stdClass Object ( [id] => 1334326 [title] => Za Pulitzerom nagrađenu damu na njenom luksuznom krstarenju Split je bio potpuni promašaj: ‘To je bio najveći udarac...‘ [alias] => za-pulitzerom-nagradenu-damu-na-njenom-luksuznom-krstarenju-split-je-bio-potpuni-promasaj-to-je-bio-najveci-udarac [catid] => 285 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na međunarodnom znanstvenom skupu koji je nedavno organizirao Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković Split njihov ciklus ‘Otkrivanje Dalmacije‘ bio je posvećen relativno nepoznatoj temi – ženskom pogledu na umjetničku baštinu Dalmacije u putopisnim tekstovima od 18. do 20. stoljeća.

Dr. sc. Joško Belamarić predstavio je jednu izvanrednu putnicu, prvu ženu koja je ikad dobila Pulitzerovu nagradu i prvu ženu koja je postala član američke Akademije umjetnosti i književnosti.

Uz to, čak je tri puta nominirana za Nobelovu nagradu za književnost, i to 1927., 1928. i 1930. godine. Ona je Edith Wharton (1862 - 1937), autorica niza bestselera, među njima i romana ‘Doba nevinosti‘ po kojem je oskarovac Martin Scorsese 1993. snimio film sa zvjezdanom postavom koju su činili Daniel Day-Lewis, Michelle Pfeiffer, Winona Ryder, Geraldine Chaplin...

No ova žena je i autorica putopisa po Dalmaciji koji je nastao tijekom njezina krstarenja Mediteranom na luksuznom parobrodu ‘Vanadis‘ 1888. godine, a koji je bio doslovno izgubljen čitavih stotinu godina i kojeg je znanstvenica Claudine Lesage slučajno ‘iskopala‘ ranih devedesetih godina prošlog stoljeća u jednom francuskom arhivu u gradu Hyèresu na Azurnoj obali gdje je Wharton, inače rođena u New Yorku, živjela niz godina. Iz Francuske je, uostalom, i krenulo njezino putovanje Mediteranom, u vrijeme kad je kao mlada žena od 25 godina, bila potpuno anonimna.

- Osim jednog mladenačkog romana i nekoliko ranih stihova, ovaj putopisni dnevnik prvo je književno djelo ove velike američke spisateljice, kaže dr. sc. Joško Belamarić.

- Dnevnik navješćuje sve značajke njezina stila kojeg karakteriziraju fini opisi krajolika, umjetnosti, arhitekture i hortikulture, uz golem raspon literatnih i povijesnih referenci, što sve čini sugestivan passepartout za njezina duhovita, ironična i nadasve slikovita kulturološko-antropološka zapažanja.

---

image

Wharton je prva žena koja je ikad dobila Pulitzerovu nagradu, a  čak je tri puta nominirana za Nobelovu nagradu za književnost

/Leemage Via Afp
---

Krenuvši iz Alžira 17. veljače 1888., Vanadis je obišao Tunis, Maltu, Siciliju, Krf, Cikladske otoke i Rodos. U travnju je plovio uz obalu Turske, preko Egejskog mora do planine Atos, pa do Atene i Itake, te konačno duž obale Dalmacije, s izletom u unutrašnjost Crne Gore. Putovanje, za koje je Wharton rekla da je bio ‘najveći korak u njezinom samostvaranju‘, završeno je prelaskom Jadrana iz Zadra do Ankone, kaže Belamarić koji se na spomenutom znanstvenom skupu ponajviše koncentrirao na zadnji dio puta ove književnice i njezinom boravku od samo četiri dana u Dubrovniku, Korčuli, Splitu i Zadru.

Od svih gradova u Dalmaciji, Split joj je ostavio najgori utisak, odnosno, kako je i napisala ‘pokazao se kao totalni promašaj‘.

Mladoj ženi, koja je u vrijeme polaska na put bila tek tri godine udata za Teddyja Whartona, 12 godina starijeg bonvivana, neurotika i bogataškog sina ograničene rente, bilo je jako važno otisnuti se na more. Budžet potreban za ovu avanturu bio je golem, oko deset tisuća dolara, koji bi danas vrijedili oko 330 tisuća dolara od čega je samo najam parobroda s posadom koštao četiri tisuće dolara.

Na brod se, osim buduće slavne američke književnice i njezinog muža, ukrcao i obiteljski prijatelj James Van Alen koji je gospodski na sebe preuzeo i polovicu ukupnih troškova putovanja od devet tjedana.

Napuštajući Pariz sredinom veljače 1888., bračni par Wharton stigao je u Marseille, a potom su redovitom parobrodskom linijom stigli u luku Alžir, tada francuski grad, gdje su preuzeli Vanadis. Iako je to bio brod s dva jarbola i mogao je ploviti pod jedrima, bio je to moćan parobrod od 330 tona, dug 50 i širok šest metara, izgrađen osam godina ranije u Škotskoj. Dakako, tu je i posada - dva mehaničara, dva ložača, pet mornara, dva stjuarda, sobarica i dva kuhara, ne uključujući kapetana i njegova pomoćnika.

"Svi su nam pružili potpuno zadovoljstvo i bilo bi teško pronaći predaniji i ljubazniji tip muškaraca." Očito, pohvale ne idu i na račun sobarice, a to je i tipično za Edith Wharton koja, čini se, nije imala simpatija prema ženama.

