i kazala mu što je rekla Gospođa. Kad je župnik zapitao Bernardicu kakvo je to ime i što to znači, ona mu je odgovorila da ne zna što to znači, ali je ponovno potvrdila da je 'Bijela Gospođa' tako rekla.

---

image
Ivan Ugrin
---

Župnik se je zamislio: kako to da seoska djevojka zna točno izgovoriti izraz 'Bezgrješno Začeće', a ne zna što to znači. Odakle Bernardici taj izraz, ona ne poznaje teologiju? Župnik je, naime, dobro znao da je baš samo četiri godine prije, na blagdan Bezgrješnoga Začeća Blažene Djevice Marije (8. prosinca 1854.) papa Pio IX. proglasio dogmom katoličke vjere istinu da je Blažena Djevica Marija začeta bez istočnoga grijeha..."

Svetište u Vepricu

Bernardica je poslije svega otišla u časne sestre i zbog boležljivosti umrla je mlada, u 35. godini. Potpuno neraspadnuto njezino tijelo počiva u samostanu u Neversu.

Nakon dugog ispitivanja Crkva je priznala vjerodostojnost lurdskih ukazanja i uvela blagdan Blažene Djevice Marije Lurdske, koji se slavi 11. veljače, kad je ujedno i Međunarodni dan bolesnika. Lourdes je postao mjesto molitve i obraćenja, a u njega, osim teških tjelesnih bolesnika, dolaze i agnostici i ateisti, kao i mlaki i bezvoljni kršćani, ali i pripadnici drugih religija. Sve njih Lourdes neodoljivo privlači jer je to mjesto gdje čovjek tražitelj Istine lakše nego na drugom mjestu može do nje doći.

Puno toga smo vidjeli u Lourdesu, no nikako nismo mogli među tisućama zavjetnih ploča naći i onu koja je postavljena u čast prvoga hrvatskog nacionalnog hodočašća, koje je u povodu 50. obljetnice ukazanja predvodio prvi provincijal hrvatskih kapucina fra Bernardin Škrivanić (1855. – 1932.). Bilo je to godine 1908.

Od 10. do 21. kolovoza u Loudes je hodočastilo 400 Hrvata. Tada su svetištu u Lourdesu darovali srebrno i pozlaćeno srce s natpisom: "Predziđe kršćanstva Bezgrješnoj Djevici, prvorođenoj kćeri Crkve, sigurnoj nadi i spasu (posvećuje) srce srcu 15. VIII. 1908."

---

image

Gospa Lurdska

Ivan Ugrin
---

Među hodočasnicima su bili i krčki biskup dr. Antun Mahnić te tadašnji pomoćni splitski biskup Juraj Carić.

On je nakon povratka u domovinu, u spilji u Vepricu pokraj Makarske, vrlo sličnoj onoj u Lourdesu, utemeljio marijansko svetište Majke Božje Lurdske. To je samo najpoznatije mjesto u kojem se slavi Gospa Lurdska, jer u Crkvi u Hrvata ima puno župa, crkava, spilja, kipova... posvećenih Blaženoj Djevici Mariji Lurdskoj.

Školovanje u Priku

Fra Miljenko Vrabec za svoga subrata fra Bernardina, krsnim imenom Nikola, kaže da je bio apostol za proširenje pobožnosti prema Gospi Lurdskoj među Hrvatima.

Rođen je u Omišu 1855. godine, a gimnaziju i bogoslovne nauke pohađao je u glagoljaškom sjemeništu u Priku kod Omiša, dok je završne ispite iz teologije polagao u Zadru. Zaređen je za svećenika Splitsko-makarske biskupije, i dok je bio župnik u Kaštel Sućurcu, iz početka je sam, svojim rukama, počeo obnavljati crkvicu Gospe na Hladi, kad je osjetio Božji poziv da se savršenije posveti u svećeničkoj službi. Odabrao je tako red franjevaca kapucina, a najveći mu je problem u to vrijeme bio da se ostavi pušenja jer su kapucini radikalnije obnašali redovnička pravila.

Fra Bernardin razvija veliku apostolsku djelatnost posebno u Rijeci. Ubrzo nakon zavjeta postaje poglavarom riječkog samostana, a 1901. godine provincijalom.

---

image
Ivan Ugrin
---

Na Rijeci gradi svetište Gospe Lurdske te čitav svoj svećenički i redovnički život posvećuje širenju lurdske misli i pobožnosti u našim krajevima. U tu svrhu pokreće i izdaje mjesečnik Naša Gospa Lurdska, godišnjak Almanah Gospe Lurdske, Vjenčić Gospe Lurdske. Bio je čovjek žive vjere, nepokolebljive ljubavi i vjernosti Crkvi i redu. Začetnik je velikih velebnih pothvata, koji kapucinski samostan u Rijeci učiniše osobitim katoličkim žarištem u Hrvatskoj: osnivanje vlastite moderne tiskare "Miriam", "Kuća dobre štampe", velika izdavačka djelatnost, te organizira prva hrvatska nacionalna hodočašća u Lourdes i Rim i drugdje.

---

Nezaboravno kupanje u lurdskoj vodi

Prije povratka zrakoplovom iz Toulousea za Dubrovnik, pitali smo za dojmove neke od hodočasnika. Nikola Tepšić iz Dubrovnika kazao nam je kako je prvi put u Lourdesu. "Lijepo nam je ovdje bilo, lijepo društvo. Posebno mi je dojmljivo bilo kupanje u lurdskoj vodi, osjetila se neka posebna energija. Svidio mi se i križni put." A njegova supruga Milena samo je dodala: "Lijepe uspomene."

Prof. Zdenko Vištica iz Ljubuškog drugi put je u Lourdesu. "Osjećam ovdje zdravu marijansku pobožnost slično kao i u Međugorju, a na poseban način svi su hodočasnici, pa i ja, oduševljeni čudom svete vode koja je potekla u pećini ukazanja." S njim je prvi put putovala njegova supruga Božana. "Oduševljena sam organiziranošću putovanja, vodičem Draženom i njegovim znanjem. O samom svetištu, doživljaj se ne može opisati ovim običnim ljudskim rječnikom. Mogu reći da se osjeća predokus raja."

Dubrovčani su i supružnici Suzana i Marin Tošić. "Životna mi je želja bila otići u Lourdes i sad se to napokon ostvarilo", kazala je Suzana, a Marin je dodao: "Osjećam se zahvalno i drago mi je da smo došli tu i da smo svoje nakane i zavjete izvršili."

Iz Čapljine je bilo pet hodočasnika. Andreja Čolić nam je rekla: "Najljepša mi je bila jutarnja misa u spilji na hrvatskom jeziku. Predivan je Lourdes, kao i svako marijansko svetište", dok je njezina majka Ilijana, uz pozitivna iskustva susreta s nebeskim, osjećaj mirnoće i sabranosti, primijetila: "Jedino nismo vidjeli da se ljudi ispovijedaju kao u Međugorju."

Jedna od najmlađih hodočasnica, Ana Buntić, nije krila oduševljenje. "Lourdes je tako lijep", kaže. "Sve je bilo super, osobito spilja."

Ana je, naravno, prvi put u Lourdesu, kao i njezina majka Ilijana. "Sve smo vidjeli i vrijeme nas je poslužilo. Oduševili su me volonteri, moglo ih se vidjeti na svakom koraku", a Anin suprug Darko Buntić zaključuje: "Oduševljen sam svetištem i cijelom ekipom na hodočašću. Pohvalio bih fra Miljenka koji nas je duhovno zbližio, tako da nam je žao što hodočašće nije i dulje trajalo."

