StoryEditor
Kulturausred drugog mandata

Ravnatelj Branko Franceschi napušta Galeriju umjetnina Split i odlazi u zagrebačku Modernu galeriju, uskoro natječaj za njegova nasljednika

Piše Eda Vujević
5. siječnja 2020. - 09:00

Ravnatelj splitske Galerije umjetnina Branko Franceschi uskoro odlazi iz Splita te u Zagrebu preuzima ravnateljsko mjesto u Modernoj galeriji.

Ovu nam je informaciju potvrdio sam Branko Franceschi, koji je u Galeriji umjetnina dvaput dobio mandat ravnatelja – prvi put u mandatu Ive Baldasara, a drugi put 2018., kada ga je potvrdilo Gradsko vijeće u mandatu aktualnoga gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

– Jest, odlazim u Modernu galeriju, vjerojatno krajem veljače ili nešto kasnije – kazao je Franceschi za Slobodnu Dalmaciju. – Razlozi zbog kojih sam se prijavio na natječaj u Zagrebu su, naravno, profesionalne naravi, ali su i privatni. Proteklo razdoblje u Splitu držim uspješnim, trudio sam se, a mislim i uspijevao, držati Galeriju umjetnina na visokoj umjetničkoj i izložbenoj razini, kao i u drugim segmentima poslovanja. Posao u Zagrebu u Modernoj galeriji doživljavam kao izazov koji prihvaćam u, da tako kažem, zrelim godinama i vjerujući da ću u toj uglednoj ustanovi ostaviti trag – dodao je Franceschi.

Branko Franceschi povjesničar je umjetnosti, navršio je 60 godina života, a čitav niz godina bavi se likovnom kritikom i kustoskim radom od kojega nije odustao bez obzira na dodatne, menadžerske funkcije koje je obnašao. Naime, bio je, između ostaloga, i dugogodišnji voditelj Galerije "Miroslav Kraljević" u Zagrebu, ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, te ravnatelj Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu.

Dakako, odlaskom Franceschija na novu dužnost, na kojoj će naslijediti "fotelju" Biserke Rauter Plančić, u Splitu će se morati raspisati natječaj za njegovo upražnjeno radno mjesto, a kako je Galerija umjetnina kulturna ustanova kojoj je osnivač Grad Split, tako je idući korak prvo na Upravnom vijeću, a potom na Gradskom vijeću.

#GALERIJA UMJETNINA SPLIT#BRANKO FRANCESCHI

Izdvojeno

28. svibanj 2020 10:36