Uostalom, u radu naslovljenom ‘Žene koje su mrzile žene‘, objavljenom u The New York Timesu, autorica Janet Malcolm tvrdi upravo to – Whartonova nikad ni o jednoj ženi nije pisala lijepo. Vrline su bile rezervirane za muškarce s kojima, da paradoks bude veći, nije imala sreće. Njezin je brak završio razvodom, a njezina strastvena francuska avantura s engleskim novinarom Williamom Mortonom Fullertonom, pariškim dopisnikom The Timesa, nije joj donijela ništa osim poniženja. Kako i ne bi kad su i jedan i drugi bili muškarci koji su više voljeli – muškarce.

Koliko je Edith Wharton loše procjenjivala suprotni spol, govori i epizoda kad je, sva nakinđurena po posljednjoj modi pokušala privući pažnju britansko-američkog književnika Henryija Jamesa, prvo u Parizu, a kasnije i u Veneciji, tek puno kasnije shvativši da ga nije odbila njezina neugledna fizionomija nego činjenica što je bila - žena.

---

image

Autorica je niza bestselera, među njima i romana ‘Doba nevinosti‘ po kojem je oskarovac Martin Scorsese 1993. snimio film sa zvjezdanom postavom

/Leemage Via Afp
---

Jahtaški pohodi bogatih Amerikanaca na Mediteranu već su bili vrlo razvijeni u to vrijeme, a to je, da se razumijemo, uglavnom bio znak društvenog prestiža, puno više nego izraz strasti za ‘vijađima‘. Mnoga vrijedna gospoda toga doba uopće nisu ništa znala o plovidbi - ono što je bio izvor zadovoljstva bilo je ‘zadovoljstvo isticanja vlastitog znaka, svojih boja, svoje bogataške zastave na vrhu jarbola‘, kako je potvrdio francuski autor Nicolas Bourguinat u eseju objavljenom pod naslovom ‘Na brodu Vanadis: Mediteranski horizont Edith Wharton‘.

Zato je tu bio James Van Alen: on je taj koji izlazi na kopno, unajmljuje vodiče, rezervira automobile.., no, nema govora o tome da on preuzme kormilo. To bi značilo da se petlja u stvari ispod svoga ranga koji je proizlazio iz obiteljske riznice njegovog oca, željezničkog tajkuna.

I Edith Wharton, pripadnica američkog visokog društva i ‘starog bogatstva‘ nosila je iste predrasude kojima su prožeti njezini zapisi iz Dalmacije, ali i Boke i Crne Gore. ‘Crnogorci ostavljaju dojam mrgudnosti i dosade‘, piše ona. ‘Kako i ne bi? Kad ne ratuju, ti ljudi i nemaju što drugo raditi‘, cinično dodaje.

No zato na Krfu, kao i na Korčuli, pršti od zadovoljstva pažnjom kojom ih obasipa lokalno stanovništvo, još uvijek nenaviklo na turiste iz bijeloga svijeta. Carinik, kustos muzeja, majstor crtanja u pučkoj školi u Korčuli i još jedan ili dva mjesna uglednika, čiju im je uljudnost i ponos na njihov mali otok bilo divno vidjeti, ponudili su im da ih provedu po otoku. Odveli su ih i u školu koja se na Edith jako dojmila i koja se nalazila u gradu ‘koji je poput igračke, poput modela srednjovjekovnog grada, sa svojim vratima, grudobranima i kutnim netaknutim kulama.‘

‘Majstor crtanja s velikim ponosom pokazao nam je arhitektonske crteže i nacrte za gradnju brodova koje su izradili njegovi učenici‘, piše ona o Korčuli.‘ Odavde smo otišli u mali vrt pun ruža koji je pretvoren u brodogradilište, gdje učenici rade po nacrtima koje su sami izradili, i gdje je, u spletu cvijeća, ležao napola sagrađen čamac. Iza toga je dvorište kamenoklesara, a tu je bilo nekoliko vrijednih klesarskih primjeraka koje su također radila školska djeca. Zapravo, Korčula je ponosna na svoju školu i bilo je divno vidjeti zadovoljstvo s kojim su nam je naši domaćini pokazali.‘, kaže Wharonova.

- Lijep je to znak dobrog rada Niže realne gimnazije koja je u Korčuli otvorena 1864. godine, a u kojoj su, logično, bili usko povezani nastavni programi klesarstvo i brodogradnja, pojašnjava dr. sc. Joško Belamarić - Škola je kasnije prerasla u Obrtničku crtačku školu koja je imala četiri odjela, a drugi je bio Obrtnička škola za usavršavanje zidara koju je pohađalo 55 učenika sa cijelog otoka.

Sa žaljenjem putnici napuštaju otok i odlaze u Split gdje stižu u zalazak sunca. Prilaz gradu je bio razočaravajući, kao i pusti krajolik budući da pošumljavanje Marjana još nije bilo ni počelo. No sve je to ništa u usporedbi s razočaranjem koje obuzme Wharton kad otkrije da je zvonik – ‘kruna Splita‘ - prekriven skelama.

---

image

Zvonik Svetog Duje pod skelama bio je za bogate Amerikance grozno razočaranje

Muzej Grada Splita
---

‘Sljedeći dan čekalo nas je još gore. Prije svega, na naše zaprepaštenje i ogorčenje, ustanovili smo da pada jaka kiša. Kako smo dugo smatrali da više nikada neće padati kiša, možete samo zamisliti našu ljutnju‘, kaže buduća hit-autorica. Ipak, kiša prestaje nakon ručka i putnici izlaze na kopno.