---

---

Gvardijan na Pojišanu

Budući da su talijanski kapucini napustili gotovo sve dalmatinske samostane, osim Zadra, tadašnji splitski biskup Filip Franjo Nakić 1908. godine pozvao je fra Bernardina da hrvatski kapucini preuzmu poznato splitsko svetište Gospe od Pojišana. Tako te godine kapucini dolaze u Split. Slično je bilo i s Dubrovnikom, kamo kapucini stižu naklonošću dubrovačkog biskupa Josipa Marčelića 1913. godine. Fra Bernardin je 1922. godine došao u Split, gdje je kroz sedam godina bio poglavar samostana. Preminuo je u Splitu 25. rujna 1932. na glasu svetosti, u 43. godini redovništva i 55. godini svećeništva. Kako je bio pokopan na starom splitskom groblju Sustipan, danas nije poznato mjesto na kojem počiva.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Tragovi pandemije još su tu: krugovi na prostoru ispred spilje ukazanja, koji propisuju održavanje razmaka među vjernicima, ili potreba nošenja maski za obredno pranje u lurdskoj vodi, sve ostalo je u svetištu kao nekada [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bili smo u lourdesu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Tragovi pandemije još su tu: krugovi na prostoru ispred spilje ukazanja, koji propisuju održavanje razmaka među vjernicima, ili potreba nošenja maski za obredno pranje u lurdskoj vodi, sve ostalo je u svetištu kao nekada bili smo u lourdesu 2 0 10189 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-06 15:44:19 [created_by] => 3240 [created_by_alias] => Ivan Ugrin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-17 09:40:44 [modified_by] => 3240 [publish_up] => 2022-05-17 08:52:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 70 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/06\/21902670.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/06\/21902228.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/06\/21901656.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/06\/21901668.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/06\/21901672.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/06\/21902208.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/06\/21902216.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/06\/21902250.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/06\/21902354.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/06\/21902376.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/06\/21902392.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/06\/21902404.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/06\/21902428.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/06\/21902456.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/06\/21902480.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/06\/21902490.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/06\/21902524.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/06\/21902526.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/06\/21902554.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/06\/21902556.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/06\/21902584.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/06\/21902640.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/06\/21902672.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/06\/21902678.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/06\/21902748.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin","Ivan Ugrin"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Procesija s Gospom Lurdskom<\/p>","

Hajduk u Lourdesu<\/p>","

Gospa Lurdska<\/p>","

Fra Miljenko Vrabec<\/p>","

Fra Miljenko Vrabec<\/p>","

Pogled na Lourdes<\/p>","

Na vrhu Pic du Jer, iznad Lourdesa<\/p>","

Gospa Lurdska<\/p>","","","","","","

Volonterke u Lourdesu<\/p>","

Gospa Lurdska<\/p>","","

Sveta Bernardica<\/p>","","","

Gospa Lurdska<\/p>","

Procesija u Lourdesu<\/p>","","","

