stdClass Object ( [id] => 1317467 [title] => Incident u Vinči: Znanstvenici ozračeni dok su u tajnosti radili na jugoslavenskoj atomskoj bombi? Nisu smjeli pisnuti [alias] => incident-u-vinci-znanstvenici-ozraceni-dok-su-u-tajnosti-radili-na-jugoslavenskoj-atomskoj-bombi-nisu-smjeli-pisnuti [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prema glasovima publike, najbolji igrani film ovogodišnjeg, 29. Sarajevo film festivala bio je "Čuvari formule" redatelja Dragana Bjelogrlića, koji se i pojavljuje u epizodnoj ulozi Aleksandra Rankovića, nekadašnjeg moćnog Titova pomoćnika i šefa jugoslavenske tajne policije.

Bilo je to regionalno predstavljanje filma koji je svjetsku premijeru imao u Locarnu, gdje je nagrađen za scenarij i najdojmljiviju poruku, a sudeći po reakcijama, i u kinima će biti veliki hit – nazivaju ga srpskom verzijom "Oppenheimera".

Film ima i podnaslov "Lančana reakcija", što izravno aludira na sadržaj. Riječ je, naime, o priči o nuklearnom incidentu u Institutu Vinča 1958. godine, a scenarij, za koji je predložak bila knjiga "Slučaj Vinča" Gorana Milašinovića objavljena 2017. godine, potpisuju Vuk Ršumović, Dragan Bjelogrlić i Ognjen Sviličić.

Bjelogrlićev film tako je opet iz povijesnog zaborava na veliku scenu izvukao zataškavani incident o kojemu se do danas zapravo ne znaju svi detalji, a 15. listopada bit će 65. godišnjica nesreće u kojoj je skupina istraživača ozračena zbog istjecanja radioaktivnog materijala iz reaktora, dok Institut za nuklearne nauke Vinča ove godine slavi 75 godina od osnivanja.

Naime, u jeku hladnoratovske krize skupina znanstvenika u Vinči radi na tajnom projektu pod vodstvom prof. Dragoslava Popovića, koji želi izazvati lančanu reakciju upotrebljavajući sirovine tada nedostupne u Jugoslaviji. Još uvijek se nagađa o tome što je trebalo uslijediti nakon toga, a na kraju Bjelogrlićeva filma piše kako je jugoslavenski program "Atomska bomba" službeno zatvoren 1962. godine.

---

image

Prema šturim podacima koji postoje o nuklearnoj nesreći, ona se dogodila 15. listopada 1958. u Institutu za nuklearne nauke u Vinči

Promo
---

Popović je nakon incidenta u Vinči sklonjen s tog instituta, a on i akademik Pavle Savić, tada vodeći jugoslavenski nuklearni fizičar kojega glumi legendarni Miki Manojlović, do kraja života su se svađali oko toga što je zapravo bilo uzrok curenja radijacije 1958. godine.

Ozračeni znanstvenici nakon incidenta su prevezeni na liječenje u specijaliziranu Kliniku Curie u Francuskoj kako bi im se tamo pokušalo pomoći, premda u to vrijeme nije bilo poznatog tretmana za takve slučajeve i sve ozračene osobe bile su unaprijed osuđene na smrt. No uporni francuski onkolog Georges Mathe, koji je smatrao da ozračeni jugoslavenski znanstvenici nemaju još puno do kraja života, predložio je da se na njima prvi put u povijesti izvede presađivanje koštane srži, što je unijelo revoluciju u medicinu...

Prema šturim podacima koji postoje o nuklearnoj nesreći, ona se dogodila 15. listopada 1958. u Institutu za nuklearne nauke u Vinči kad je došlo do istjecanja radioaktivnog materijala iz nekoliko mjeseci prije postavljenog nuklearnog reaktora, prvog u tadašnjoj Jugoslaviji. Tom prilikom ozračeno je šestero mladih znanstvenika: Radojko Maksić, Roksanda Dangubić, Draško Grujić, Stjepko Hajduković, Živorad Bogojević i Života Vranić, koji su tada bili u dobi između 24 i 26 godina.

Dan nakon incidenta prebačeni su u Pariz, a petero je pacijenata nakon mjesec dana podvrgnuto tada pionirskoj transplantaciji koštane srži. Radojko Maksić bio je prvi pacijent u povijesti medicine kojemu je presađena koštana srž, a o incidentu je govorio prije jedanaest godina u Užicu na premijeri dokumentarnog filma "Diploma za smrt". Naime, njegov najbolji prijatelj, mladi genij iz Užica Života Vranić, ugasio je reaktor spasivši kolege od sigurne smrti, ali to je platio životom.

---

image

Incident u Vinči bio je svojevrsni Černobil prije Černobila. Premda su posljedice katastrofe u Černobilu 1986. i nesreće u Vinči 1958. neusporedive, scenariji su zapravo vrlo slični

Promo
---

Maksić je ispričao kako su tog kobnog dana instrumenti koji pokazuju zračenje odjednom dosegnuli maksimum i nakon toga se popeli do nezamislivih brojki, a svi mjerači širom Instituta prestali su raditi. Reakciju u pogonu uspio je zaustaviti Vranić, u to vrijeme honorarni suradnik Instituta, gdje je kao najbolji student fizike na beogradskom PMF-u pripremao diplomski rad na eksperimentalnom reaktoru.

– Odmah nakon nesreće, 16. listopada, nas šestero prebacili su u Pariz. Ekipa dr. Mathea meni je transplantirala koštanu srž 11. studenoga, a zatim i ostalima. Tada se zahvat obavljao bez tipizacije tkiva, samo na osnovi krvne grupe, uz ogroman rizik – rekao je Maksić.

Zanimljivo je da je dr. Mathe preminuo 2010. godine, 15. listopada, na godišnjicu incidenta u Vinči. Svi pacijenti preživjeli su transplantaciju i nastavili su živjeti i raditi, osim Živote Vranića, koji je preminuo u dobi od 24 godine. On je u pariškoj klinici proveo mjesec dana, a svojim je roditeljima svakodnevno pisao, uvjeravajući ih da uživa u Parizu, da obilazi grad i da se ništa loše neće dogoditi.

