stdClass Object ( [id] => 1348194 [title] => Božićni sajmovi u Frankfurtu i Splitu su nebo i zemlja, ali u jednoj stvari smo ‘jači‘. Kad vidite, smračit će vam se [alias] => bozicni-sajmovi-u-frankfurtu-i-splitu-su-nebo-i-zemlja-ali-u-jednoj-stvari-smo-jaci-kad-vidite-smracit-ce-vam-se [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Njemački grad koji nije toliko popularan kao turističko odredište, ali koji definitivno odražava sjajan ugođaj tijekom adventa je Frankfurt. Destinacija je to koju mnogi često eliminiraju na listi poželjnih adventskih adresa misleći kako je dosadna zahvaljujući stereotipnoj reputaciji Frankfurta kao jednog od vodećih financijskih središta.

Zapravo je riječ o gradu s prekrasnim božićnim sajmom, čija tradicija seže još od 1393. godine, za što postoji i službeni dokument, kada su se na njegovoj središnjoj lokaciji u vrijeme Božića isprva prodavale namirnice za zimu, a kasnije, tijekom povijesti, odigravale i predstave, da bi se kroz posljednje stoljeće ili dva prometnuo u ono što predstavlja danas.

Mnogi Adventu u Frankfurtu zato nikada ne daju šansu, no demantira ih oko tri milijuna turista koji svake godine uživaju u blagdanskoj čaroliji grada na rijeci Majni. Ove mu je godine, po mišljenju mnogih, nakon pandemije uspjelo poći za rukom vratiti stari sjaj - romantična, topla atmosfera osjeća se diljem sajma, kako na glavnom gradskom trgu Römer, tako i širom sajamskog područja od Friedrich-Stoltze Platza, Paulsplatza, Roßmarkta, Zeila i trga Hauptwache.

---

image

Mjere osiguranja su na visokom nivou

Afp
---

Sajam je otvoren 27. studenog i potrajat će do 21. prosinca. Područje bliješti mnoštvom svjećica, natisnuto brojnim drvenim, uredno njemački posloženim kućicama s raznovrsnom ponudom, raskošnim vrtuljkom retro izgleda, zabavnim parkom s božićnim vlakićem i električnim automobilima za najmlađe, kao i svjetlucavom jelkom od 30 metara s 6500 lampica i više od 300 crvenih vrpci s velikim božićnim jaslicama i biblijskim figurama u prirodnoj veličini.

Betonski blokovi

Zasluge za Advent kakav je nekoć bio u Frankfurtu, prije pandemije koronavirusa, pripisuju se gradskim vlastima na čelu s novim gradonačelnikom Mikeom Josefom, 40-godišnjim sirijskim kršćaninom iz redova socijaldemokrata, koji je nastavio tradiciju svojih prethodnika kako bi stanovnicima priuštio božićnu čaroliju kakvu je Frankfurt nudio u prošlosti.

Radi njihove sigurnosti na prilazima glavnim punktovima okupljanja posjetitelja u središtu grada postavljeni su betonski blokovi kako bi ih zaštitili od potencijalnih napada na sajmove kakvi su se ranije događali u Berlinu, Nici i drugdje po Europi. Snage reda miješaju se s mnoštvom ljudi koji uživaju u blagdanskom ugođaju, a najveća je gužva vikendom kada se u zakrčenim prolazima između štandova među domaćim svijetom i gastarbajterima s Balkana u uličnom žamoru s njemačkim miješaju skandinavski jezici, engleski, arapski...

---

image

Najveće gužve su u večernjim satima

Afp
---

Mnoštvo je i turističkih grupa iz Azije, pa dok, primjerice, Korejke uživaju u više nego izdašnoj porciji fish&chipsa s kupus salatom za 10 eura, Šveđani radije love mjesto u blizini kućica s kuhanim vinom. Potići s vinom već su ilustrirani nogometnom loptom, koja poziva na nadolazeće Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj.

Ako i niste pretjerani ljubitelj Frankfurta, njegovoj blagdanskoj atmosferi teško ćete odoljeti. U sezoni božićnih sajmova ulice grada preplavljene su ljudima i ponudom od koje “pucaju” trbusi. Zato, s pravom, i nosi titulu jednog od najprometnijih advenata u Njemačkoj, a uz njega postoji i čitav niz jedinstvenih kvartovskih sajmova “samo za lokalno stanovništvo”.

Trg Römerberg srce je i duša božićnog sajma u Frankfurtu. S bezbrojnim štandovima na kojima se prodaju raznovrsne pečene kobasice, alkohol, slastice, orašasti plodovi, marcipan i božićni ukrasi pruža istinsko iskustvo njemačkog božićnog ugođaja. Na omiljenoj lokaciji za Instagram poziranja nudi se nakit, keramika, drvene skulpture, fotografije i ostali radovi lokalnih umjetnika.

Cijene, kako za što, istovjetne su ili dobrim dijelom i niže nego na najpopularnijem hrvatskom Adventu u Zagrebu, pa čak i onom splitskom. Ponuda neusporediva, baš kao i njemački standard. Bazična cijena kobasice u Frankfurtu je 4-5 eura (u Zagrebu je od 7 do 9 eura), pečenje i ostala mesna jela mogu se pronaći po 6 ili 7 eura (u Zagrebu oko 8 eura i više), pomfrit po 4 eura… Za skuplju verziju kobasice potrebno je izdvojiti 1 ili 2 eura više, a za kuhano vino 4 eura, koliko, primjerice, i na Adventu na splitskom Zvončacu. No, već nekoliko stotina metara dalje od službene adventske lokacije u Frankfurtu, na Zeilu kobasicu u kajzerici moguće je dobiti za samo 3 eura. Red je pred prikolicom koja i u ostatku godine posluje na toj lokaciji, naravno, podulji...