Hodo\u010dasnici<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","46:58","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_21902670_1920.jpg":"1920x1080","k_21902670_1280.jpg":"1280x1280","k_21902670_1024.jpg":"1024x1024","k_21902670_640.jpg":"640x640","k_21902670_480.jpg":"480x480","k_21902670_340.jpg":"340x340","k_21902670_220.jpg":"220x220","o_21902670_1280.jpg":"1280x960","o_21902670_1024.jpg":"1024x768","o_21902670_640.jpg":"640x480","o_21902670_480.jpg":"480x360","o_21902670_340.jpg":"340x255","o_21902670_220.jpg":"220x165","h_21902670_1280.jpg":"1280x854","h_21902670_1024.jpg":"1024x683","h_21902670_640.jpg":"640x427","h_21902670_480.jpg":"480x320","h_21902670_340.jpg":"340x227","h_21902670_220.jpg":"220x147","pp_21902670_1280.jpg":"1006x1280","pp_21902670_1024.jpg":"805x1024","pp_21902670_640.jpg":"503x640","pp_21902670_480.jpg":"377x480","pp_21902670_340.jpg":"267x340","pp_21902670_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21902228_1920.jpg":"1920x1080","k_21902228_1280.jpg":"1280x1280","k_21902228_1024.jpg":"1024x1024","k_21902228_640.jpg":"640x640","k_21902228_480.jpg":"480x480","k_21902228_340.jpg":"340x340","k_21902228_220.jpg":"220x220","o_21902228_1280.jpg":"1280x960","o_21902228_1024.jpg":"1024x768","o_21902228_640.jpg":"640x480","o_21902228_480.jpg":"480x360","o_21902228_340.jpg":"340x255","o_21902228_220.jpg":"220x165","h_21902228_1280.jpg":"1280x854","h_21902228_1024.jpg":"1024x683","h_21902228_640.jpg":"640x427","h_21902228_480.jpg":"480x320","h_21902228_340.jpg":"340x227","h_21902228_220.jpg":"220x147","pp_21902228_1280.jpg":"1006x1280","pp_21902228_1024.jpg":"805x1024","pp_21902228_640.jpg":"503x640","pp_21902228_480.jpg":"377x480","pp_21902228_340.jpg":"267x340","pp_21902228_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x886","hd_21901656_1920.jpg":"1920x1080","k_21901656_1280.jpg":"1280x1280","k_21901656_1024.jpg":"1024x1024","k_21901656_640.jpg":"640x640","k_21901656_480.jpg":"480x480","k_21901656_340.jpg":"340x340","k_21901656_220.jpg":"220x220","o_21901656_1280.jpg":"1280x590","o_21901656_1024.jpg":"1024x472","o_21901656_640.jpg":"640x295","o_21901656_480.jpg":"480x221","o_21901656_340.jpg":"340x156","o_21901656_220.jpg":"220x101","h_21901656_1280.jpg":"1280x854","h_21901656_1024.jpg":"1024x683","h_21901656_640.jpg":"640x427","h_21901656_480.jpg":"480x320","h_21901656_340.jpg":"340x227","h_21901656_220.jpg":"220x147","pp_21901656_1280.jpg":"1006x1280","pp_21901656_1024.jpg":"805x1024","pp_21901656_640.jpg":"503x640","pp_21901656_480.jpg":"377x480","pp_21901656_340.jpg":"267x340","pp_21901656_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_21901668_1920.jpg":"1920x1080","k_21901668_1280.jpg":"1280x1280","k_21901668_1024.jpg":"1024x1024","k_21901668_640.jpg":"640x640","k_21901668_480.jpg":"480x480","k_21901668_340.jpg":"340x340","k_21901668_220.jpg":"220x220","o_21901668_1280.jpg":"1280x1706","o_21901668_1024.jpg":"1024x1365","o_21901668_640.jpg":"640x853","o_21901668_480.jpg":"480x640","o_21901668_340.jpg":"340x453","o_21901668_220.jpg":"220x293","h_21901668_1280.jpg":"1280x854","h_21901668_1024.jpg":"1024x683","h_21901668_640.jpg":"640x427","h_21901668_480.jpg":"480x320","h_21901668_340.jpg":"340x227","h_21901668_220.jpg":"220x147","pp_21901668_1280.jpg":"1006x1280","pp_21901668_1024.jpg":"805x1024","pp_21901668_640.jpg":"503x640","pp_21901668_480.jpg":"377x480","pp_21901668_340.jpg":"267x340","pp_21901668_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_21901672_1920.jpg":"1920x1080","k_21901672_1280.jpg":"1280x1280","k_21901672_1024.jpg":"1024x1024","k_21901672_640.jpg":"640x640","k_21901672_480.jpg":"480x480","k_21901672_340.jpg":"340x340","k_21901672_220.jpg":"220x220","o_21901672_1280.jpg":"1280x1706","o_21901672_1024.jpg":"1024x1365","o_21901672_640.jpg":"640x853","o_21901672_480.jpg":"480x640","o_21901672_340.jpg":"340x453","o_21901672_220.jpg":"220x293","h_21901672_1280.jpg":"1280x854","h_21901672_1024.jpg":"1024x683","h_21901672_640.jpg":"640x427","h_21901672_480.jpg":"480x320","h_21901672_340.jpg":"340x227","h_21901672_220.jpg":"220x147","pp_21901672_1280.jpg":"1006x1280","pp_21901672_1024.jpg":"805x1024","pp_21901672_640.jpg":"503x640","pp_21901672_480.jpg":"377x480","pp_21901672_340.jpg":"267x340","pp_21901672_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21902208_1920.jpg":"1920x1080","k_21902208_1280.jpg":"1280x1280","k_21902208_1024.jpg":"1024x1024","k_21902208_640.jpg":"640x640","k_21902208_480.jpg":"480x480","k_21902208_340.jpg":"340x340","k_21902208_220.jpg":"220x220","o_21902208_1280.jpg":"1280x960","o_21902208_1024.jpg":"1024x768","o_21902208_640.jpg":"640x480","o_21902208_480.jpg":"480x360","o_21902208_340.jpg":"340x255","o_21902208_220.jpg":"220x165","h_21902208_1280.jpg":"1280x854","h_21902208_1024.jpg":"1024x683","h_21902208_640.jpg":"640x427","h_21902208_480.jpg":"480x320","h_21902208_340.jpg":"340x227","h_21902208_220.jpg":"220x147","pp_21902208_1280.jpg":"1006x1280","pp_21902208_1024.jpg":"805x1024","pp_21902208_640.jpg":"503x640","pp_21902208_480.jpg":"377x480","pp_21902208_340.jpg":"267x340","pp_21902208_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21902216_1920.jpg":"1920x1080","k_21902216_1280.jpg":"1280x1280","k_21902216_1024.jpg":"1024x1024","k_21902216_640.jpg":"640x640","k_21902216_480.jpg":"480x480","k_21902216_340.jpg":"340x340","k_21902216_220.jpg":"220x220","o_21902216_1280.jpg":"1280x960","o_21902216_1024.jpg":"1024x768","o_21902216_640.jpg":"640x480","o_21902216_480.jpg":"480x360","o_21902216_340.jpg":"340x255","o_21902216_220.jpg":"220x165","h_21902216_1280.jpg":"1280x854","h_21902216_1024.jpg":"1024x683","h_21902216_640.jpg":"640x427","h_21902216_480.jpg":"480x320","h_21902216_340.jpg":"340x227","h_21902216_220.jpg":"220x147","pp_21902216_1280.jpg":"1006x1280","pp_21902216_1024.jpg":"805x1024","pp_21902216_640.jpg":"503x640","pp_21902216_480.jpg":"377x480","pp_21902216_340.jpg":"267x340","pp_21902216_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_21902250_1920.jpg":"1920x1080","k_21902250_1280.jpg":"1280x1280","k_21902250_1024.jpg":"1024x1024","k_21902250_640.jpg":"640x640","k_21902250_480.jpg":"480x480","k_21902250_340.jpg":"340x340","k_21902250_220.jpg":"220x220","o_21902250_1280.jpg":"1280x1706","o_21902250_1024.jpg":"1024x1365","o_21902250_640.jpg":"640x853","o_21902250_480.jpg":"480x640","o_21902250_340.jpg":"340x453","o_21902250_220.jpg":"220x293","h_21902250_1280.jpg":"1280x854","h_21902250_1024.jpg":"1024x683","h_21902250_640.jpg":"640x427","h_21902250_480.jpg":"480x320","h_21902250_340.jpg":"340x227","h_21902250_220.jpg":"220x147","pp_21902250_1280.jpg":"1006x1280","pp_21902250_1024.jpg":"805x1024","pp_21902250_640.jpg":"503x640","pp_21902250_480.jpg":"377x480","pp_21902250_340.jpg":"267x340","pp_21902250_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21902354_1920.jpg":"1920x1080","k_21902354_1280.jpg":"1280x1280","k_21902354_1024.jpg":"1024x1024","k_21902354_640.jpg":"640x640","k_21902354_480.jpg":"480x480","k_21902354_340.jpg":"340x340","k_21902354_220.jpg":"220x220","o_21902354_1280.jpg":"1280x960","o_21902354_1024.jpg":"1024x768","o_21902354_640.jpg":"640x480","o_21902354_480.jpg":"480x360","o_21902354_340.jpg":"340x255","o_21902354_220.jpg":"220x165","h_21902354_1280.jpg":"1280x854","h_21902354_1024.jpg":"1024x683","h_21902354_640.jpg":"640x427","h_21902354_480.jpg":"480x320","h_21902354_340.jpg":"340x227","h_21902354_220.jpg":"220x147","pp_21902354_1280.jpg":"1006x1280","pp_21902354_1024.jpg":"805x1024","pp_21902354_640.jpg":"503x640","pp_21902354_480.jpg":"377x480","pp_21902354_340.jpg":"267x340","pp_21902354_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_21902376_1920.jpg":"1920x1080","k