StoryEditorOCM
HranaDOBRA SPIZA

Anita je sve o bosanskim pitama naučila od mame, razvlačila ih je s 10 godina, a sad otkriva tajne i napominje: Burek je, samo i jedino, pita s mesom!

Piše Anita Šarić/JL
7. siječnja 2021. - 19:56

Moja obitelj porijeklom je iz Gračanice, grada u dolini rijeke Spreče u Bosni i Hercegovini. To je grad u kojem na svakom koraku možete pojesti dobru zeljanicu, krumpirušu, burek s mesom, buredžik ili maslanicu. Više od obiteljskog stabla me, ipak, uvijek zanimala priprema tih mekih listova prozirnog tijesta s nadjevima. Zato sam pite naučila pripremati s deset godina, gledajući majku kako spretno razvlači jufku na stolu u dnevnoj sobi.

Da razjasnim jednu stvar, za mene su to sve pite, kao što su bile i za moje obje bake, moje tete, moju majku i oca. Vjerojatno ću isti naziv upotrijebiti i za jelo od prhkog tijesta s nadjevom od voća, ako ga ne zamijenim razvikanijom imenicom "tart". Iako sam radeći ovaj posao vrlo brzo naučila da su bureci baš sve pite, u mojoj kući i obitelji ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. studeni 2024 00:42