StoryEditorOCM

Europski biskupi za Dan sjećanja na žrtve holokausta: Poštujmo prava svake nacije na postojanje i slobodu

Piše PSD.
28. siječnja 2020. - 11:28
auschwitz1

Predsjedništvo Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) i predsjednik Vijeća biskupskih konferencija zemalja Europske unije (COMECE) objavili su zajedničko priopćenje u povodu 75. obljetnice oslobođenja bivšega koncentracijskoga logora Auschwitz-Birkenau i Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja.

U dokumentu europski biskupi odlučno osuđuju rasizam, ksenofobiju i antisemitizam i poručuju da se „istina ne smije ignorirati ili manipulirati političkim interesima. „Na ovu obljetnicu pozivamo moderni svijet na pomirenje i mir, poštovanje prava svake nacije na postojanje i slobodu, nezavisnost i očuvanje vlastite kulture, ističu CCEE i COMECE.

Unatoč dramatičnim iskustvima prošlosti i danas se vode užasni ratovi, postoji gencoid, progoni i različiti oblici fanatizma. Povijest nas nasuprot tomu da „nasilje nikada ne vodi miru već izaziva novo nasilje i smrt”, poručuju europski biskupi.

Auschwitz-Birkenau je i 75 godina nakon oslobođenja mjesto straha. Taj veliki nacistički sabirni logor otvoren 1940. u Poljskoj vrhunac je mržnje u 20. stoljeću. U njemu je tvrdnja o temeljnoj nejednakosti ljudi dovedena do krajnjih granica. Tamo su nacisti uzeli moć odlučivati tko je čovjek a tko nije. Tamo su se susrele eutanazija i eugenika, pišu europski biskupi.

Auschwitz-Birkenau proizvod je sistema utemeljenog na nacionalsocijalističkoj ideologiji, koja gazi dostojanstvo čovjeka kao slike Božje. To označava i komunizam koji je također imao milijune žrtava. Biskupi stoga pozivaju da se na obljetnicu oslobođenja logora Auschwitz-Birkenau 27. siječnja u 15 sati zapali svijeća i pomoli za sve pobijene svih nacionalnosti i religija i njihove obitelji u želji da će ta molitva pridonijeti širenju pomirenja i bratstva nasuprot neprijateljstva, razornih sukoba i lažnih nesporazuma i pomoći da u nama pobijedi ljubav Kristova.

Priopćenje su uime europskih biskupa potpisali predsjedništvo CCEE – predsjednik kardinal Angelo Bagnasco, potpredsjednik kardinal Vincent Nichols, potpredsjednik nadbiskup Stanisław Gądecki, te predsjednik COMECE kardinal Jean-Claude Hollerich.

Na spomen skupu u Oswiecimu sudjeluju visoki predstavnici 50 zemalja kao i još oko dvije stotine preživjelih logoraša.

misija / ika

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 04:01