Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Moreprekrasni kadrovi

Nevrijeme i bonaca uživo: kamera od danas prati točku na kojoj se sudaraju sjeverni i južni vjetrovi i lome najveći valovi Jadranskog mora

Piše PSD
17. veljače 2020. - 09:45
Zvonimir Barišin/HANZA MEDIA

Mjesto na kojem se snažno sudaraju sjeverni i južni vjetrovi, ciklone i anticiklone, na kojem se lome najveći valovi Jadranskog mora i vladaju najtiše bonace koje se mogu zamisliti od danas možete pratiti uživo.

Riječ je o prijelomnoj točki sjevernog i južnog Jadrana, Punta Planki kod Rogoznice koja se nalazi na najisturenijem dijelu naše obale prema Italiji i koja je zbog otvorenosti jedna od najvjetrovitijih lokacija na Jadranu.

Uz postojeću kameru i automatsku meteorološku postaju, ekipa Šibenik meteo tima sad je postavila i panoramsku kameru koja u realnom vremenu omogućuje uživo prijenos na YouTube kanalu.

Sad se u svakom trenutku uživo može pratiti ćudljivo vrijeme po kojem je poznato ovo područje.  

Upravo zbog pozicije, na Punta Planki se stvara gigantski prirodni spektakl koji se ne propušta jer nešto slično nije moguće vidjeti i doživjeti nigdje drugdje, piše Šibenik meteo i podsjeća kako Rt Planku i njegovu ćud spominju u najstarijim sačuvanim opisima istočne obale Jadrana.

Grčkim pomorcima bio je pod imenom Diomedov rt poznat i prije 6. stoljeća prije Krista.

Homer u “Ilijadi” daje naslutiti da je do njega nakon Trojanskog rata doplovio i sam Diomed, jedan od najvećih junaka grčke mitologije, a grčki povjesničar Timej već je u 4. stoljeću prije Krista opisao neobične prirodne anomalije koje izaziva.

Njegov opis vremenskih prilika nad Diomedovim rtom spada među najstarije opise neke meteorološke pojave u europskoj kulturi. O Diomedovom rtu u 3. stoljeću prije Krista pisao je i grčki učenjak, otac zemljopisa, astronom i matematičar Erastoten, tu se događa i jedna od važnih epizoda epa o Argonautima, a u 1. stoljeću spominje ga Plinije Stariji u “Prirodoslovlju”, prvom enciklopedijskom djelu europske kulture.

Projekt i meteorološki sustav s panoramskom kamerom financirala je Općina Rogoznica, a u projekt se uključila i TZ Rogoznica koja putem prekrasne panoramske slike Punta Planke i Rogoznice promovira lokaciju te time potiče dodatnu turističku valorizaciju lokacije i zanimanje turista za ljetovanje i posjet krajnjem jugu Šibensko-kninske županije.

#PUNTA PLANKA#KAMERA

Izdvojeno