‘Ovdje nas je čekao najveći udarac od svih, jer smo otkrili da je Mauzolej potpuno zatvoren skelama kao i zvonik. Da stvar bude gora, unutrašnjost mauzoleja je prošla potpunu restauraciju: kapiteli i entablatura nižeg reda stupova potpuno su restaurirani u bijeloj žbuci, koja je u okrutnom kontrastu s mekim tonovima skulpturalnog friza iznad ...‘, ogorčeno kaže Amerikanka.

- Učinak nedavno dovršene restauracije unutrašnjosti mauzoleja morao je biti uznemirujući, pa se Whartonovima činilo da su kapiteli restaurirani u bijeloj žbuci, a ne, kao što jesu, potpuno zamijenjeni golim uklesanim kopijama - kaže dr. Belamarić.

- Njezini dojmovi o obnovi splitske katedrale sukladni su onima Sir Thomasa Grahama Jacksona, viktorijanskog arhitekta koji je tri puta, 1882., 1884. i 1885., krstario hrvatskim obalama, a svoja zapažanja uvezao u tri teška toma knjiga ‘Dalmatia, the Quarnero and Istria‘ tiskana u Oxfordu 1887. i koji se, kao praktični restaurator-arhitekt, žalio na količinu sjajnog bijelog kamena kojim su zamijenjeni vijenci i kapiteli, a posebno ga je zasmetalo što su mramorni kapiteli gornje zone zamijenjeni kopijama, pojašnjava Belamarić.

Edith Wharton kratko analizira ‘veličanstveno očuvan mali Eskulapov hram s druge strane dvorišta‘, misleći na Peristil kojeg opisuje kao ‘monumentalno dvorište obrubljeno arkadama‘, a za Zlatna vrata kaže da su, po njezinom mišljenju – precijenjena i previše hvaljena jer da ‘izgledaju besmisleno s nizom stupova, sada napola odlomljenih, koji dijele niše iznad vrata‘.

Bogati Amerikanci krenuli su tada u posjet Muzeju koji se nalazio uz istočni zid Dioklecijanove palače. No više od sarkofaga, kipova i artefakata, Edith je bila zainteresirana za knjigu Roberta Adama ‘Ruševine palače cara Dioklecijana u Spalatru u Dalmaciji‘, koja je bila tamo izložena.

---

image

Splitska Riva na prijelazu 19. u 20. stoljeće

Split kroz povijest
---

Belamarić smatra da se može pretpostaviti da je na njezin negativan sud o Zlatnim vratima barem djelomično utjecao jedan Adamov odlomak. ‘Ova vrata su više ukrašena od ostalih vrata palače, jer su glavni ulaz u carev stan i nalaze se ispred portika vestibula. Donje niše sa svake strane vrata, kao i luk iznad njih, previše zadiru u viši poredak i čini se da ne doprinose ljepoti građevine, bilo svojim oblikom, bilo smještajem. Nije moj dio istraživati razloge koji bi mogli navesti Dioklecijanova arhitekta da napravi ovu dispoziciju, koja mi se čini mnogo inferiornija u odnosu na mnoge druge dijelove građevine‘, zapisao je Robert Adam u knjizi iz 1764. godine.

Dojmovi iz Zadra ipak su bolji premda je i tamo crkva Svetog Donata bila zatvorena no zato je otvorena bila crkva Svetog Krševana. ‘Ova je crkva savršena bazilika, s ravnom prostorijom i okruglim lukovima oslonjenim na stupove koji se izmjenjuju, a iznad kojih prostor golih zidova kao da vapi za mozaicima Monrealea i Ravenne‘, piše Edith Wharton.

Čini se da je Edith Wharton na svojoj plovidbi Mediteranom tražila ostatke stare civilizacije, a da su joj sve intervencije u ‘ruine‘ bile odbojne. To primijećuje i Nicolas Bourguinat, francuski profesor suvremene povijesti koji kaže da ona ‘nastoji minimizirati lica modernosti, bilo da su zgrade ili prijevozna sredstva, koja mogu biti predmet ponosa domaćina, ali ona primjećuje da ostaju potpuno nezanimljiva za putnika koji je zaplovio prema Orijentu kako bi ostavio za sobom praktične aspekte postojanja.‘

Po njemu, upravo zato ona putem primijećuje ‘ova negostoljubiva mjesta, ovu gomilu ružnih kuća, ovaj hotel smješten ispred sumorne ravnice, sa štukaturom koja pada‘... Ona primijećuje šareno mnoštvo, neprestanu prisutnost pasa i magaraca, polugole djece, vodonoša, divlji zrak, koji prizorima daje pogansku atmosferu. I to joj se ne sviđa. Ona je tragala za rajskim antičkim pejzažima, a zatekla je običan život Dalmacije na kraju 19. stoljeća, život bez noćnog svjetla, siromašni život, nepopločane Rive, obilje ruševina koje se netko, čak i u takvim okolnostima, usuđuje ‘popravljati‘...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => otkrivanje dalmacije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => otkrivanje dalmacije 2 0 12271 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-27 11:36:45 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-28 14:33:53 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-28 14:33:53 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 285 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja književnosti. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, književnosti [secure] => 0 [page_title] => Književnost [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Za Pulitzerom nagrađenu damu na njenom luksuznom krstarenju Split je bio potpuni promašaj: 'To je bio najveći udarac...' [metakey] => Edith Wharton, putopis, Joško belamarić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/27\/25935468.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/27\/25935243.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/27\/25935267.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/27\/25935417.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/27\/25935418.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Muzej Grada Splita, AFP","Muzej Grada Splita","Split kroz povijest","\/Leemage Via Afp","\/Leemage Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Putopis Edith Wharton nastaoje\u00a0 tijekom njezina krstarenja Mediteranom na luksuznom parobrodu \u2018Vanadis\u2018 1888. godine<\/p>","

