StoryEditorOCM
Hrana'PODILI I GUŠTAJ'

Morate probati spremiti ovo jelo koje je 'slađe od soparnika': najbolji recept za 'ujenak' otkrile su nam vrsne kliške domaćice

19. siječnja 2019. - 14:50

Pravljenje "ujenka" u kući obitelji Pleština na Klisu bio je pravi ritual. Ujenak se nije radio često, svega tri puta na godinu: na Badnji dan, na Čistu sridu i na Veliki četvrtak. Priprema ove delicije bila je posao za doslovno cijelu žensku stranu. Mlađe su rezale, starije pripremale tijesto, najstarije pak ložile vatru.

Najstarija Pleština žena bila je šukunbaka Ljuba, rođena Žura, nažalost je preminula neposredno prije stotog rođendana, no prije svojeg odlaska naučila je svemu kćer Viktoriju, unuku Mirjanu, praunuke Tinu i Teu, jedino nije stigla podučiti kuhanju najmlađe šukununuke...

- Kod bake je sve bilo "odoka", smije se unuka Mirjana, koja nam se i javila pričom o svojoj baki-čudu, ženi koja je kuhala i u svojim kasnim devedesetima.

- Ujenak je svojevrsna v...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. studeni 2024 17:24