StoryEditor
Književnostbogata biografija

Preminuo Duško Čizmić Marović, pokretač i urednik ‘Universitasa‘, direktor ‘Logosa‘, sveučilišni predavač i kolumnist Slobodne Dalmacije

Piše Renato Kragić
27. siječnja 2020. - 13:55
Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA

U Zagrebu je, nakon duge i teške bolesti, preminuo Duško Čizmić Marović.

Nakon studija filozofije na zagrebačkome Filozofskom fakultetu i aktivnoga sudjelovanja u studentskim zbivanjima 1971. godine, Duško Čizmić Marović vratio se u Split, gdje je nekoliko godina vodio splitsku izdavačku kuću "Logos".

Vjeran vlastitom putu i principijelnosti, u kadrovskoj kombinatorici taj je posao morao napustiti pa je radio različite poslove, među ostalim bio je i noćni čuvar.

Kao profesor filozofije predavao je marksizam na FESB-u, ali je radikalnom promjenom društvene paradigme početkom devedesetih ostao bez posla. Tada je, među ostalim, kupio koću i okušao se u ribarstvu.

Početkom dvijetisućitih nekoliko je godina bio kolumnist Slobodne Dalmacije u kojoj je, u suradnji sa Sveučilištem u Splitu, prije dvanaest godina pokrenuo hrvatske sveučilišne novine, mjesečnik "Universitas", koji je više od polovice roka i uređivao.

Djelujući izvan uobičajenih filozofijskih, novinarskih, uredničkih i karijernih matrica, ali uz životni put koji je uključivao sudjelovanje u važnim društvenim događajima i poznavanje intelektualno poticajnih i važnih ljudi, Duško Čizmić Marović je, s ribarskom strpljivošću, polagano i promišljeno gradio svoje uredničko i spisateljsko djelo kojim će se, nakon suočavanja s viješću o njegovu odlasku, trebati ozbiljnije pozabaviti.

#DUŠKO ČIZMIĆ MAROVIĆ#UNIVERSITAS

Izdvojeno

02. srpanj 2020 14:35