---

image

Ovdje gastro ponuda debelo nadilazi kobasice i kuhano vino

Livio Andrijić/Cropix
---

Nema čega nema

Iz bogate ponude božićnog sajma valja izdvojiti popularno piće - pjenušavu jabukovaču dobivenu alkoholnim vrenjem jabučnoga soka koja košta 3-4 eura, a s dodatkom ruma, calvadosa ili amaretta poskupljuje na 5,5 eura. Porcija vruće pite od jabuke sa šlagom i cimetom u kombinaciji s vinom od jabuke je 6,5 eura. Veganski burger 5 eura (sa sirom 5,5 eura). Takvo što dobiti na Adventu u Hrvatskoj za taj novac - nema šanse. Kuhana višnjevača stoji 4 eura, za punč valja izdvojiti 5 eura, a za standardna njemačka vina na čaše poput rizlinga 5,5 eura.

Kratka pića poput likera od lješnjaka ili Jägermeistera nude se, baš kao i vruća čokolada, za 3,5 eura, fondu za 8,5 eura, obilne guste juhe poslužene u kruhu prodaju se za 6,5 eura, dok redom sve germknedle nose cijenu od 6 eura, bilo da je riječ o običnima, ili onima s umakom od vanilije, sladoleda, punjenim nutellom i sl. Porcije kudikamo veće nego u Hrvatskoj, obilne.

Slastice su posebna priča - bademi, kikiriki i ostali orašasti plodovi demonstriraju silu okusa. Ušećereni svim mogućim sredstvima, od običnog šećera do kombinacija s kokosom, nutellom, okusom viskija ili jagoda, koštaju u normalnoj porciji sedam eura (200 g), dok je za malu (100 g) potrebno pripremiti četiri eura. Velika porcija od 450 g stoji 14 eura. Najskuplji su bademi ušećereni niskokaloričnim ksilitolom (šećer od breze), za njih valja izbrojiti 17 eura.

Sladokuscima su omiljeni i poznati frankfurtski Brenten keksići načinjeni od mekanog tijesta s marcipanom, šećerom, bjelanjcima i malo vode narančina cvijeta. U dane Božića osobito je prikladan i Bethmännchen, lokalni slastičarski specijalitet od marcipan tijesta s mljevenim bademima, šećerom u prahu i ružinom vodicom od kojega se oblikuju kuglice, pa svaka ukrašava s tri prepolovljena badema, glazira žumanjkom i peče.

---

image

Nećete ovdje ostati ni gladni ni žedni

Afp
------
image
Livio Andrijić/Cropix
------
image
Livio Andrijić/Cropix
---

’Medena’ dvokatnica

Sjeverno od Römerberga pronaći ćete produžetak frankfurtskog božićnog sajma s crkvom svetog Pavla u pozadini. Na toj se lokaciji nalazi jedan od najpoznatijih štandova frankfurtskog božićnog sajma - Wagnerov HonigHaus, dvokatna drvena konstrukcija prepuna proizvoda od meda svih vrsta, uključujući zamršene izrezbarene svijeće, aromatizirani med, te, naravno, sva moguća pića s pčelinjim proizvodom u podlozi. Ako pak više preferirate stare znamenitosti u kombinaciji s novima, navratite do tržnice Hauptwache. Ovo proširenje glavnog frankfurtskog božićnog sajma u Römerbergu povezano je s najprometnijom trgovačkom ulicom, što znači da na jednome mjestu možete zadovoljiti sve potrebe svoje blagdanske kupnje. Hauptwache opet nudi sve moguće vrste slatkarija do planinske kuće u kojoj se kuhaju tople juhe i štandove na kojima se prodaju ukusne poslastice za kućne ljubimce poput psećih keksa u obliku pereca.

Kad vam dojadi gužva u vibrantnom Römerbergu, produžite do tržnice Mainkai, još jednog od krakova središnjeg božićnog sajma u Frankfurtu, gdje su uz obalu Majne postavljeni deseci štandova. Pogled je prekrasan, puno se lakše diše nakon “igara gladi” u kaotičnom Römerbergu.

---

NEZAOBILAZNA ADRESA: Đir na vrtuljku 3,5 eura

Vrtuljak na Römerbergu nezaobilazna je adresa mnogih, kako najmlađih, tako i starijih. Đir košta 3,5 eura. U neposrednoj blizini vrtuljka je i umjetnička galerija Schirn, kao i štandovi na kojima je moguće, za uspomenu, kupiti neki od ručno izrađenih drvenih ukrasa. U produžetku su drvene kućice na kojima se piju neka od najboljih kuhanih vina u Frankfurtu. Tu nakon posla zalaze domaći, pa u kasnim poslijepodnevnim satima zna biti prilično ‘gužvovito‘.

---

---

14. STOLJEĆE: Kako je to izgledalo u početku

U 14. stoljeću Božić u Frankfurtu nije imao isto značenje kao danas. Svrha tržnice bila je omogućiti građanima kupnju osnovnih namirnica prije početka zime. Samo onima koji su živjeli u Frankfurtu bilo je dopušteno otvarati štandove.

Tijekom 19. stoljeća božićni sajam počeo je poprimati današnji oblik. Počelo se kititi i izlagati božićna drvca, a isprva je bila dopuštena prodaja predmeta isključivo vezanih uz božićno vrijeme poput igračaka za djecu, božićnih drvaca, medenjaka i ostalih slastičarskih proizvoda. Za trajanja Drugog svjetskog rata, povijesno okruženje božićnog sajma u Frankfurtu uništeno je tijekom savezničkih zračnih napada. U poslijeratnom razdoblju trgovanje na otvorenom održavalo se na raznim lokacijama u gradu jer je Römerberg bio gradilište zbog izgradnje podzemne željeznice kasnih 1960-ih i ranih 1970-ih. U 70-ima se sajam uspio vratiti na svoje tradicionalno mjesto.

