stdClass Object ( [id] => 1116906 [title] => Miroslav Krleža nikad nije htio imati djecu, a Bela je imala nekoliko abortusa, dio života velikog umjetničkog para može se vidjeti na izložbi [alias] => miroslav-krleza-nikad-nije-htio-imati-djecu-a-bela-je-imala-nekoliko-abortusa-dio-zivota-velikog-umjetnickog-para-moze-se-vidjeti-na-izlozbi [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Treba misliti na smrt. I na smrt.

"Autorsko pravo, a to je jedino što posjedujem, ostavljam Beli Leposavi rođenoj Kangrga, mojoj ženi. Svatko ima pravo da se precjenjuje, u našim prilikama, dakako. U slučaju ako to autorsko pravo bude i poslije njene smrti predstavljalo neku materijalnu vrijednost, to je molim, da ga namre bilo kakvoj javnoj svrsi. Za potporu bolesnih književnika ili siromasima."

Ovo je još 1939. godine u oporuci zapisao Miroslav Krleža. Imao je tada samo 46 godina, a s četiri godine mlađom Belom tada je bio oženjen čitavih dvadeset godina, još od onog ledenog zagrebačkog popodneva kad su, u tajnosti, samo s kumovima, slikarom Ljubom Babićem i piscem Milanom Begovićem, nakon dvije godine ljubovanja sklopili brak koji će potrajati 62 godine.

U crkvi sv. Marka Bela je, prateći tetku katolkinju iz provincije, zatekla Krležu 1917. godine u uniformi vojnika Austro-Ugarske koji je bio stigao s bojišta.

No nisu se oni tada prvi put vidjeli. Njihovo poznanstvo seže godinama prije, kad je Miroslav Krleža djevojčicu Leposlavu Kangrgu vidio došavši kao kadet vojne škole u Pečuhu na odmor u Otočac, u posjet prijatelju, njezinu ujaku. Nije zaboravio djevojčicu nestvarno bijele puti i plave kose.

'KRLEŽA, AH, TAJ PROPALICA'

Belina je obitelj Krležu, tada tek nadobudnog pisca i zaljubljenika u Oktobarsku revoluciju čije drame nemaju prođu i čiji je avangardistički list "Plamen" bio upravo zabranjen, smatrala propalicom.

Nije imao ništa, nije bio vlasnik ničega, bio je upravo razvrgnuo zaruke s djevojkom iz dobre židovske kuće, a njegova su se politička uvjerenja obitelji pravoslavnog poštanskoga službenika Milana Kangrge i domaćice Kate Vuksan, katolkinje, opravdano činila opasnima. No ni Bela, premda je mogla birati, nije bila nevinašce.

Izučena učiteljica krhkoga zdravlja radije je sanjala o kazališnim daskama nego o razrednoj nastavi, a premda je od svoje 23. godine radila, i zarađivala, đaci su joj išli na živce. Bila je učiteljica s temperamentom glumice, a o njoj je kružio i nikad dokazani trač da je kao vrlo mlada djevojka snimala slobodne filmove s Oktavijanom Miletićem.

---

image
Miroslav i Bela s Jovankom Broz, koja je s Titom bila njihov čest gost
Neja Markičević/Cropix
---

Nakon mature, prvo je radila u Sveučilišnoj knjižnici i kao učiteljica u Dugoj Rijeci na Kalniku, no želja za glumom nije ju napuštala pa je, učeći kod glumice Milice Mihičić i glumca Ive Badalića, tek 1928. pristupila audiciji zagrebačkoga kazališta ulogom u komediji "Diktator" Julesa Romainsa. I prošla!

No pravu, veliku priliku dobila je na premijeri muževe drame "Gospoda Glembajevi". Bilo je to deset godina nakon vjenčanja u zagrebačkoj crkvi svetog Blaža, kada je njezina interpretacija barunice Castelli postala njezinim glumačkim zaštitnim znakom koji će nositi sve do penzije.

U Muzeju grada Zagreba upravo je otvorena izložba "U životu i smrti – crtice iz zajedničkoga života Bele i Miroslava Krleže", koja pokušava "zaviriti" u njihov privatni život iza zatvorenih vrata vile na zagrebačkom Gvozdu, pokušava otkriti drugu, intimnu stranu njihova odnosa. Izložba autorice Vesne Vukelić Horvatić prikazuje njihov život kroz prizmu onoga što o njima znamo iz raznih arhivskih izvora, memoarskih zapisa, znanstvenih radova i novinskih članaka.

ROMANSA OD 18. DO 81.

No koliko god se Bela i Krleža čine amblematskim parom hrvatske kulturne scene prošloga stoljeća, toliko je, čini se, još uvijek mnoštvo stvari koje tek čekaju nekog znatiželjnog znanstvenika da ih dešifrira.

"Ne znam čime sam zaslužio naročitu tu ljubav, upravo čežnju s Vaše strane, tako reći spontano, bez ikakva razloga! Da nije opet proplamsaj ljubomore iz sasvim neosnovanih motiva?", piše iz Beograda Miroslav Krleža svojoj ženi u svibnju 1939., dakle samo nekoliko mjeseci nakon mračnog dana kad je sastavio oporuku.

Dr. sc. Vlaho Bogišić je prije nekoliko godina objavio knjigu "Bela, dijete drago", u kojoj je izabrao stotinu njihovih pisama, od kojih je trideset Belinih, i složio ih kronološki od 1918. do 1981., točno onoliko koliko je trajala njihova romansa.

Time je stvorio knjigu koja je dodala dio svjetla oko Krleža te srušila neke predrasude. Primjerice, Krleže su gotovo čitavog života bili siromašni, često preživljavajući od Beline plaće, a Bogišić se diskretno pozabavio i Krležinom zaručnicom Editom Velić te još pokojom usputnom Krležinom ljubavnom vezom. Bela je očito imala razloga za ljubomoru.

---

image
Krleža u društveno dobrom raspoloženju
Neja Markičević/Cropix
---

– Bračni par Krleža napušta Zagreb u kolovozu 1920. godine i odlaze u Dugu Rijeku kod Koprivnice, gdje je Bela dobila posao učiteljice – kaže autorica izložbe Vesna Vukelić Horvatić.

– Bela nikako nije bila zadovoljna svojom službom učiteljice, a Krleža se teško nosio sa životom u provinciji. Mučila ih je i neimaština te je Krleža razmišljao o preseljenju u neki drugi grad na području ondašnje Države SHS. Rješenje se pojavilo u obliku ostavštine Krležine tete Josipe Horvat Navratil, koja mu je oporučno ostavila stan u Kukovićevoj ulici i vrijedan imetak koji se sastojao od skupocjenog namještaja, umjetničkih predmeta, novca, vrijednosnih papira i jednoga ćupa punog zlata.