Zvonik Svetog Duje pod skelama bio je za bogate Amerikance grozno razo\u010daranje<\/p>","

Splitska Riva na prijelazu 19. u 20. stolje\u0107e<\/p>","

Wharton je prva \u017eena koja je ikad dobila Pulitzerovu nagradu, a\u00a0 \u010dak je tri puta nominirana za Nobelovu nagradu za knji\u017eevnost<\/p>","

Autorica je niza bestselera, me\u0111u njima i romana \u2018Doba nevinosti\u2018 po kojem je oskarovac Martin Scorsese 1993. snimio film sa zvjezdanom postavom<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:67","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_25935468_1920.jpg":"1920x1080","k_25935468_1280.jpg":"1280x1280","k_25935468_1024.jpg":"1024x1024","k_25935468_640.jpg":"640x640","k_25935468_480.jpg":"480x480","k_25935468_340.jpg":"340x340","k_25935468_220.jpg":"220x220","o_25935468_1280.jpg":"1280x853","o_25935468_1024.jpg":"1024x682","o_25935468_640.jpg":"640x426","o_25935468_480.jpg":"480x320","o_25935468_340.jpg":"340x226","o_25935468_220.jpg":"220x146","h_25935468_1280.jpg":"1280x854","h_25935468_1024.jpg":"1024x683","h_25935468_640.jpg":"640x427","h_25935468_480.jpg":"480x320","h_25935468_340.jpg":"340x227","h_25935468_220.jpg":"220x147","pp_25935468_1280.jpg":"1280x1628","pp_25935468_1024.jpg":"1024x1303","pp_25935468_640.jpg":"640x814","pp_25935468_480.jpg":"480x611","pp_25935468_340.jpg":"340x432","pp_25935468_220.jpg":"220x280"},{"size0":"749x1024","hd_25935243_1920.jpg":"1920x1080","k_25935243_1280.jpg":"1280x1280","k_25935243_1024.jpg":"1024x1024","k_25935243_640.jpg":"640x640","k_25935243_480.jpg":"480x480","k_25935243_340.jpg":"340x340","k_25935243_220.jpg":"220x220","o_25935243_1280.jpg":"1280x1749","o_25935243_1024.jpg":"1024x1399","o_25935243_640.jpg":"640x874","o_25935243_480.jpg":"480x656","o_25935243_340.jpg":"340x464","o_25935243_220.jpg":"220x300","h_25935243_1280.jpg":"1280x854","h_25935243_1024.jpg":"1024x683","h_25935243_640.jpg":"640x427","h_25935243_480.jpg":"480x320","h_25935243_340.jpg":"340x227","h_25935243_220.jpg":"220x147","pp_25935243_1280.jpg":"1280x1628","pp_25935243_1024.jpg":"1024x1303","pp_25935243_640.jpg":"640x814","pp_25935243_480.jpg":"480x611","pp_25935243_340.jpg":"340x432","pp_25935243_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x780","hd_25935267_1920.jpg":"1920x1080","k_25935267_1280.jpg":"1280x1280","k_25935267_1024.jpg":"1024x1024","k_25935267_640.jpg":"640x640","k_25935267_480.jpg":"480x480","k_25935267_340.jpg":"340x340","k_25935267_220.jpg":"220x220","o_25935267_1280.jpg":"1280x924","o_25935267_1024.jpg":"1024x739","o_25935267_640.jpg":"640x462","o_25935267_480.jpg":"480x346","o_25935267_340.jpg":"340x245","o_25935267_220.jpg":"220x158","h_25935267_1280.jpg":"1280x854","h_25935267_1024.jpg":"1024x683","h_25935267_640.jpg":"640x427","h_25935267_480.jpg":"480x320","h_25935267_340.jpg":"340x227","h_25935267_220.jpg":"220x147","pp_25935267_1280.jpg":"1280x1628","pp_25935267_1024.jpg":"1024x1303","pp_25935267_640.jpg":"640x814","pp_25935267_480.jpg":"480x611","pp_25935267_340.jpg":"340x432","pp_25935267_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2783","hd_25935417_1920.jpg":"1920x1080","k_25935417_1280.jpg":"1280x1280","k_25935417_1024.jpg":"1024x1024","k_25935417_640.jpg":"640x640","k_25935417_480.jpg":"480x480","k_25935417_340.jpg":"340x340","k_25935417_220.jpg":"220x220","o_25935417_1280.jpg":"1280x1855","o_25935417_1024.jpg":"1024x1484","o_25935417_640.jpg":"640x927","o_25935417_480.jpg":"480x695","o_25935417_340.jpg":"340x492","o_25935417_220.jpg":"220x318","h_25935417_1280.jpg":"1280x854","h_25935417_1024.jpg":"1024x683","h_25935417_640.jpg":"640x427","h_25935417_480.jpg":"480x320","h_25935417_340.jpg":"340x227","h_25935417_220.jpg":"220x147","pp_25935417_1280.jpg":"1280x1628","pp_25935417_1024.jpg":"1024x1303","pp_25935417_640.jpg":"640x814","pp_25935417_480.jpg":"480x611","pp_25935417_340.jpg":"340x432","pp_25935417_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1270","hd_25935418_1920.jpg":"1920x1080","k_25935418_1280.jpg":"1280x1280","k_25935418_1024.jpg":"1024x1024","k_25935418_640.jpg":"640x640","k_25935418_480.jpg":"480x480","k_25935418_340.jpg":"340x340","k_25935418_220.jpg":"220x220","o_25935418_1280.jpg":"1280x846","o_25935418_1024.jpg":"1024x677","o_25935418_640.jpg":"640x423","o_25935418_480.jpg":"480x317","o_25935418_340.jpg":"340x224","o_25935418_220.jpg":"220x145","h_25935418_1280.jpg":"1280x854","h_25935418_1024.jpg":"1024x683","h_25935418_640.jpg":"640x427","h_25935418_480.jpg":"480x320","h_25935418_340.jpg":"340x227","h_25935418_220.jpg":"220x147","pp_25935418_1280.jpg":"1280x1628","pp_25935418_1024.jpg":"1024x1303","pp_25935418_640.jpg":"640x814","pp_25935418_480.jpg":"480x611","pp_25935418_340.jpg":"340x432","pp_25935418_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7784248 Threads: 2 Questions: 1635251895 Slow queries: 4858517 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111377020 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) ) [link] => /kultura/knjizevnost/za-pulitzerom-nagradenu-damu-na-njenom-luksuznom-krstarenju-split-je-bio-potpuni-promasaj-to-je-bio-najveci-udarac-1334326 [printLink] => /kultura/knjizevnost/za-pulitzerom-nagradenu-damu-na-njenom-luksuznom-krstarenju-split-je-bio-potpuni-promasaj-to-je-bio-najveci-udarac-1334326?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 734831 [name] => Edith Wharton [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-27 15:14:18 [main_article_id] => 0 [alias] => edith-wharton [link] => /tag/edith-wharton ) [1] => stdClass Object ( [id] => 507625 [name] => putopis [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => putopis [link] => /tag/putopis ) [2] => stdClass Object ( [id] => 295112 [name] => Joško Belamarić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => josko-belamaric [link] => /tag/josko-belamaric ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => otkrivanje dalmacije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Za Pulitzerom nagrađenu damu na njenom luksuznom krstarenju Split je bio potpuni promašaj: ‘To je bio najveći udarac...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25935468.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Muzej Grada Splita, AFP [mainImageDesc] =>

