StoryEditorOCM
Društvena mrežapostala žena

Influencerica Nikolina nakon devet godina promijenila spol: ‘Teško je biti žena s muškim spolnim organom‘

Piše MOZAIK SD
15. siječnja 2024. - 22:17

Srpska YouTuberica Nikolina Kovačević rođena je kao muškarac. Nakon devet godina čekanja na operaciju promjene spola, dobila je odobrenje psihijatra i podvrgnula se operaciji. Iskustvo je podijelila na svom YouTube kanalu te otkrila s čime se susrela, što joj je bilo najteže i kako izgleda oporavak koji još uvijek traje.

"Operaciju promjene spola sam željela otkako sam sama prihvatila i otkad sam saznala da je uopće moguće promijeniti spol i da je moguće napraviti tu operaciju. Tada sam imala desetak godina, a operaciju sam čekala od svoje 16. godine, kada sam prihvatila sebe. Dakle, na tu operaciju sam čekala devet godina", započela je Nikolina i otkrila zašto je htjela ovu operaciju.

"Zato što mislim da jednostavno ne mogu živjeti ovako. Mislim da je to sasvim u redu i ne bismo trebali osuđivati ​​druge transrodne žene ili ljude koji ne žele napraviti tu zadnju operaciju, jer svi smo različiti. Priroda nije crno bijelo, priroda je puna šarenih boja, pa smo svi različiti i mislim da je to ljepota ovoga svijeta. Ne treba svima ta operacija, ali meni osobno treba. I stvarno je želim za sebe. Želim da ne moram nositi korzet, da mogu normalno nositi bikini, da se ne moram skrivati ​​i sramiti kad se presvučem pred prijateljicama, ali i da se mogu opustiti s partnerom", priznaje Nikolina.

Priprema za operaciju

"Priprema za samu operaciju je jako bitna jer je potrebna dokumentacija od psihijatra da ste psihički i fizički spremni. Na hormonima sam tri godine, a uvjet je da morate biti na hormonima najmanje godinu dana kako bi tijelo imalo vremena da se promijeni. Najteže mi je pala hormonska terapija jer ljudi ne mogu shvatiti da se stvarno mijenjamo, stvarno se počinjemo osjećati kao spol kakav želimo biti. Počela sam se više osjećati, plakati, postala sam histerična. To moja mama najbolje zna. Prvih šest mjeseci bilo je smo pakao. Tada mi je mama rekla da moram ići na pregled jer je zabrinuta, ali doktori su rekli: ‘Dobrodošla na svijet, ženo, ništa ti nije, to je normalno‘, otkriva Nikolina.

"Teško je biti žena s muškim spolnim organom, kad ti se to ne sviđa. Nikada se nisam osjećala ugodno u vezama, uvijek me bilo sram. Uvijek sam se skrivala jer nisam mogla raditi normalne stvari. Nisam imala straha jer strah smatram iluzijom. Ovo sam radila isključivo zbog sebe, ne zbog muškaraca i društva. Živim s tim. Zahvalna sam svojoj obitelji jer su velika su mi potpora, bili su uz mene u svakom smislu, i financijski. Ne bih si sama mogla priuštiti ovu operaciju", rekla je influencerica.

Osjećaj nakon operacije i prva reakcija

"Peti dan nakon operacije želim reći da se osjećam fantastično. Bolovi su prisutni, ali nisu strašni. Želim poručiti onima koji žele promijeniti spol da se dobro psihički pripreme. Prva dva dana su najveći problem psihe jer više nemaš hormona i moraš biti jak u glavi. Kad ti se jave misli jesi li to trebao učiniti, trebaš biti svjestan da je to zbog nedostatka hormona." rekla je Nikolina.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 12:37