StoryEditorOCM

21. MEĐUNARODNI DANI MASLINEDruženje maslinara 27.  i 28. travnja u Zadru i na otoku Pašmanu

Piše Promo
19. travnja 2019. - 15:51

Druženje i učenje važnije od luksuza: Sva ulja ocijenjena, čeka se Marendin na trgu i Žgvacet u Pašmanu

Maslinari dostave po litru ulja na  ocjenjivanje. Kemijska i senzorska analiza s kotizacijom ukupno iznose 200 kuna.  Za tih 200 kuna, uz medalje i priznanja za svoja ulja, maslinari  puna dva dana sudjeluju u raznim događanjima, druže se i razmjenjuju iskustva, besplatno jedu i piju, a sve je to moguće jer -  nema luksuza. Dani masline se ne odvijaju u hotelima visoke kategorije nego u prirodnom okruženju, kaže predsjednik organizacijskog odbora Benito Pucar

Sve je spremno za 21. izdanje manifestacije Dana Masline 2019., koje će se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, odvijati u subotu i nedjelju 27. i 28. travnja u Zadru i na otoku Pašmanu. Dvodnevni program vrvi od  zanimljivih događanja, a s najviše nestrpljenja maslinari očekuju subotu navečer za kada je u restoranu i na terasi zadarskog JK Uskok na Vitrenjaku  zakazana dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja i proglašenje Šampiona.

- Dovršili smo ocjenjivanje ulja, kaže Filip Erceg, voditelj profesionalnog panela Zadarskog zavoda za javno zdravstvo.

Kvaliteta važnija od masovnosti

Od ukupno 156 uzoraka iz svih hrvatskih jadranskih županija, po prvi put i iz BiH, 85 posto ulja su u kategoriji ekstra djevičanskih. Znači, unatoč nepovoljnoj maslinarskoj godini, sve više maslinara naučilo je proizvesti maslinova ulja visoke kakvoće.  Koriste agrotehničke mjere u uzgoju maslina, proizvode zdrav plod, beru u optimalnim terminima, odmah prerađuju masline te ulje skladište i čuvaju na primjeren način, kaže Erceg. Predsjednik Organizacijskog odbora Benito Pucar ističe da je za Dane masline važnije kvaliteta nego masovnost. Kroz sve ove godine koliko manifestacija traje postignut je visok stupanj međusobnog povjerenja između maslinara i organizatora. Obilazeći podrume i uzimajući uzorke izravno iz spremnika maslinara stručnjaci Zavoda su na licu mjesta poučavali maslinare kako proizvesti i čuvati ekstradjevičanska ulja što je dalo rezultate. Iz godine u godinu maslinari su proizvodili bolja ulja  tako da je prestala potreba za izravnim uzorkovanjem, kaže Pucar i pojašnjava kako je s vremenom  masovnost prerastala u kvalitet. To se već zna pa ova manifestacija iz godine u godinu postaje sve vjerodostojnija.

-Osim toga, kaže Pucar, sudjelovanje na ovoj manifestaciji je i financijski prihvatljivo. Maslinari dostave po litru ulja na  ocjenjivanje,  a kemijska i senzorske analiza s kotizacijom ukupno iznose 200 kuna.  Za tih 200 kuna, uz medalje i priznanja za svoja ulja, maslinari  puna dva dana sudjeluju u raznim događanjima, druže se i razmjenjuju iskustva, besplatno jedu i piju, a sve je to moguće jer -  nema luksuza. Dani masline se ne odvijaju u hotelima visoke kategorije nego u prirodnom okruženju, kaže Benito Pucar ne krijući zadovoljstvo što će i skorašnje 21. izdanje Dana masline proteći u brojnim događanjima  i druženju maslinara i uljara .

Godišnje nagrade i priznanja

Prvog dana, 27. travnja ,  odmah nakon svečanog otvaranja u Gradskoj loži, bit će uručena godišnja priznanja 20. Međunarodnih Dana Masline Zadar 2018. Evo dobitnika:

Priznanje „Dr. sc. Ante Medin“  dobiva Prof. dr. sc. Frane Strikić za znanstveni doprinos u maslinarstvu i  uljarstvu.

Priznanje „Stanko Ožanić“ uzornom maslinaru bit će uručeno OPG-u Budislav Mađerić iz Pašmana.  Priznanje „Maslinarsko srce“ ove godine ide OPG-u Nele Čirjak. Obitelj ima prebivalište u Zagrebu, a podigli su uzorne ekološke maslinike u Popovićima i Karinu Donjem kod Benkovca.

Zlatno pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva  dobit će Katja Šimac,  urednica poljoprivredne emisije Agrosvijet.

Priznanje „Maslinarska nada Zadarske županije“ pripalo je  Mati Duševiću koji nastavlja i razvija obiteljsku tradiciju uspješnog maslinarstva i uljarstva u Ljupču kod Ražanca.

Maslinarski marendin na Narodnom trgu

Za Maslinarski marendin koji će se održati na Narodnom trgu u subotu 27. travnja  s početkom u 11,30 sati raspituju se mnogi. Žele se uključiti i sudjelovati, kaže Benito Pucar. Marendin kao i Žgvacet  osmislio je zadarski novinar i urednik Nedjeljko Jusup, a  izvedba je i ove godine povjerena profesoru kuharstva Renatu Kraljevu . On će sa učenicima Hotelijersko ugostiteljske i turističke škole pripremati tradicionalno jelo – varivo od leće, slanutka i orza za oko 500-600 osoba. Uz ovu tradicionalnu deliciju „iz liburnskih vremena” posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja.