Putopis Edith Wharton nastaoje  tijekom njezina krstarenja Mediteranom na luksuznom parobrodu ‘Vanadis‘ 1888. godine

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25935468.jpg [title] => Muzej Grada Splita, AFP

Putopis Edith Wharton nastaoje  tijekom njezina krstarenja Mediteranom na luksuznom parobrodu ‘Vanadis‘ 1888. godine

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25935243.jpg [title] => Muzej Grada Splita

Zvonik Svetog Duje pod skelama bio je za bogate Amerikance grozno razočaranje

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25935267.jpg [title] => Split kroz povijest

Splitska Riva na prijelazu 19. u 20. stoljeće

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25935417.jpg [title] => /Leemage Via Afp

Wharton je prva žena koja je ikad dobila Pulitzerovu nagradu, a  čak je tri puta nominirana za Nobelovu nagradu za književnost

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25935418.jpg [title] => /Leemage Via Afp

Autorica je niza bestselera, među njima i romana ‘Doba nevinosti‘ po kojem je oskarovac Martin Scorsese 1993. snimio film sa zvjezdanom postavom

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Na međunarodnom znanstvenom skupu koji je nedavno organizirao Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković Split njihov ciklus ‘Otkrivanje Dalmacije‘ bio je posvećen relativno nepoznatoj temi – ženskom pogledu na umjetničku baštinu Dalmacije u putopisnim tekstovima od 18. do 20. stoljeća.

Dr. sc. Joško Belamarić predstavio je jednu izvanrednu putnicu, prvu ženu koja je ikad dobila Pulitzerovu nagradu i prvu ženu koja je postala član američke Akademije umjetnosti i književnosti.

Uz to, čak je tri puta nominirana za Nobelovu nagradu za književnost, i to 1927., 1928. i 1930. godine. Ona je Edith Wharton (1862 - 1937), autorica niza bestselera, među njima i romana ‘Doba nevinosti‘ po kojem je oskarovac Martin Scorsese 1993. snimio film sa zvjezdanom postavom koju su činili Daniel Day-Lewis, Michelle Pfeiffer, Winona Ryder, Geraldine Chaplin...

No ova žena je i autorica putopisa po Dalmaciji koji je nastao tijekom njezina krstarenja Mediteranom na luksuznom parobrodu ‘Vanadis‘ 1888. godine, a koji je bio doslovno izgubljen čitavih stotinu godina i kojeg je znanstvenica Claudine Lesage slučajno ‘iskopala‘ ranih devedesetih godina prošlog stoljeća u jednom francuskom arhivu u gradu Hyèresu na Azurnoj obali gdje je Wharton, inače rođena u New Yorku, živjela niz godina. Iz Francuske je, uostalom, i krenulo njezino putovanje Mediteranom, u vrijeme kad je kao mlada žena od 25 godina, bila potpuno anonimna.

- Osim jednog mladenačkog romana i nekoliko ranih stihova, ovaj putopisni dnevnik prvo je književno djelo ove velike američke spisateljice, kaže dr. sc. Joško Belamarić.

- Dnevnik navješćuje sve značajke njezina stila kojeg karakteriziraju fini opisi krajolika, umjetnosti, arhitekture i hortikulture, uz golem raspon literatnih i povijesnih referenci, što sve čini sugestivan passepartout za njezina duhovita, ironična i nadasve slikovita kulturološko-antropološka zapažanja.