Dan prije presađivanja koštane srži napisao je zadnje pismo. Njegova majka primijetila je da rukopis prvi put nije čitak, da su redovi iskrivljeni. Sin joj je preminuo šest dana nakon pisanja tog pisma, primio je preveliku količinu radijacije da bi se zahvat presađivanja uopće pokušao obaviti na njemu. Bio je prva poslijeratna žrtva atomskog zračenja. Iz Pariza su ga dopremili u metalnom kovčegu, a obitelji je bilo zabranjeno vidjeti njegovo tijelo.

---

image

O svojoj knjizi ‘Slučaj Vinča‘, prema kojoj je snimljen Bjelogrlićev film, autor Goran Milašinović, ujedno i liječnik, rekao je kako je riječ o fikciji temeljenoj na istinitom događaju

Promo
---

Njegov prijatelj Maksić naglasio je kako zahvalnost za živote, osim dr. Matheu, duguju Parižanima, donatorima koštane srži. Premda su im detaljno objašnjeni rizici zahvata, jer su svi prijašnji pokušaji transplantacije imali smrtne posljedice za donatore i primatelje koštane srži, petero Parižana, četiri muškarca i jedna žena, odlučilo je riskirati živote kako bi spasili potpune strance. Preživjeli su poslije upoznali svoje donatore i postali su nerazdvojni prijatelji.

Za razliku od svjetskih medija, koji su se ozbiljno bavili nesrećom, incident u Vinči, smatran nacionalnom sramotom, relativno je šturo praćen u medijima tadašnje Jugoslavije, domaća javnost bila je šturo obaviještena o nesreći. Dva dana poslije nesreće "Politika" je prenijela samo kratko priopćenje Tanjuga.

U nedjelju, 19. listopada, isti je list objavio kratku informaciju da je ozračene znanstvenike u bolnici u Parizu posjetio državni sekretar za inozemne poslove. Nakon operacije u Parizu isti je list kratko izvijestio da se ozračeni uspješno oporavljaju, ali je navedeno i da je od posljedica radijacije preminuo jedan od njih. Ime Živote Vranića nije navedeno.

Poslije svega Savezna komisija za nuklearnu energiju osnovala je, kako su pisali tadašnji mediji, posebnu komisiju koja će ispitati slučaj. Međutim, Stjepan Hajduković, u tekstu "svjedok događaja", koji je prema njegovoj želji objavljen posthumno 1997. godine u Biltenu Instituta za nuklearne nauke "Vinča" broj 4/97, navodi da oni koji su rukovali reaktorom i na njemu nastradali nikada nisu dobili taj izvještaj komisije, iako su ga u više navrata tražili, te da su javnosti dane samo paušalne i parcijalne ocjene o uzrocima nesreće.

---

image

Savezna komisija za nuklearnu energiju išla je toliko daleko u kontroli informacija da je 1960. godine spriječila trojicu ozračenih znanstvenika, Stjepana Hajdukovića, Radojka Maksića i Draška Grujića, da prodaju svoje memoare

Promo
---

Kad su francuski novinari, a preko njih i svjetska javnost, saznali o liječenju jugoslavenskih znanstvenika, pokušalo se i strategijom "kontrole štete", pa su oni pretvoreni u neku vrstu heroja razvoja zemlje i socijalizma, a jugoslavenska javnost idućih je mjeseci i godina mogla pratiti njihov oporavak, povremene susrete s francuskim donatorima, vjenčanja, rađanje djece i druge značajne događaje iz njihovih života.

Međutim, ozračeni znanstvenici imali su strogu zabranu da bilo što o incidentu komentiraju u javnosti, budući da je već sama nesreća predstavljala propagandni fijasko i udarac na pažljivo građenu sliku Jugoslavije kao zemlje koja je baštinila najbolje osobine i socijalizma i kapitalizma.

Savezna komisija za nuklearnu energiju išla je toliko daleko u kontroli informacija da je 1960. godine spriječila trojicu ozračenih znanstvenika, Stjepana Hajdukovića, Radojka Maksića i Draška Grujića, da prodaju svoje memoare Udruženju filmskih umjetnika Srbije, koje je u suradnji s francuskim filmskim producentima planiralo snimiti film o nesreći.

Incident u Vinči bio je svojevrsni Černobil prije Černobila. Premda su posljedice katastrofe u Černobilu 1986. i nesreće u Vinči 1958. neusporedive, scenariji su zapravo vrlo slični, u oba slučaja radilo se o nečemu što se smatralo rutinskim aktivnostima. U oba slučaja može se govoriti o nedostatku pozornosti, nedovoljno osposobljenom osoblju i neodgovarajućim ili neispravnim uređajima. U oba slučaja nesreće je obavijala tišina dok francuski novinari u slučaju Vinče, i švedski znanstvenici u slučaju Černobila, nisu obavijestili svjetsku javnost da se dogodila nekakva nesreća.

---

image

Na kraju Bjelogrlićeva filma piše kako je jugoslavenski program ‘Atomska bomba‘ službeno zatvoren 1962. godine

Vinča Institut Za Nuklearne Znanosti
---

O svojoj knjizi "Slučaj Vinča", prema kojoj je snimljen Bjelogrlićev film, autor Goran Milašinović, ujedno i liječnik, rekao je kako je riječ o fikciji temeljenoj na istinitom događaju.

– Bio sam impresioniran kad sam pročitao da se 1958. godine dogodio incident u Vinči i poslije toga prva transplantacija koštane srži, koja je bila prva transplantacija bilo kojeg organa u svijetu. Bilo mi je to kao liječniku zanimljivo jer nisam znao ništa o tom događaju, ta se vijest skrivala u Jugoslaviji, nije se znalo mnogo o tom incidentu. Istraživao sam literaturu, koje je bilo malo, saznao sam imena osoba s francuske strane koje su bile dobrovoljni davatelji i pokazale nevjerojatnu humanost, kao i naših ljudi. Nekoliko njih i sada je živo, s njima sam razgovarao – kazao je Milašinović.