Time su se poboljšale njihove životne prilike, što je rezultiralo povratkom u Zagreb u ljeto 1921. godine, ali i normalizacijom odnosa među njihovim obiteljima, dodaje autorica izložbe.

Od 1922. do 1952. Bela i Krleža promijenili su četiri zagrebačke adrese.

Sve do osnivanja Leksikografskog zavoda 1950., stalne prihode u vidu redovite mjesečne plaće u njihov dom donosila je Bela. Krleža je, naime, prvi radni odnos zasnovao tek u Titovoj Jugoslaviji, a tada je književni velikan imao već 57 godina. Stoga je gotovo nemoguće zamisliti kako su Krleža i Bela uopće preživjeli Drugi svjetski rat – on je bio zabranjeni autor, a ona "Srpkinja, žena Miroslava Krleže", kako je bila tijekom NDH uvedena u kazališne knjige, premda je Leposava Kangrga imala i katoličku i pravoslavnu krštenicu.

KARANFIL U REVERU MILE BUDAKA

I danas je nejasno je li Bela Krleža svjesno prihvatila biti srpski karanfil u ustaškome reveru Mile Budaka, poglavnikova ministra bogoštovlja, no to je, reklo bi se, nedvojbeno bilo upravo to. Naime, u ratnom Zagrebu, nakon osmodnevnog pritvora, kad su u zatvor strpani svi glumci koji nisu bili "arijevci", ona je intenzivno nastupala, čak i u Budakovoj drami "Ognjište".

Od rujna 1941. do veljače 1942. ona redovito zauzima vodeće mjesto po broju odigranih predstava, pa ih je odigrala čak 75. Također, išla je s kazalištem na gostovanja, čak i u krajeve odakle su masovno u Jasenovac deportirani Srbi, čak i njezini članovi obitelji, primjerice njezin stric Kosta Kangrga.

Što je o njezinu angažmanu i njezinoj krvavo stečenoj glumačkoj plaći mislio Miroslav Krleža, ne zna se...

"Zvoni klavir kroz stijene; to je onaj sentimentalni motiv odjekivanja klavirske pratnje kroz zidove kuća, nesretnih, sivih, dosadnih stambenih kaveza u kojima se dosađuju ljudi kao smrdljive hijene u smrdljivim menažerijama", ostalo je zapisano u Krležinom dnevniku iz 1942., gdje, slušajući BBC, dodaje: "Volga, Kavkaz, Libija, to su naše jutarnje iluzije, narkotiziramo se svojim maštanjem o hepiendu kao o eventualnoj šansi."

---

image
Pripreme za izložbu
Neja Markičević/Cropix
---

"Grafomanija mi je jedini spas, jedina droga. Moje škrabanje je bilo i ostalo godinama nekom vrstom narkoze. Gutanjem mase knjiga i manijakalnim pisanjem, po deset sati dnevno, živim kao morfinist. Zapravo dosadno...", piše Krleža.

No nakon rata stvari se mijenjaju. Krleže prvo odlaze u Ulicu braće Kavurića, no promet u toj ulici postao je gust, buka je bila danonoćna, a u dvorištu se nalazila i klaonica pa su Bela i Krleža razmišljali o preseljenju.

Za njihove želje o selidbi saznala je Elizabeta Rein, vlasnica vile Rein. No, proći će još kratko vrijeme prije nego što su se Krleže 1952. preselili u vilu Rein, u "Belin teatar", kako je Gvozd opisao Krleža, gdje će u luksuznom, buržujskom stanu imati odvojene i spavaonice. Krleža je noću ustajao i pisao, a odvojene spavaće sobe za Krležu su značile i da će svakog jutra Bela "za njega glumiti novu ženu, ta umivena, očešljana, namirisana žena znat će da se divi, da zabavlja, da savjetuje, da očarava svojom neposrednošću i uvijek da ostane pomalo daleka, nedokučiva".

DJECA? NI GOVORA!

"Nisam nikad osjećao instinkt da bih morao imati djecu... Znam sve svoje u obitelji i nisam želio da mi djeca ni na koga sliče", kazao je jednom Krleža.

Poznata je anegdota s Krležinom patronažnom sestrom Blankom Vulin, koju u svojoj knjizi "Vodič kroz Krležu" spominju Ivan Glišić i Daniel Radočaj. Naime, Krleža ju je pitao: "Bi li htjela imati djece?" Blanka je odgovorila da bi.

Krleža je navodno odgovorio: "Kako si ti glupa, pa svaka budala može napraviti dijete, ajde ti napravi kišobran!"

Scenografkinja Latica Ivanišević, koja se još kao dijete družila s Krležama, objavila je u knjizi "Slušaj i gledaj, Latice" kako je Bela imala nekoliko abortusa koje je sve izveo dr. Srećko Šilović, Latičin djed, no o tim zahvatima, osim u ovoj memoarskoj sagi, nema – barem zasad – nikakvih drugih dokaza.

---

image
Krleža u društveno dobrom raspoloženju
Neja Markičević/Cropix
---

Svoga oca Krleža je definirao u svega nekoliko rečenica: "Vrlo okrutan, strog i samoživ. Nisam ga volio, mislim ni on mene naročito. Mislio je da je ovo što radim na granici kriminala, držao me čudakom i protuhom, da ništa što činim nije prema pravilima lijepog ponašanja." O majci je pak kazao: "Iako nisam bio sin prema njenoj želji, ona je ipak mene u svemu s ljubavlju pratila.... A bio sam njezina velika nesreća. Komunist! Bezbožnik!... Ali majka je majka, ona voli i oprašta." Ukratko, Miroslav Krleža nije bio "krojen" za očinstvo!

– Bela i Krleža proveli su na Gvozdu zadnjih trideset godina svoga života. Njihov dom bio je mjesto susreta ljudi iz kulturnog i političkog života onoga vremena. Nekoliko puta u posjet im je dolazio i Josip Broz Tito sa suprugom Jovankom. Zanimljivo je da su Krleže ugošćivali isključivo jedan par, s obrazloženjem da će im se tako moći u potpunosti posvetiti. Bela Krleža obožavala je cvijeće i za njezina života Gvozd je bio pun cvijeća. Gosti koji su dolazili na Gvozd Beli bi donosili bukete cvijeća, a najdraže su joj bile žute ruže – kaže autorica izložbe.

KRLEŽE? NE, TO SU GLEMBAJEVI

Tih godina Zagrebom je kružila zlobna priča. Navodno, jedan stari "drug" zazvoni na vratima njihova stana, izlazi sluga i traži vizitkartu.

Čovjek se začudi i veli: "Mislio sam da je to stan druga Krleže, a sad vidim da tu stanuju Glembajevi." No nikakvog sluge kod njih nikada nije bilo.

