StoryEditor
Slikarstvone fali mu nadahnuća

Iz Lupinova ateliera uskoro izlazi ‘Posljednja večera‘, a jedna ga ideja posebno zaokuplja: Želim napraviti grandiozno raspelo koje bi nosili u procesiji ‘Za križen‘

3. travnja 2021. - 20:58
Stefan Lupino sa svojom 'Posljednjom večerom'Krunoslav Ćosić

Puno puta smo se, u ovo vrijeme pandemije zlokobnog koronavirusa, upitali pa što sada rade naši umjetnici, kako proživljavaju to uistinu teško doba. Neki su se pasivizirali, neki okrenuli drugom poslu, ali ima i onih koji u svemu tome pronalaze dodatni motiv za još veći angažman.

Takav je svakako i hrvatski multimedijalni umjetnik Stefan Lupino, koji je svojim fotografijama, slikama, a naročito skulpturama osvojio svijet. Zbog njegove strasti i rijetko viđene upornosti sve češće ga uspoređuju s Picassom, Dalijem... Naravno, u svom stvaralaštvu nije zaboravio ni humanitarnu notu, koja je imanentna samo velikim ljudima, pomagao je mnogima, osobito bolesnoj djeci.

Lupino je zadnjih godina napravio na stotine vrijednih radova, njegove skulpture ponekad su bile apokaliptične, a ponekad i autentična djela sakralne tematike. Dobar dio svog života proveo je i na Otoku sunca, gdje je nerijetko tražio inspiraciju za 'korak dalje', kao i nedavno za 'ženu maslinu'.

Nismo ga ove godine vidjeli za čuvenom hvarskom procesijom, ali smo ipak iz 'prve ruke' dobili odgovor što se zapravo trenutno događa u njegovom zagrebačkom atelieru.

image
Privatni album/Cropix

- Da, nisam stigao posjetiti Hvar, a nisu baš ni neke prilike za putovanja. Zato je u atelieru uvijek živo, jer upravo dovršavam 'Posljednju večeru', koju je Isus blagovao sa svojim apostolima baš na Veliki četvrtak, dakle, uoči jeruzalemske muke. Radim je na svoj, poseban način, na razini pravog remek djela u veličini 170 x 100 cm, i bez lažne skromnosti mislim da će biti poput onih poznatih likovnih ostvarenja Leonarda da Vincija, Tintoretta ili Veronesea – kazao je Lupino.

Nadalje iznosi da je napravio i nekoliko prekrasnih križeva, koji su naravno simbol muke, ali i spasenja, a darovat će ih svojim prijateljima na potresom stradalom području Banovine (Sisak, Petrinja...). Isto tako će ponuditi župi sv. Jakova u Pitvama, gdje je sve donedavno imao vikendicu, da za njih napravi jedno grandiozno Raspelo koje bi nosili u glasovitoj procesiji 'Za križen'. To bi mu, veli, bila velika čast s obzirom na dugotrajnu tradiciju i značaj te pobožnosti.

A dio svojih radova uskoro kani izložiti u jednoj slovenskoj galeriji, pa i u Gliptoteci HAZU-a, nešto slično kao što je 2018. u Klovićevim dvorima posjetiteljima pokazao sve ono što je stvarao u prethodnom razdoblju.

No, Lupinu nikad ne fali ideja, on također razmišlja o vlastitoj galeriji i zakladi, čije vođenje bi najradije povjerio kćerki Ziti ili možda sinu Martinu.

                                                                                                                                                       

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. travanj 2021 11:29