Rekao je i kako nije lako odgovoriti na pitanje je li u Vinči postojao tajni projekt izrade jugoslavenske atomske bombe, ali postoje određeni transkripti razgovora komunističkih rukovodilaca s upraviteljem Vinče Pavlom Savićem.

– Znamo da su postojali transkripti razgovora između Milovana Đilasa i Aleksandra Rankovića te Savića 1949. godine, u kojem ga tjeraju da započne projekt izrade bombe u Vinči. On je to odbio i bio je smijenjen. U transkriptima je rekao: "Pravite, ali van Vinče, to je naučni institut" – rekao je Milašinović.

Je li se izloženost zračenju šestero mladih znanstvenika dogodila dok su se bavili izradom atomske bombe, ni danas se ne može sa sigurnošću ustvrditi. Ali Milašinović tvrdi da je, na temelju istraživanja koja je proveo pišući roman, došao do zaključka da je neosporna činjenica da je Jugoslavija imala namjeru napraviti atomsku bombu.

---

image

Za razliku od svjetskih medija, koji su se ozbiljno bavili nesrećom, incident u Vinči, smatran nacionalnom sramotom, relativno je šturo praćen u medijima tadašnje Jugoslavije 

Vinča Institut Za Nuklearne Znanosti
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘čuvari formule‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ‘čuvari formule‘ 2 0 10069 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-23 12:52:12 [created_by] => 3163 [created_by_alias] => Marija Čović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-24 17:17:31 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-24 17:17:31 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Incident u Vinči: Znanstvenici ozračeni dok su u tajnosti radili na jugoslavenskoj atomskoj bombi? Nisu smjeli pisnuti [metakey] => film čuvari formule, incident u vinči, jugoslavenska atomska bomba, dragan bjelogrlić, goran milašinović [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/23\/25495254.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/23\/25490439.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/23\/25490441.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/23\/25490442.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/23\/25490443.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/23\/25490454.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/23\/25490455.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/23\/25490456.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/23\/25490457.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Promo","Promo","Promo","Promo","Promo","Vin\u010da Institut Za Nuklearne Znanosti","Vin\u010da Institut Za Nuklearne Znanosti","Vin\u010da Institut Za Nuklearne Znanosti","Vin\u010da Institut Za Nuklearne Znanosti"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Bjelogrli\u0107ev film iz povijesnog je zaborava na veliku scenu izvukao zata\u0161kavani incident o kojemu se do danas zapravo ne znaju svi detalji<\/p>","

Incident u Vin\u010di bio je svojevrsni \u010cernobil prije \u010cernobila.<\/strong> Premda su posljedice katastrofe u \u010cernobilu 1986. i nesre\u0107e u Vin\u010di 1958. neusporedive, scenariji su zapravo vrlo sli\u010dni<\/p>","

O svojoj knjizi \u2018Slu\u010daj Vin\u010da\u2018, prema kojoj je snimljen Bjelogrli\u0107ev film, autor Goran Mila\u0161inovi\u0107, ujedno i lije\u010dnik, rekao je kako je rije\u010d o fikciji temeljenoj\u00a0na istinitom doga\u0111aju<\/p>","

Prema \u0161turim podacima koji postoje o nuklearnoj nesre\u0107i, ona se dogodila 15. listopada 1958. u Institutu za nuklearne nauke u Vin\u010di<\/p>","

Savezna komisija za nuklearnu energiju i\u0161la je toliko daleko u kontroli informacija da je 1960. godine sprije\u010dila trojicu ozra\u010denih znanstvenika, Stjepana Hajdukovi\u0107a, Radojka Maksi\u0107a i Dra\u0161ka Gruji\u0107a, da prodaju svoje memoare<\/p>","

Na kraju Bjelogrli\u0107eva filma pi\u0161e kako je jugoslavenski program \u2018Atomska bomba\u2018 slu\u017ebeno zatvoren 1962. godine<\/p>","

arhivska fotografija<\/p>","

arhivska fotografija<\/p>","

