StoryEditorOCM
HranaGASTRO-PREPORUKA

Vitalac je na Braču nastao ‘iz ljute potribe‘, a danas se slavi kao ‘gozba za jet set‘. Evo priče i recepta za unikatno jelo za ‘fine gubice‘

Piše Siniša Vuković
3. svibnja 2021. - 13:24

Dalmatinska gastronomska turistička ponuda ima sve odlike najšire mediteranske kužine: od portugalskih sočiva što se parićavaju s glavonošcima ulovljenim u Atlantiku, pa do zamotanih turskih jela ubiciranih u ovdašnji prostor u vidu sarmi i japraka, soparnika i prisnaca.

No, mi ćemo se u ovoj prilici podsjetiti kako to Bračani pripremaju vitalac, to tradicionalno jelo od janjećih ili jarećih iznutrica i intramena.

A kako bih bio što autentičniji, ispričat ću to jezikom moje organske zajednice u Selcima, idiomom onih koji kolju jance i kozliće, te koji vještinom i znanjem svojih pradjedova doma pripremaju i vitalac i ine delicije.

E, vode nas zanima vitalac, naročiti i naočiti autohtoni specijalitet sa Brača, možda najautentičnija spiza ne samo vega škoja, vengo i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. studeni 2024 05:00