---

image

Wharton je prva žena koja je ikad dobila Pulitzerovu nagradu, a  čak je tri puta nominirana za Nobelovu nagradu za književnost

/Leemage Via Afp
---

Krenuvši iz Alžira 17. veljače 1888., Vanadis je obišao Tunis, Maltu, Siciliju, Krf, Cikladske otoke i Rodos. U travnju je plovio uz obalu Turske, preko Egejskog mora do planine Atos, pa do Atene i Itake, te konačno duž obale Dalmacije, s izletom u unutrašnjost Crne Gore. Putovanje, za koje je Wharton rekla da je bio ‘najveći korak u njezinom samostvaranju‘, završeno je prelaskom Jadrana iz Zadra do Ankone, kaže Belamarić koji se na spomenutom znanstvenom skupu ponajviše koncentrirao na zadnji dio puta ove književnice i njezinom boravku od samo četiri dana u Dubrovniku, Korčuli, Splitu i Zadru.

Od svih gradova u Dalmaciji, Split joj je ostavio najgori utisak, odnosno, kako je i napisala ‘pokazao se kao totalni promašaj‘.

Mladoj ženi, koja je u vrijeme polaska na put bila tek tri godine udata za Teddyja Whartona, 12 godina starijeg bonvivana, neurotika i bogataškog sina ograničene rente, bilo je jako važno otisnuti se na more. Budžet potreban za ovu avanturu bio je golem, oko deset tisuća dolara, koji bi danas vrijedili oko 330 tisuća dolara od čega je samo najam parobroda s posadom koštao četiri tisuće dolara.

Na brod se, osim buduće slavne američke književnice i njezinog muža, ukrcao i obiteljski prijatelj James Van Alen koji je gospodski na sebe preuzeo i polovicu ukupnih troškova putovanja od devet tjedana.

Napuštajući Pariz sredinom veljače 1888., bračni par Wharton stigao je u Marseille, a potom su redovitom parobrodskom linijom stigli u luku Alžir, tada francuski grad, gdje su preuzeli Vanadis. Iako je to bio brod s dva jarbola i mogao je ploviti pod jedrima, bio je to moćan parobrod od 330 tona, dug 50 i širok šest metara, izgrađen osam godina ranije u Škotskoj. Dakako, tu je i posada - dva mehaničara, dva ložača, pet mornara, dva stjuarda, sobarica i dva kuhara, ne uključujući kapetana i njegova pomoćnika.

"Svi su nam pružili potpuno zadovoljstvo i bilo bi teško pronaći predaniji i ljubazniji tip muškaraca." Očito, pohvale ne idu i na račun sobarice, a to je i tipično za Edith Wharton koja, čini se, nije imala simpatija prema ženama.

Uostalom, u radu naslovljenom ‘Žene koje su mrzile žene‘, objavljenom u The New York Timesu, autorica Janet Malcolm tvrdi upravo to – Whartonova nikad ni o jednoj ženi nije pisala lijepo. Vrline su bile rezervirane za muškarce s kojima, da paradoks bude veći, nije imala sreće. Njezin je brak završio razvodom, a njezina strastvena francuska avantura s engleskim novinarom Williamom Mortonom Fullertonom, pariškim dopisnikom The Timesa, nije joj donijela ništa osim poniženja. Kako i ne bi kad su i jedan i drugi bili muškarci koji su više voljeli – muškarce.

Koliko je Edith Wharton loše procjenjivala suprotni spol, govori i epizoda kad je, sva nakinđurena po posljednjoj modi pokušala privući pažnju britansko-američkog književnika Henryija Jamesa, prvo u Parizu, a kasnije i u Veneciji, tek puno kasnije shvativši da ga nije odbila njezina neugledna fizionomija nego činjenica što je bila - žena.

---

image

Autorica je niza bestselera, među njima i romana ‘Doba nevinosti‘ po kojem je oskarovac Martin Scorsese 1993. snimio film sa zvjezdanom postavom

/Leemage Via Afp
---

Jahtaški pohodi bogatih Amerikanaca na Mediteranu već su bili vrlo razvijeni u to vrijeme, a to je, da se razumijemo, uglavnom bio znak društvenog prestiža, puno više nego izraz strasti za ‘vijađima‘. Mnoga vrijedna gospoda toga doba uopće nisu ništa znala o plovidbi - ono što je bio izvor zadovoljstva bilo je ‘zadovoljstvo isticanja vlastitog znaka, svojih boja, svoje bogataške zastave na vrhu jarbola‘, kako je potvrdio francuski autor Nicolas Bourguinat u eseju objavljenom pod naslovom ‘Na brodu Vanadis: Mediteranski horizont Edith Wharton‘.

Zato je tu bio James Van Alen: on je taj koji izlazi na kopno, unajmljuje vodiče, rezervira automobile.., no, nema govora o tome da on preuzme kormilo. To bi značilo da se petlja u stvari ispod svoga ranga koji je proizlazio iz obiteljske riznice njegovog oca, željezničkog tajkuna.

I Edith Wharton, pripadnica američkog visokog društva i ‘starog bogatstva‘ nosila je iste predrasude kojima su prožeti njezini zapisi iz Dalmacije, ali i Boke i Crne Gore. ‘Crnogorci ostavljaju dojam mrgudnosti i dosade‘, piše ona. ‘Kako i ne bi? Kad ne ratuju, ti ljudi i nemaju što drugo raditi‘, cinično dodaje.