---

---

GRAD POBRATIM: Frankfurtski sajam i u Birminghamu

Već više od dvadesetak godina postoji i "frankfurtski božićni sajam" u Birminghamu, gradu pobratimu Frankfurta. Inicijalno je pokrenut kao produžena ruka znamenitog sajma u Njemačkoj, pa u Birmingham dolaze mnogi izlagači iz Frankfurta kako bi prodali svoju robu stanovnicima Ujedinjenog Kraljevstva. Sajam u Birmighamu zapravo je izvorno stvoren kao marketinški trik za privlačenje većeg broja posjetitelja Adventa u Frankfurtu, a danas uživa status jednog od najboljih božićnih sajmova u Engleskoj.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TKO TU KOGA? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => TKO TU KOGA? 2 0 7715 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-11 10:02:46 [created_by] => 3183 [created_by_alias] => Mirela Goreta [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-17 13:53:17 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-17 13:52:58 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Božićni sajmovi u Frankfurtu i Splitu su nebo i zemlja, ali u jednoj stvari smo 'jači'. Kad vidite, smračit će vam se page_title=Božićni sajmovi u Frankfurtu i Splitu su nebo i zemlja, ali u jednoj stvari smo 'jači'. Kad vidite, smračit će vam se [metakey] => Frankfurt, božićni sajam, Advent, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/11\/26200538.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/11\/26200539.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/11\/26200540.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/11\/26200541.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/11\/26200542.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/11\/26200543.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/11\/26187434.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/11\/26187432.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/11\/26187422.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/11\/26187421.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/11\/26187414.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/11\/26187415.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/11\/26200577.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp"," Afp"," Afp"," Afp"," Afp","Afp","Livio Andriji\u0107\/Cropix","Livio Andriji\u0107\/Cropix","Livio Andriji\u0107\/Cropix","Livio Andriji\u0107\/Cropix","Livio Andriji\u0107\/Cropix","Livio Andriji\u0107\/Cropix"," Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u0160areni se na sve strane<\/p>","

Mjere osiguranja su na visokom nivou<\/p>","","

Najve\u0107e gu\u017eve su u ve\u010dernjim satima<\/p>","

Ne\u0107ete ovdje ostati ni gladni ni \u017eedni<\/p>","

I suveniri su u znaku nadolaze\u0107e velike nogometne smotre<\/p>","

Sve je tako \u0161armantno<\/p>","

