StoryEditorOCM
PanoramaPETI U REDU

Najnovija anketa iznenadila mnoge: Britanci ga žele ukloniti s linije nasljeđivanja prijestolja

Piše MOZAIK SD
10. rujna 2023. - 12:16

Tri četvrtine Britanaca smatra da princ Harry (38) i vojvotkinja Meghan (42) ne bi trebali primati novac od države. Većina bi također pozdravila kada bi se drugorođeni sin kralja Karla III. (74) uklonio s nasljedne linije. Ovo je jedan od rezultata novog istraživanja za britanske dnevne novine "Mail Online".

Samo 15 posto ispitanika smatra da bi vojvoda i vojvotkinja od Sussexa trebali imati pravo na sigurnosne mjere koje financiraju porezni obveznici i druge troškove. Većina od 74 posto također vjeruje da bi par sve trebao platiti sam.

Harry i Meghan odstupili su s dužnosti starijih članova kraljevske obitelji 2020. godine, unaprijed naglasivši da žele raditi na "financijskoj neovisnosti".

image

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa

Albert Nieboer/Dpa Picture-alliance Via Afp

Anketa također pokazuje da ispitanici ne odobravaju pravo Sussexa na prijestolje. Velika većina vjeruje da ih treba potpuno ukloniti s linije nasljeđivanja prijestolja.

Princ Harry trenutno je peti u redu za prijestolje nakon brata princa Williama (41) i njegove djece, princa Georgea (10), princeze Charlotte (8) i princa Louisa (5). Meghan nije u redu za prijestolje - slično kao Kate, princeza od Walesa - ali njezino dvoje djece s Harryjem, princ Archie (4) i princeza Lilibet Mountbatten-Windsor (2) su šesti i sedma u redu.

List pripisuje nisku reputaciju britanske javnosti Harryjevim i Meghaninim napadima na kraljevsku obitelj i instituciju u intervjuima, njihovoj zajedničkoj Netflixovoj seriji i autobiografiji princa Harryja.

U međuvremenu, princ Harry sudjeluje u Njemačkoj na svojim Invictus igrama. Bit će u Düsseldorfu do kraja sportskog događaja, 16. rujna.

image

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa

David Harrison/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 17:13