No zato na Krfu, kao i na Korčuli, pršti od zadovoljstva pažnjom kojom ih obasipa lokalno stanovništvo, još uvijek nenaviklo na turiste iz bijeloga svijeta. Carinik, kustos muzeja, majstor crtanja u pučkoj školi u Korčuli i još jedan ili dva mjesna uglednika, čiju im je uljudnost i ponos na njihov mali otok bilo divno vidjeti, ponudili su im da ih provedu po otoku. Odveli su ih i u školu koja se na Edith jako dojmila i koja se nalazila u gradu ‘koji je poput igračke, poput modela srednjovjekovnog grada, sa svojim vratima, grudobranima i kutnim netaknutim kulama.‘

‘Majstor crtanja s velikim ponosom pokazao nam je arhitektonske crteže i nacrte za gradnju brodova koje su izradili njegovi učenici‘, piše ona o Korčuli.‘ Odavde smo otišli u mali vrt pun ruža koji je pretvoren u brodogradilište, gdje učenici rade po nacrtima koje su sami izradili, i gdje je, u spletu cvijeća, ležao napola sagrađen čamac. Iza toga je dvorište kamenoklesara, a tu je bilo nekoliko vrijednih klesarskih primjeraka koje su također radila školska djeca. Zapravo, Korčula je ponosna na svoju školu i bilo je divno vidjeti zadovoljstvo s kojim su nam je naši domaćini pokazali.‘, kaže Wharonova.

- Lijep je to znak dobrog rada Niže realne gimnazije koja je u Korčuli otvorena 1864. godine, a u kojoj su, logično, bili usko povezani nastavni programi klesarstvo i brodogradnja, pojašnjava dr. sc. Joško Belamarić - Škola je kasnije prerasla u Obrtničku crtačku školu koja je imala četiri odjela, a drugi je bio Obrtnička škola za usavršavanje zidara koju je pohađalo 55 učenika sa cijelog otoka.

Sa žaljenjem putnici napuštaju otok i odlaze u Split gdje stižu u zalazak sunca. Prilaz gradu je bio razočaravajući, kao i pusti krajolik budući da pošumljavanje Marjana još nije bilo ni počelo. No sve je to ništa u usporedbi s razočaranjem koje obuzme Wharton kad otkrije da je zvonik – ‘kruna Splita‘ - prekriven skelama.

---

image

Zvonik Svetog Duje pod skelama bio je za bogate Amerikance grozno razočaranje

Muzej Grada Splita
---

‘Sljedeći dan čekalo nas je još gore. Prije svega, na naše zaprepaštenje i ogorčenje, ustanovili smo da pada jaka kiša. Kako smo dugo smatrali da više nikada neće padati kiša, možete samo zamisliti našu ljutnju‘, kaže buduća hit-autorica. Ipak, kiša prestaje nakon ručka i putnici izlaze na kopno.

‘Ovdje nas je čekao najveći udarac od svih, jer smo otkrili da je Mauzolej potpuno zatvoren skelama kao i zvonik. Da stvar bude gora, unutrašnjost mauzoleja je prošla potpunu restauraciju: kapiteli i entablatura nižeg reda stupova potpuno su restaurirani u bijeloj žbuci, koja je u okrutnom kontrastu s mekim tonovima skulpturalnog friza iznad ...‘, ogorčeno kaže Amerikanka.

- Učinak nedavno dovršene restauracije unutrašnjosti mauzoleja morao je biti uznemirujući, pa se Whartonovima činilo da su kapiteli restaurirani u bijeloj žbuci, a ne, kao što jesu, potpuno zamijenjeni golim uklesanim kopijama - kaže dr. Belamarić.

- Njezini dojmovi o obnovi splitske katedrale sukladni su onima Sir Thomasa Grahama Jacksona, viktorijanskog arhitekta koji je tri puta, 1882., 1884. i 1885., krstario hrvatskim obalama, a svoja zapažanja uvezao u tri teška toma knjiga ‘Dalmatia, the Quarnero and Istria‘ tiskana u Oxfordu 1887. i koji se, kao praktični restaurator-arhitekt, žalio na količinu sjajnog bijelog kamena kojim su zamijenjeni vijenci i kapiteli, a posebno ga je zasmetalo što su mramorni kapiteli gornje zone zamijenjeni kopijama, pojašnjava Belamarić.

Edith Wharton kratko analizira ‘veličanstveno očuvan mali Eskulapov hram s druge strane dvorišta‘, misleći na Peristil kojeg opisuje kao ‘monumentalno dvorište obrubljeno arkadama‘, a za Zlatna vrata kaže da su, po njezinom mišljenju – precijenjena i previše hvaljena jer da ‘izgledaju besmisleno s nizom stupova, sada napola odlomljenih, koji dijele niše iznad vrata‘.

Bogati Amerikanci krenuli su tada u posjet Muzeju koji se nalazio uz istočni zid Dioklecijanove palače. No više od sarkofaga, kipova i artefakata, Edith je bila zainteresirana za knjigu Roberta Adama ‘Ruševine palače cara Dioklecijana u Spalatru u Dalmaciji‘, koja je bila tamo izložena.