Ovdje gastro ponuda debelo nadilazi kobasice i kuhano vino<\/p>","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1064","hd_26200538_1920.jpg":"1920x1080","k_26200538_1280.jpg":"1280x1280","k_26200538_1024.jpg":"1024x1024","k_26200538_640.jpg":"640x640","k_26200538_480.jpg":"480x480","k_26200538_340.jpg":"340x340","k_26200538_220.jpg":"220x220","o_26200538_1280.jpg":"1280x709","o_26200538_1024.jpg":"1024x567","o_26200538_640.jpg":"640x354","o_26200538_480.jpg":"480x266","o_26200538_340.jpg":"340x188","o_26200538_220.jpg":"220x121","h_26200538_1280.jpg":"1280x854","h_26200538_1024.jpg":"1024x683","h_26200538_640.jpg":"640x427","h_26200538_480.jpg":"480x320","h_26200538_340.jpg":"340x227","h_26200538_220.jpg":"220x147","pp_26200538_1280.jpg":"1280x1628","pp_26200538_1024.jpg":"1024x1303","pp_26200538_640.jpg":"640x814","pp_26200538_480.jpg":"480x611","pp_26200538_340.jpg":"340x432","pp_26200538_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26200539_1920.jpg":"1920x1080","k_26200539_1280.jpg":"1280x1280","k_26200539_1024.jpg":"1024x1024","k_26200539_640.jpg":"640x640","k_26200539_480.jpg":"480x480","k_26200539_340.jpg":"340x340","k_26200539_220.jpg":"220x220","o_26200539_1280.jpg":"1280x854","o_26200539_1024.jpg":"1024x683","o_26200539_640.jpg":"640x427","o_26200539_480.jpg":"480x320","o_26200539_340.jpg":"340x226","o_26200539_220.jpg":"220x146","h_26200539_1280.jpg":"1280x854","h_26200539_1024.jpg":"1024x683","h_26200539_640.jpg":"640x427","h_26200539_480.jpg":"480x320","h_26200539_340.jpg":"340x227","h_26200539_220.jpg":"220x147","pp_26200539_1280.jpg":"1280x1628","pp_26200539_1024.jpg":"1024x1303","pp_26200539_640.jpg":"640x814","pp_26200539_480.jpg":"480x611","pp_26200539_340.jpg":"340x432","pp_26200539_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1378","hd_26200540_1920.jpg":"1920x1080","k_26200540_1280.jpg":"1280x1280","k_26200540_1024.jpg":"1024x1024","k_26200540_640.jpg":"640x640","k_26200540_480.jpg":"480x480","k_26200540_340.jpg":"340x340","k_26200540_220.jpg":"220x220","o_26200540_1280.jpg":"1280x918","o_26200540_1024.jpg":"1024x734","o_26200540_640.jpg":"640x459","o_26200540_480.jpg":"480x344","o_26200540_340.jpg":"340x244","o_26200540_220.jpg":"220x157","h_26200540_1280.jpg":"1280x854","h_26200540_1024.jpg":"1024x683","h_26200540_640.jpg":"640x427","h_26200540_480.jpg":"480x320","h_26200540_340.jpg":"340x227","h_26200540_220.jpg":"220x147","pp_26200540_1280.jpg":"1280x1628","pp_26200540_1024.jpg":"1024x1303","pp_26200540_640.jpg":"640x814","pp_26200540_480.jpg":"480x611","pp_26200540_340.jpg":"340x432","pp_26200540_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1341","hd_26200541_1920.jpg":"1920x1080","k_26200541_1280.jpg":"1280x1280","k_26200541_1024.jpg":"1024x1024","k_26200541_640.jpg":"640x640","k_26200541_480.jpg":"480x480","k_26200541_340.jpg":"340x340","k_26200541_220.jpg":"220x220","o_26200541_1280.jpg":"1280x894","o_26200541_1024.jpg":"1024x715","o_26200541_640.jpg":"640x447","o_26200541_480.jpg":"480x335","o_26200541_340.jpg":"340x237","o_26200541_220.jpg":"220x153","h_26200541_1280.jpg":"1280x854","h_26200541_1024.jpg":"1024x683","h_26200541_640.jpg":"640x427","h_26200541_480.jpg":"480x320","h_26200541_340.jpg":"340x227","h_26200541_220.jpg":"220x147","pp_26200541_1280.jpg":"1280x1628","pp_26200541_1024.jpg":"1024x1303","pp_26200541_640.jpg":"640x814","pp_26200541_480.jpg":"480x611","pp_26200541_340.jpg":"340x432","pp_26200541_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1641","hd_26200542_1920.jpg":"1920x1080","k_26200542_1280.jpg":"1280x1280","k_26200542_1024.jpg":"1024x1024","k_26200542_640.jpg":"640x640","k_26200542_480.jpg":"480x480","k_26200542_340.jpg":"340x340","k_26200542_220.jpg":"220x220","o_26200542_1280.jpg":"1280x1094","o_26200542_1024.jpg":"1024x875","o_26200542_640.jpg":"640x547","o_26200542_480.jpg":"480x410","o_26200542_340.jpg":"340x290","o_26200542_220.jpg":"220x188","h_26200542_1280.jpg":"1280x854","h_26200542_1024.jpg":"1024x683","h_26200542_640.jpg":"640x427","h_26200542_480.jpg":"480x320","h_26200542_340.jpg":"340x227","h_26200542_220.jpg":"220x147","pp_26200542_1280.jpg":"1280x1628","pp_26200542_1024.jpg":"1024x1303","pp_26200542_640.jpg":"640x814","pp_26200542_480.jpg":"480x611","pp_26200542_340.jpg":"340x432","pp_26200542_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1269","hd_26200543_1920.jpg":"1920x1080","k_26200543_1280.jpg":"1280x1280","k_26200543_1024.jpg":"1024x1024","k_26200543_640.jpg":"640x640","k_26200543_480.jpg":"480x480","k_26200543_340.jpg":"340x340","k_26200543_220.jpg":"220x220","o_26200543_1280.jpg":"1280x846","o_26200543_1024.jpg":"1024x676","o_26200543_640.jpg":"640x423","o_26200543_480.jpg":"480x317","o_26200543_340.jpg":"340x224","o_26200543_220.jpg":"220x145","h_26200543_1280.jpg":"1280x854","h_26200543_1024.jpg":"1024x683","h_26200543_640.jpg":"640x427","h_26200543_480.jpg":"480x320","h_26200543_340.jpg":"340x227","h_26200543_220.jpg":"220x147","pp_26200543_1280.jpg":"1280x1628","pp_26200543_1024.jpg":"1024x1303","pp_26200543_640.jpg":"640x814","pp_26200543_480.jpg":"480x611","pp_26200543_340.jpg":"340x432","pp_26200543_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26187434_1920.jpg":"1920x1080","k_26187434_1280.jpg":"1280x1280","k_26187434_1024.jpg":"1024x1024","k_26187434_640.jpg":"640x640","k_26187434_480.jpg":"480x480","k_26187434_340.jpg":"340x340","k_26187434_220.jpg":"220x220","o_26187434_1280.jpg":"1280x853","o_26187434_1024.jpg":"1024x682","o_26187434_640.jpg":"640x426","o_26187434_480.jpg":"480x320","o_26187434_340.jpg":"340x226","o_26187434_220.jpg":"220x146","h_26187434_1280.jpg":"1280x854","h_26187434_1024.jpg":"1024x683","h_26187434_640.jpg":"640x427","h_26187434_480.jpg":"480x320","h_26187434_340.jpg":"340x227","h_26187434_220.jpg":"220x147","pp_26187434_1280.jpg":"1280x1628","pp_26187434_1024.jpg":"1024x1303","pp_26187434_640.jpg":"640x814","pp_26187434_480.jpg":"480x611","pp_26187434_340.jpg":"340x432","pp_26187434_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26187432_1920.jpg":"1920x1080","k_26187432_1280.jpg":"1280x1280","k_26187432_1024.jpg":"1024x1024","k_26187432_640.jpg":"640x640","k_26187432_480.jpg":"480x480","k_26187432_340.jpg":"340x340","k_26187432_220.jpg":"220x220","o_26187432_1280.jpg":"1280x853","o_26187432_1024.jpg":"1024x682","o_26187432_640.jpg":"640x426","o_26187432_480.jpg":"480x320","o_26187432_340.jpg":"340x226","o_26187432_220.jpg":