_21902376_1280.jpg":"1280x1280","k_21902376_1024.jpg":"1024x1024","k_21902376_640.jpg":"640x640","k_21902376_480.jpg":"480x480","k_21902376_340.jpg":"340x340","k_21902376_220.jpg":"220x220","o_21902376_1280.jpg":"1280x1706","o_21902376_1024.jpg":"1024x1365","o_21902376_640.jpg":"640x853","o_21902376_480.jpg":"480x640","o_21902376_340.jpg":"340x453","o_21902376_220.jpg":"220x293","h_21902376_1280.jpg":"1280x854","h_21902376_1024.jpg":"1024x683","h_21902376_640.jpg":"640x427","h_21902376_480.jpg":"480x320","h_21902376_340.jpg":"340x227","h_21902376_220.jpg":"220x147","pp_21902376_1280.jpg":"1006x1280","pp_21902376_1024.jpg":"805x1024","pp_21902376_640.jpg":"503x640","pp_21902376_480.jpg":"377x480","pp_21902376_340.jpg":"267x340","pp_21902376_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21902392_1920.jpg":"1920x1080","k_21902392_1280.jpg":"1280x1280","k_21902392_1024.jpg":"1024x1024","k_21902392_640.jpg":"640x640","k_21902392_480.jpg":"480x480","k_21902392_340.jpg":"340x340","k_21902392_220.jpg":"220x220","o_21902392_1280.jpg":"1280x960","o_21902392_1024.jpg":"1024x768","o_21902392_640.jpg":"640x480","o_21902392_480.jpg":"480x360","o_21902392_340.jpg":"340x255","o_21902392_220.jpg":"220x165","h_21902392_1280.jpg":"1280x854","h_21902392_1024.jpg":"1024x683","h_21902392_640.jpg":"640x427","h_21902392_480.jpg":"480x320","h_21902392_340.jpg":"340x227","h_21902392_220.jpg":"220x147","pp_21902392_1280.jpg":"1006x1280","pp_21902392_1024.jpg":"805x1024","pp_21902392_640.jpg":"503x640","pp_21902392_480.jpg":"377x480","pp_21902392_340.jpg":"267x340","pp_21902392_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21902404_1920.jpg":"1920x1080","k_21902404_1280.jpg":"1280x1280","k_21902404_1024.jpg":"1024x1024","k_21902404_640.jpg":"640x640","k_21902404_480.jpg":"480x480","k_21902404_340.jpg":"340x340","k_21902404_220.jpg":"220x220","o_21902404_1280.jpg":"1280x960","o_21902404_1024.jpg":"1024x768","o_21902404_640.jpg":"640x480","o_21902404_480.jpg":"480x360","o_21902404_340.jpg":"340x255","o_21902404_220.jpg":"220x165","h_21902404_1280.jpg":"1280x854","h_21902404_1024.jpg":"1024x683","h_21902404_640.jpg":"640x427","h_21902404_480.jpg":"480x320","h_21902404_340.jpg":"340x227","h_21902404_220.jpg":"220x147","pp_21902404_1280.jpg":"1006x1280","pp_21902404_1024.jpg":"805x1024","pp_21902404_640.jpg":"503x640","pp_21902404_480.jpg":"377x480","pp_21902404_340.jpg":"267x340","pp_21902404_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_21902428_1920.jpg":"1920x1080","k_21902428_1280.jpg":"1280x1280","k_21902428_1024.jpg":"1024x1024","k_21902428_640.jpg":"640x640","k_21902428_480.jpg":"480x480","k_21902428_340.jpg":"340x340","k_21902428_220.jpg":"220x220","o_21902428_1280.jpg":"1280x1706","o_21902428_1024.jpg":"1024x1365","o_21902428_640.jpg":"640x853","o_21902428_480.jpg":"480x640","o_21902428_340.jpg":"340x453","o_21902428_220.jpg":"220x293","h_21902428_1280.jpg":"1280x854","h_21902428_1024.jpg":"1024x683","h_21902428_640.jpg":"640x427","h_21902428_480.jpg":"480x320","h_21902428_340.jpg":"340x227","h_21902428_220.jpg":"220x147","pp_21902428_1280.jpg":"1006x1280","pp_21902428_1024.jpg":"805x1024","pp_21902428_640.jpg":"503x640","pp_21902428_480.jpg":"377x480","pp_21902428_340.jpg":"267x340","pp_21902428_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21902456_1920.jpg":"1920x1080","k_21902456_1280.jpg":"1280x1280","k_21902456_1024.jpg":"1024x1024","k_21902456_640.jpg":"640x640","k_21902456_480.jpg":"480x480","k_21902456_340.jpg":"340x340","k_21902456_220.jpg":"220x220","o_21902456_1280.jpg":"1280x960","o_21902456_1024.jpg":"1024x768","o_21902456_640.jpg":"640x480","o_21902456_480.jpg":"480x360","o_21902456_340.jpg":"340x255","o_21902456_220.jpg":"220x165","h_21902456_1280.jpg":"1280x854","h_21902456_1024.jpg":"1024x683","h_21902456_640.jpg":"640x427","h_21902456_480.jpg":"480x320","h_21902456_340.jpg":"340x227","h_21902456_220.jpg":"220x147","pp_21902456_1280.jpg":"1006x1280","pp_21902456_1024.jpg":"805x1024","pp_21902456_640.jpg":"503x640","pp_21902456_480.jpg":"377x480","pp_21902456_340.jpg":"267x340","pp_21902456_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21902480_1920.jpg":"1920x1080","k_21902480_1280.jpg":"1280x1280","k_21902480_1024.jpg":"1024x1024","k_21902480_640.jpg":"640x640","k_21902480_480.jpg":"480x480","k_21902480_340.jpg":"340x340","k_21902480_220.jpg":"220x220","o_21902480_1280.jpg":"1280x960","o_21902480_1024.jpg":"1024x768","o_21902480_640.jpg":"640x480","o_21902480_480.jpg":"480x360","o_21902480_340.jpg":"340x255","o_21902480_220.jpg":"220x165","h_21902480_1280.jpg":"1280x854","h_21902480_1024.jpg":"1024x683","h_21902480_640.jpg":"640x427","h_21902480_480.jpg":"480x320","h_21902480_340.jpg":"340x227","h_21902480_220.jpg":"220x147","pp_21902480_1280.jpg":"1006x1280","pp_21902480_1024.jpg":"805x1024","pp_21902480_640.jpg":"503x640","pp_21902480_480.jpg":"377x480","pp_21902480_340.jpg":"267x340","pp_21902480_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21902490_1920.jpg":"1920x1080","k_21902490_1280.jpg":"1280x1280","k_21902490_1024.jpg":"1024x1024","k_21902490_640.jpg":"640x640","k_21902490_480.jpg":"480x480","k_21902490_340.jpg":"340x340","k_21902490_220.jpg":"220x220","o_21902490_1280.jpg":"1280x960","o_21902490_1024.jpg":"1024x768","o_21902490_640.jpg":"640x480","o_21902490_480.jpg":"480x360","o_21902490_340.jpg":"340x255","o_21902490_220.jpg":"220x165","h_21902490_1280.jpg":"1280x854","h_21902490_1024.jpg":"1024x683","h_21902490_640.jpg":"640x427","h_21902490_480.jpg":"480x320","h_21902490_340.jpg":"340x227","h_21902490_220.jpg":"220x147","pp_21902490_1280.jpg":"1006x1280","pp_21902490_1024.jpg":"805x1024","pp_21902490_640.jpg":"503x640","pp_21902490_480.jpg":"377x480","pp_21902490_340.jpg":"267x340","pp_21902490_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_21902524_1920.jpg":"1920x1080","k_21902524_1280.jpg":"1280x1280","k_21902524_1024.jpg":"1024x1024","k_21902524_640.jpg":"640x640","k_21902524_480.jpg":"480x480","k_21902524_340.jpg":"340x340","k_21902524_220.jpg":"220x220","o_21902524_1280.jpg":"1280x1706","o_21902524_1024.jpg":"1024x1365","o_21902524_640.jpg":"640x853","o_21902524_480.jpg":"480x640","o_21902524_340.jpg":"340x453","o_21902524_220.jpg":"220x293","h_21902524_1280.jpg":"1280x854","h_21902524_1024.jpg":"1024x683","h_21902524_640.jpg":"640x427","h_21902524_480.jpg":"480x320","h_21902524_340.jpg":"340x227","h_21902524_220.jpg":"220x147","pp_21902524_1280.jpg":"1006x1280","pp_21902524_1024.jpg":"805x1024","pp_21902524_640.jpg":"503x640","pp_21902524_480.jpg":"377x480","pp_21902524_340.jpg":"267x340","pp_21902524_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_21902526_1920.jpg":"1920x1080","k_21902526_1280.jpg":"1280x1280","k_21902526_1024.jpg":"1024x1024","k_21902526_640.jpg":"640x640","k_21902526_480.jpg":"480x480","k_21902526_340.jpg":"340x340","k_21902526_220.jpg":"220x220","o_21902526_1280.jpg":"1280x1706","o_21902526_1024.jpg":"1024x1365","o_21902526_640.jpg":"640x853","o_21902526_480.jpg":"480x640","o_21902526_340.jpg":"340x453","o_21902526_220.jpg":"220x293","h_21902526_1280.jpg":"1280x854","h_21902526_1024.jpg":"1024x683","h_21902526_640.jpg":"640x427","h_21902526_480.jpg":"480x320","h_21902526_340.jpg":"340x227","h_21902526_220.jpg":"220x147","pp_21902526_1280.jpg":"1006x1280","pp_21902526_1024.jpg":"805x1024","pp_21902526_640.jpg":"503x640","pp_21902526_480.jpg":"377x480","pp_21902526_340.jpg":"267x340","pp_21902526_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21902554_1920.jpg":"1920x1080","k_21902554_1280.jpg":"1280x1280","k_21902554_1024.jpg":"1024x1024","k_21902554_640.jpg":"640x640","k_21902554_480.jpg":"480x480","k_21902554_340.jpg":"340x340","k_21902554_220.jpg