Za razliku od svjetskih medija, koji su se ozbiljno bavili nesre\u0107om, incident u Vin\u010di, smatran nacionalnom sramotom,\u00a0relativno je \u0161turo pra\u0107en u medijima tada\u0161nje Jugoslavije\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"942x628","hd_25495254_1920.jpg":"1920x1080","k_25495254_1280.jpg":"1280x1280","k_25495254_1024.jpg":"1024x1024","k_25495254_640.jpg":"640x640","k_25495254_480.jpg":"480x480","k_25495254_340.jpg":"340x340","k_25495254_220.jpg":"220x220","o_25495254_1280.jpg":"1280x853","o_25495254_1024.jpg":"1024x682","o_25495254_640.jpg":"640x426","o_25495254_480.jpg":"480x320","o_25495254_340.jpg":"340x226","o_25495254_220.jpg":"220x146","h_25495254_1280.jpg":"1280x854","h_25495254_1024.jpg":"1024x683","h_25495254_640.jpg":"640x427","h_25495254_480.jpg":"480x320","h_25495254_340.jpg":"340x227","h_25495254_220.jpg":"220x147","pp_25495254_1280.jpg":"1280x1628","pp_25495254_1024.jpg":"1024x1303","pp_25495254_640.jpg":"640x814","pp_25495254_480.jpg":"480x611","pp_25495254_340.jpg":"340x432","pp_25495254_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1160","hd_25490439_1920.jpg":"1920x1080","k_25490439_1280.jpg":"1280x1280","k_25490439_1024.jpg":"1024x1024","k_25490439_640.jpg":"640x640","k_25490439_480.jpg":"480x480","k_25490439_340.jpg":"340x340","k_25490439_220.jpg":"220x220","o_25490439_1280.jpg":"1280x773","o_25490439_1024.jpg":"1024x618","o_25490439_640.jpg":"640x386","o_25490439_480.jpg":"480x290","o_25490439_340.jpg":"340x205","o_25490439_220.jpg":"220x132","h_25490439_1280.jpg":"1280x854","h_25490439_1024.jpg":"1024x683","h_25490439_640.jpg":"640x427","h_25490439_480.jpg":"480x320","h_25490439_340.jpg":"340x227","h_25490439_220.jpg":"220x147","pp_25490439_1280.jpg":"1280x1628","pp_25490439_1024.jpg":"1024x1303","pp_25490439_640.jpg":"640x814","pp_25490439_480.jpg":"480x611","pp_25490439_340.jpg":"340x432","pp_25490439_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1919x1249","hd_25490441_1920.jpg":"1920x1080","k_25490441_1280.jpg":"1280x1280","k_25490441_1024.jpg":"1024x1024","k_25490441_640.jpg":"640x640","k_25490441_480.jpg":"480x480","k_25490441_340.jpg":"340x340","k_25490441_220.jpg":"220x220","o_25490441_1280.jpg":"1280x833","o_25490441_1024.jpg":"1024x666","o_25490441_640.jpg":"640x416","o_25490441_480.jpg":"480x312","o_25490441_340.jpg":"340x221","o_25490441_220.jpg":"220x143","h_25490441_1280.jpg":"1280x854","h_25490441_1024.jpg":"1024x683","h_25490441_640.jpg":"640x427","h_25490441_480.jpg":"480x320","h_25490441_340.jpg":"340x227","h_25490441_220.jpg":"220x147","pp_25490441_1280.jpg":"1280x1628","pp_25490441_1024.jpg":"1024x1303","pp_25490441_640.jpg":"640x814","pp_25490441_480.jpg":"480x611","pp_25490441_340.jpg":"340x432","pp_25490441_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x628","hd_25490442_1920.jpg":"1920x1080","k_25490442_1280.jpg":"1280x1280","k_25490442_1024.jpg":"1024x1024","k_25490442_640.jpg":"640x640","k_25490442_480.jpg":"480x480","k_25490442_340.jpg":"340x340","k_25490442_220.jpg":"220x220","o_25490442_1280.jpg":"1280x669","o_25490442_1024.jpg":"1024x535","o_25490442_640.jpg":"640x334","o_25490442_480.jpg":"480x251","o_25490442_340.jpg":"340x177","o_25490442_220.jpg":"220x115","h_25490442_1280.jpg":"1280x854","h_25490442_1024.jpg":"1024x683","h_25490442_640.jpg":"640x427","h_25490442_480.jpg":"480x320","h_25490442_340.jpg":"340x227","h_25490442_220.jpg":"220x147","pp_25490442_1280.jpg":"1280x1628","pp_25490442_1024.jpg":"1024x1303","pp_25490442_640.jpg":"640x814","pp_25490442_480.jpg":"480x611","pp_25490442_340.jpg":"340x432","pp_25490442_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x600","hd_25490443_1920.jpg":"1920x1080","k_25490443_1280.jpg":"1280x1280","k_25490443_1024.jpg":"1024x1024","k_25490443_640.jpg":"640x640","k_25490443_480.jpg":"480x480","k_25490443_340.jpg":"340x340","k_25490443_220.jpg":"220x220","o_25490443_1280.jpg":"1280x768","o_25490443_1024.jpg":"1024x614","o_25490443_640.jpg":"640x384","o_25490443_480.jpg":"480x288","o_25490443_340.jpg":"340x204","o_25490443_220.jpg":"220x132","h_25490443_1280.jpg":"1280x854","h_25490443_1024.jpg":"1024x683","h_25490443_640.jpg":"640x427","h_25490443_480.jpg":"480x320","h_25490443_340.jpg":"340x227","h_25490443_220.jpg":"220x147","pp_25490443_1280.jpg":"1280x1628","pp_25490443_1024.jpg":"1024x1303","pp_25490443_640.jpg":"640x814","pp_25490443_480.jpg":"480x611","pp_25490443_340.jpg":"340x432","pp_25490443_220.jpg":"220x280"},{"size0":"701x500","hd_25490454_1920.jpg":"1920x1080","k_25490454_1280.jpg":"1280x1280","k_25490454_1024.jpg":"1024x1024","k_25490454_640.jpg":"640x640","k_25490454_480.jpg":"480x480","k_25490454_340.jpg":"340x340","k_25490454_220.jpg":"220x220","o_25490454_1280.jpg":"1280x912","o_25490454_1024.jpg":"1024x730","o_25490454_640.jpg":"640x456","o_25490454_480.jpg":"480x342","o_25490454_340.jpg":"340x242","o_25490454_220.jpg":"220x156","h_25490454_1280.jpg":"1280x854","h_25490454_1024.jpg":"1024x683","h_25490454_640.jpg":"640x427","h_25490454_480.jpg":"480x320","h_25490454_340.jpg":"340x227","h_25490454_220.jpg":"220x147","pp_25490454_1280.jpg":"1280x1628","pp_25490454_1024.jpg":"1024x1303","pp_25490454_640.jpg":"640x814","pp_25490454_480.jpg":"480x611","pp_25490454_340.jpg":"340x432","pp_25490454_220.jpg":"220x280"},{"size0":"560x725","hd_25490455_1920.jpg":"1920x1080","k_25490455_1280.jpg":"1280x1280","k_25490455_1024.jpg":"1024x1024","k_25490455_640.jpg":"640x640","k_25490455_480.jpg":"480x480","k_25490455_340.jpg":"340x340","k_25490455_220.jpg":"220x220","o_25490455_1280.jpg":"1280x1657","o_25490455_1024.jpg":"1024x1325","o_25490455_640.jpg":"640x828","o_25490455_480.jpg":"480x621","o_25490455_340.jpg":"340x440","o_25490455_220.jpg":"220x284","h_25490455_1280.jpg":"1280x854","h_25490455_1024.jpg":"1024x683","h_25490455_640.jpg":"640x427","h_25490455_480.jpg":"480x320","h_25490455_340.jpg":"340x227","h_25490455_220.jpg":"220x147","pp_25490455_1280.jpg":"1280x1628","pp_25490455_1024.jpg":"1024x1303","pp_25490455_640.jpg":"640x814","pp_25490455_480.jpg":"480x611","pp_25490455_340.jpg":"340x432","pp_25490455_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1535x1849","hd_25490456_1920.jpg":"1920x1080","k_25490456_1280.jpg":"1280x1280","k_25490456_1024.jpg":"1024x1024","k_25490456_640.jpg":"640x640","k_25490456_480.jpg":"480x480","k_25490456_340.jpg":"340x340","k_25490456_220.jpg":"220x220","o_25490456_1280.jpg":"1280x1541","o_25490456_1024.jpg":"1024x1233","o_25490456_640.jpg":"640x770","o_25490456_480.jpg":"480x578","o_25490456_340.jpg":"340x409","o_25490456_220.jpg":"220x265","h_25490456_1280.jpg":"1280x854","h_25490456_1024.jpg":"1024x683","h_25490456_640.jpg":"640x427","h_25490456_480.jpg":"480x320","h_25490456_340.jpg":"340x227","h_25490456_220.jpg":"220x147","pp_25490456_1280.jpg":"1280x1628","pp_25490456_1024.jpg":"1024x1303","pp_25490456_640.jpg":"640x814","pp_25490456_480.jpg":"480x611","pp_25490456_340.jpg":"340x432","pp_25490456_220.jpg":"220x280"},{"size0":"940x666","hd_25490457_1920.jpg":"1920x1080","k_25490457_1280.jpg":"1280x1280","k_25490457_1024.jpg":"1024x1024","k_25490457_640.jpg":"640x640","k_25490457_480.jpg":"480x480","k_25490457_340.jpg":"340x340","k_25490457_220.jpg":"220x220","o_25490457_1280.jpg":"1280x906","o_25490457_1024.jpg":"1024x725","o_25490457_640.jpg":"640x453","o_25490457_480.jpg":"480x340","o_25490457_340.jpg":"340x240","o_25490457_220.jpg":"220x155","h_25490457_1280.jpg":"1280x854","h_25490457_1024.jpg":"1024x683","h_25490457_640.jpg":"640x427","h_25490457_480.jpg":"480x320","h_25490457_340.jpg":"340x227","h_25490457_220.jpg":"220x147","pp_25490457_1280.jpg":"1280x1628","pp_25490457_1024.jpg":"1024x1303","pp_25490457_640.jpg":"640x814","pp_25490457_480.jpg":"480x611","pp_25490457_340.jpg":"340x432","pp_25490457_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38772780 Threads: 3 Questions: 7123682864 Slow queries: 3309887 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609016509 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/incident-u-vinci-znanstvenici-ozraceni-dok-su-u-tajnosti-radili-na-jugoslavenskoj-atomskoj-bombi-nisu-smjeli-pisnuti-1317467 [printLink] => /mozaik/panorama/incident-u-vinci-znanstvenici-ozraceni-dok-su-u-tajnosti-radili-na-jugoslavenskoj-atomskoj-bombi-nisu-smjeli-pisnuti-1317467?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 727605 [name] => film čuvari formule [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-24 19:17:51 [main_article_id] => 0 [alias] => film-cuvari-formule [link] => /tag/film-cuvari-formule ) [1] => stdClass Object ( [id] => 727606 [name] => incident u vinči [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-24 19:17:51 [main_article_id] => 0 [alias] => incident-u-vinci [link] => /tag/incident-u-vinci ) [2] => stdClass Object ( [id] => 727607 [name] => jugoslavenska atomska bomba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-24 19:17:51 [main_article_id] => 0 [alias] => jugoslavenska-atomska-bomba [link] => /tag/jugoslavenska-atomska-bomba ) [3] => stdClass Object ( [id] => 363405 [name] => dragan bjelogrlić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dragan-bjelogrlic [link] => /tag/dragan-bjelogrlic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 727608 [name] => goran milašinović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-24 19:17:51 [main_article_id] => 0 [alias] => goran-milasinovic [link] => /tag/goran-milasinovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘čuvari formule‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Incident u Vinči: Znanstvenici ozračeni dok su u tajnosti radili na jugoslavenskoj atomskoj bombi? Nisu smjeli pisnuti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3163 [name] => Marija Čović [username] => marija-ovi [email] => marija-ovi@sd.hr [password] => $2y$10$7PNE1DYGzR71UkBIdOWYs.DbD8zG9H.RL2TYXIfO7QsnJveJNmMim [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-covic-3163 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1681 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/eb621dfb812b621676ad954686f6535d?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/23/25495254.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Promo [mainImageDesc] =>