"220x146","h_26187432_1280.jpg":"1280x854","h_26187432_1024.jpg":"1024x683","h_26187432_640.jpg":"640x427","h_26187432_480.jpg":"480x320","h_26187432_340.jpg":"340x227","h_26187432_220.jpg":"220x147","pp_26187432_1280.jpg":"1280x1628","pp_26187432_1024.jpg":"1024x1303","pp_26187432_640.jpg":"640x814","pp_26187432_480.jpg":"480x611","pp_26187432_340.jpg":"340x432","pp_26187432_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26187422_1920.jpg":"1920x1080","k_26187422_1280.jpg":"1280x1280","k_26187422_1024.jpg":"1024x1024","k_26187422_640.jpg":"640x640","k_26187422_480.jpg":"480x480","k_26187422_340.jpg":"340x340","k_26187422_220.jpg":"220x220","o_26187422_1280.jpg":"1280x853","o_26187422_1024.jpg":"1024x682","o_26187422_640.jpg":"640x426","o_26187422_480.jpg":"480x320","o_26187422_340.jpg":"340x226","o_26187422_220.jpg":"220x146","h_26187422_1280.jpg":"1280x854","h_26187422_1024.jpg":"1024x683","h_26187422_640.jpg":"640x427","h_26187422_480.jpg":"480x320","h_26187422_340.jpg":"340x227","h_26187422_220.jpg":"220x147","pp_26187422_1280.jpg":"1280x1628","pp_26187422_1024.jpg":"1024x1303","pp_26187422_640.jpg":"640x814","pp_26187422_480.jpg":"480x611","pp_26187422_340.jpg":"340x432","pp_26187422_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26187421_1920.jpg":"1920x1080","k_26187421_1280.jpg":"1280x1280","k_26187421_1024.jpg":"1024x1024","k_26187421_640.jpg":"640x640","k_26187421_480.jpg":"480x480","k_26187421_340.jpg":"340x340","k_26187421_220.jpg":"220x220","o_26187421_1280.jpg":"1280x853","o_26187421_1024.jpg":"1024x682","o_26187421_640.jpg":"640x426","o_26187421_480.jpg":"480x320","o_26187421_340.jpg":"340x226","o_26187421_220.jpg":"220x146","h_26187421_1280.jpg":"1280x854","h_26187421_1024.jpg":"1024x683","h_26187421_640.jpg":"640x427","h_26187421_480.jpg":"480x320","h_26187421_340.jpg":"340x227","h_26187421_220.jpg":"220x147","pp_26187421_1280.jpg":"1280x1628","pp_26187421_1024.jpg":"1024x1303","pp_26187421_640.jpg":"640x814","pp_26187421_480.jpg":"480x611","pp_26187421_340.jpg":"340x432","pp_26187421_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26187414_1920.jpg":"1920x1080","k_26187414_1280.jpg":"1280x1280","k_26187414_1024.jpg":"1024x1024","k_26187414_640.jpg":"640x640","k_26187414_480.jpg":"480x480","k_26187414_340.jpg":"340x340","k_26187414_220.jpg":"220x220","o_26187414_1280.jpg":"1280x853","o_26187414_1024.jpg":"1024x682","o_26187414_640.jpg":"640x426","o_26187414_480.jpg":"480x320","o_26187414_340.jpg":"340x226","o_26187414_220.jpg":"220x146","h_26187414_1280.jpg":"1280x854","h_26187414_1024.jpg":"1024x683","h_26187414_640.jpg":"640x427","h_26187414_480.jpg":"480x320","h_26187414_340.jpg":"340x227","h_26187414_220.jpg":"220x147","pp_26187414_1280.jpg":"1280x1628","pp_26187414_1024.jpg":"1024x1303","pp_26187414_640.jpg":"640x814","pp_26187414_480.jpg":"480x611","pp_26187414_340.jpg":"340x432","pp_26187414_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26187415_1920.jpg":"1920x1080","k_26187415_1280.jpg":"1280x1280","k_26187415_1024.jpg":"1024x1024","k_26187415_640.jpg":"640x640","k_26187415_480.jpg":"480x480","k_26187415_340.jpg":"340x340","k_26187415_220.jpg":"220x220","o_26187415_1280.jpg":"1280x853","o_26187415_1024.jpg":"1024x682","o_26187415_640.jpg":"640x426","o_26187415_480.jpg":"480x320","o_26187415_340.jpg":"340x226","o_26187415_220.jpg":"220x146","h_26187415_1280.jpg":"1280x854","h_26187415_1024.jpg":"1024x683","h_26187415_640.jpg":"640x427","h_26187415_480.jpg":"480x320","h_26187415_340.jpg":"340x227","h_26187415_220.jpg":"220x147","pp_26187415_1280.jpg":"1280x1628","pp_26187415_1024.jpg":"1024x1303","pp_26187415_640.jpg":"640x814","pp_26187415_480.jpg":"480x611","pp_26187415_340.jpg":"340x432","pp_26187415_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1354","hd_26200577_1920.jpg":"1920x1080","k_26200577_1280.jpg":"1280x1280","k_26200577_1024.jpg":"1024x1024","k_26200577_640.jpg":"640x640","k_26200577_480.jpg":"480x480","k_26200577_340.jpg":"340x340","k_26200577_220.jpg":"220x220","o_26200577_1280.jpg":"1280x902","o_26200577_1024.jpg":"1024x722","o_26200577_640.jpg":"640x451","o_26200577_480.jpg":"480x338","o_26200577_340.jpg":"340x239","o_26200577_220.jpg":"220x155","h_26200577_1280.jpg":"1280x854","h_26200577_1024.jpg":"1024x683","h_26200577_640.jpg":"640x427","h_26200577_480.jpg":"480x320","h_26200577_340.jpg":"340x227","h_26200577_220.jpg":"220x147","pp_26200577_1280.jpg":"1280x1628","pp_26200577_1024.jpg":"1024x1303","pp_26200577_640.jpg":"640x814","pp_26200577_480.jpg":"480x611","pp_26200577_340.jpg":"340x432","pp_26200577_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","0","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7541013 Threads: 2 Questions: 1609758525 Slow queries: 4777285 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110752306 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/bozicni-sajmovi-u-frankfurtu-i-splitu-su-nebo-i-zemlja-ali-u-jednoj-stvari-smo-jaci-kad-vidite-smracit-ce-vam-se-1348194 [printLink] => /mozaik/panorama/bozicni-sajmovi-u-frankfurtu-i-splitu-su-nebo-i-zemlja-ali-u-jednoj-stvari-smo-jaci-kad-vidite-smracit-ce-vam-se-1348194?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 679207 [name] => Frankfurt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => frankfurt [link] => /tag/frankfurt ) [1] => stdClass Object ( [id] => 272677 [name] => Božićni sajam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bozicni-sajam [link] => /tag/bozicni-sajam ) [2] => stdClass Object ( [id] => 361054 [name] => Advent [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => advent [link] => /tag/advent ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TKO TU KOGA? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Božićni sajmovi u Frankfurtu i Splitu su nebo i zemlja, ali u jednoj stvari smo ‘jači‘. Kad vidite, smračit će vam se [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3183 [name] => Mirela Goreta [username] => mirela-goreta [email] => mirela-goreta@sd.hr [password] => $2y$10$KLqvjYODhlreLm54EO849.jVWE3S5eHZDGphl1.9jzT8Yas9vbzum [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirela-goreta-3183 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1701 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4ef0042ff0a20dabc8a5f03fe4953640?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26200538.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Šareni se na sve strane