---

image

Splitska Riva na prijelazu 19. u 20. stoljeće

Split kroz povijest
---

Belamarić smatra da se može pretpostaviti da je na njezin negativan sud o Zlatnim vratima barem djelomično utjecao jedan Adamov odlomak. ‘Ova vrata su više ukrašena od ostalih vrata palače, jer su glavni ulaz u carev stan i nalaze se ispred portika vestibula. Donje niše sa svake strane vrata, kao i luk iznad njih, previše zadiru u viši poredak i čini se da ne doprinose ljepoti građevine, bilo svojim oblikom, bilo smještajem. Nije moj dio istraživati razloge koji bi mogli navesti Dioklecijanova arhitekta da napravi ovu dispoziciju, koja mi se čini mnogo inferiornija u odnosu na mnoge druge dijelove građevine‘, zapisao je Robert Adam u knjizi iz 1764. godine.

Dojmovi iz Zadra ipak su bolji premda je i tamo crkva Svetog Donata bila zatvorena no zato je otvorena bila crkva Svetog Krševana. ‘Ova je crkva savršena bazilika, s ravnom prostorijom i okruglim lukovima oslonjenim na stupove koji se izmjenjuju, a iznad kojih prostor golih zidova kao da vapi za mozaicima Monrealea i Ravenne‘, piše Edith Wharton.

Čini se da je Edith Wharton na svojoj plovidbi Mediteranom tražila ostatke stare civilizacije, a da su joj sve intervencije u ‘ruine‘ bile odbojne. To primijećuje i Nicolas Bourguinat, francuski profesor suvremene povijesti koji kaže da ona ‘nastoji minimizirati lica modernosti, bilo da su zgrade ili prijevozna sredstva, koja mogu biti predmet ponosa domaćina, ali ona primjećuje da ostaju potpuno nezanimljiva za putnika koji je zaplovio prema Orijentu kako bi ostavio za sobom praktične aspekte postojanja.‘

Po njemu, upravo zato ona putem primijećuje ‘ova negostoljubiva mjesta, ovu gomilu ružnih kuća, ovaj hotel smješten ispred sumorne ravnice, sa štukaturom koja pada‘... Ona primijećuje šareno mnoštvo, neprestanu prisutnost pasa i magaraca, polugole djece, vodonoša, divlji zrak, koji prizorima daje pogansku atmosferu. I to joj se ne sviđa. Ona je tragala za rajskim antičkim pejzažima, a zatekla je običan život Dalmacije na kraju 19. stoljeća, život bez noćnog svjetla, siromašni život, nepopločane Rive, obilje ruševina koje se netko, čak i u takvim okolnostima, usuđuje ‘popravljati‘...

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Muzej Grada Splita, AFP Muzej Grada Splita Split kroz povijest /Leemage Via Afp /Leemage Via Afp
Muzej Grada Splita, AFP

Putopis Edith Wharton nastaoje  tijekom njezina krstarenja Mediteranom na luksuznom parobrodu ‘Vanadis‘ 1888. godine

Muzej Grada Splita

Zvonik Svetog Duje pod skelama bio je za bogate Amerikance grozno razočaranje

Split kroz povijest

Splitska Riva na prijelazu 19. u 20. stoljeće

/Leemage Via Afp

Wharton je prva žena koja je ikad dobila Pulitzerovu nagradu, a  čak je tri puta nominirana za Nobelovu nagradu za književnost

/Leemage Via Afp

Autorica je niza bestselera, među njima i romana ‘Doba nevinosti‘ po kojem je oskarovac Martin Scorsese 1993. snimio film sa zvjezdanom postavom

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnost/za-pulitzerom-nagradenu-damu-na-njenom-luksuznom-krstarenju-split-je-bio-potpuni-promasaj-to-je-bio-najveci-udarac-1334326 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1cea5fd129ea8f5cbddeb454b6139966ef87d3b6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Za+Pulitzerom+nagra%C4%91enu+damu+na+njenom+luksuznom+krstarenju+Split+je+bio+potpuni+proma%C5%A1aj%3A+%E2%80%98To+je+bio+najve%C4%87i+udarac...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fza-pulitzerom-nagradenu-damu-na-njenom-luksuznom-krstarenju-split-je-bio-potpuni-promasaj-to-je-bio-najveci-udarac-1334326 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fza-pulitzerom-nagradenu-damu-na-njenom-luksuznom-krstarenju-split-je-bio-potpuni-promasaj-to-je-bio-najveci-udarac-1334326 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => otkrivanje dalmacije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Književnostotkrivanje dalmacije

Za Pulitzerom nagrađenu damu na njenom luksuznom krstarenju Split je bio potpuni promašaj: ‘To je bio najveći udarac...‘

Piše Eda Vujević
28. listopada 2023. - 16:33
Putopis Edith Wharton nastaoje  tijekom njezina krstarenja Mediteranom na luksuznom parobrodu ‘Vanadis‘ 1888. godineMuzej Grada Splita, AFP

Na međunarodnom znanstvenom skupu koji je nedavno organizirao Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković Split njihov ciklus ‘Otkrivanje Dalmacije‘ bio je posvećen relativno nepoznatoj temi – ženskom pogledu na umjetničku baštinu Dalmacije u putopisnim tekstovima od 18. do 20. stoljeća.

Dr. sc. Joško Belamarić predstavio je jednu izvanrednu putnicu, prvu ženu koja je ikad dobila Pulitzerovu nagradu i prvu ženu koja je postala član američke Akademije umjetnosti i književnosti.

Uz to, čak je tri puta nominirana za Nobelovu nagradu za književnost, i to 1927., 1928. i 1930. godine. Ona je Edith Wharton (1862 - 1937), autorica niza bestselera, među njima i romana ‘Doba nevinosti‘ po kojem je oskarovac Martin Scorsese 1993. snimio film sa zvjezdanom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 12:08