---

image
Među izlošcima su i fotografije s Krležina sprovoda
Neja Markičević/Cropix
---

"U čitavome kulturnom svijetu kad dolaziš u nečiju kuću moraš se najaviti. Pa ne možete zaboga otvarati nekomu vrata u kućnoj haljini s uvijačima u kosi. Ne gori kuća da mi ljudi upadaju. Kroz naš stan stvarno prolaze procesije ljudi, pa zar je tako teško nazvati i prethodno dogovoriti termin?" kazala je Bela Krleža svojoj prijateljici, glumici Elizi Gerner, a ona je to poslije objavila u knjizi "Svjedoci Krležina odlaska".

Bela Krleža umrla je 23. travnja 1981., a Krleža tek nekoliko mjeseci kasnije – 29. prosinca iste godine. Zajedno su, u dobru i zlu, proveli gotovo 65 godina i o njihovu odnosu nijedna, pa ni zagrebačka izložba, ne može ispričati cjelovitu priču. Previše je praznih mjesta koja još uvijek čekaju tumačenje...

---

image
Pismo Miroslava Beli iz travnja 1981. godine, dva tjedna prije njezine smrti
Neja Markičević/Cropix
---

---

Posljednje krležino pismo Beli (travanj 1981.)

Draga moja, jedina B.
Dobro jutro, sretan Uskrs! To je naše šezdeset i četvrto (64) uskršnje jutro! Dobili smo "pune korpe" "jaja" (od Brigite i Josipa i Vanište). Šaljem Ti jedno kao jutarnji pozdrav! Crveno jaje. Kad je Šoltanka (kasnije) Sveta Jelena rodila u Nišu svog sina Konstantina, koke u Kapadociji snijele su jaje grimizne boje. To je legenda o crvenim jajima. Ti si uvijek rado pjevala Tolstojevu ariju iz "Uskrsnuća" "što zaželiš, to se ispuni, prije nego snijeg okopni"… Ovaj Uskrs je u snijegu. Na Velebitu -6, u Zgbu -2! Prije nego što će ovaj snijeg okopniti, da nam se vratiš na Gvozd! To želimo toplo. Do viđenja, kao uvijek Tvoj M. K.
Svi te pozdravljaju.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZA VRATA GVOZDA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => IZA VRATA GVOZDA 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-07-16 08:04:06 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-08-01 07:43:20 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-08-01 07:43:20 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 209 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/07\/16\/18589412.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/16\/18589418.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/16\/18589416.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/16\/18589414.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/16\/18591178.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/16\/18591746.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/16\/18589440.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/16\/18589436.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/16\/18589432.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/16\/18589428.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/16\/18589426.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/16\/18589420.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/16\/18589422.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix","Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix","Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix","Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix","Hrvatski dr\u017eavni arhiv "," Moderna galerija","Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix","Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix","Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix","Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix","Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix","Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix","Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Bela i Miroslav s Franjom Tu\u0111manom, kasnijim predsjednikom Republike Hrvatske","Miroslav Krle\u017ea u predratnom izdanju","Miroslav i Bela s Jovankom Broz, koja je s Titom bila njihov \u010dest gost","Krle\u017ea kao knji\u017eevni div u poznijim godinama","Bela na vrhuncu gluma\u010dke karijere, 1929. godine u 'Gospodi Glembajevima', u ulozi koja ju je proslavila","Ljubo Babi\u0107, portret Miroslava Krle\u017ee iz 1918.","Me\u0111u izlo\u0161cima nalaze se i brojne fotografije
\n\u00a0","Krle\u017ea je redovito \u010ditao Le Monde
\n\u00a0","Me\u0111u izlo\u0161cima su i fotografije s Krle\u017eina sprovoda","Pismo Miroslava Beli iz travnja 1981. godine, dva tjedna prije njezine smrti","Pripreme za izlo\u017ebu","Krle\u017ea u dru\u0161tveno dobrom raspolo\u017eenju","Jedan od predmeta s izlo\u017ebe o \u017eivotu bra\u010dnog para Krle\u017ea
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1764","hd_18589412_1920.jpg":"1920x1080","k_18589412_1280.jpg":"1280x1280","k_18589412_1024.jpg":"1024x1024","k_18589412_640.jpg":"640x640","k_18589412_480.jpg":"480x480","k_18589412_340.jpg":"340x340","k_18589412_220.jpg":"220x220","o_18589412_1280.jpg":"1280x1176","o_18589412_1024.jpg":"1024x940","o_18589412_640.jpg":"640x588","o_18589412_480.jpg":"480x441","o_18589412_340.jpg":"340x312","o_18589412_220.jpg":"220x202","h_18589412_1280.jpg":"1280x854","h_18589412_1024.jpg":"1024x683","h_18589412_640.jpg":"640x427","h_18589412_480.jpg":"480x320","h_18589412_340.jpg":"340x227","h_18589412_220.jpg":"220x147","pp_18589412_1280.jpg":"1006x1280","pp_18589412_1024.jpg":"805x1024","pp_18589412_640.jpg":"503x640","pp_18589412_480.jpg":"377x480","pp_18589412_340.jpg":"267x340","pp_18589412_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2813","hd_18589418_1920.jpg":"1920x1080","k_18589418_1280.jpg":"1280x1280","k_18589418_1024.jpg":"1024x1024","k_18589418_640.jpg":"640x640","k_18589418_480.jpg":"480x480","k_18589418_340.jpg":"340x340","k_18589418_220.jpg":"220x220","o_18589418_1280.jpg":"1280x1875","o_18589418_1024.jpg":"1024x1500","o_18589418_640.jpg":"640x937","o_18589418_480.jpg":"480x703","o_18589418_340.jpg":"340x498","o_18589418_220.jpg":"220x322","h_18589418_1280.jpg":"1280x854","h_18589418_1024.jpg":"1024x683","h_18589418_640.jpg":"640x427","h_18589418_480.jpg":"480x320","h_18589418_340.jpg":"340x227","h_18589418_220.jpg":"220x147","pp_18589418_1280.jpg":"1006x1280","pp_18589418_1024.jpg":"805x1024","pp_18589418_640.jpg":"503x640","pp_18589418_480.jpg":"377x480","pp_18589