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26200538.jpg [title] => Afp

Šareni se na sve strane

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26200539.jpg [title] => Afp

Mjere osiguranja su na visokom nivou

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26200540.jpg [title] => Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26200541.jpg [title] => Afp

Najveće gužve su u večernjim satima

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26200542.jpg [title] => Afp

Nećete ovdje ostati ni gladni ni žedni

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26200543.jpg [title] => Afp

I suveniri su u znaku nadolazeće velike nogometne smotre

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26187434.jpg [title] => Livio Andrijić/Cropix

Sve je tako šarmantno

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26187432.jpg [title] => Livio Andrijić/Cropix

Ovdje gastro ponuda debelo nadilazi kobasice i kuhano vino

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26187422.jpg [title] => Livio Andrijić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26187421.jpg [title] => Livio Andrijić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26187414.jpg [title] => Livio Andrijić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26187415.jpg [title] => Livio Andrijić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26200577.jpg [title] => Afp ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Njemački grad koji nije toliko popularan kao turističko odredište, ali koji definitivno odražava sjajan ugođaj tijekom adventa je Frankfurt. Destinacija je to koju mnogi često eliminiraju na listi poželjnih adventskih adresa misleći kako je dosadna zahvaljujući stereotipnoj reputaciji Frankfurta kao jednog od vodećih financijskih središta.

Zapravo je riječ o gradu s prekrasnim božićnim sajmom, čija tradicija seže još od 1393. godine, za što postoji i službeni dokument, kada su se na njegovoj središnjoj lokaciji u vrijeme Božića isprva prodavale namirnice za zimu, a kasnije, tijekom povijesti, odigravale i predstave, da bi se kroz posljednje stoljeće ili dva prometnuo u ono što predstavlja danas.

Mnogi Adventu u Frankfurtu zato nikada ne daju šansu, no demantira ih oko tri milijuna turista koji svake godine uživaju u blagdanskoj čaroliji grada na rijeci Majni. Ove mu je godine, po mišljenju mnogih, nakon pandemije uspjelo poći za rukom vratiti stari sjaj - romantična, topla atmosfera osjeća se diljem sajma, kako na glavnom gradskom trgu Römer, tako i širom sajamskog područja od Friedrich-Stoltze Platza, Paulsplatza, Roßmarkta, Zeila i trga Hauptwache.

---

image

Mjere osiguranja su na visokom nivou

Afp
---

Sajam je otvoren 27. studenog i potrajat će do 21. prosinca. Područje bliješti mnoštvom svjećica, natisnuto brojnim drvenim, uredno njemački posloženim kućicama s raznovrsnom ponudom, raskošnim vrtuljkom retro izgleda, zabavnim parkom s božićnim vlakićem i električnim automobilima za najmlađe, kao i svjetlucavom jelkom od 30 metara s 6500 lampica i više od 300 crvenih vrpci s velikim božićnim jaslicama i biblijskim figurama u prirodnoj veličini.

Betonski blokovi

Zasluge za Advent kakav je nekoć bio u Frankfurtu, prije pandemije koronavirusa, pripisuju se gradskim vlastima na čelu s novim gradonačelnikom Mikeom Josefom, 40-godišnjim sirijskim kršćaninom iz redova socijaldemokrata, koji je nastavio tradiciju svojih prethodnika kako bi stanovnicima priuštio božićnu čaroliju kakvu je Frankfurt nudio u prošlosti.

Radi njihove sigurnosti na prilazima glavnim punktovima okupljanja posjetitelja u središtu grada postavljeni su betonski blokovi kako bi ih zaštitili od potencijalnih napada na sajmove kakvi su se ranije događali u Berlinu, Nici i drugdje po Europi. Snage reda miješaju se s mnoštvom ljudi koji uživaju u blagdanskom ugođaju, a najveća je gužva vikendom kada se u zakrčenim prolazima između štandova među domaćim svijetom i gastarbajterima s Balkana u uličnom žamoru s njemačkim miješaju skandinavski jezici, engleski, arapski...

---

image

Najveće gužve su u večernjim satima

Afp
---

Mnoštvo je i turističkih grupa iz Azije, pa dok, primjerice, Korejke uživaju u više nego izdašnoj porciji fish&chipsa s kupus salatom za 10 eura, Šveđani radije love mjesto u blizini kućica s kuhanim vinom. Potići s vinom već su ilustrirani nogometnom loptom, koja poziva na nadolazeće Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj.