Bjelogrlićev film iz povijesnog je zaborava na veliku scenu izvukao zataškavani incident o kojemu se do danas zapravo ne znaju svi detalji

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/23/25495254.jpg [title] =>

Bjelogrlićev film iz povijesnog je zaborava na veliku scenu izvukao zataškavani incident o kojemu se do danas zapravo ne znaju svi detalji

Promo ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/23/25490439.jpg [title] =>

Incident u Vinči bio je svojevrsni Černobil prije Černobila. Premda su posljedice katastrofe u Černobilu 1986. i nesreće u Vinči 1958. neusporedive, scenariji su zapravo vrlo slični

Promo ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/23/25490441.jpg [title] =>

O svojoj knjizi ‘Slučaj Vinča‘, prema kojoj je snimljen Bjelogrlićev film, autor Goran Milašinović, ujedno i liječnik, rekao je kako je riječ o fikciji temeljenoj na istinitom događaju

Promo ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/23/25490442.jpg [title] =>

Prema šturim podacima koji postoje o nuklearnoj nesreći, ona se dogodila 15. listopada 1958. u Institutu za nuklearne nauke u Vinči

Promo ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/23/25490443.jpg [title] =>

Savezna komisija za nuklearnu energiju išla je toliko daleko u kontroli informacija da je 1960. godine spriječila trojicu ozračenih znanstvenika, Stjepana Hajdukovića, Radojka Maksića i Draška Grujića, da prodaju svoje memoare

