StoryEditorOCM
Panoramaod 19. do 23. ožujka

Na Pričiginu će o Splitu pričati i Rađa i Danijela Martinović! A tek kad čujete tko će pričat‘ o Hajduku... Bit će gužva

Piše Jasenka Leskur
5. ožujka 2024. - 14:26
Organizatorice Pričigina i Dino Rađa i Danijela Martinović (desno), snimljeni 2015. u restoranu ‘Adriatic Grašo‘Jakov Prkić/Cropix, Livio Andrijić/Cropix

Sedamanaesti po redu festival pričanja priča "Pričigin" za pet dana trajanja – od 19. do 23. ožujka – okupit će više od 40 pripovjedača u deset različitih programa pod jednim zajedničkim nazivnikom a to je – Split. Split je u središtu svih priča ove godine.

Uz tradicionalne večeri na koje je pričiginska publika navikla ove godine ima i nekih novih, prije svega jedna na engleskom jeziku te večer u kojoj nastupaju profesionalne hrvatske story tellerice.

Ove godine autorske večeri imaju Dino Rađa, pod nazivom "Banana Split", te Danijela Martinović koja priča o "Mirisu Splita" a za publiku atraktivnu večer priprema prevoditeljica Tanja Radmilo - "Priče o Hajduku: Cili svit poludi" u kojoj pripovjedaju Goran Antonijević, Đordana Barbarić, Sonja Dvornik, Magdalena Mrčela, Mate Prlić i Ljubo Pavasović Visković.

Tradicionalno, festival otvaraju hrvatski pisci i spisateljice: Marija Andrijašević, Katja Grcić, Tanja Mravak, Jelena Pervan, Boris Postnikov i Damir Šodan pričat će o "Splitu za napredne".

image

"Priče o Hajduku: Cili svit poludi" pripovijedat će Goran Antonijević, Đordana Barbarić, Sonja Dvornik, Magdalena Mrčela, Mate Prlić i Ljubo Pavasović Visković

Ante Čizmić/Cropix

Međunarodni dan pripovjedanja 20. ožujka obilježit će se pričama gostiju iz regije a po prvi put i iz – Irske.

- Toga dana imat ćemo isključivo međunarodne goste na festivalu, prvo su na redu regionalni pisci, a nakon toga irski pripovjedači – najavila je umjetnička direktorica "Pričigina" Patricija Horvat.

- Na taj način će se povezati dvije kulturne i književne scene, potaknuti kulturna razmjena i proširiti granice Pričigina i jezika.

Pričiginsko pivo

Pripovjedat će se na engleskom jeziku, uz zvuke irske glazbe i to u klubu "Baraka" koji za cijelo vrijeme trajanja festivala osigurava "live stream" svih pričiginskih događaja iz Doma mladih, kao i "pričiginsko pivo" i gastro ponudu. Nadamo se da će priče na engleskom jeziku privući neke od brojnih stranaca koji borave u Splitu – kazala je Horvat.

Na međunarodni dan pripovjedanja na večer pod nazivom "Splitopis" dolaze Lamija Begagić i Faruk Šehić iz Bosne i Hercegovine, Ana Duša i Ervin Hladnik iz Slovenije, te Milica Vučković iz Srbije. "Story telleri" iz Irske su Eimear Burke, John Carew i Maria Gillen a pričaju na temu "Split matters".

U ekipi hrvatskih "story tellerica" su Sandra Grgas, Sanja Grgina, Martina Hranj, Tina Primorac, Zlatka Rodin, a pričaju o "Splitkarenju".

Na večeri putopisaca "Ča je pusta Londra kontra Splita grada" pričaju Goran Blažević, Vedran Buble, Gordan Nuhanović, Saša Pjanić i Jana Prević Finderle.

image

Maja Vrančić i Patricija Horvat
 

Jakov Prkić/Cropix

Zadnji dan festivala održava se Dječji Pričigin u organizaciji škole u Grohotama, a posljednja večer posvećena je 60.-om rođendanu novinara i pjesnika Predraga Lucića. Pričaju Boris Dežulović, Damir Šodan, Siniša Vuković, Bruna Bebić i Patricija Horvat.

Stiže i shop

Na Pričiginu je proteklih 16 godina ispričano oko 800 autorskih priča, a direktorica Maja Vrančić kaže da je festival pripovjedanja odnedavna zaštićeno intelektualno vlasništvo. U organizaciji festivala učestvuju i studenti Studija za komunikaciju i medije, a financijski ga podržavaju Grad Split, Županija splitsko - dalmatinska, TZ Split i Ministrastvo kulture i medija.

Ove godine Pričigin ima svoj shop, pa će ljubiteljima festivala biti ponuđene platnene torbe, maskice za mobitel i majice sa logom festivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:42