":"220x220","o_21902554_1280.jpg":"1280x960","o_21902554_1024.jpg":"1024x768","o_21902554_640.jpg":"640x480","o_21902554_480.jpg":"480x360","o_21902554_340.jpg":"340x255","o_21902554_220.jpg":"220x165","h_21902554_1280.jpg":"1280x854","h_21902554_1024.jpg":"1024x683","h_21902554_640.jpg":"640x427","h_21902554_480.jpg":"480x320","h_21902554_340.jpg":"340x227","h_21902554_220.jpg":"220x147","pp_21902554_1280.jpg":"1006x1280","pp_21902554_1024.jpg":"805x1024","pp_21902554_640.jpg":"503x640","pp_21902554_480.jpg":"377x480","pp_21902554_340.jpg":"267x340","pp_21902554_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_21902556_1920.jpg":"1920x1080","k_21902556_1280.jpg":"1280x1280","k_21902556_1024.jpg":"1024x1024","k_21902556_640.jpg":"640x640","k_21902556_480.jpg":"480x480","k_21902556_340.jpg":"340x340","k_21902556_220.jpg":"220x220","o_21902556_1280.jpg":"1280x1706","o_21902556_1024.jpg":"1024x1365","o_21902556_640.jpg":"640x853","o_21902556_480.jpg":"480x640","o_21902556_340.jpg":"340x453","o_21902556_220.jpg":"220x293","h_21902556_1280.jpg":"1280x854","h_21902556_1024.jpg":"1024x683","h_21902556_640.jpg":"640x427","h_21902556_480.jpg":"480x320","h_21902556_340.jpg":"340x227","h_21902556_220.jpg":"220x147","pp_21902556_1280.jpg":"1006x1280","pp_21902556_1024.jpg":"805x1024","pp_21902556_640.jpg":"503x640","pp_21902556_480.jpg":"377x480","pp_21902556_340.jpg":"267x340","pp_21902556_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21902584_1920.jpg":"1920x1080","k_21902584_1280.jpg":"1280x1280","k_21902584_1024.jpg":"1024x1024","k_21902584_640.jpg":"640x640","k_21902584_480.jpg":"480x480","k_21902584_340.jpg":"340x340","k_21902584_220.jpg":"220x220","o_21902584_1280.jpg":"1280x960","o_21902584_1024.jpg":"1024x768","o_21902584_640.jpg":"640x480","o_21902584_480.jpg":"480x360","o_21902584_340.jpg":"340x255","o_21902584_220.jpg":"220x165","h_21902584_1280.jpg":"1280x854","h_21902584_1024.jpg":"1024x683","h_21902584_640.jpg":"640x427","h_21902584_480.jpg":"480x320","h_21902584_340.jpg":"340x227","h_21902584_220.jpg":"220x147","pp_21902584_1280.jpg":"1006x1280","pp_21902584_1024.jpg":"805x1024","pp_21902584_640.jpg":"503x640","pp_21902584_480.jpg":"377x480","pp_21902584_340.jpg":"267x340","pp_21902584_220.jpg":"173x220"},{"size0":"943x2048","hd_21902640_1920.jpg":"1920x1080","k_21902640_1280.jpg":"1280x1280","k_21902640_1024.jpg":"1024x1024","k_21902640_640.jpg":"640x640","k_21902640_480.jpg":"480x480","k_21902640_340.jpg":"340x340","k_21902640_220.jpg":"220x220","o_21902640_1280.jpg":"1280x2779","o_21902640_1024.jpg":"1024x2223","o_21902640_640.jpg":"640x1389","o_21902640_480.jpg":"480x1042","o_21902640_340.jpg":"340x738","o_21902640_220.jpg":"220x477","h_21902640_1280.jpg":"1280x854","h_21902640_1024.jpg":"1024x683","h_21902640_640.jpg":"640x427","h_21902640_480.jpg":"480x320","h_21902640_340.jpg":"340x227","h_21902640_220.jpg":"220x147","pp_21902640_1280.jpg":"1006x1280","pp_21902640_1024.jpg":"805x1024","pp_21902640_640.jpg":"503x640","pp_21902640_480.jpg":"377x480","pp_21902640_340.jpg":"267x340","pp_21902640_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21902672_1920.jpg":"1920x1080","k_21902672_1280.jpg":"1280x1280","k_21902672_1024.jpg":"1024x1024","k_21902672_640.jpg":"640x640","k_21902672_480.jpg":"480x480","k_21902672_340.jpg":"340x340","k_21902672_220.jpg":"220x220","o_21902672_1280.jpg":"1280x960","o_21902672_1024.jpg":"1024x768","o_21902672_640.jpg":"640x480","o_21902672_480.jpg":"480x360","o_21902672_340.jpg":"340x255","o_21902672_220.jpg":"220x165","h_21902672_1280.jpg":"1280x854","h_21902672_1024.jpg":"1024x683","h_21902672_640.jpg":"640x427","h_21902672_480.jpg":"480x320","h_21902672_340.jpg":"340x227","h_21902672_220.jpg":"220x147","pp_21902672_1280.jpg":"1006x1280","pp_21902672_1024.jpg":"805x1024","pp_21902672_640.jpg":"503x640","pp_21902672_480.jpg":"377x480","pp_21902672_340.jpg":"267x340","pp_21902672_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21902678_1920.jpg":"1920x1080","k_21902678_1280.jpg":"1280x1280","k_21902678_1024.jpg":"1024x1024","k_21902678_640.jpg":"640x640","k_21902678_480.jpg":"480x480","k_21902678_340.jpg":"340x340","k_21902678_220.jpg":"220x220","o_21902678_1280.jpg":"1280x960","o_21902678_1024.jpg":"1024x768","o_21902678_640.jpg":"640x480","o_21902678_480.jpg":"480x360","o_21902678_340.jpg":"340x255","o_21902678_220.jpg":"220x165","h_21902678_1280.jpg":"1280x854","h_21902678_1024.jpg":"1024x683","h_21902678_640.jpg":"640x427","h_21902678_480.jpg":"480x320","h_21902678_340.jpg":"340x227","h_21902678_220.jpg":"220x147","pp_21902678_1280.jpg":"1006x1280","pp_21902678_1024.jpg":"805x1024","pp_21902678_640.jpg":"503x640","pp_21902678_480.jpg":"377x480","pp_21902678_340.jpg":"267x340","pp_21902678_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_21902748_1920.jpg":"1920x1080","k_21902748_1280.jpg":"1280x1280","k_21902748_1024.jpg":"1024x1024","k_21902748_640.jpg":"640x640","k_21902748_480.jpg":"480x480","k_21902748_340.jpg":"340x340","k_21902748_220.jpg":"220x220","o_21902748_1280.jpg":"1280x1706","o_21902748_1024.jpg":"1024x1365","o_21902748_640.jpg":"640x853","o_21902748_480.jpg":"480x640","o_21902748_340.jpg":"340x453","o_21902748_220.jpg":"220x293","h_21902748_1280.jpg":"1280x854","h_21902748_1024.jpg":"1024x683","h_21902748_640.jpg":"640x427","h_21902748_480.jpg":"480x320","h_21902748_340.jpg":"340x227","h_21902748_220.jpg":"220x147","pp_21902748_1280.jpg":"1006x1280","pp_21902748_1024.jpg":"805x1024","pp_21902748_640.jpg":"503x640","pp_21902748_480.jpg":"377x480","pp_21902748_340.jpg":"267x340","pp_21902748_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7460053 Threads: 3 Questions: 1601267477 Slow queries: 4753191 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110549832 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/nakon-vise-od-dvije-godine-opet-se-hodocasti-u-poznato-marijino-svtiste-jeste-li-znali-da-je-omisanin-fra-bernardin-skrivanic-apostol-gospe-lurdske-u-hrvatskoj-1193301 [printLink] => /mozaik/panorama/nakon-vise-od-dvije-godine-opet-se-hodocasti-u-poznato-marijino-svtiste-jeste-li-znali-da-je-omisanin-fra-bernardin-skrivanic-apostol-gospe-lurdske-u-hrvatskoj-1193301?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 308189 [name] => lourdes [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lourdes [link] => /tag/lourdes ) [1] => stdClass Object ( [id] => 305927 [name] => hodočasnici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hodocasnici [link] => /tag/hodocasnici ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Tragovi pandemije još su tu: krugovi na prostoru ispred spilje ukazanja, koji propisuju održavanje razmaka među vjernicima, ili potreba nošenja maski za obredno pranje u lurdskoj vodi, sve ostalo je u svetištu kao nekada [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bili smo u lourdesu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nakon više od dvije godine, opet se hodočasti u poznato Marijino svetište: Jeste li znali da je Omišanin fra Bernardin Škrivanić apostol Gospe Lurdske u Hrvatskoj? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3240 [name] => Ivan Ugrin [username] => ivan.ugrin [email] => ivan.ugrin@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$9FuPV7fgJyVQ5x94t2vwDeMtaNcrG8dJScEpd66Y5mdz3EomXOEI2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivan-ugrin-3240 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1755 [gender] => m [description] => [image] => 1755.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1755.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21902670.jpg [galleryCount] => 25 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivan Ugrin [mainImageDesc] =>

