MOZAIKDALMACIJE
18756858
IMOTSKI

Dva jezera - dva bisera

Piše Olgica Grizelj Ivić
Foto Zvonimir Barišin/Cropix
29. srpnja 2021. - 15:36

Grad Imotski od Splita je udaljen tek nešto više od 87 kilometara, na nadmorskoj visini od 440 metara, na granici s Bosnom i Hercegovinom, a opet, zahvaljujući klimi i arhitekturi, ima obilježja primorskoga grada.

Prvi put se spominje 950. godine u zapisima bizantskog cara i povjesničara Konstantina Porfirogeneta. Ovaj stari grad ima urbanu, začuđujuće lijepu arhitekturu stare gradske jezgre, koja je i zaštićena. Čine je predivne kamene kuće, strme i uske ulice, kamene stepenice, a nekoliko zgrada ima pročelja i kovane ograde iz doba secesije, što potvrđuje kako stilska strujanja u arhitekturi nisu mimoišla ni ovaj grad.

image



 
Paun Paunović/Cropix

Nad gradom se izdiže tvrđava Topana, izgrađena u 10. stoljeću. U povijesti je imala važno strateško značenje, a danas je zanimljiva posjetiteljima ne samo zbog svojeg sačuvanog izgleda, nego i zbog toga što ima nekoliko vidikovaca s kojih puca predivan pogled na grad i Modro jezero.

Unutar Topane je i zavjetna crkvica posvećena Gospi od Anđela, zaštitnici Imotskog, a među zidinama tvrđave ljeti se odvijaju razne manifestacije.

Odlučite li se spustiti s Topane, morat ćete proći 92 kamene Imotske skaline koje su izgrađene u 18. stoljeću, a potom ćete stići na glavni gradski trg, na kojemu je i spomenik Tinu Ujeviću, jednom od najvećih hrvatskih pjesnika.

U Imotskom i u njegovoj blizini nalaze se i dvije začuđujuće prirodne ljepote, Crveno i Modro jezero. Modro jezero je ispod Topane i to je omiljeno šetalište i kupalište Imoćana. Površina mu je oko 800 x 400 metara, a najveću dubinu od oko 100 metara postigne u proljeće.

No, zna i presušiti, obično u jesen, a onda je poseban doživljaj spuštati se niz kamene serpentine izgrađene još 1907. godine.

I do Crvenog jezera je lako doći, udaljeno je samo oko 1,5 kilometara od Modrog. Crveno jezero je najdublje kraško jerezo u Europi, čija dubina doseže i više od 300 metara, a dno mu je ispod morske razine.

Oko Imotskog ima još jezera koja vrijedi vidjeti - tri jezera u Lokvičićima, Prološko blato, Badnjevice, Zeleno jezero, mogu se vidjeti i znamenitosti kao što su stećci, bunari i obilježeni arheološki lokalitet Crkvine u Cisti, bazilika u Zmijavcima, planina Biokovo i u podnožju nje Zagvozd, rijeka Vrljika sa svojim izvorima i ponorima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:55