Promo ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/23/25490454.jpg [title] =>

Na kraju Bjelogrlićeva filma piše kako je jugoslavenski program ‘Atomska bomba‘ službeno zatvoren 1962. godine

Vinča Institut Za Nuklearne Znanosti ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/23/25490455.jpg [title] =>

arhivska fotografija

Vinča Institut Za Nuklearne Znanosti ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/23/25490456.jpg [title] =>

arhivska fotografija

Vinča Institut Za Nuklearne Znanosti ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/23/25490457.jpg [title] =>

Za razliku od svjetskih medija, koji su se ozbiljno bavili nesrećom, incident u Vinči, smatran nacionalnom sramotom, relativno je šturo praćen u medijima tadašnje Jugoslavije 

Vinča Institut Za Nuklearne Znanosti ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prema glasovima publike, najbolji igrani film ovogodišnjeg, 29. Sarajevo film festivala bio je "Čuvari formule" redatelja Dragana Bjelogrlića, koji se i pojavljuje u epizodnoj ulozi Aleksandra Rankovića, nekadašnjeg moćnog Titova pomoćnika i šefa jugoslavenske tajne policije.

Bilo je to regionalno predstavljanje filma koji je svjetsku premijeru imao u Locarnu, gdje je nagrađen za scenarij i najdojmljiviju poruku, a sudeći po reakcijama, i u kinima će biti veliki hit – nazivaju ga srpskom verzijom "Oppenheimera".

Film ima i podnaslov "Lančana reakcija", što izravno aludira na sadržaj. Riječ je, naime, o priči o nuklearnom incidentu u Institutu Vinča 1958. godine, a scenarij, za koji je predložak bila knjiga "Slučaj Vinča" Gorana Milašinovića objavljena 2017. godine, potpisuju Vuk Ršumović, Dragan Bjelogrlić i Ognjen Sviličić.

Bjelogrlićev film tako je opet iz povijesnog zaborava na veliku scenu izvukao zataškavani incident o kojemu se do danas zapravo ne znaju svi detalji, a 15. listopada bit će 65. godišnjica nesreće u kojoj je skupina istraživača ozračena zbog istjecanja radioaktivnog materijala iz reaktora, dok Institut za nuklearne nauke Vinča ove godine slavi 75 godina od osnivanja.

Naime, u jeku hladnoratovske krize skupina znanstvenika u Vinči radi na tajnom projektu pod vodstvom prof. Dragoslava Popovića, koji želi izazvati lančanu reakciju upotrebljavajući sirovine tada nedostupne u Jugoslaviji. Još uvijek se nagađa o tome što je trebalo uslijediti nakon toga, a na kraju Bjelogrlićeva filma piše kako je jugoslavenski program "Atomska bomba" službeno zatvoren 1962. godine.

---

image

Prema šturim podacima koji postoje o nuklearnoj nesreći, ona se dogodila 15. listopada 1958. u Institutu za nuklearne nauke u Vinči

Promo
---

Popović je nakon incidenta u Vinči sklonjen s tog instituta, a on i akademik Pavle Savić, tada vodeći jugoslavenski nuklearni fizičar kojega glumi legendarni Miki Manojlović, do kraja života su se svađali oko toga što je zapravo bilo uzrok curenja radijacije 1958. godine.

Ozračeni znanstvenici nakon incidenta su prevezeni na liječenje u specijaliziranu Kliniku Curie u Francuskoj kako bi im se tamo pokušalo pomoći, premda u to vrijeme nije bilo poznatog tretmana za takve slučajeve i sve ozračene osobe bile su unaprijed osuđene na smrt. No uporni francuski onkolog Georges Mathe, koji je smatrao da ozračeni jugoslavenski znanstvenici nemaju još puno do kraja života, predložio je da se na njima prvi put u povijesti izvede presađivanje koštane srži, što je unijelo revoluciju u medicinu...

Prema šturim podacima koji postoje o nuklearnoj nesreći, ona se dogodila 15. listopada 1958. u Institutu za nuklearne nauke u Vinči kad je došlo do istjecanja radioaktivnog materijala iz nekoliko mjeseci prije postavljenog nuklearnog reaktora, prvog u tadašnjoj Jugoslaviji. Tom prilikom ozračeno je šestero mladih znanstvenika: Radojko Maksić, Roksanda Dangubić, Draško Grujić, Stjepko Hajduković, Živorad Bogojević i Života Vranić, koji su tada bili u dobi između 24 i 26 godina.

Dan nakon incidenta prebačeni su u Pariz, a petero je pacijenata nakon mjesec dana podvrgnuto tada pionirskoj transplantaciji koštane srži. Radojko Maksić bio je prvi pacijent u povijesti medicine kojemu je presađena koštana srž, a o incidentu je govorio prije jedanaest godina u Užicu na premijeri dokumentarnog filma "Diploma za smrt". Naime, njegov najbolji prijatelj, mladi genij iz Užica Života Vranić, ugasio je reaktor spasivši kolege od sigurne smrti, ali to je platio životom.

---

image

Incident u Vinči bio je svojevrsni Černobil prije Černobila. Premda su posljedice katastrofe u Černobilu 1986. i nesreće u Vinči 1958. neusporedive, scenariji su zapravo vrlo slični

Promo
---

Maksić je ispričao kako su tog kobnog dana instrumenti koji pokazuju zračenje odjednom dosegnuli maksimum i nakon toga se popeli do nezamislivih brojki, a svi mjerači širom Instituta prestali su raditi. Reakciju u pogonu uspio je zaustaviti Vranić, u to vrijeme honorarni suradnik Instituta, gdje je kao najbolji student fizike na beogradskom PMF-u pripremao diplomski rad na eksperimentalnom reaktoru.

– Odmah nakon nesreće, 16. listopada, nas šestero prebacili su u Pariz. Ekipa dr. Mathea meni je transplantirala koštanu srž 11. studenoga, a zatim i ostalima. Tada se zahvat obavljao bez tipizacije tkiva, samo na osnovi krvne grupe, uz ogroman rizik – rekao je Maksić.