418_340.jpg":"267x340","pp_18589418_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1456","hd_18589416_1920.jpg":"1920x1080","k_18589416_1280.jpg":"1280x1280","k_18589416_1024.jpg":"1024x1024","k_18589416_640.jpg":"640x640","k_18589416_480.jpg":"480x480","k_18589416_340.jpg":"340x340","k_18589416_220.jpg":"220x220","o_18589416_1280.jpg":"1280x970","o_18589416_1024.jpg":"1024x776","o_18589416_640.jpg":"640x485","o_18589416_480.jpg":"480x364","o_18589416_340.jpg":"340x257","o_18589416_220.jpg":"220x166","h_18589416_1280.jpg":"1280x854","h_18589416_1024.jpg":"1024x683","h_18589416_640.jpg":"640x427","h_18589416_480.jpg":"480x320","h_18589416_340.jpg":"340x227","h_18589416_220.jpg":"220x147","pp_18589416_1280.jpg":"1006x1280","pp_18589416_1024.jpg":"805x1024","pp_18589416_640.jpg":"503x640","pp_18589416_480.jpg":"377x480","pp_18589416_340.jpg":"267x340","pp_18589416_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2401","hd_18589414_1920.jpg":"1920x1080","k_18589414_1280.jpg":"1280x1280","k_18589414_1024.jpg":"1024x1024","k_18589414_640.jpg":"640x640","k_18589414_480.jpg":"480x480","k_18589414_340.jpg":"340x340","k_18589414_220.jpg":"220x220","o_18589414_1280.jpg":"1280x1600","o_18589414_1024.jpg":"1024x1280","o_18589414_640.jpg":"640x800","o_18589414_480.jpg":"480x600","o_18589414_340.jpg":"340x425","o_18589414_220.jpg":"220x275","h_18589414_1280.jpg":"1280x854","h_18589414_1024.jpg":"1024x683","h_18589414_640.jpg":"640x427","h_18589414_480.jpg":"480x320","h_18589414_340.jpg":"340x227","h_18589414_220.jpg":"220x147","pp_18589414_1280.jpg":"1006x1280","pp_18589414_1024.jpg":"805x1024","pp_18589414_640.jpg":"503x640","pp_18589414_480.jpg":"377x480","pp_18589414_340.jpg":"267x340","pp_18589414_220.jpg":"173x220"},{"size0":"476x630","hd_18591178_1920.jpg":"1920x1080","k_18591178_1280.jpg":"1280x1280","k_18591178_1024.jpg":"1024x1024","k_18591178_640.jpg":"640x640","k_18591178_480.jpg":"480x480","k_18591178_340.jpg":"340x340","k_18591178_220.jpg":"220x220","o_18591178_1280.jpg":"1280x1694","o_18591178_1024.jpg":"1024x1355","o_18591178_640.jpg":"640x847","o_18591178_480.jpg":"480x635","o_18591178_340.jpg":"340x450","o_18591178_220.jpg":"220x291","h_18591178_1280.jpg":"1280x854","h_18591178_1024.jpg":"1024x683","h_18591178_640.jpg":"640x427","h_18591178_480.jpg":"480x320","h_18591178_340.jpg":"340x227","h_18591178_220.jpg":"220x147","pp_18591178_1280.jpg":"1006x1280","pp_18591178_1024.jpg":"805x1024","pp_18591178_640.jpg":"503x640","pp_18591178_480.jpg":"377x480","pp_18591178_340.jpg":"267x340","pp_18591178_220.jpg":"173x220"},{"size0":"690x898","hd_18591746_1920.jpg":"1920x1080","k_18591746_1280.jpg":"1280x1280","k_18591746_1024.jpg":"1024x1024","k_18591746_640.jpg":"640x640","k_18591746_480.jpg":"480x480","k_18591746_340.jpg":"340x340","k_18591746_220.jpg":"220x220","o_18591746_1280.jpg":"1280x1665","o_18591746_1024.jpg":"1024x1332","o_18591746_640.jpg":"640x832","o_18591746_480.jpg":"480x624","o_18591746_340.jpg":"340x442","o_18591746_220.jpg":"220x286","h_18591746_1280.jpg":"1280x854","h_18591746_1024.jpg":"1024x683","h_18591746_640.jpg":"640x427","h_18591746_480.jpg":"480x320","h_18591746_340.jpg":"340x227","h_18591746_220.jpg":"220x147","pp_18591746_1280.jpg":"1006x1280","pp_18591746_1024.jpg":"805x1024","pp_18591746_640.jpg":"503x640","pp_18591746_480.jpg":"377x480","pp_18591746_340.jpg":"267x340","pp_18591746_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18589440_1920.jpg":"1920x1080","k_18589440_1280.jpg":"1280x1280","k_18589440_1024.jpg":"1024x1024","k_18589440_640.jpg":"640x640","k_18589440_480.jpg":"480x480","k_18589440_340.jpg":"340x340","k_18589440_220.jpg":"220x220","o_18589440_1280.jpg":"1280x853","o_18589440_1024.jpg":"1024x682","o_18589440_640.jpg":"640x426","o_18589440_480.jpg":"480x320","o_18589440_340.jpg":"340x226","o_18589440_220.jpg":"220x146","h_18589440_1280.jpg":"1280x854","h_18589440_1024.jpg":"1024x683","h_18589440_640.jpg":"640x427","h_18589440_480.jpg":"480x320","h_18589440_340.jpg":"340x227","h_18589440_220.jpg":"220x147","pp_18589440_1280.jpg":"1006x1280","pp_18589440_1024.jpg":"805x1024","pp_18589440_640.jpg":"503x640","pp_18589440_480.jpg":"377x480","pp_18589440_340.jpg":"267x340","pp_18589440_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1508","hd_18589436_1920.jpg":"1920x1080","k_18589436_1280.jpg":"1280x1280","k_18589436_1024.jpg":"1024x1024","k_18589436_640.jpg":"640x640","k_18589436_480.jpg":"480x480","k_18589436_340.jpg":"340x340","k_18589436_220.jpg":"220x220","o_18589436_1280.jpg":"1280x1005","o_18589436_1024.jpg":"1024x804","o_18589436_640.jpg":"640x502","o_18589436_480.jpg":"480x377","o_18589436_340.jpg":"340x267","o_18589436_220.jpg":"220x172","h_18589436_1280.jpg":"1280x854","h_18589436_1024.jpg":"1024x683","h_18589436_640.jpg":"640x427","h_18589436_480.jpg":"480x320","h_18589436_340.jpg":"340x227","h_18589436_220.jpg":"220x147","pp_18589436_1280.jpg":"1006x1280","pp_18589436_1024.jpg":"805x1024","pp_18589436_640.jpg":"503x640","pp_18589436_480.jpg":"377x480","pp_18589436_340.jpg":"267x340","pp_18589436_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1413","hd_18589432_1920.jpg":"1920x1080","k_18589432_1280.jpg":"1280x1280","k_18589432_1024.jpg":"1024x1024","k_18589432_640.jpg":"640x640","k_18589432_480.jpg":"480x480","k_18589432_340.jpg":"340x340","k_18589432_220.jpg":"220x220","o_18589432_1280.jpg":"1280x942","o_18589432_1024.jpg":"1024x753","o_18589432_640.jpg":"640x471","o_18589432_480.jpg":"480x353","o_18589432_340.jpg":"340x250","o_18589432_220.jpg":"220x161","h_18589432_1280.jpg":"1280x854","h_18589432_1024.jpg":"1024x683","h_18589432_640.jpg":"640x427","h_18589432_480.jpg":"480x320","h_18589432_340.jpg":"340x227","h_18589432_220.jpg":"220x147","pp_18589432_1280.jpg":"1006x1280","pp_18589432_1024.jpg":"805x1024","pp_18589432_640.jpg":"503x640","pp_18589432_480.jpg":"377x480","pp_18589432_340.jpg":"267x340","pp_18589432_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1304","hd_18589428_1920.jpg":"1920x1080","k_18589428_1280.jpg":"1280x1280","k_18589428_1024.jpg":"1024x1024","k_18589428_640.jpg":"640x640","k_18589428_480.jpg":"480x480","k_18589428_340.jpg":"340x340","