StoryEditorOCM

zaprimljeno 418 uzorakaVrhunska berba napunila bačve: bliži se još jedna Sabatina, evo što će biti glavne teme druženja više od tisuću vinogradara i vinara

30. listopada 2018. - 23:47

Pit ćemo veću količinu dobrog vina, što je odlika berbe 2018. – glavna je poruka s najavne presice ovogodišnjeg 28. izdanja "Sabatine", međunarodnog susreta vinogradara i vinara koji se od 15. do 18. studenoga održava u hotelu "Aurora" u Malom Lošinju.

Organizatori iz Zadružnog saveza Dalmacije prezentirali su u utorak novinarima u Splitu što će biti glavna tematika druženja više od tisuću vinogradara i vinara.

– Osim već uobičajenih brojnih predavanja, radionica, savjetovališta, skupova, forte nam je novi prijedlog Zakona o vinu, koji je imao prvo čitanje u Saboru. Raspravljat ćemo o novinama kao što je uvođenje novih vinskih regija, pa ukidanje evidencijskih markica, no ono što je važno za sve je uvođenje vinogradarsko-vinarskih nadzornika čiji će zadatak biti pojačana kontrola proizvodnje i prometa grožđa i vina. Želi se uvesti red i u proizvodnju i u plasiranje dobre kapljice, što svakako podržavamo, a naravno, sve nas izuzetno zanima kako će se nove odredbe zakona provoditi u praksi – iznio je Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije.

Za ocjenjivanje i nagrađivanje za 28. "Sabatinu" primljeno je 418 uzoraka, a u kvalitetu kapljice ne treba sumnjati jer su prinosi od prosječne berbe ove godine bili od 15 do 40 posto veći.

– Iako je berba počela znatno ranije za bijela vina, odluka vinogradara da crno grožđe duže ostave na trsima, kako bi uhvatili dodatne zrake sunce, pokazala se kao pun pogodak. Slador je vrhunski, a negdje se broji i 17,5 posto alkohola. Po mojoj procjeni, u dalmatinskim konobama ove bi godine moglo biti više od 300.000 hektolitara vina, pa će vinari imati novu brigu – kako prodati tu količinu – objasnio je majstor od kapljice Želimir Bašić, koji je predsjednik Skupštine Zadružnog saveza Dalmacije.

No, on je i autor brojnih publikacija o vinogradarstvu i vinarstvu, pa je novinarima promovirana njegova knjiga "Prošlost dalmatinskog vinarstva" u kojoj je ovaj stručnjak izložio rezultate svojeg 40-godišnjeg iskustva. Knjigu su, osim autora Bašića, predstavili Ljubenkov, Velinka Runjić i Ana Mucalo, te vinar Andro Tomić.

18. travanj 2024 10:26