StoryEditorOCM
HranaDruge namirnice

Ako ste alergični na neku hranu ne morate brinuti jer sve ima svoju jednakovrijednu zamjenu: što jesti umjesto jaja, mlijeka, ribe, glutena...

Piše Suzana Ciboci/Živim
12. travnja 2021. - 21:23

Kad se iz prehrane izbace sumnjive namirnice, najčešće se povuku svi neugodni simptomi. Tada se može pokušati postupno, u manjim količinama, pojedinu namirnicu vraćati na jelovnik, Živim.hr.

Alergija na hranu najčešće podrazumijeva da se iz jelovnika izbaci namirnica koja izaziva reakciju. Osobama koje imaju nutritivnu alergiju općenito se preporučuje da manje jedu i bjelanjak, čokoladu, kikiriki, jagode i šumsko voće, kocke za juhu i konzervirane proizvode, kola napitke, med, morske plodove, pivo, rajčicu, sir...

Intolerancija se smatra blažim oblikom i ne zahtijeva trajno izbacivanje određene namirnice iz prehrane kao, primjerice, alergija na gluten. Osobe kojima je dijagnosticirana celijakija doživotno trebaju biti na strogoj bezglutenskoj prehrani, dok će oni...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 01:09