k_18589428_220.jpg":"220x220","o_18589428_1280.jpg":"1280x869","o_18589428_1024.jpg":"1024x695","o_18589428_640.jpg":"640x434","o_18589428_480.jpg":"480x326","o_18589428_340.jpg":"340x230","o_18589428_220.jpg":"220x149","h_18589428_1280.jpg":"1280x854","h_18589428_1024.jpg":"1024x683","h_18589428_640.jpg":"640x427","h_18589428_480.jpg":"480x320","h_18589428_340.jpg":"340x227","h_18589428_220.jpg":"220x147","pp_18589428_1280.jpg":"1006x1280","pp_18589428_1024.jpg":"805x1024","pp_18589428_640.jpg":"503x640","pp_18589428_480.jpg":"377x480","pp_18589428_340.jpg":"267x340","pp_18589428_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1195","hd_18589426_1920.jpg":"1920x1080","k_18589426_1280.jpg":"1280x1280","k_18589426_1024.jpg":"1024x1024","k_18589426_640.jpg":"640x640","k_18589426_480.jpg":"480x480","k_18589426_340.jpg":"340x340","k_18589426_220.jpg":"220x220","o_18589426_1280.jpg":"1280x796","o_18589426_1024.jpg":"1024x637","o_18589426_640.jpg":"640x398","o_18589426_480.jpg":"480x298","o_18589426_340.jpg":"340x211","o_18589426_220.jpg":"220x136","h_18589426_1280.jpg":"1280x854","h_18589426_1024.jpg":"1024x683","h_18589426_640.jpg":"640x427","h_18589426_480.jpg":"480x320","h_18589426_340.jpg":"340x227","h_18589426_220.jpg":"220x147","pp_18589426_1280.jpg":"1006x1280","pp_18589426_1024.jpg":"805x1024","pp_18589426_640.jpg":"503x640","pp_18589426_480.jpg":"377x480","pp_18589426_340.jpg":"267x340","pp_18589426_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18589420_1920.jpg":"1920x1080","k_18589420_1280.jpg":"1280x1280","k_18589420_1024.jpg":"1024x1024","k_18589420_640.jpg":"640x640","k_18589420_480.jpg":"480x480","k_18589420_340.jpg":"340x340","k_18589420_220.jpg":"220x220","o_18589420_1280.jpg":"1280x853","o_18589420_1024.jpg":"1024x682","o_18589420_640.jpg":"640x426","o_18589420_480.jpg":"480x320","o_18589420_340.jpg":"340x226","o_18589420_220.jpg":"220x146","h_18589420_1280.jpg":"1280x854","h_18589420_1024.jpg":"1024x683","h_18589420_640.jpg":"640x427","h_18589420_480.jpg":"480x320","h_18589420_340.jpg":"340x227","h_18589420_220.jpg":"220x147","pp_18589420_1280.jpg":"1006x1280","pp_18589420_1024.jpg":"805x1024","pp_18589420_640.jpg":"503x640","pp_18589420_480.jpg":"377x480","pp_18589420_340.jpg":"267x340","pp_18589420_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2641","hd_18589422_1920.jpg":"1920x1080","k_18589422_1280.jpg":"1280x1280","k_18589422_1024.jpg":"1024x1024","k_18589422_640.jpg":"640x640","k_18589422_480.jpg":"480x480","k_18589422_340.jpg":"340x340","k_18589422_220.jpg":"220x220","o_18589422_1280.jpg":"1280x1760","o_18589422_1024.jpg":"1024x1408","o_18589422_640.jpg":"640x880","o_18589422_480.jpg":"480x660","o_18589422_340.jpg":"340x467","o_18589422_220.jpg":"220x302","h_18589422_1280.jpg":"1280x854","h_18589422_1024.jpg":"1024x683","h_18589422_640.jpg":"640x427","h_18589422_480.jpg":"480x320","h_18589422_340.jpg":"340x227","h_18589422_220.jpg":"220x147","pp_18589422_1280.jpg":"1006x1280","pp_18589422_1024.jpg":"805x1024","pp_18589422_640.jpg":"503x640","pp_18589422_480.jpg":"377x480","pp_18589422_340.jpg":"267x340","pp_18589422_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8024944 Threads: 1 Questions: 1664259166 Slow queries: 4951376 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112103580 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/miroslav-krleza-nikad-nije-htio-imati-djecu-a-bela-je-imala-nekoliko-abortusa-dio-zivota-velikog-umjetnickog-para-moze-se-vidjeti-na-izlozbi-1116906 [printLink] => /mozaik/panorama/miroslav-krleza-nikad-nije-htio-imati-djecu-a-bela-je-imala-nekoliko-abortusa-dio-zivota-velikog-umjetnickog-para-moze-se-vidjeti-na-izlozbi-1116906?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 445588 [name] => Miroslav Krleža [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => miroslav-krleza [link] => /tag/miroslav-krleza ) [1] => stdClass Object ( [id] => 645397 [name] => bela krleža [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-01 09:43:55 [main_article_id] => 0 [alias] => bela-krleza [link] => /tag/bela-krleza ) [2] => stdClass Object ( [id] => 299363 [name] => izložba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izlozba [link] => /tag/izlozba ) [3] => stdClass Object ( [id] => 164749 [name] => gvozd [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gvozd [link] => /tag/gvozd ) [4] => stdClass Object ( [id] => 332807 [name] => glembajevi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => glembajevi [link] => /tag/glembajevi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZA VRATA GVOZDA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Miroslav Krleža nikad nije htio imati djecu, a Bela je imala nekoliko abortusa, dio života velikog umjetničkog para može se vidjeti na izložbi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/16/18589412.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Neja Markičević/Cropix [mainImageDesc] => Bela i Miroslav s Franjom Tuđmanom, kasnijim predsjednikom Republike Hrvatske [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/16/18589412.jpg [title] => Neja Markičević/CropixBela i Miroslav s Franjom Tuđmanom, kasnijim predsjednikom Republike Hrvatske ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/16/18589418.jpg [title] => Neja Markičević/CropixMiroslav Krleža u predratnom izdanju ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/16/18589416.jpg [title] => Neja Markičević/CropixMiroslav i Bela s Jovankom Broz, koja je s Titom bila njihov čest gost ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/16/18589414.jpg [title] => Neja Markičević/CropixKrleža kao književni div u poznijim godinama ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/16/18591178.jpg [title] => Hrvatski državni arhiv Bela na vrhuncu glumačke karijere, 1929. godine u 'Gospodi Glembajevima', u ulozi koja ju je proslavila ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/16/18591746.jpg [title] => Moderna galerijaLjubo Babić, portret Miroslava Krleže iz 1918. ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/16/18589440.jpg [title] => Neja Markičević/CropixMeđu izlošcima nalaze se i brojne fotografije
 
) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/16/18589436.jpg [title] => Neja Markičević/CropixKrleža je redovito čitao Le Monde
 
) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/16/18589432.jpg [title] => Neja Markičević/CropixMeđu izlošcima su i fotografije s Krležina sprovoda ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/16/18589428.jpg [title] => Neja Markičević/CropixPismo Miroslava Beli iz travnja 1981. godine, dva tjedna prije njezine smrti ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/16/18589426.jpg [title] => Neja Markičević/CropixPripreme za izložbu ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/16/18589420.jpg [title] => Neja Markičević/CropixKrleža u društveno dobrom raspoloženju ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/16/18589422.jpg [title] => Neja Markičević/CropixJedan od predmeta s izložbe o životu bračnog para Krleža
 
) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Treba misliti na smrt. I na smrt.

"Autorsko pravo, a to je jedino što posjedujem, ostavljam Beli Leposavi rođenoj Kangrga, mojoj ženi. Svatko ima pravo da se precjenjuje, u našim prilikama, dakako. U slučaju ako to autorsko pravo bude i poslije njene smrti predstavljalo neku materijalnu vrijednost, to je molim, da ga namre bilo kakvoj javnoj svrsi. Za potporu bolesnih književnika ili siromasima."

Ovo je još 1939. godine u oporuci zapisao Miroslav Krleža. Imao je tada samo 46 godina, a s četiri godine mlađom Belom tada je bio oženjen čitavih dvadeset godina, još od onog ledenog zagrebačkog popodneva kad su, u tajnosti, samo s kumovima, slikarom Ljubom Babićem i piscem Milanom Begovićem, nakon dvije godine ljubovanja sklopili brak koji će potrajati 62 godine.

U crkvi sv. Marka Bela je, prateći tetku katolkinju iz provincije, zatekla Krležu 1917. godine u uniformi vojnika Austro-Ugarske koji je bio stigao s bojišta.

No nisu se oni tada prvi put vidjeli. Njihovo poznanstvo seže godinama prije, kad je Miroslav Krleža djevojčicu Leposlavu Kangrgu vidio došavši kao kadet vojne škole u Pečuhu na odmor u Otočac, u posjet prijatelju, njezinu ujaku. Nije zaboravio djevojčicu nestvarno bijele puti i plave kose.

'KRLEŽA, AH, TAJ PROPALICA'

Belina je obitelj Krležu, tada tek nadobudnog pisca i zaljubljenika u Oktobarsku revoluciju čije drame nemaju prođu i čiji je avangardistički list "Plamen" bio upravo zabranjen, smatrala propalicom.

Nije imao ništa, nije bio vlasnik ničega, bio je upravo razvrgnuo zaruke s djevojkom iz dobre židovske kuće, a njegova su se politička uvjerenja obitelji pravoslavnog poštanskoga službenika Milana Kangrge i domaćice Kate Vuksan, katolkinje, opravdano činila opasnima. No ni Bela, premda je mogla birati, nije bila nevinašce.

Izučena učiteljica krhkoga zdravlja radije je sanjala o kazališnim daskama nego o razrednoj nastavi, a premda je od svoje 23. godine radila, i zarađivala, đaci su joj išli na živce. Bila je učiteljica s temperamentom glumice, a o njoj je kružio i nikad dokazani trač da je kao vrlo mlada djevojka snimala slobodne filmove s Oktavijanom Miletićem.

---

image
Miroslav i Bela s Jovankom Broz, koja je s Titom bila njihov čest gost
Neja Markičević/Cropix
---

Nakon mature, prvo je radila u Sveučilišnoj knjižnici i kao učiteljica u Dugoj Rijeci na Kalniku, no želja za glumom nije ju napuštala pa je, učeći kod glumice Milice Mihičić i glumca Ive Badalića, tek 1928. pristupila audiciji zagrebačkoga kazališta ulogom u komediji "Diktator" Julesa Romainsa. I prošla!

No pravu, veliku priliku dobila je na premijeri muževe drame "Gospoda Glembajevi". Bilo je to deset godina nakon vjenčanja u zagrebačkoj crkvi svetog Blaža, kada je njezina interpretacija barunice Castelli postala njezinim glumačkim zaštitnim znakom koji će nositi sve do penzije.

U Muzeju grada Zagreba upravo je otvorena izložba "U životu i smrti – crtice iz zajedničkoga života Bele i Miroslava Krleže", koja pokušava "zaviriti" u njihov privatni život iza zatvorenih vrata vile na zagrebačkom Gvozdu, pokušava otkriti drugu, intimnu stranu njihova odnosa. Izložba autorice Vesne Vukelić Horvatić prikazuje njihov život kroz prizmu onoga što o njima znamo iz raznih arhivskih izvora, memoarskih zapisa, znanstvenih radova i novinskih članaka.

ROMANSA OD 18. DO 81.

No koliko god se Bela i Krleža čine amblematskim parom hrvatske kulturne scene prošloga stoljeća, toliko je, čini se, još uvijek mnoštvo stvari koje tek čekaju nekog znatiželjnog znanstvenika da ih dešifrira.

"Ne znam čime sam zaslužio naročitu tu ljubav, upravo čežnju s Vaše strane, tako reći spontano, bez ikakva razloga! Da nije opet proplamsaj ljubomore iz sasvim neosnovanih motiva?", piše iz Beograda Miroslav Krleža svojoj ženi u svibnju 1939., dakle samo nekoliko mjeseci nakon mračnog dana kad je sastavio oporuku.

Dr. sc. Vlaho Bogišić je prije nekoliko godina objavio knjigu "Bela, dijete drago", u kojoj je izabrao stotinu njihovih pisama, od kojih je trideset Belinih, i složio ih kronološki od 1918. do 1981., točno onoliko koliko je trajala njihova romansa.

Time je stvorio knjigu koja je dodala dio svjetla oko Krleža te srušila neke predrasude. Primjerice, Krleže su gotovo čitavog života bili siromašni, često preživljavajući od Beline plaće, a Bogišić se diskretno pozabavio i Krležinom zaručnicom Editom Velić te još pokojom usputnom Krležinom ljubavnom vezom. Bela je očito imala razloga za ljubomoru.