Zanimljivo je da je dr. Mathe preminuo 2010. godine, 15. listopada, na godišnjicu incidenta u Vinči. Svi pacijenti preživjeli su transplantaciju i nastavili su živjeti i raditi, osim Živote Vranića, koji je preminuo u dobi od 24 godine. On je u pariškoj klinici proveo mjesec dana, a svojim je roditeljima svakodnevno pisao, uvjeravajući ih da uživa u Parizu, da obilazi grad i da se ništa loše neće dogoditi.

Dan prije presađivanja koštane srži napisao je zadnje pismo. Njegova majka primijetila je da rukopis prvi put nije čitak, da su redovi iskrivljeni. Sin joj je preminuo šest dana nakon pisanja tog pisma, primio je preveliku količinu radijacije da bi se zahvat presađivanja uopće pokušao obaviti na njemu. Bio je prva poslijeratna žrtva atomskog zračenja. Iz Pariza su ga dopremili u metalnom kovčegu, a obitelji je bilo zabranjeno vidjeti njegovo tijelo.

---

image

O svojoj knjizi ‘Slučaj Vinča‘, prema kojoj je snimljen Bjelogrlićev film, autor Goran Milašinović, ujedno i liječnik, rekao je kako je riječ o fikciji temeljenoj na istinitom događaju

Promo
---

Njegov prijatelj Maksić naglasio je kako zahvalnost za živote, osim dr. Matheu, duguju Parižanima, donatorima koštane srži. Premda su im detaljno objašnjeni rizici zahvata, jer su svi prijašnji pokušaji transplantacije imali smrtne posljedice za donatore i primatelje koštane srži, petero Parižana, četiri muškarca i jedna žena, odlučilo je riskirati živote kako bi spasili potpune strance. Preživjeli su poslije upoznali svoje donatore i postali su nerazdvojni prijatelji.

Za razliku od svjetskih medija, koji su se ozbiljno bavili nesrećom, incident u Vinči, smatran nacionalnom sramotom, relativno je šturo praćen u medijima tadašnje Jugoslavije, domaća javnost bila je šturo obaviještena o nesreći. Dva dana poslije nesreće "Politika" je prenijela samo kratko priopćenje Tanjuga.

U nedjelju, 19. listopada, isti je list objavio kratku informaciju da je ozračene znanstvenike u bolnici u Parizu posjetio državni sekretar za inozemne poslove. Nakon operacije u Parizu isti je list kratko izvijestio da se ozračeni uspješno oporavljaju, ali je navedeno i da je od posljedica radijacije preminuo jedan od njih. Ime Živote Vranića nije navedeno.

Poslije svega Savezna komisija za nuklearnu energiju osnovala je, kako su pisali tadašnji mediji, posebnu komisiju koja će ispitati slučaj. Međutim, Stjepan Hajduković, u tekstu "svjedok događaja", koji je prema njegovoj želji objavljen posthumno 1997. godine u Biltenu Instituta za nuklearne nauke "Vinča" broj 4/97, navodi da oni koji su rukovali reaktorom i na njemu nastradali nikada nisu dobili taj izvještaj komisije, iako su ga u više navrata tražili, te da su javnosti dane samo paušalne i parcijalne ocjene o uzrocima nesreće.

---

image

Savezna komisija za nuklearnu energiju išla je toliko daleko u kontroli informacija da je 1960. godine spriječila trojicu ozračenih znanstvenika, Stjepana Hajdukovića, Radojka Maksića i Draška Grujića, da prodaju svoje memoare

Promo
---

Kad su francuski novinari, a preko njih i svjetska javnost, saznali o liječenju jugoslavenskih znanstvenika, pokušalo se i strategijom "kontrole štete", pa su oni pretvoreni u neku vrstu heroja razvoja zemlje i socijalizma, a jugoslavenska javnost idućih je mjeseci i godina mogla pratiti njihov oporavak, povremene susrete s francuskim donatorima, vjenčanja, rađanje djece i druge značajne događaje iz njihovih života.

Međutim, ozračeni znanstvenici imali su strogu zabranu da bilo što o incidentu komentiraju u javnosti, budući da je već sama nesreća predstavljala propagandni fijasko i udarac na pažljivo građenu sliku Jugoslavije kao zemlje koja je baštinila najbolje osobine i socijalizma i kapitalizma.

Savezna komisija za nuklearnu energiju išla je toliko daleko u kontroli informacija da je 1960. godine spriječila trojicu ozračenih znanstvenika, Stjepana Hajdukovića, Radojka Maksića i Draška Grujića, da prodaju svoje memoare Udruženju filmskih umjetnika Srbije, koje je u suradnji s francuskim filmskim producentima planiralo snimiti film o nesreći.

Incident u Vinči bio je svojevrsni Černobil prije Černobila. Premda su posljedice katastrofe u Černobilu 1986. i nesreće u Vinči 1958. neusporedive, scenariji su zapravo vrlo slični, u oba slučaja radilo se o nečemu što se smatralo rutinskim aktivnostima. U oba slučaja može se govoriti o nedostatku pozornosti, nedovoljno osposobljenom osoblju i neodgovarajućim ili neispravnim uređajima. U oba slučaja nesreće je obavijala tišina dok francuski novinari u slučaju Vinče, i švedski znanstvenici u slučaju Černobila, nisu obavijestili svjetsku javnost da se dogodila nekakva nesreća.

---

image

Na kraju Bjelogrlićeva filma piše kako je jugoslavenski program ‘Atomska bomba‘ službeno zatvoren 1962. godine

Vinča Institut Za Nuklearne Znanosti
---

O svojoj knjizi "Slučaj Vinča", prema kojoj je snimljen Bjelogrlićev film, autor Goran Milašinović, ujedno i liječnik, rekao je kako je riječ o fikciji temeljenoj na istinitom događaju.