Procesija s Gospom Lurdskom

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21902670.jpg [title] => Ivan Ugrin

Procesija s Gospom Lurdskom

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21902228.jpg [title] => Ivan Ugrin

Hajduk u Lourdesu

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21901656.jpg [title] => Ivan Ugrin

Gospa Lurdska

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21901668.jpg [title] => Ivan Ugrin

Fra Miljenko Vrabec

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21901672.jpg [title] => Ivan Ugrin

Fra Miljenko Vrabec

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21902208.jpg [title] => Ivan Ugrin

Pogled na Lourdes

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21902216.jpg [title] => Ivan Ugrin

Na vrhu Pic du Jer, iznad Lourdesa

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21902250.jpg [title] => Ivan Ugrin

Gospa Lurdska

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21902354.jpg [title] => Ivan Ugrin ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21902376.jpg [title] => Ivan Ugrin ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21902392.jpg [title] => Ivan Ugrin ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21902404.jpg [title] => Ivan Ugrin ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21902428.jpg [title] => Ivan Ugrin ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21902456.jpg [title] => Ivan Ugrin

Volonterke u Lourdesu

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21902480.jpg [title] => Ivan Ugrin

Gospa Lurdska

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21902490.jpg [title] => Ivan Ugrin ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21902524.jpg [title] => Ivan Ugrin

Sveta Bernardica

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21902526.jpg [title] => Ivan Ugrin ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21902554.jpg [title] => Ivan Ugrin ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21902556.jpg [title] => Ivan Ugrin

Gospa Lurdska

) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21902584.jpg [title] => Ivan Ugrin

Procesija u Lourdesu

) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21902640.jpg [title] => Ivan Ugrin ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21902672.jpg [title] => Ivan Ugrin ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21902678.jpg [title] => Ivan Ugrin

Hodočasnici

) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21902748.jpg [title] => Ivan Ugrin ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Pandemija koronavirusa zaustavila je u svijetu mnogo toga, pa tako i vjerska hodočašća u poznata marijanska svetišta.

Osjetilo se to u našemu Međugorju, portugalskoj Fatimi, kao i u Lourdesu, u Pirenejima u Francuskoj, koji je prije "lockdowna" godišnje pohodilo pet-šest milijuna hodočasnika, a za 150. obljetnicu Gospinih ukazanja Bernardici Soubirous, godine 2008., bilo je gotovo deset milijuna ljudi. Prije dvije godine u Lourdesu nije uopće bilo hodočašća, lani se svetište "otvorilo" 1. srpnja i hodočasnička sezona trajala je vrlo kratko, a ove su godine, na zadovoljstvo domaćina i Gospinih štovatelja iz cijelog svijeta, hodočasnici u Lourdes počeli pristizati već od Cvjetne nedjelje 10. travnja.

Iako se još uvijek vide tragovi korone, kao, na primjer, krugovi na prostoru ispred spilje gdje se Gospa ukazivala Bernardici, koji propisuju održavanje razmaka među vjernicima, ili potreba nošenja maski za obredno pranje u lurdskoj vodi, sve ostalo je u svetištu kao što je nekada bilo.

---

image

Hajduk u Lourdesu

Ivan Ugrin
---

Bolesnici i volonteri

Hodočasnici dolaze na molitvu ispred Massabiellske spilje, u kojoj je poznati lik Gospe Lurdske, te voda koja je potekla iz izvora koji je čudesno proključao u spilji za vrijeme jednog od Marijinih ukazanja. Ljudi obilaze gornju baziliku Bezgrešnog začeća s pripadajućom kriptom, u kojoj su i relikvije svete Bernardice, donju baziliku svete Krunice, te veliku podzemnu baziliku svetog Pija X., jednu od najvećih crkava na svijetu. U svakoj od bazilika više je manjih kapelica u kojima se, kao i u spilji, služe svete mise.

---

image
Ivan Ugrin
---

Početak Gospina mjeseca svibnja okupio je u Lourdesu na tisuće vjernika sa svih strana svijeta. Među njima su i stotine teških bolesnika, u kolicima, i uz njih bezbroj volontera i volonterki koji se brinu o bolesnicima u prepoznatljivim odorama osobito malteškog reda. Neki čekaju i po više godina kako bi došli na red za volontiranje u Lourdesu. Čini mi se da se nigdje na svijetu ne može vidjeti toliko osoba s invaliditetom i drugih bolesnika na jednom mjestu kao što je to u Lourdesu. Mnogi se uzdaju u Marijin zagovor i moć čudotvorne lurdske vode od koje su se mnogi izliječili, ili su barem zadobili utjehu za nošenje svoga teškoga križa.

Krenula je ponovno i poznata lurdska procesija sa svijećama, u kojoj se nosi Gospin lik, i obilazi trg ispred svetišta uz molitvu krunice i pjevanje zaziva "Ave, ave, ave Maria...". Inače, prvu je procesiju pokrenuo davne 1863. godine jedan kapucin, otac Marie-Antoine.

---

image

Gospa Lurdska

Ivan Ugrin
---

U ozračju starog normalnog, nakon dvije i pol godine, u Lourdes je, posredstvom agencije "G-tour Međugorje", ovih dana hodočastila mala, ali odabrana skupina 34 hrvatska vjernika. Desetak ih je bilo iz Dubrovnika, odakle se i poletjelo zrakoplovom za Toulouse. Iz Dubrovnika je bio i duhovni voditelj, upravitelj svetišta Gospe od Milosrđa, kapucin fra Miljenko Vrabec, koji je održao zapažene propovijedi i jedno biblijsko razmatranje.

Misa u špilji ukazanja

Prije nekoliko godina, ono kad je tijelo svetog Leopolda Bogdana Mandića bilo u Splitu, bio je na službi župnika Gospe od Pojišana. Iz Splita je bio potpisnik ovih redaka, prvi put u Lourdesu, sa svojim sinom Petrom.

Ostali su hodočasnici bili iz Hercegovine: Mostar, Neum, Međugorje, Čapljina, Ljubuški, Široki Brijeg, odakle je i vlasnik agencije Davor Ljubić, koji je u Lourdes hodočastio više puta, a sad, nakon više od osam godina, vodio je i sina prvopričesnika Karla. Vodič putovanja bio je Dražen Marijanović, inače diplomirani teolog koji ne radi u struci, ali zna sve živo o destinacijama na koje vodi hodočasnike, a uz to je i zabavan jer je ispričao stotine viceva, sipao ih kao iz rukava.

