StoryEditor
PanoramaBIJELI POKRIVAČ

Lockdown je, ne možete u Sloveniju i Austriju. Ne brinite, ovi snježni kadrovi na samo dva sata od Splita uvjerit će vas da ne trebate ići daleko

Piše MARIJA MLAČIĆ
10. siječnja 2021. - 15:02
Zoran Stojanović

Na samo 139 kilometara od Splita (dva sata vožnje) u sjevernoj Hercegovini odvila se prava zimska bajka. Fotografije panorame grada Prozora u Rami otkrivaju idilične prizore koje bi bilo prava šteta ne posjetiti. Uzmemo li u obzir da vam za stići ondje treba tek otprilike dva sata lokacija se nameće kao idealna za jednodnevni izlet.

Općina Prozor-Rama nekoć se nalazila na samom ušću rijeke Rame u Neretvu gdje se danas umjesto nje nalazi prelijepo Ramsko jezero. Ako se odlučite na posjet obavezno otiđite do Umne glave na Zahumu odakle ćete imati najbolji pogled na ove prirodne ljepote. Općinu uokviruju visoke i teško prohodne planine, a ako se samo malo uspete na jednu od njih lako moguće da ćete izviriti na sunce dok će ispod vas ostati snježni oblaci i krajolik koji oduzima dah.

image
Zoran Stojanović

S obzirom na to da se u Dalmaciji naši snovi o bijeloj zimi često ruše, nadoknaditi ih možete odlaskom u ovaj prelijepi kraj, a nemojte se iznenaditi ni ako na snijegu vidite i kakvu srnu ili jelena koji nerijetko zalutaju u blizinu ceste i oduševe slučajne prolaznike. 

image
Zoran Stojanović

Imate li vremena za malo duži boravak u blizini se nalazi park prirode Blidinje u kojemu je i skijaški centar, kao i Hajdučka vrata - prirodni fenomen, tj. prsten u kamenu promjera pet metara. 

Ovaj kraj ima dugu i bogatu povijest tako da ćete moći pronaći i razne spomenike i kulturne zanimljivosti. Najpoznatiji je svakako predivni Franjevački samostan na Šćitu u kojem se krije i umjetnička galerija, a na Kedžari se nalazi i grob Dive Grabovčeve i njen spomenik u bronci, do kojeg iznimno drži lokalno stanovništvo. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. ožujak 2021 18:59