MOZAIKDALMACIJE
18756758
Na rajskom otoku

Špilja slavnog Odiseja

Piše aNTON HAUSWITsCHkA
Foto Božidar Vukičević/Cropix
29. srpnja 2021. - 15:29

Posjetitelji rajskog otoka Mljeta dolaze najviše radi Nacionalnog parka, a sljedeća najzanimljivija atrakcija izvan tog područja je Odisejeva špilja, u blizini Babinog polja.

Odisejeva špilja savršena je slika prirodne ljepote i okrutnosti istodobno, te čistoće mora.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Nije poznato kada, ali Odisejeva špilja ili Jama postojeći je oblik dobila urušavanjem svoda. U nju se može ući kopnom, preko vrlo strmih skala, i morem, plivajući ili s manjom brodicom. Špilja je velika, s tunelom dugim 20 metara.

Unutar špilje su strme litice, privlačne mladim skakačima. Zna se svaki kameni prag s kojeg se skače: prvi banak, drugi banak, i tako desetak, dvanaest banaka. Skače se s velike visine u duboko i iznimno čisto more. Dubina špilje je deset do 18 metara, a na morskom dnu su prekrasni bijeli obluci.

Zašto Mljet zovu Odisejevim otokom? Legenda kaže kako je more izbacilo Odiseja na Kalipsin otok Ogigija. Tamo ga je božica ljepote, tišine i mira sedam godina držala u pećini. Vjeruje se kako je Ogigija zapravo Mljet i otud naziv Odisejeva špilja, na južnoj obali otoka, nekadašnje stanište sredozemne medvjedice, a danas svakako omiljeno mjesto ljubitelja fotografije.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Veličanstvene boje osobito su izražene oko podneva, pa je idealno vrijeme za obilazak između 11 i 13 sati kad sunce prodire kroz otvore Odisejeve špilje. Doživljaj izranjanja iz mraka Jame u otvoreno more može se usporediti s ljepotama Modre špilje.

Jama je u prošlosti služila kao ribarska lučica, zaklon za ribare, jedna od rijetkih luka s južne strane otoka Mljeta, inače vrlo nepristupačne. Od Saplunare do kanala Soline, otprilike 20 milja, nema sigurne luke osim Odisejeve špilje. I danas se tamo nađu mljetske vrše od pruća i ribarske mreže.

I sve to zaokruženo mirom i ljepotom Mljeta, najzelenijeg jadranskog otoka, koji otkriva još brojne zanimljivosti, poput rimske palače u Polači, trećeg najvećeg očuvanog rimskog objekta u Hrvatskoj, pa slana jezera... Mljet, doista rajski otok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:19