StoryEditorOCM

PromoZimsko prskanje voćaka, maslina i vinove loze sredstvom Cuprablau Z 35 WG najvažnija je preventivna mjera u zaštiti bilja

Piše PROMO
10. ožujka 2021. - 14:57

Zaštita tijekom zime kod većine voćnih vrsta s razlogom se smatra osnovnom zaštitom jer u voćnjacima u kojima se pravovremeno provede kvalitetna zaštita tijekom zime, u razdoblju vegetacije ima daleko manje problema s mnogim štetnim organizmima.

Zimsko tretiranje jezgričavih i koštičavih voćaka, vinove loze i maslina izvodi se u vrijeme mirovanja vegetacije, odnosno od opadanja listova u jesen pa do početka vegetacije u proljeće. Međutim, najbolji rezultati u suzbijanju štetnih organizama postižu se kada se zimsko tretiranje izvodi u drugoj polovini veljače ili početkom ožujka, upravo pred samo kretanje vegetacije.

ZIMSKO (PLAVO) PRSKANJE najvažnija je preventivna mjera u zaštiti bilja koju na voćkama, vinovoj lozi  i maslini nikako ne biste smjeli preskočiti.

Za tu svrhu naša preporuka je Cuprablau Z 35 WG.

Cuprablau je postao provjereno, nezamjenjiv preventivni kontaktni fungicid i baktericid s najdužim stažom na tržištu. Cuprablau Z 35 WG čini barijeru od fitopatogenih gljivica i bakterija, ali i prezimljujućih spora gljivičnih bolesti.

Zbog izuzetne finoće čestica, ima dobro prianjanje i ravnomjernu raspodjelu po površini listova. Ova svojstva omogućuju veću učinkovitost ovog fungicida i baktericida.

Prednosti CUPRABLAU Z 35 WG:

  • nova poboljšana formulacija – vodotopive granule
  • širok spektar djelovanja na patogene gljive
  • dobro baktericidno djelovanje 
  • pridonosi sprječavanju pojave rezistentnosti patogena
  • ne utječe na populaciju korisnih organizama
  • pogodan za integriranu i ekološku proizvodnju

Prije prskanja sa sredstvom Cuprablau Z 35 WG potrebno je pripremiti stabla, kako bi zimsko prskanje bilo što kvalitetnije izvedeno. S voćaka se moraju ukloniti sve suhe, polomljene i nepotrebne grane, ukloniti staru koru, lišajeve i mahovine, te prorijediti krošnju, kako bi omogućili kvalitetnije pokrivanje i bolje prodiranje sredstva do skrivenih štetnika.

image
ZIMSKO (PLAVO) PRSKANJE najvažnija je preventivna mjera u zaštiti bilja

Ne treba štedjeti na škropivu. Pored dobro natopljenih pupova, trebaju biti dobro oprskane sve rodne grančice, tanje i deblje grane, kao i debla jer se na svim tim dijelovima stabla nalazi mnoštvo spora od kuda ih vjetar ili kapljice kiše odnose na pupove. Iz navedenog razloga stabla treba doslovce okupati.

Za uspješno suzbijanje krastavosti jabuke i kruške sredstvo Cuprablau  Z 35 WG potrebno je primijeniti u količini 1,62 – 2,173 kg/ha. Uzročnik bolesti prezimljuje na kori i otpalom lišću stoga je potrebno voćke dobro „okupati“.

U vinovoj lozi za suzbijanje plamenjače, crvenila lišća, crne truleži i crne pjegavosti sredstvo Cuprablau Z 35 WG  primjenjuje se u količini 1,7 – 1,9 kg/ha.

Za zaštitu masline od paunova oka, bakterijskog raka i čađavica sredstvo primijeniti u količini 1,6 – 2,2 kg/ha.

Primjena sredstva Cuprablau Z 35 WG na breskvi i nektarini  u količini 1,6 – 2,04 kg/ha onemogućava pojavu kovrčavosti lista, a u velikoj mjeri i šupljikavost lista. Pravovremenom provedbom zimskog plavog tretiranja i na nekim drugim voćnim vrstama pridonijet će smanjenju mogućeg napada raznih gljivičnih oboljenja tijekom vegetacije.

Na trešnji i višnji zimsko će tretiranje pridonijeti manjoj pojavi šupljikavosti, a time spriječiti i njegovo prijevremeno opadanje. Također, navedeno tretiranje spriječit će sušenje listova i pojavu gorke truleži plodova.

Primijenjeno na šljivi, zimsko plavo tretiranje također će pridonijeti manjoj pojavi šupljikavosti lista i rogača ploda šljive, te smanjiti pojavu bakterioza.

Za suzbijanje štetnika koji tijekom zime prezimljuju na i pod korom voćaka i vinove loze (npr. jaja crvenog voćnog pauka, zimska jaja lisnih uši) sredstvu Cuprablau Z 35 WG potrebno je dodati i mineralno ulje.

Ovaj članak je savjetodavnog karaktera.

Prije primjene pripravka pažljivo pročitajte uputu za uporabu priloženu uz proizvod.

SAVJETODAVNA SLUŽBA

Chromos agro d.o.o.

Ante Grubišić, dipl. ing. agr., mob. 098335 702, besplatni telefon 0800467467

17. travanj 2024 09:22