MOZAIKDALMACIJE
18756572
OMIŠ

Od mora do litice Dinare

Piše OLGICA GRIZELJ IVIĆ
Foto Zvonimir Barišin/Cropix
29. srpnja 2021. - 15:57

Simpatični mali gradić na ušću rijeke Cetine, između mora i surovih litica Omiške Dinare. To je Omiš. Začudan je susret kamenih stijena i mora, a tu je i mjesto gdje se u more ulijeva najduža dalmatinska rijeka. Od Splita prema jugoistoku, Omiš je udaljen samo 21 kilometar, a proteže se između Duća na zapadu do Brela na istoku.

image
Zvonimir Barišin/Cropix

U povijesti se prvi put spominje pod imenom Oneum, ali to se ime gubi u 7. stoljeću. Nedaleko od Omiša pronađeno je arheološko nalazište s mnogo antičkih ulomaka - reljefa, natpisa, nadgrobnih spomenika, novca... nastalih u doba rimskih careva Tiberija i Klaudija.

Tijekom srednjeg vijeka, u 12. i 13. stoljeću, gradom su vladali knezovi Kačići, koji su bili na čelu poznatih omiških gusara. U to se doba Omiš spominje pod talijanskim imenom Almissa, baš u vrijeme kad su gusari pisali svoju slavnu povijest u borbi protiv moćne Venecije i križara na njihovu putu prema Palestini. Gusari su napadali papinske galije i trgovačke brodove, a protiv njih su se povela i dva križarska rata.

image
Zvonimir Barišin/Cropix

Omiške gusare slavi se danas u Omišu za ljetnih manifestacija. Zaslužili su to i zbog vještina gradnje brodova na vesla kakve su radili za svoje pohode, a koji su imali odlične karakteristike - plitki gaz za bolju pokretljivost, kao i za brzo povlačenje u korito rijeke Cetine u slučaju opasnosti. Imali su i obrambene vještine, o čemu govori činjenica da su u samom ušću Cetine izgradili podvodni zid na koji bi se neprijatelji nasukali.

Gusarsku povijest zorno predočuju gradske tvrđave Mirabella (Peovica) i Starigrad (Fortica). S Peovice se može vidjeti cijeli Omiš, a s Fortice cijeli Brački kanal, otoci Brač, Hvar i Šolta, Srednja Poljica i ušće rijeke Cetine, što je bilo veoma važno za gusarenje, jer se s jednoga mjesta moglo nadzirati veliko područje na kopnu i moru.

image
Ante Čizmić/Cropix

Danas je Omiš turističko mjesto sa zanimljivom starom gradskom jezgrom, pješčanim plažama u središtu grada, koje se protežu sve do Duća i dalje.

Omiš je poznat i po tradicionalnom Festivalu klapa koji se ove godine održao 55. put.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:50