– Bio sam impresioniran kad sam pročitao da se 1958. godine dogodio incident u Vinči i poslije toga prva transplantacija koštane srži, koja je bila prva transplantacija bilo kojeg organa u svijetu. Bilo mi je to kao liječniku zanimljivo jer nisam znao ništa o tom događaju, ta se vijest skrivala u Jugoslaviji, nije se znalo mnogo o tom incidentu. Istraživao sam literaturu, koje je bilo malo, saznao sam imena osoba s francuske strane koje su bile dobrovoljni davatelji i pokazale nevjerojatnu humanost, kao i naših ljudi. Nekoliko njih i sada je živo, s njima sam razgovarao – kazao je Milašinović.

Rekao je i kako nije lako odgovoriti na pitanje je li u Vinči postojao tajni projekt izrade jugoslavenske atomske bombe, ali postoje određeni transkripti razgovora komunističkih rukovodilaca s upraviteljem Vinče Pavlom Savićem.

– Znamo da su postojali transkripti razgovora između Milovana Đilasa i Aleksandra Rankovića te Savića 1949. godine, u kojem ga tjeraju da započne projekt izrade bombe u Vinči. On je to odbio i bio je smijenjen. U transkriptima je rekao: "Pravite, ali van Vinče, to je naučni institut" – rekao je Milašinović.

Je li se izloženost zračenju šestero mladih znanstvenika dogodila dok su se bavili izradom atomske bombe, ni danas se ne može sa sigurnošću ustvrditi. Ali Milašinović tvrdi da je, na temelju istraživanja koja je proveo pišući roman, došao do zaključka da je neosporna činjenica da je Jugoslavija imala namjeru napraviti atomsku bombu.

---

image

Za razliku od svjetskih medija, koji su se ozbiljno bavili nesrećom, incident u Vinči, smatran nacionalnom sramotom, relativno je šturo praćen u medijima tadašnje Jugoslavije 

Vinča Institut Za Nuklearne Znanosti
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Promo Promo Promo Promo Promo Vinča Institut Za Nuklearne Znanosti Vinča Institut Za Nuklearne Znanosti Vinča Institut Za Nuklearne Znanosti Vinča Institut Za Nuklearne Znanosti
Promo

Bjelogrlićev film iz povijesnog je zaborava na veliku scenu izvukao zataškavani incident o kojemu se do danas zapravo ne znaju svi detalji

Promo

Incident u Vinči bio je svojevrsni Černobil prije Černobila. Premda su posljedice katastrofe u Černobilu 1986. i nesreće u Vinči 1958. neusporedive, scenariji su zapravo vrlo slični

Promo

O svojoj knjizi ‘Slučaj Vinča‘, prema kojoj je snimljen Bjelogrlićev film, autor Goran Milašinović, ujedno i liječnik, rekao je kako je riječ o fikciji temeljenoj na istinitom događaju

Promo

Prema šturim podacima koji postoje o nuklearnoj nesreći, ona se dogodila 15. listopada 1958. u Institutu za nuklearne nauke u Vinči

Promo

Savezna komisija za nuklearnu energiju išla je toliko daleko u kontroli informacija da je 1960. godine spriječila trojicu ozračenih znanstvenika, Stjepana Hajdukovića, Radojka Maksića i Draška Grujića, da prodaju svoje memoare

Vinča Institut Za Nuklearne Znanosti

Na kraju Bjelogrlićeva filma piše kako je jugoslavenski program ‘Atomska bomba‘ službeno zatvoren 1962. godine

Vinča Institut Za Nuklearne Znanosti

Za razliku od svjetskih medija, koji su se ozbiljno bavili nesrećom, incident u Vinči, smatran nacionalnom sramotom, relativno je šturo praćen u medijima tadašnje Jugoslavije 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/incident-u-vinci-znanstvenici-ozraceni-dok-su-u-tajnosti-radili-na-jugoslavenskoj-atomskoj-bombi-nisu-smjeli-pisnuti-1317467 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0db80fdb5cedf86b2ee5d202cc60e7c869056d44 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Incident+u+Vin%C4%8Di%3A+Znanstvenici+ozra%C4%8Deni+dok+su+u+tajnosti+radili+na+jugoslavenskoj+atomskoj+bombi%3F+Nisu+smjeli+pisnuti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fincident-u-vinci-znanstvenici-ozraceni-dok-su-u-tajnosti-radili-na-jugoslavenskoj-atomskoj-bombi-nisu-smjeli-pisnuti-1317467 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fincident-u-vinci-znanstvenici-ozraceni-dok-su-u-tajnosti-radili-na-jugoslavenskoj-atomskoj-bombi-nisu-smjeli-pisnuti-1317467 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘čuvari formule‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Panorama‘čuvari formule‘

Incident u Vinči: Znanstvenici ozračeni dok su u tajnosti radili na jugoslavenskoj atomskoj bombi? Nisu smjeli pisnuti

Piše Marija Čović
24. kolovoza 2023. - 19:17
Bjelogrlićev film iz povijesnog je zaborava na veliku scenu izvukao zataškavani incident o kojemu se do danas zapravo ne znaju svi detaljiPromo

Prema glasovima publike, najbolji igrani film ovogodišnjeg, 29. Sarajevo film festivala bio je "Čuvari formule" redatelja Dragana Bjelogrlića, koji se i pojavljuje u epizodnoj ulozi Aleksandra Rankovića, nekadašnjeg moćnog Titova pomoćnika i šefa jugoslavenske tajne policije.

Bilo je to regionalno predstavljanje filma koji je svjetsku premijeru imao u Locarnu, gdje je nagrađen za scenarij i najdojmljiviju poruku, a sudeći po reakcijama, i u kinima će biti veliki hit – nazivaju ga srpskom verzijom "Oppenheimera".

Film ima i podnaslov "Lančana reakcija", što izravno aludira na sadržaj. Riječ je, naime, o priči o nuklearnom incidentu u Institutu Vinča 1958. godine, a scenarij, za koji je predložak bila knjiga "Slučaj Vinča" Gorana Milašinovića objavljena 2017. godine...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 07:44