---

image

Gospa Lurdska

Ivan Ugrin
---

Boraveći četiri dana u Lourdesu, hrvatski su hodočasnici jedno jutro slavili misu u špilji Massabielle, koja se, kao i sve ostale mise iz toga prostora, direktno prenosila na lurdskoj televiziji. Obišli smo sve bazilike, osobito gornju, i na njezinu ulazu kapelu svete Ivane Orleanske, u kojoj smo u ostala tri jutra slavili mise, obavili smo pobožnost križnog puta na brdu iznad svetišta. Na gotovo tisuću metara visokom vrhu Pic du Jer, na koji smo se uspeli i spustili uspinjačom, uživali smo u pogledu na svetište i Lourdes, kao i na Pireneje, a iznad nas letjeli su orlovi.

---

image

Fra Miljenko Vrabec

Ivan Ugrin
---

U starom gradu bili smo u župnoj crkvi, u nekadašnjem zatvoru u kojem je u skučenom prostoru u vrijeme teške financijske krize živjela obitelj Soubirous, i to kad su se događala ukazanja. Vidjeli smo i Bernardičinu rodnu kuću, te mlin Boly u kojem je nakon ukazanja bio dom obitelji i gdje je kao mlinar radio otac svete Bernardice.

Blizu hotela "Christina", u kojem smo boravili i odlično se hranili, u jednom smo baru, pored stotina drugih, pronašli i dva Hajdukova šala, uz šalove Hrvatske i još nekih naših klubova. Inače, u slobodno vrijeme glavna tema rasprava bila je, naravno, o Hajduku i Dinamu, i tko će osvojiti prvenstvo. Mi hajdukovci pomolili smo se Gospi Lurdskoj da nam Hajduk napokon bude prvak, iako je izgleda Maminjo bliži oltaru u Međugorju.

Događaj od 11. veljače

Što se zapravo događalo u Lourdesu? U prigodi 150. obljetnice lurdskih ukazanja, fra Hrvatin Gabrijel Jurišić iz Provincije Presvetog Otkupitelja u Splitu napisao je kako je u blizini maloga francuskoga gradića Lourdesa, u podnožju Pirenejskoga gorja, uz rijeku Gavu, dana 11. veljače 1858. išlo nekoliko djevojaka skupljati drva za ogrjev.

"Kad su druge prešle preko rijeke, Bernardica Soubirous (1844.-1879.) u špilji Massabielle ugledala je 'Bijelu Gospođu', obučenu u bijelu haljinu s plavim pojasom i s krunicom u ruci. Bernardica je više puta vidjela tu Gospođu, ukupno 18, koja joj je rekla da svećenici na tome mjestu sagrade kapelicu, da vjernici tu dolaze i mole krunicu. Mons. Dominik Peyramale (1834.-1877.), župnik Lourdesa, nije vjerovao u Bernardičinu priču, ali joj je ipak rekao neka pita tu nepoznatu Gospođu kako joj je ime.

Na blagdan Blagovijesti (25. ožujka) 'Bijela Gospođa' se opet ukazala Bernardici, a ona ju je upitala za ime. Gospođa je odgovorila: 'Ja sam Bezgrješno Začeće.' Djevojka je brzo pošla župniku i kazala mu što je rekla Gospođa. Kad je župnik zapitao Bernardicu kakvo je to ime i što to znači, ona mu je odgovorila da ne zna što to znači, ali je ponovno potvrdila da je 'Bijela Gospođa' tako rekla.

---

image
Ivan Ugrin
---

Župnik se je zamislio: kako to da seoska djevojka zna točno izgovoriti izraz 'Bezgrješno Začeće', a ne zna što to znači. Odakle Bernardici taj izraz, ona ne poznaje teologiju? Župnik je, naime, dobro znao da je baš samo četiri godine prije, na blagdan Bezgrješnoga Začeća Blažene Djevice Marije (8. prosinca 1854.) papa Pio IX. proglasio dogmom katoličke vjere istinu da je Blažena Djevica Marija začeta bez istočnoga grijeha..."

Svetište u Vepricu

Bernardica je poslije svega otišla u časne sestre i zbog boležljivosti umrla je mlada, u 35. godini. Potpuno neraspadnuto njezino tijelo počiva u samostanu u Neversu.

Nakon dugog ispitivanja Crkva je priznala vjerodostojnost lurdskih ukazanja i uvela blagdan Blažene Djevice Marije Lurdske, koji se slavi 11. veljače, kad je ujedno i Međunarodni dan bolesnika. Lourdes je postao mjesto molitve i obraćenja, a u njega, osim teških tjelesnih bolesnika, dolaze i agnostici i ateisti, kao i mlaki i bezvoljni kršćani, ali i pripadnici drugih religija. Sve njih Lourdes neodoljivo privlači jer je to mjesto gdje čovjek tražitelj Istine lakše nego na drugom mjestu može do nje doći.

Puno toga smo vidjeli u Lourdesu, no nikako nismo mogli među tisućama zavjetnih ploča naći i onu koja je postavljena u čast prvoga hrvatskog nacionalnog hodočašća, koje je u povodu 50. obljetnice ukazanja predvodio prvi provincijal hrvatskih kapucina fra Bernardin Škrivanić (1855. – 1932.). Bilo je to godine 1908.

Od 10. do 21. kolovoza u Loudes je hodočastilo 400 Hrvata. Tada su svetištu u Lourdesu darovali srebrno i pozlaćeno srce s natpisom: "Predziđe kršćanstva Bezgrješnoj Djevici, prvorođenoj kćeri Crkve, sigurnoj nadi i spasu (posvećuje) srce srcu 15. VIII. 1908."

---

image

Gospa Lurdska

Ivan Ugrin
---

Među hodočasnicima su bili i krčki biskup dr. Antun Mahnić te tadašnji pomoćni splitski biskup Juraj Carić.

On je nakon povratka u domovinu, u spilji u Vepricu pokraj Makarske, vrlo sličnoj onoj u Lourdesu, utemeljio marijansko svetište Majke Božje Lurdske. To je samo najpoznatije mjesto u kojem se slavi Gospa Lurdska, jer u Crkvi u Hrvata ima puno župa, crkava, spilja, kipova... posvećenih Blaženoj Djevici Mariji Lurdskoj.

Školovanje u Priku

Fra Miljenko Vrabec za svoga subrata fra Bernardina, krsnim imenom Nikola, kaže da je bio apostol za proširenje pobožnosti prema Gospi Lurdskoj među Hrvatima.

Rođen je u Omišu 1855. godine, a gimnaziju i bogoslovne nauke pohađao je u glagoljaškom sjemeništu u Priku kod Omiša, dok je završne ispite iz teologije polagao u Zadru. Zaređen je za svećenika Splitsko-makarske biskupije, i dok je bio župnik u Kaštel Sućurcu, iz početka je sam, svojim rukama, počeo obnavljati crkvicu Gospe na Hladi, kad je osjetio Božji poziv da se savršenije posveti u svećeničkoj službi. Odabrao je tako red franjevaca kapucina, a najveći mu je problem u to vrijeme bio da se ostavi pušenja jer su kapucini radikalnije obnašali redovnička pravila.

Fra Bernardin razvija veliku apostolsku djelatnost posebno u Rijeci. Ubrzo nakon zavjeta postaje poglavarom riječkog samostana, a 1901. godine provincijalom.