---

image
Krleža u društveno dobrom raspoloženju
Neja Markičević/Cropix
---

– Bračni par Krleža napušta Zagreb u kolovozu 1920. godine i odlaze u Dugu Rijeku kod Koprivnice, gdje je Bela dobila posao učiteljice – kaže autorica izložbe Vesna Vukelić Horvatić.

– Bela nikako nije bila zadovoljna svojom službom učiteljice, a Krleža se teško nosio sa životom u provinciji. Mučila ih je i neimaština te je Krleža razmišljao o preseljenju u neki drugi grad na području ondašnje Države SHS. Rješenje se pojavilo u obliku ostavštine Krležine tete Josipe Horvat Navratil, koja mu je oporučno ostavila stan u Kukovićevoj ulici i vrijedan imetak koji se sastojao od skupocjenog namještaja, umjetničkih predmeta, novca, vrijednosnih papira i jednoga ćupa punog zlata.

Time su se poboljšale njihove životne prilike, što je rezultiralo povratkom u Zagreb u ljeto 1921. godine, ali i normalizacijom odnosa među njihovim obiteljima, dodaje autorica izložbe.

Od 1922. do 1952. Bela i Krleža promijenili su četiri zagrebačke adrese.

Sve do osnivanja Leksikografskog zavoda 1950., stalne prihode u vidu redovite mjesečne plaće u njihov dom donosila je Bela. Krleža je, naime, prvi radni odnos zasnovao tek u Titovoj Jugoslaviji, a tada je književni velikan imao već 57 godina. Stoga je gotovo nemoguće zamisliti kako su Krleža i Bela uopće preživjeli Drugi svjetski rat – on je bio zabranjeni autor, a ona "Srpkinja, žena Miroslava Krleže", kako je bila tijekom NDH uvedena u kazališne knjige, premda je Leposava Kangrga imala i katoličku i pravoslavnu krštenicu.

KARANFIL U REVERU MILE BUDAKA

I danas je nejasno je li Bela Krleža svjesno prihvatila biti srpski karanfil u ustaškome reveru Mile Budaka, poglavnikova ministra bogoštovlja, no to je, reklo bi se, nedvojbeno bilo upravo to. Naime, u ratnom Zagrebu, nakon osmodnevnog pritvora, kad su u zatvor strpani svi glumci koji nisu bili "arijevci", ona je intenzivno nastupala, čak i u Budakovoj drami "Ognjište".

Od rujna 1941. do veljače 1942. ona redovito zauzima vodeće mjesto po broju odigranih predstava, pa ih je odigrala čak 75. Također, išla je s kazalištem na gostovanja, čak i u krajeve odakle su masovno u Jasenovac deportirani Srbi, čak i njezini članovi obitelji, primjerice njezin stric Kosta Kangrga.

Što je o njezinu angažmanu i njezinoj krvavo stečenoj glumačkoj plaći mislio Miroslav Krleža, ne zna se...

"Zvoni klavir kroz stijene; to je onaj sentimentalni motiv odjekivanja klavirske pratnje kroz zidove kuća, nesretnih, sivih, dosadnih stambenih kaveza u kojima se dosađuju ljudi kao smrdljive hijene u smrdljivim menažerijama", ostalo je zapisano u Krležinom dnevniku iz 1942., gdje, slušajući BBC, dodaje: "Volga, Kavkaz, Libija, to su naše jutarnje iluzije, narkotiziramo se svojim maštanjem o hepiendu kao o eventualnoj šansi."

---

image
Pripreme za izložbu
Neja Markičević/Cropix
---

"Grafomanija mi je jedini spas, jedina droga. Moje škrabanje je bilo i ostalo godinama nekom vrstom narkoze. Gutanjem mase knjiga i manijakalnim pisanjem, po deset sati dnevno, živim kao morfinist. Zapravo dosadno...", piše Krleža.

No nakon rata stvari se mijenjaju. Krleže prvo odlaze u Ulicu braće Kavurića, no promet u toj ulici postao je gust, buka je bila danonoćna, a u dvorištu se nalazila i klaonica pa su Bela i Krleža razmišljali o preseljenju.

Za njihove želje o selidbi saznala je Elizabeta Rein, vlasnica vile Rein. No, proći će još kratko vrijeme prije nego što su se Krleže 1952. preselili u vilu Rein, u "Belin teatar", kako je Gvozd opisao Krleža, gdje će u luksuznom, buržujskom stanu imati odvojene i spavaonice. Krleža je noću ustajao i pisao, a odvojene spavaće sobe za Krležu su značile i da će svakog jutra Bela "za njega glumiti novu ženu, ta umivena, očešljana, namirisana žena znat će da se divi, da zabavlja, da savjetuje, da očarava svojom neposrednošću i uvijek da ostane pomalo daleka, nedokučiva".

DJECA? NI GOVORA!

"Nisam nikad osjećao instinkt da bih morao imati djecu... Znam sve svoje u obitelji i nisam želio da mi djeca ni na koga sliče", kazao je jednom Krleža.

Poznata je anegdota s Krležinom patronažnom sestrom Blankom Vulin, koju u svojoj knjizi "Vodič kroz Krležu" spominju Ivan Glišić i Daniel Radočaj. Naime, Krleža ju je pitao: "Bi li htjela imati djece?" Blanka je odgovorila da bi.

Krleža je navodno odgovorio: "Kako si ti glupa, pa svaka budala može napraviti dijete, ajde ti napravi kišobran!"

Scenografkinja Latica Ivanišević, koja se još kao dijete družila s Krležama, objavila je u knjizi "Slušaj i gledaj, Latice" kako je Bela imala nekoliko abortusa koje je sve izveo dr. Srećko Šilović, Latičin djed, no o tim zahvatima, osim u ovoj memoarskoj sagi, nema – barem zasad – nikakvih drugih dokaza.

---

image
Krleža u društveno dobrom raspoloženju
Neja Markičević/Cropix
---

Svoga oca Krleža je definirao u svega nekoliko rečenica: "Vrlo okrutan, strog i samoživ. Nisam ga volio, mislim ni on mene naročito. Mislio je da je ovo što radim na granici kriminala, držao me čudakom i protuhom, da ništa što činim nije prema pravilima lijepog ponašanja." O majci je pak kazao: "Iako nisam bio sin prema njenoj želji, ona je ipak mene u svemu s ljubavlju pratila.... A bio sam njezina velika nesreća. Komunist! Bezbožnik!... Ali majka je majka, ona voli i oprašta." Ukratko, Miroslav Krleža nije bio "krojen" za očinstvo!

– Bela i Krleža proveli su na Gvozdu zadnjih trideset godina svoga života. Njihov dom bio je mjesto susreta ljudi iz kulturnog i političkog života onoga vremena. Nekoliko puta u posjet im je dolazio i Josip Broz Tito sa suprugom Jovankom. Zanimljivo je da su Krleže ugošćivali isključivo jedan par, s obrazloženjem da će im se tako moći u potpunosti posvetiti. Bela Krleža obožavala je cvijeće i za njezina života Gvozd je bio pun cvijeća. Gosti koji su dolazili na Gvozd Beli bi donosili bukete cvijeća, a najdraže su joj bile žute ruže – kaže autorica izložbe.

