MOZAIKDALMACIJE
18756476
Špilja Vranjača

Odmor od vrućine i stresa

Piše Igor Caktaš
Foto Božidar Vukičević/Cropix
29. srpnja 2021. - 15:45

Kad ljetno sunce nesnosno zapeče, a nije vam ni do prženja na plaži ni do iscrpljujuće šetnje po gradu, a još manje do sjedenja na štekatu nekoga kafića, najbolje rješenje za osvježenje je - otići ravno pod zemlju! I pritom mislimo baš na nezaboravan podzemni izlet, koji je fascinantan i očaravajući u bilo kojem dijelu godine.

U podnožju središnjeg dijela planine Mosor, s njegove sjeverne strane, nedaleko od sela Kotlenice u Općini Dugopolje i na samo trideset minuta vožnje ili oko 24 kilometra od Splita, nalazi se kraška ljepotica, špilja Vranjača, koja svojim prirodnim ljepotama već desetljećima oduševljava turiste sa svih strana svijeta. Ali, nemojte vjerovati pričama i onome što pročitate na internetu, zaputite se u Vranjaču i doživite jednom ili više puta čarobnu šetnju kroz bajkoviti podzemni svijet, kojega ćete se uvijek s radošću prisjećati i jedva čekati novu priliku da mu se vratite.

image
Jakov Prkić/Cropix

Špilju je, kako priča legenda, sasvim slučajno otkrio Stipe Punda još 1903. godine tražeći ranjenog goluba, 1929. godine je otvorena za posjetitelje, a 1963. proglašena zaštićenim geomorfološkim spomenikom prirode.

Najveća dubina špilje je 107 metara, ukupna dužina staza za posjetitelje je 365 metara. Špilja uz uređene staze ima i stepenice sa zaštitnim konopima, rasvjetu, vrata i nadzornu službu.

Već nakon desetak metara od ulaza osjetit ćete olakšanje kakvo ovih dana ni jedan klima-uređaj ne može priuštiti - špilja inače ima stalnu temperaturu od oko 15 stupnjeva Celzijevih tijekom cijele godine tako da je posjet uvijek ugodan.

Vranjača se sastoji od dvije velike dvorane, prve u kojoj nema stalaktita i stalagmita i druge, velike, koja se sastoji od devet manjih dvorana od kojih svaka nosi živopisno ime, inspirirano oblikom jedinstvenih kamenih ukrasa: Predvorje, Čekaonica, Kapela, Mala galerija, Velika galerija, Spuževa kuća, Palmin gaj, Plesna dvorana i Tursko groblje. I ne brinite hoćete li ih zateći u istom stanju prilikom sljedećeg posjeta Vranjači.

Dvorane u takvom obličju uglavnom ostaju stoljećima - stalagmiti narastu samo jedan milimetar svakih 35 godina! Prilikom posjeta, koji je prava antistres terapija, lako se na trenutak isključiti iz vanjskog svijeta, a dobro raspoloženje držat će vas dugo nakon povratka na površinu.

Od informacija koje su vam još bitne prije puta, važno je samo dodati da je ovih dana radno vrijeme špilje, koju održava obitelj Punda iz Kotlenica, od 9 do 20 sati, a prethodno se možete najaviti na broj mobitela 098/749-000 (Marko Punda). Cijena ulaznica za odrasle je 50, za djecu 25 kuna, a predviđeno vrijeme obilaska 60 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:36