StoryEditorOCM

Dr. Asja Palinić Cvitanović: Nemojte od supružnika ili supružnice tražiti da bude vaša kopija

Piše PSD.
8. veljače 2020. - 11:11
brakmejasi1

Četvrti dan Tjedna braka u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji održan je, u četvrtak 6. veljače, u Župi Svetog Spasa na Mejašima u Splitu.

Uz cjelodnevno klanjanje, slavljena je i sveta misa koju je predvodio župnik don Hrvoje Dragun. U prigodnoj homiliji, don Hrvoje je istaknuo kako je „mudrost Božja najveći dar koji čovjek može primiti u životu“. Kazao je i kako je najveća vrijednost koju roditelji mogu prenijeti na svoju djecu nasljedovanje Isusa Krista. „Djeca kojoj se daruje samo materijalno bogatstvo, a ne dovodi ih se u Crkvu i ne usmjerava prema Kristovim vrednotama, ostaju trajno siromašna“, ustvrdio je.

Zatim je uslijedilo predavanje dr. Asje Palinić Cvitanović na temu „Tko upravlja našom bračnom srećom?“ Govoreći o odnosima muža i žene, dr. Asja je naglasila kako je za uspješan brak važno oblikovanje osobnog identiteta. 

„Nemojte od supružnika ili supružnice tražiti da bude vaša kopija, slika onoga što ste vi zamislili da on ili ona trebaju biti. Najsretniji ćete biti ako radite na osobnoj izgradnji jer ćete tako biti sposobni i za izgradnju bračnog odnosa“, rekla je. Dodala je i kako muškarac treba biti svjestan kako je ženi potrebna nježnost, a žena treba kod „muškarca razvijati osjećaj poštovanja“.

Konstatirala je i kako je u užurbanom svijetu potrebno pronaći vremena za vlastitog supružnika/supružnicu. „Jedan od načina za kvalitetno korištenje zajedničkog vremena je i odlazak na svetu misu“, nastavila je, dodavši kako je u braku posebno važna i obiteljska molitva.

Osvrćući se na odnos djed/baka – unuk/unuka, pojasnila je kako djed i baka nikada ne smiju preuzimati roditeljske uloge u odnosu sa svojim unucima. „Također, jako je važno da se roditelji ne miješaju svojoj djeci u bračne odnose. Prirodna je stvar da svaki roditelj želi bračnu sreću svoga djeteta, ali ako im dijete i ima problem u braku onda mu mogu pomoći jedino ako mu savjetuju odlazak kod nekog stručnjaka ili svećenika. Roditelji nisu kompetentni za rješavanje bračnih problema svoje djece, bez obzira na životnu mudrost koju imaju“, nastavila je.

Poručila je kako u teškim bračnim situacijama treba pokušati pronaći snagu u žrtvi koja je utemeljena na bezuvjetnoj ljubavi. „Devijantna ponašanja jednog bračnog druga postaju teret bračnog odnosa. U takvim teškim situacijama osoba kojoj se nanosi nepravda treba pokušati usmjeriti pogled prema Kristu“, zaključila je.

misija / slavko blažić / smn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 15:27