Obitelj Šabalja, poznata je po uzornom ugostiteljstvu na otoku Krku. Glava obitelji, gospodin Ivan i supruga Marija imaju brojnu obitelj, kćer Margaret i sinove Danijela i Nenada i njihove obitelji. Gospodin Ivan Šabalja i supruga posebno su ponosani na svojih sedmero unučadi koji su već sad uključeni u obiteljski posao. Obitelj uzgaja vlastito eko povrće na 8.000 m2, proizvode maslinovo ulje iz svojih maslinika, bave se ribarstvom a proizvode i ulov plasiraju kroz svoj obiteljski hotel ¨Vilu Margaret¨ (hotel s 4 zvjezdice s wellness centrom) i restoran „Bracera“ u Malinskoj.
Obiteljski maslinici Šabalja
Obitelj Šabalja posebno se ponosi sa svojim maslinama koje se nalaze na obiteljskoj zemlji, na mikrolokaciji Kitrići, u mjestu Porat, u blizini Malinske na otoku Krku dok je jedan dio maslina posađen uz hotel na samom moru. Trenutno imaju ukupno 350 stabala maslina, dio su stare naslijeđene masline a većinu maslinika čine novo posađene masline pred 20-ak godina. Bogat urod daju sorte 'Plominka', 'Leccino', 'Pendolino' čiji se plodovi beru ručno i prerade odmah na dan berbe i kupažiraju. Kupaža ovog vrhunskog maslinovog ulja nagrađena je na mnogim ocjenjivanim manifestacijama kvalitete. Maslinovo ulje isključivo se nudi gostima restorana ¨Bracera¨ i gostima ¨Vile Margaret¨ uz vrhunsku gastro ponudu.
Kako se njeguju maslinici obitelji Šabalja
Crvenica kao tlo treba posebnu pažnju, znanje i njegu pa se zbog toga veliku pažnju posvećuje obradi tla i odabiru gnojiva. Gospodin Ivan također brine o praćenju štetnika, što prirodnijim zaštitnim sredstvima i suživotu drugih korisnih biljaka u masliniku i upravo sve to čini ovaj uzgoj uspješnim.
Tlo oko svake masline plitko se obrađuje - freza, više puta godišnje a time se uništavaju korovi, ličinke štetnika, omogućuje se bolje usvajanje vlage, prozračuje se tlo i unosi se organsko gnojivo u tlo. Prije obrade tla razbaca se po površini, oko svake masline, Plantella Organik za masline - peletirani organski gnoj te nakon toga plitko zafreza. Ovo gnojivo za masline sadrži sva potrebna hranjiva, prirodni udio dušika, kalija, fosfora, kalcija ali i svih drugih mikrohranjiva kao što je bor, magnezij, željezo. Dodan bor je ključan za bolju oplodnju i više plodova, kalij utječe na bolju kvalitetu maslinova ulja a kalcij na veću otpornost. Hranjiva polako tijekom 6 mjeseci otpušta te ih korijen usvaja postepeno. Upravo sporo otpuštanje znači veću iskoristivost gnojiva i bolju ishranu biljke. Količina gnojiva koja se dodaje maslinama ovisi o starosti stabla a to znači mladim maslinama do 2 kg a starijim od 20 godina s bujnom krošnjom i 5-6 kg gnojiva godišnje. Plantella Organik za masline potiče stvaranje humusa a time i bolje usvajanje hranjiva, bolji vodo-zračni režim, regulira pH tla... Zbog kvalitetne gnojidbe Plantella Organikom crvenica postaje lakše obradiva, bolje je strukture i kvalitete što je za biljke najvažnije. Prednost Plantella gnojiva nad stajnjakom je što njime ne unosimo sjeme korova i potrebna nam je puno manja količina samog gnojiva kako bi efekt organske gnojidbe bio vidljiv.
Kako protiv Paunovog oka na maslini?
Protiv paunovog oka dobro je napraviti godišnji plan prskanja.Više puta godišnje korištenjem bakrenog pripravka možemo bolest staviti pod kontrolu. Bio Plantella Bakar bakreno je gnojivo, koje sadrži 50% bakrovog oksiklorida, koje jača biljku i djeluje protiv gljivičnih oboljenja. Zahvaljujući tako velikom udjelu bakra potrebno ga je puno manje od drugih bakrenih preparata na tržištu. Važno je bakar primijeniti u pravo vrijeme kada je gljiva aktivna. Bio Plantella Bakar može se kupiti bez iskaznice .
Savjetujte se s nama!!!
Mob. 092 194 1694, tel.01 621 3966; www.NapraviVrt.hr
bacc.ing.agr. Milica Sekulić, stručni savjetnik za Plantellu
Unichem Agro d.o.o.