StoryEditorOCM

Završeno 21. izdanjeŠampion Noćnjaka je OPG Matijašić

23. ožujka 2019. - 23:01
Šampioni 21. Noćnjaka

Svečanim uručivanjem priznanja za kvalitetu i izgled pakovina maslinova ulja i proizvoda od masline završen je 21. Noćnjak koji se u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije održavao u Neumu. Ovogodišnji šampion za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog maslinova ulja sorte oblica je OPG Matijašić Zamask, dok je šampion za izgled pakovine maslinova ulja Lintar poljoprivredno-braniteljska zadruga Kaštel Šućurac.

Po ocjeni stručno-ocjenjivačkog povjerenstva osim šampiona dodijeljena su i priznanja za najbolje monsortno ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte leccino, obrtu za uzgoj maslina Magran vlasnik Nikola Bodiš Pula te priznanje za višesortno ekstra djevičansko maslinovo ulje premium intenso sljubljenih sorti pripalo je OPG-u Brist d.o.o - Silvano Puhar Vodnjan.

Najbolji ekološki proizvod - ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti pripada OPG-u Josip Kulaš iz Polače dok je priznanje za najbolji hrvatski otočni proizvod ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti ponio je OPG Čurin Eva Maria iz Gdinja na Hvaru.

Jedan od laureata na 21. Noćnjaku u Neumu je Živko Dražin, tvrtka Riba Dražin iz Kaštel Kambelovca, koji bavi se proizvodnjom različitih delicija od ribe sa osnovom maslinova ulja a nagradu je dobio za najbolji prehrambeni proizvod od maslina na Noćnjaku - masline punjene bademom.

On prerađuje srdele, hobotnice, tunu a kruna njegova rada je Pepefiš - paprika punjena slanim inćunima. Riječ je o zaštićenom proizvodu za kojim uzdišu mnogi sladoksuci u Hrvatskoj i inozemstvu.

Zanimljivo je da se sve radi ručno pa tako da i više proizvede mogao bi prodati. Ipak, nije lako nabaviti sirovinu problem su im inćuni i hobotnica ali nekako se snalaze.

Proizvodnju šire vlastitim sredstvima. Ne apliciraju na EU fondove jer im je komplicirana papirologija - reći će Živko.

Naveo je primjer za teću u kojoj se kuhala hobotnica i koja košta 100 tisuća kuna. Mislio je aplicirati na sredstva eu fondova što im je bilo prekomplicirano pa su kupili polovnu koju su platili u nekoliko rata - kazao nam je.

Uz osnovnu deliciju, Pepefiš, Živko Dražin još proizvodi slane srdele, inćune, marinirane ušate, koje su jako cijenjene ali ih malo tko radi. Tu su masline punjene bademom, za koje je na Noćnjaku dobio nagradu.

Priznanje Marijani Petir

Priznanje „Marko Vrsalović“ za doprinos unapređenju i promociji poljoprivrede posebno maslinarstva i uljarstva pripalo je eurozastupnici, Marijani Petir.

Zahvalivši na ovom priznanju Petir je istaknula da je najdraže dobiti priznanje u vlastitoj Domovini. Posebno je naglasila dobru suradnju sa Zadružnim savezom Dalmacije.

S obzirom da patvoreno ulje stvaraju nelojalnu konkurenciju na tržištu eu zastupnica naglasila je da je potrebno provjeravati maslinovo ulje na tržištu kako bi se utvrdilo odgovara li stvarno stanje kvalitete onome napisanom na deklaraciji. U tom smjeru EU Komisija će provesti prilagodbe zakonodavstva kojim bi se trebali ograničiti prodaja patvorenih ulja na tržištu.

Nagrađeni proizvodi od maslina

Prehrambeni proizvod: Maslina punjena bademom, Riba Dražin.

Najbolji proizvod od maslinova drva: Zdjela, Društvo za očuvanje kulturne baštine Bijači Kaštela - izradio Nikola Bekavac.

Kozmetički proizvod od maslina: Krema za ruke OPG Nedjeljka Jurin Lovran.

Inovativni proizvod od masline: sapun lavanda sa kavom, OPG Berislav Ćurčin Stari Grad.

Top 10 uzoraka kvalitete

OPG Josip Kulaš Polača, Magran obrt za uzgoj maslina, Brist OPG Silvano Puhar Vodnjan (dva top proizvoda), OPG Matijašić Zamask, Marijan Jericio Kojsko Slovenija (tri zlatna proizvoda), Poljoprivredna zadruga Maslina i vino Polača, Franc Morgan, Slovenija.

18. travanj 2024 18:01