Ako i niste pretjerani ljubitelj Frankfurta, njegovoj blagdanskoj atmosferi teško ćete odoljeti. U sezoni božićnih sajmova ulice grada preplavljene su ljudima i ponudom od koje “pucaju” trbusi. Zato, s pravom, i nosi titulu jednog od najprometnijih advenata u Njemačkoj, a uz njega postoji i čitav niz jedinstvenih kvartovskih sajmova “samo za lokalno stanovništvo”.

Trg Römerberg srce je i duša božićnog sajma u Frankfurtu. S bezbrojnim štandovima na kojima se prodaju raznovrsne pečene kobasice, alkohol, slastice, orašasti plodovi, marcipan i božićni ukrasi pruža istinsko iskustvo njemačkog božićnog ugođaja. Na omiljenoj lokaciji za Instagram poziranja nudi se nakit, keramika, drvene skulpture, fotografije i ostali radovi lokalnih umjetnika.

Cijene, kako za što, istovjetne su ili dobrim dijelom i niže nego na najpopularnijem hrvatskom Adventu u Zagrebu, pa čak i onom splitskom. Ponuda neusporediva, baš kao i njemački standard. Bazična cijena kobasice u Frankfurtu je 4-5 eura (u Zagrebu je od 7 do 9 eura), pečenje i ostala mesna jela mogu se pronaći po 6 ili 7 eura (u Zagrebu oko 8 eura i više), pomfrit po 4 eura… Za skuplju verziju kobasice potrebno je izdvojiti 1 ili 2 eura više, a za kuhano vino 4 eura, koliko, primjerice, i na Adventu na splitskom Zvončacu. No, već nekoliko stotina metara dalje od službene adventske lokacije u Frankfurtu, na Zeilu kobasicu u kajzerici moguće je dobiti za samo 3 eura. Red je pred prikolicom koja i u ostatku godine posluje na toj lokaciji, naravno, podulji...

---

image

Ovdje gastro ponuda debelo nadilazi kobasice i kuhano vino

Livio Andrijić/Cropix
---

Nema čega nema

Iz bogate ponude božićnog sajma valja izdvojiti popularno piće - pjenušavu jabukovaču dobivenu alkoholnim vrenjem jabučnoga soka koja košta 3-4 eura, a s dodatkom ruma, calvadosa ili amaretta poskupljuje na 5,5 eura. Porcija vruće pite od jabuke sa šlagom i cimetom u kombinaciji s vinom od jabuke je 6,5 eura. Veganski burger 5 eura (sa sirom 5,5 eura). Takvo što dobiti na Adventu u Hrvatskoj za taj novac - nema šanse. Kuhana višnjevača stoji 4 eura, za punč valja izdvojiti 5 eura, a za standardna njemačka vina na čaše poput rizlinga 5,5 eura.

Kratka pića poput likera od lješnjaka ili Jägermeistera nude se, baš kao i vruća čokolada, za 3,5 eura, fondu za 8,5 eura, obilne guste juhe poslužene u kruhu prodaju se za 6,5 eura, dok redom sve germknedle nose cijenu od 6 eura, bilo da je riječ o običnima, ili onima s umakom od vanilije, sladoleda, punjenim nutellom i sl. Porcije kudikamo veće nego u Hrvatskoj, obilne.

Slastice su posebna priča - bademi, kikiriki i ostali orašasti plodovi demonstriraju silu okusa. Ušećereni svim mogućim sredstvima, od običnog šećera do kombinacija s kokosom, nutellom, okusom viskija ili jagoda, koštaju u normalnoj porciji sedam eura (200 g), dok je za malu (100 g) potrebno pripremiti četiri eura. Velika porcija od 450 g stoji 14 eura. Najskuplji su bademi ušećereni niskokaloričnim ksilitolom (šećer od breze), za njih valja izbrojiti 17 eura.

Sladokuscima su omiljeni i poznati frankfurtski Brenten keksići načinjeni od mekanog tijesta s marcipanom, šećerom, bjelanjcima i malo vode narančina cvijeta. U dane Božića osobito je prikladan i Bethmännchen, lokalni slastičarski specijalitet od marcipan tijesta s mljevenim bademima, šećerom u prahu i ružinom vodicom od kojega se oblikuju kuglice, pa svaka ukrašava s tri prepolovljena badema, glazira žumanjkom i peče.

---

image

Nećete ovdje ostati ni gladni ni žedni

Afp
------
image
Livio Andrijić/Cropix
------
image
Livio Andrijić/Cropix
---

’Medena’ dvokatnica

Sjeverno od Römerberga pronaći ćete produžetak frankfurtskog božićnog sajma s crkvom svetog Pavla u pozadini. Na toj se lokaciji nalazi jedan od najpoznatijih štandova frankfurtskog božićnog sajma - Wagnerov HonigHaus, dvokatna drvena konstrukcija prepuna proizvoda od meda svih vrsta, uključujući zamršene izrezbarene svijeće, aromatizirani med, te, naravno, sva moguća pića s pčelinjim proizvodom u podlozi. Ako pak više preferirate stare znamenitosti u kombinaciji s novima, navratite do tržnice Hauptwache. Ovo proširenje glavnog frankfurtskog božićnog sajma u Römerbergu povezano je s najprometnijom trgovačkom ulicom, što znači da na jednome mjestu možete zadovoljiti sve potrebe svoje blagdanske kupnje. Hauptwache opet nudi sve moguće vrste slatkarija do planinske kuće u kojoj se kuhaju tople juhe i štandove na kojima se prodaju ukusne poslastice za kućne ljubimce poput psećih keksa u obliku pereca.

