StoryEditorOCM

PromoMoj stroj vrijedan 165 tisuća kuna samelje 10 kubika granja po satu

Piše i snima Ivica Radić
6. ožujka 2020. - 10:43

Nakon rekordnog uroda i obavljene berbe, Bračanin Ivan Šimunović morao je organizirati rezidbu maslina, i to u osam svojih maslinika koji se nalaze na području Supetra, Miraca, Sutivana i Nerežišća.
Po broju maslina Ivan Šimunović je bez premca na našem najmaslinarskijem škoju jer vodi brigu o 4200 stabala te mediteranske uljarice. Lanjski urod bio je za pamćenje. Ubrano je, naime, 75 tona maslinovih plodova iz kojih je poteklo 9400 kilograma ulja ili više od 10 tisuća litara. Masline su prerađene istoga dana kada su i ubrane, a ulje nosi oznaku ekstra djevičanskog.
- Lanjske su godine masline odlično rodile i sada zaslužuju da im se uzvrati dobrom rezidbom i gnojidbom te uređenjem maslinika. Zaslužuju svu pažnju i ljubav - kazao je Šimunović, zaljubljenik u masline.
Međutim, problem koji se javlja kod svih maslinara je kako nakon rezidbe ukloniti granje kojemu nije mjesto u masliniku jer može biti razlogom pojave štetnika i bolesti. Ivan Šimunović je taj problem riješio na način da je nabavio stroj za mljevenje granja koji se pokreće uz pomoć gusjenica i motora od 21 konjske snage. Njegova vrijednost je veća od 165 tisuća kuna s uključenim PDV-om, ali je zato impozantnog kapaciteta. Naime, može samljeti 10 kubika granja po satu. Na jednoj strani melje, a na drugoj izlazi lišće i samljevena masa. Ima pomični vrat tako da se samljeveno granje odmah usmjeri ispod maslina. Tako se istodobno obavlja i gnojenje. Opslužuju ga dva radnika.
- Ovo je jedini način da se ovaj posao obavi brzo i uspješno. Sve ostalo traži i vremena i dosta radne snage - pojasnio je prvi brački maslinar, uz napomenu kako njegova dva djelatnika uz pomoć škara na bateriju dnevno mogu obaviti rezidbu od 70 do 100 stabala, ovisno o veličini krošnje.
Dakle, uz pomoć tehnike “ošiša” se do stotinu stabala maslina i samelje 10 kubika maslinovih grana te se istodobno obavi i gnojidba.
Šimunovićevu momčad zatekli smo u masliniku “Koloč”, nadomak Narežišća. Riječ je o oglednom primjeru maslinika s 900 stabala, sorte levantinka, leccino i oblica. Zahvaljujući lijepom vremenu rezidba 4200 stabala maslina primakla se završetku.

image
Brački maslinar i poduzetnik Ivan Šimunović

Ivan Šimunović je brački iseljenik iz Dračevice koji je ime, slavu i bogatstvo stekao u Novom Zelandu. Bio je najveći privatni ribar u tom dijelu svijeta, a nosio je i naziv “kralj škampi” jer je prvi krenuo u lov na njih na oceanima na dubini od preko 400 metara. I u Novom Zelandu je stvorio maslinik od čak 40 tisuća stabala.
Nakon demokratskih promjena dio svog bogatstva uložio je u poslove u Hrvatskoj, osobito u turizam i maslinarstvo.
- Masline su moja velika ljubav, one mi donose i mir i spokoj - kazao je 86-godišnji Ivan Šimunović, koji godinama usprkos svakodnevno radi i kontrolira svoje poslove na Braču.

Tvrtka Negri iz Campitella, provincija Mantua u srcu ravnice uz rijeku Po, poznata je i ima istaknuto mjesto u cijelom svijetu po sječkalicama, drobilicama, peletarima, usisivačima lišća i prozračivačima. Prateći događanja, a i tražeći novu priliku Hongoldonia d.o.o. je od 2017. postala njihov službeni zastupnik za  područje Republike Hrvatske.

Tel.031/320 420; 01/200 2053; https://hongoldonia.hr/

HONGOLDONIA d.o.o. zastupnik za Honda PE, Oleo Mac, Gianni Ferrari, Negri i Truxor

16. travanj 2024 22:37