Paralelno će se odvijati i sljubljivanja ulja i sira sa sve boljim ravnokotarskim vinima.

Razlog velikog interesa je i taj, ističe Pucar, što uz gastronomski, ova manifestacija ima i humanitarni karakter. Dobrovoljnim prilozima posjetitelja  za konzumirana jela i pića tijekom Maslinarskog marendina na Narodnom trgu  namjera je podržati nastojanja Lige protiv raka i  Onkološkog odjela Opće bolnice Zadar u prikupljanju srestava za kupnju aparata za zračenje neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika.

Okrugli stol i aktualne teme

Nakon svečanog otvaranja i Maslinarskog marendina 27.  travnja  s početkom u 17. sati u dvorani JK Uskok na Vitrenjaku održat će se Okrugli stol na aktualne teme iz maslinarstva i uljarstva. S novim izazovima  za zaštitu maslina od štetnih organizama u okviru zajedničke agrarne politike 2021 – 2027. maslinare će upoznati Doc. dr. sc.  Tomislav KosSveučilište u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu. Druga tema je:  Najčešće pogreške kod rezidbe maslina na rod, a izložit će je Prof. dr. sc. Frane Strikić, Sveučilište u Splitu. Kako suzbijati maslinovu muhu u ekološkoj i integriranoj proizvodnji pojasnit će mr.sc. Vladimir Danon.

“Bit će zanimljivo”, očekuje i magistar Marijan Tomac, moderator koji je i lani, na svoj dinamičan i polemičan način  vodio „sučeljavanja“ vitezova okruglog stola, stručnjaka i zainteresiranih maslinara.

Na ovom skupu po prvi put će javno biti predstavljena brošura “ Identifikacija sorata masline Zadarske županije”, autora

Prof. dr. sc. Đanija  Benčića i suradnika sa Sveučilišta u Zagrebu i Zadru.  Mladen Lucin,   maslinarski entuzijasta iz Preka na Ugljanu, najavljuje prezentaciju modela "Zaštite izvornosti ekstra djevičanskih maslinovih ulja zadarske županije“, kojega je  osmislio isti tim stručnjaka na čelu s profesorom Benčićem.

Krešendo na vitrenjaku

Nakon okruglog stola slijedi krešendo  - događaj dana, za neke maslinare i događaj godine. - Svi s nestrpljenjem očekuju rezultate ocjenjivanja za svoja ulja, kaže Benito Pucar. A svečana dodjela priznanja i nagrada za kvalitetu maslinovog ulja te proglašenje Šampiona 21. međunarodnih Dana masline Zadar 2019.,  odvijat će u večernjim satima u restoranu i na terasi Jedriličarskog kluba Uskok na Vitrenjaku. Nakon toga, kud ćeš bolje -  večera i druženje uz klapsku pjesmu.

Stručni izlet na Pašman

Drugog dana 21. izdanja Dana masline, u nedjelju 28. travnja  programom je predviđen stručni izlet na otok Pašman. Zainteresirani maslinari će se okupiti na Vitrenjaku ispred Jedriličarskog kluba Uskok i u 9,30 sati krenuti prema Pašmanu. U pašmanskoj trajektnoj luci goste će dočekati načelnik Općine Pašman Krešimir Ćosić sa suradnicima. Odatle dio sudionika ide autobusom iz Pašmana u Kraj u obilazak samostana sv. Duje. Dio onih koji će se natjecati u pripremanju "žgvaceta", tradicionalnog jela od mlade janjetine ostaju u centru Pašmana. Naime, i ove godine će se održati 4. po redu natjecanje Žgvacet 2019.,  a svoje sudjelovanje već su potvrdile kuharske ekipe iz Slovenije, iz Krasice u Istri, domaće iz Ugljana, kuharske ekipe iz Bukovice i Ravnih kotare, pa čak i Bara iz Crne Gore. Svoj dolazak najavljuju i ravnokotarski mesari iz Raštana Gornjih pojačani sa generalom Ademijem. 

 Ovaj gastronomski događaj odvijat će se pod kuharskom palicom Masterchefa Renata Kraljeva.

Pokazna rezidba u Mađerićevom masliniku

 U sklopu  stručnog izleta posebno zanimanje vlada za prezentaciju rezidbe u stoljetnom masliniku OPG-a  Budislav Mađerić koju će voditi okorjeli agronom mr.sc. Marijan Tomac. Radi se o masliniku "na brigu" iz kojega  plodovi   daju vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje  s kojim je OPG Mađerić lani postao apsolutni šampion međunarodne manifestacije maslinara i uljara "Noćnjak ".

 - Spremamo i banket na suhozidu, bit će srdela, inćuna, kroštula , frita i domaćeg vina, kaže Budislavov stariji brat Brane Mađerić ponosan na više od 1000 metra suhozida koji okružuju maslinike ove vrijedne i složne obitelji.

Okupljanje svih sudionika u središtu Pašmana predviđeno je u 14 sati. Nastupaju dva KUD-a i to Nevijana iz Neviđana i Bokolje iz Dobropoljane. Slijedi proglašenje pobjednika u kuhanju žgvaceta, prigodni program i zajednički ručak u centru Pašmana. Povratak brodom u Zadar zakazan je u 16 sati.

Događanja, znači, kao u priči, a organizatori  Udruga prehrambenih tehnologa i  nutricionista Zadarske županije  još najavljuju  i iznenađenja koja će posjetitelji saznati na samoj manifestaciji 27. i 28.  travnja u Zadru i u Pašmanu na otoku Pašmanu.

Sve na Danima masline na kojima je, kako reče Pucar, druženje i učenje važnije od luksuza.

18. travanj 2024 01:20