StoryEditorOCM
Društvena mrežama skoro pa isto...

Hrvat napravio popis, izabrao 5 najboljih srpskih riječi: ‘Kad mi kažu bre, to mi zvuči isforsirano, a kad kažu...‘

Piše MOZAIK SD
2. travnja 2024. - 15:41

Korisnik TikToka, Hrvoje Dadić objavio je svoj popis od pet najdražih srpskih riječi i objasnio zašto su te riječi bolje od njihovih hrvatskih inačica. 

Na peto je mjesto postavio riječ smarač/smaračica, što bi u prijevodu označavalo osobu koja je naporna, dosadna, i teško da je se možete rješiti - dosadnjaković. 
"E ovo je prava riječ za one prave smarače, na hrvatskom bi to bilo dosadnjaković, a ta mi je riječ previše blaga. 

Na četvrtom je mjestu završila riječ "tebra", odnosno žargonizam kojeg većinom koriste mlađe generacije, a označava riječ brate, no mladić je očito pogrješio usporedivši tebra s bre, ili je pak htio ukazati da mu je tebra draža poštapalica od "brekanja". 

"Kad govore bre, meni to zvuči preforsirano. Kad kažu tebra, to mi prirodno zvuči." zaključuje.

Usljedilo je glagol moralisati, često pejorativnog značenja koji jasno, znači moralizirati. 
"Ovu riječ sam prvi put čuo u Zadruzi, i jako ju puno puta tamo čujem, pogotovo od Maje Marinković. Predobra riječ! Često je koristim u svakodnevnom životu, kad mi netko pođe zanovijetati zbog nekih mojih životnih postupaka." 

Na drugo mjesto stavio je žurku, srpsku riječ za tulum, veselje. 

"Mi kažemo party, zabava, tulum, ali žurka zvuči puno, puno moćnije. Kao, party, to je standardno. Zabava zvuči kao da je riječ o rođendanskoj proslavi djeteta od 12 godina, a tulum kao da se deset ljudi skupilo u podrumu  i puštaju pjesme, svima je dosadno, a žurka kao da je neka ludnica života." objašnjava.

Najdraža srpska riječ mu je - bleja. Žargonizam je to koji koriste mnogi mladi, a pojam je sam za sebe. Dok se prije dvadeset godina djevojka zvala na spoj, danas ju zovete da s vama bleji. I dok će se mnogi stari na ovo nasmijati, pomislivši prvo na blejanje ovaca, mladi ovu riječ često koriste. 

Blejati možete sami, s prijateljima, s djevojkom, - to je vrijeme posvećeno ničemu; opuštenosti, zabavljanju, ali bez kakvog naročitog plana i "presinga". 

"Isto ko što Zagrepčani kažu brija, možeš je iskoristiti na milijarde načina. Ajmo na bleju, oćemo zablejiti, premoćno." završava. 

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 18:27