Kad vam dojadi gužva u vibrantnom Römerbergu, produžite do tržnice Mainkai, još jednog od krakova središnjeg božićnog sajma u Frankfurtu, gdje su uz obalu Majne postavljeni deseci štandova. Pogled je prekrasan, puno se lakše diše nakon “igara gladi” u kaotičnom Römerbergu.

---

NEZAOBILAZNA ADRESA: Đir na vrtuljku 3,5 eura

Vrtuljak na Römerbergu nezaobilazna je adresa mnogih, kako najmlađih, tako i starijih. Đir košta 3,5 eura. U neposrednoj blizini vrtuljka je i umjetnička galerija Schirn, kao i štandovi na kojima je moguće, za uspomenu, kupiti neki od ručno izrađenih drvenih ukrasa. U produžetku su drvene kućice na kojima se piju neka od najboljih kuhanih vina u Frankfurtu. Tu nakon posla zalaze domaći, pa u kasnim poslijepodnevnim satima zna biti prilično ‘gužvovito‘.

---

---

14. STOLJEĆE: Kako je to izgledalo u početku

U 14. stoljeću Božić u Frankfurtu nije imao isto značenje kao danas. Svrha tržnice bila je omogućiti građanima kupnju osnovnih namirnica prije početka zime. Samo onima koji su živjeli u Frankfurtu bilo je dopušteno otvarati štandove.

Tijekom 19. stoljeća božićni sajam počeo je poprimati današnji oblik. Počelo se kititi i izlagati božićna drvca, a isprva je bila dopuštena prodaja predmeta isključivo vezanih uz božićno vrijeme poput igračaka za djecu, božićnih drvaca, medenjaka i ostalih slastičarskih proizvoda. Za trajanja Drugog svjetskog rata, povijesno okruženje božićnog sajma u Frankfurtu uništeno je tijekom savezničkih zračnih napada. U poslijeratnom razdoblju trgovanje na otvorenom održavalo se na raznim lokacijama u gradu jer je Römerberg bio gradilište zbog izgradnje podzemne željeznice kasnih 1960-ih i ranih 1970-ih. U 70-ima se sajam uspio vratiti na svoje tradicionalno mjesto.

---

---

GRAD POBRATIM: Frankfurtski sajam i u Birminghamu

Već više od dvadesetak godina postoji i "frankfurtski božićni sajam" u Birminghamu, gradu pobratimu Frankfurta. Inicijalno je pokrenut kao produžena ruka znamenitog sajma u Njemačkoj, pa u Birmingham dolaze mnogi izlagači iz Frankfurta kako bi prodali svoju robu stanovnicima Ujedinjenog Kraljevstva. Sajam u Birmighamu zapravo je izvorno stvoren kao marketinški trik za privlačenje većeg broja posjetitelja Adventa u Frankfurtu, a danas uživa status jednog od najboljih božićnih sajmova u Engleskoj.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp  Afp  Afp  Afp  Afp Afp Livio Andrijić/Cropix Livio Andrijić/Cropix Livio Andrijić/Cropix Livio Andrijić/Cropix Livio Andrijić/Cropix Livio Andrijić/Cropix  Afp
Afp

Šareni se na sve strane

Afp

Mjere osiguranja su na visokom nivou

Afp

Najveće gužve su u večernjim satima

Afp

Nećete ovdje ostati ni gladni ni žedni

Afp

I suveniri su u znaku nadolazeće velike nogometne smotre

Livio Andrijić/Cropix

Sve je tako šarmantno

Livio Andrijić/Cropix

Ovdje gastro ponuda debelo nadilazi kobasice i kuhano vino

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/bozicni-sajmovi-u-frankfurtu-i-splitu-su-nebo-i-zemlja-ali-u-jednoj-stvari-smo-jaci-kad-vidite-smracit-ce-vam-se-1348194 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9bd3f15e8e3c9296f4c4ba7bb59df76bcc32ff6f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bo%C5%BEi%C4%87ni+sajmovi+u+Frankfurtu+i+Splitu+su+nebo+i+zemlja%2C+ali+u+jednoj+stvari+smo+%E2%80%98ja%C4%8Di%E2%80%98.+Kad+vidite%2C+smra%C4%8Dit+%C4%87e+vam+se&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fbozicni-sajmovi-u-frankfurtu-i-splitu-su-nebo-i-zemlja-ali-u-jednoj-stvari-smo-jaci-kad-vidite-smracit-ce-vam-se-1348194 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fbozicni-sajmovi-u-frankfurtu-i-splitu-su-nebo-i-zemlja-ali-u-jednoj-stvari-smo-jaci-kad-vidite-smracit-ce-vam-se-1348194 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TKO TU KOGA? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PanoramaTKO TU KOGA?

Božićni sajmovi u Frankfurtu i Splitu su nebo i zemlja, ali u jednoj stvari smo ‘jači‘. Kad vidite, smračit će vam se

Piše Mirela Goreta
17. prosinca 2023. - 14:52

Njemački grad koji nije toliko popularan kao turističko odredište, ali koji definitivno odražava sjajan ugođaj tijekom adventa je Frankfurt. Destinacija je to koju mnogi često eliminiraju na listi poželjnih adventskih adresa misleći kako je dosadna zahvaljujući stereotipnoj reputaciji Frankfurta kao jednog od vodećih financijskih središta.

Zapravo je riječ o gradu s prekrasnim božićnim sajmom, čija tradicija seže još od 1393. godine, za što postoji i službeni dokument, kada su se na njegovoj središnjoj lokaciji u vrijeme Božića isprva prodavale namirnice za zimu, a kasnije, tijekom povijesti, odigravale i predstave, da bi se kroz posljednje stoljeće ili dva prometnuo u ono što predstavlja danas.

Mnogi Adventu u Frankfurtu zato nikada ne daju šansu, no demantira...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 16:34