StoryEditorOCM

struka upozoravaVinogradari, primijenite zaštitu! Vremenske prilike pogoduju razvoju i širenju opasnih bolesti

Piše Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba
4. svibnja 2018. - 14:21

Toplo vrijeme koje je obilježilo proteklo razdoblje pogodovalo je rastu vinove loze koja je u obalnom području dužine preko 20-30 cm, a na mladicama su se pojavili grozdići. Ovisno o lokalitetu i sorti u zaleđu Šibensko-kninske županije mladice su kraće, do 10 cm.

Kiša koja je narednih nekoliko dana najvljena za područje Šinensko-kninske županije pogoduju daljnjem razvoju i širenju uzročnika bolesti poznate pod nazivom crna pjegavost (Phomopsis viticola). Obzirom na vremenske prilike postoji mogućnost primarne zaraze uzročnikom bolesti poznate pod nazivom peronospora (Plasmopara viticola).

Tijekom idućih nekoliko dana, a radi sprečavanja pojave navedenih bolesti preporuča se izvršiti zaštitu jednim od kontaktnih pripravaka: Antracol WG 70, Dithane M-45, Pinozeb M-45, Penncozeb 75 DG, Polyram DF, Solofol.

U vinogradima gdje je se crna pjegavost intenzivno javlja zadnjih nekoliko sezona mogu se u zaštitu uključiti pripravci koji imaju sistemično odnosno kontaktno i sistemično djelovanje: Antarcol combi WP 76, Curzate F, Shavit F, Mikal Flash.

Navedenim pripravcima mogu se dodati pripravci na bazi sumpora koji djeluju na pepelnicu i smanjuju napad grinja: Chromosul 80/WG, Cosavet DF, Kossan WG, Kumulus DF, Thiovit Jet, Sumpor SC 80, Microthiol special disperss i drugi.

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača!

NAPOMENA! Nakon tretiranja ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja. Praznu ambalažu koja ostaje nakon upotrebe sredstava za zaštitu bilja potrebno je propisno zbrinuti.

Gordana Kožarić-Silov, dipl. inž. agr.
Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba,
Šibensko-kninska županija
18. travanj 2024 00:19