---

image
Ivan Ugrin
---

Na Rijeci gradi svetište Gospe Lurdske te čitav svoj svećenički i redovnički život posvećuje širenju lurdske misli i pobožnosti u našim krajevima. U tu svrhu pokreće i izdaje mjesečnik Naša Gospa Lurdska, godišnjak Almanah Gospe Lurdske, Vjenčić Gospe Lurdske. Bio je čovjek žive vjere, nepokolebljive ljubavi i vjernosti Crkvi i redu. Začetnik je velikih velebnih pothvata, koji kapucinski samostan u Rijeci učiniše osobitim katoličkim žarištem u Hrvatskoj: osnivanje vlastite moderne tiskare "Miriam", "Kuća dobre štampe", velika izdavačka djelatnost, te organizira prva hrvatska nacionalna hodočašća u Lourdes i Rim i drugdje.

---

Nezaboravno kupanje u lurdskoj vodi

Prije povratka zrakoplovom iz Toulousea za Dubrovnik, pitali smo za dojmove neke od hodočasnika. Nikola Tepšić iz Dubrovnika kazao nam je kako je prvi put u Lourdesu. "Lijepo nam je ovdje bilo, lijepo društvo. Posebno mi je dojmljivo bilo kupanje u lurdskoj vodi, osjetila se neka posebna energija. Svidio mi se i križni put." A njegova supruga Milena samo je dodala: "Lijepe uspomene."

Prof. Zdenko Vištica iz Ljubuškog drugi put je u Lourdesu. "Osjećam ovdje zdravu marijansku pobožnost slično kao i u Međugorju, a na poseban način svi su hodočasnici, pa i ja, oduševljeni čudom svete vode koja je potekla u pećini ukazanja." S njim je prvi put putovala njegova supruga Božana. "Oduševljena sam organiziranošću putovanja, vodičem Draženom i njegovim znanjem. O samom svetištu, doživljaj se ne može opisati ovim običnim ljudskim rječnikom. Mogu reći da se osjeća predokus raja."

Dubrovčani su i supružnici Suzana i Marin Tošić. "Životna mi je želja bila otići u Lourdes i sad se to napokon ostvarilo", kazala je Suzana, a Marin je dodao: "Osjećam se zahvalno i drago mi je da smo došli tu i da smo svoje nakane i zavjete izvršili."

Iz Čapljine je bilo pet hodočasnika. Andreja Čolić nam je rekla: "Najljepša mi je bila jutarnja misa u spilji na hrvatskom jeziku. Predivan je Lourdes, kao i svako marijansko svetište", dok je njezina majka Ilijana, uz pozitivna iskustva susreta s nebeskim, osjećaj mirnoće i sabranosti, primijetila: "Jedino nismo vidjeli da se ljudi ispovijedaju kao u Međugorju."

Jedna od najmlađih hodočasnica, Ana Buntić, nije krila oduševljenje. "Lourdes je tako lijep", kaže. "Sve je bilo super, osobito spilja."

Ana je, naravno, prvi put u Lourdesu, kao i njezina majka Ilijana. "Sve smo vidjeli i vrijeme nas je poslužilo. Oduševili su me volonteri, moglo ih se vidjeti na svakom koraku", a Anin suprug Darko Buntić zaključuje: "Oduševljen sam svetištem i cijelom ekipom na hodočašću. Pohvalio bih fra Miljenka koji nas je duhovno zbližio, tako da nam je žao što hodočašće nije i dulje trajalo."

---

---

Gvardijan na Pojišanu

Budući da su talijanski kapucini napustili gotovo sve dalmatinske samostane, osim Zadra, tadašnji splitski biskup Filip Franjo Nakić 1908. godine pozvao je fra Bernardina da hrvatski kapucini preuzmu poznato splitsko svetište Gospe od Pojišana. Tako te godine kapucini dolaze u Split. Slično je bilo i s Dubrovnikom, kamo kapucini stižu naklonošću dubrovačkog biskupa Josipa Marčelića 1913. godine. Fra Bernardin je 1922. godine došao u Split, gdje je kroz sedam godina bio poglavar samostana. Preminuo je u Splitu 25. rujna 1932. na glasu svetosti, u 43. godini redovništva i 55. godini svećeništva. Kako je bio pokopan na starom splitskom groblju Sustipan, danas nije poznato mjesto na kojem počiva.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin Ivan Ugrin
Ivan Ugrin

Procesija s Gospom Lurdskom

Ivan Ugrin

Hajduk u Lourdesu

Ivan Ugrin

Gospa Lurdska

Ivan Ugrin

Fra Miljenko Vrabec

Ivan Ugrin

Fra Miljenko Vrabec

Ivan Ugrin

Pogled na Lourdes

Ivan Ugrin

Na vrhu Pic du Jer, iznad Lourdesa

Ivan Ugrin

Gospa Lurdska

Ivan Ugrin

Volonterke u Lourdesu

Ivan Ugrin

Gospa Lurdska

Ivan Ugrin

Sveta Bernardica

Ivan Ugrin

Gospa Lurdska

Ivan Ugrin

Procesija u Lourdesu

Ivan Ugrin

Hodočasnici

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/nakon-vise-od-dvije-godine-opet-se-hodocasti-u-poznato-marijino-svtiste-jeste-li-znali-da-je-omisanin-fra-bernardin-skrivanic-apostol-gospe-lurdske-u-hrvatskoj-1193301 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5dd42d8f5c52c874711a0faa9b7ab215ace3d1ca [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nakon+vi%C5%A1e+od+dvije+godine%2C+opet+se+hodo%C4%8Dasti+u+poznato+Marijino+sveti%C5%A1te%3A+Jeste+li+znali+da+je+Omi%C5%A1anin+fra+Bernardin+%C5%A0krivani%C4%87+apostol+Gospe+Lurdske+u+Hrvatskoj%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fnakon-vise-od-dvije-godine-opet-se-hodocasti-u-poznato-marijino-svtiste-jeste-li-znali-da-je-omisanin-fra-bernardin-skrivanic-apostol-gospe-lurdske-u-hrvatskoj-1193301 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fnakon-vise-od-dvije-godine-opet-se-hodocasti-u-poznato-marijino-svtiste-jeste-li-znali-da-je-omisanin-fra-bernardin-skrivanic-apostol-gospe-lurdske-u-hrvatskoj-1193301 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Tragovi pandemije još su tu: krugovi na prostoru ispred spilje ukazanja, koji propisuju održavanje razmaka među vjernicima, ili potreba nošenja maski za obredno pranje u lurdskoj vodi, sve ostalo je u svetištu kao nekada [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bili smo u lourdesu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Panoramabili smo u lourdesu

Nakon više od dvije godine, opet se hodočasti u poznato Marijino svetište: Jeste li znali da je Omišanin fra Bernardin Škrivanić apostol Gospe Lurdske u Hrvatskoj?

Piše Ivan Ugrin
17. svibnja 2022. - 10:52

Pandemija koronavirusa zaustavila je u svijetu mnogo toga, pa tako i vjerska hodočašća u poznata marijanska svetišta.

Osjetilo se to u našemu Međugorju, portugalskoj Fatimi, kao i u Lourdesu, u Pirenejima u Francuskoj, koji je prije "lockdowna" godišnje pohodilo pet-šest milijuna hodočasnika, a za 150. obljetnicu Gospinih ukazanja Bernardici Soubirous, godine 2008., bilo je gotovo deset milijuna ljudi. Prije dvije godine u Lourdesu nije uopće bilo hodočašća, lani se svetište "otvorilo" 1. srpnja i hodočasnička sezona trajala je vrlo kratko, a ove su godine, na zadovoljstvo domaćina i Gospinih štovatelja iz cijelog svijeta, hodočasnici u Lourdes počeli pristizati već od Cvjetne nedjelje 10. travnja.

Iako se još uvijek vide tragovi korone, kao, na primjer, krugovi na...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 18:04