Nakon što je, još u lipnju, prošla sezona smokava, stiglo je vrijeme i za drugu berbu. Riječ “berba” u kontekstu sezone dozrijevanja smokava zapravo je pretenciozna, asocira na cijele plantaže, na veliki, organizirani posao koji uključuje puno ljudi, kao kad se beru masline. No, malo je i nimalo takvih berbi po Dalmaciji.
Bez obzira, naime, na dane smokava i festivale posvećene tom voću koji se tu i tamo održavaju u Hrvatskoj, bez obzira na sporadične pokušaje malih obiteljskih gospodarstava da ožive proizvodnju smokve i od nje načinjenih proizvoda, bez obzira na višetisućljetnu tradiciju uzgoja, njezinu simboliku, nutritivne vrijednosti - bez obzira, dakle, na sve to, smokva je danas u Hrvatskoj, ponajprije u Dalmaciji, zanemarena, omalovažena, zaboravljena, proizvodnja joj pa...
Bez obzira, naime, na dane smokava i festivale posvećene tom voću koji se tu i tamo održavaju u Hrvatskoj, bez obzira na sporadične pokušaje malih obiteljskih gospodarstava da ožive proizvodnju smokve i od nje načinjenih proizvoda, bez obzira na višetisućljetnu tradiciju uzgoja, njezinu simboliku, nutritivne vrijednosti - bez obzira, dakle, na sve to, smokva je danas u Hrvatskoj, ponajprije u Dalmaciji, zanemarena, omalovažena, zaboravljena, proizvodnja joj pa...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....