KRLEŽE? NE, TO SU GLEMBAJEVI

Tih godina Zagrebom je kružila zlobna priča. Navodno, jedan stari "drug" zazvoni na vratima njihova stana, izlazi sluga i traži vizitkartu.

Čovjek se začudi i veli: "Mislio sam da je to stan druga Krleže, a sad vidim da tu stanuju Glembajevi." No nikakvog sluge kod njih nikada nije bilo.

---

image
Među izlošcima su i fotografije s Krležina sprovoda
Neja Markičević/Cropix
---

"U čitavome kulturnom svijetu kad dolaziš u nečiju kuću moraš se najaviti. Pa ne možete zaboga otvarati nekomu vrata u kućnoj haljini s uvijačima u kosi. Ne gori kuća da mi ljudi upadaju. Kroz naš stan stvarno prolaze procesije ljudi, pa zar je tako teško nazvati i prethodno dogovoriti termin?" kazala je Bela Krleža svojoj prijateljici, glumici Elizi Gerner, a ona je to poslije objavila u knjizi "Svjedoci Krležina odlaska".

Bela Krleža umrla je 23. travnja 1981., a Krleža tek nekoliko mjeseci kasnije – 29. prosinca iste godine. Zajedno su, u dobru i zlu, proveli gotovo 65 godina i o njihovu odnosu nijedna, pa ni zagrebačka izložba, ne može ispričati cjelovitu priču. Previše je praznih mjesta koja još uvijek čekaju tumačenje...

---

image
Pismo Miroslava Beli iz travnja 1981. godine, dva tjedna prije njezine smrti
Neja Markičević/Cropix
---

---

Posljednje krležino pismo Beli (travanj 1981.)

Draga moja, jedina B.
Dobro jutro, sretan Uskrs! To je naše šezdeset i četvrto (64) uskršnje jutro! Dobili smo "pune korpe" "jaja" (od Brigite i Josipa i Vanište). Šaljem Ti jedno kao jutarnji pozdrav! Crveno jaje. Kad je Šoltanka (kasnije) Sveta Jelena rodila u Nišu svog sina Konstantina, koke u Kapadociji snijele su jaje grimizne boje. To je legenda o crvenim jajima. Ti si uvijek rado pjevala Tolstojevu ariju iz "Uskrsnuća" "što zaželiš, to se ispuni, prije nego snijeg okopni"… Ovaj Uskrs je u snijegu. Na Velebitu -6, u Zgbu -2! Prije nego što će ovaj snijeg okopniti, da nam se vratiš na Gvozd! To želimo toplo. Do viđenja, kao uvijek Tvoj M. K.
Svi te pozdravljaju.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Neja Markičević/Cropix Neja Markičević/Cropix Neja Markičević/Cropix Neja Markičević/Cropix Hrvatski državni arhiv  Moderna galerija Neja Markičević/Cropix Neja Markičević/Cropix Neja Markičević/Cropix Neja Markičević/Cropix Neja Markičević/Cropix Neja Markičević/Cropix Neja Markičević/Cropix
Neja Markičević/Cropix
Bela i Miroslav s Franjom Tuđmanom, kasnijim predsjednikom Republike Hrvatske
Neja Markičević/Cropix
Miroslav Krleža u predratnom izdanju
Neja Markičević/Cropix
Miroslav i Bela s Jovankom Broz, koja je s Titom bila njihov čest gost
Neja Markičević/Cropix
Krleža kao književni div u poznijim godinama
Hrvatski državni arhiv
Bela na vrhuncu glumačke karijere, 1929. godine u 'Gospodi Glembajevima', u ulozi koja ju je proslavila
Moderna galerija
Ljubo Babić, portret Miroslava Krleže iz 1918.
Neja Markičević/Cropix
Među izlošcima nalaze se i brojne fotografije
 
Neja Markičević/Cropix
Krleža je redovito čitao Le Monde
 
Neja Markičević/Cropix
Među izlošcima su i fotografije s Krležina sprovoda
Neja Markičević/Cropix
Pismo Miroslava Beli iz travnja 1981. godine, dva tjedna prije njezine smrti
Neja Markičević/Cropix
Pripreme za izložbu
Neja Markičević/Cropix
Krleža u društveno dobrom raspoloženju
Neja Markičević/Cropix
Jedan od predmeta s izložbe o životu bračnog para Krleža
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/miroslav-krleza-nikad-nije-htio-imati-djecu-a-bela-je-imala-nekoliko-abortusa-dio-zivota-velikog-umjetnickog-para-moze-se-vidjeti-na-izlozbi-1116906 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c204320f2ed68188017ded9485b13fa9172f582a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Miroslav+Krle%C5%BEa+nikad+nije+htio+imati+djecu%2C+a+Bela+je+imala+nekoliko+abortusa%2C+dio+%C5%BEivota+velikog+umjetni%C4%8Dkog+para+mo%C5%BEe+se+vidjeti+na+izlo%C5%BEbi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fmiroslav-krleza-nikad-nije-htio-imati-djecu-a-bela-je-imala-nekoliko-abortusa-dio-zivota-velikog-umjetnickog-para-moze-se-vidjeti-na-izlozbi-1116906 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fmiroslav-krleza-nikad-nije-htio-imati-djecu-a-bela-je-imala-nekoliko-abortusa-dio-zivota-velikog-umjetnickog-para-moze-se-vidjeti-na-izlozbi-1116906 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZA VRATA GVOZDA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaIZA VRATA GVOZDA

Miroslav Krleža nikad nije htio imati djecu, a Bela je imala nekoliko abortusa, dio života velikog umjetničkog para može se vidjeti na izložbi

1. kolovoza 2021. - 09:43

Treba misliti na smrt. I na smrt.

"Autorsko pravo, a to je jedino što posjedujem, ostavljam Beli Leposavi rođenoj Kangrga, mojoj ženi. Svatko ima pravo da se precjenjuje, u našim prilikama, dakako. U slučaju ako to autorsko pravo bude i poslije njene smrti predstavljalo neku materijalnu vrijednost, to je molim, da ga namre bilo kakvoj javnoj svrsi. Za potporu bolesnih književnika ili siromasima."

Ovo je još 1939. godine u oporuci zapisao Miroslav Krleža. Imao je tada samo 46 godina, a s četiri godine mlađom Belom tada je bio oženjen čitavih dvadeset godina, još od onog ledenog zagrebačkog popodneva kad su, u tajnosti, samo s kumovima, slikarom Ljubom Babićem i piscem Milanom Begovićem, nakon dvije godine ljubovanja sklopili brak koji će potrajati 62 godine.

U crkvi sv....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 06:59