![<p>Pizza od pirovog brašna nestane u roku odmah</p>](https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/06/18/o_27375238_1024.jpg)
Jedno od izvrsnih talijanskih jela od kojih se gurmanima cijede sline svakako su cannelloni. Ime kanelon dolazi od talijanske riječi canna, što znači trska ili känel, što znači cijevčica biljke. Kako i gdje su nastali kaneloni ne zna se pouzdano, no zapisi o njima datiraju iz kasnog 19. stoljeća, a neki izvori nastanak kanelona povezuju s talijanskim kuharom Nicolom Federica-om, koji je ovaj specijalitet kreirao u svojoj kuhinji u omiljenom napuljskom restoranu.
Odatle su se raširili po cijelom svijetu, čak s u izvezeni i u Latinsku Ameriku gdje su se ponekad miješali sa tortiljama. Izvorni kaneloni imaju oblik cijevi dužine od osem do deset centimetara i tradicionalno se pune mljevenom teletinom, špinatom i sirom te prelijevaju umakom od rajčica i posipaju ribanim sirom i gratin...