StoryEditor
Književnostpjesma ih je održala

‘Odisejevo utočište’ na Mljetu rezidencija je za mlade europske pjesnike iz pet zemalja, Hrvatske, Walesa, Srbije, Grčke i Slovenije

5. veljače 2020. - 16:41
Predstavljači projekta na MljetuSandorf

Grčki pisci i pjesnici Dimitrios Karakitsos i Thomas Tsalapatis borave na Mljetu kao prvi u nizu onih koji će posredstvom europske mreže književnih rezidencija za mlade književne autore tijekom ove godine stvarati na ovom mitskom otoku.

Prošlog vikenda i službeno je, naime, započeo drugi ciklus projekta “Odisejevo utočište”/”Ulysses Shelter”, koji se sufinancira programom EU-a “Kreativna Europa”, a vodi ga hrvatska izdavačka kuća i književna agencija Sandorf s četiri partnera: Literature Across Frontiers i Wales Literature Exchangeom iz Walesa, Krokodilom iz Beograda, Srbija, Thrakom iz Larisse, Grčka, te Društvom slovenskih pisaca iz Ljubljane, Slovenija.

– Književne rezidencije odvijat će se na Mljetu, u Ljubljani, u Larissi, u Beogradu te na nekoliko lokacija u Walesu – objašnjava Ivan Sršen iz Sandorfa. – Ukupno 15 mladih pisaca i prevoditelja bira po dvije lokacije u pet zemalja gdje će tijekom dva ili tri tjedna raditi i nastupati, odnosno predstaviti se lokalnoj kulturnoj publici. Rezidenti na Mljetu održat će književnu večer, a još jednu također nakon povratka s otoka, u dubrovačkoj Art radionici Lazareti. U ožujku, travnju, svibnju i na jesen u mjestu Pomena na Mljetu boravit će velški pisci Elan Grug Muse, Steven Hitchins i Eluned Gramich, srpski pisci i pjesnici Danilo Lucić i Maša Senečić, kao i grčka pjesnikinja Marilena Papaianou – veli Sršen.

Sedamsto eura džeparca

Hrvatski su predstavnici u ovogodišnjem projektu, koji će sudjelovati u razmjeni pisaca, pjesnika i prevoditelja, Maja Klarić, Dino Pešut i Maja Ručević. Svi autori izabrani su na natječaju koji je bio otvoren u listopadu i studenom prošle godine, a uz prijave su istaknuli svoje preferencije o mjestu u kojem bi željeli gostovati. Svaka rezidencija ima žiri i nakon izbora po tri autora napravljen je raspored za pet zemalja. Svaki rezident ima pravo na naknadu za putne troškove, kao i na 700 eura za troškove boravka.

Lokalna podrška

– Mljet smo odabrali jer je moj djed podrijetlom s tog otoka – kaže Ivan Sršen – a prije nekoliko godina razgovarao sam s načelnikom i direktorom Nacionalnog parka o toj mogućnosti i oni su prihvatili suradnju. Nakon što smo prošli na natječaju EU-a “Kreativna Europa”, osigurali su prostor i krenuli smo u prosincu 2018. godine, na čemu smo im zahvalni. Moram reći da je, iako je na otoku malo stanovnika, projekt jako dobro prihvaćen i svi su zainteresirani za književne sadržaje kojih nedostaje. Svi na Mljetu znaju da su na otoku dva grčka pjesnika – veli čelnik Sandorfa.

Odmah na startu projekta prošle godine pokrenuta je inicijativa o razvoju Međunarodne knjižnice poezije na Mljetu, a prve donacije stigle su iz zagrebačke Gradske knjižnice, dok se očekuje jedna i od Društva slovenskih pisaca. Slijedi službeni poziv za donaciju pjesničkih zbirki i antologija različitim svjetskim institucijama.

– Taj projekt ima simboliku, Mljetu će omogućiti veću komunikaciju sa svijetom, kao i to da postane vidljiviji na pjesničkoj karti svijeta, gdje do sada nije postojao – napominje Sršen.

Inače, projekt “Odisejevo utočište” ima i svoj logo – magarca koji nosi knjigu – pa je na simpatičan način modernizirana u prošlosti najčešće korištena metoda transporta na Mljetu. Nakon raznih tereta koji su pomagali preživljavanju u nepristupačnoj otočnoj sredini, došlo je vrijeme da tovar na leđima ponese i – knjigu. •

Izdvojeno

13. srpanj 2020 17:57