StoryEditorOCM
Književnostsajam na Gripama

Festival knjige će i bez Perišića imati krila! Kupce čeka 50 štandova i veliki popusti na stare naslove

Piše Jasenka Leskur
22. rujna 2023. - 15:47
S jedne od prijašnjih etapa Mediteranskog festivala knjige u velikoj dvorani SC Gripe Nikola Vilić/CROPIXNikola Vilic/Cropix

Svake godine sve veći i raznovrsniji, šesti po redu Mediteranski festival knjige ove godine okupit će najveći broj izdavača iz Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije. Tako će od 27. rujna do 1. listopada u velikoj sportskoj dvorani na splitskim Gripama na štandovima biti oko 50 izlagača s naslovima čak 60 do 70 nakladnika.

Ulaz na festival je besplatan, što je u skladu s osnovnim ciljem MFK-a, a to je popularizacija pisane riječi, uz naglasak na brojne programe za djecu i mlade, kao generaciju budućih novih čitača i ljubitelja čitanja.

Ljubiteljima dobrog štiva nudit će se i sajamski popusti prilikom kupnje, pa će se nova izdanja nuditi 20 posto jeftinije, a starija i do 70 posto. Valja samo strpljivo obilaziti štandove jer će prolaz između njih ove godine biti uži nego do sada, najavljuju organizatori.

Program je bogat, uz predstavljanja novih naslova i razgovora s autorima, bit će organizirane panel-diskusije, a jedna već odmah nakon otvaranja u srijedu, 27. rujna.

Aktualna ura

U 15 sati Kruno Lokotar moderira "Aktualnu uru" o Nacrtu prijedloga Zakona o hrvatskom jeziku, a na pitanja odgovara ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

image

Ministrica Nina Obuljen Koržinek govorit će o Nacrtu prijedloga Zakona o hrvatskom jeziku
Nera Šimić/CROPIX

Nera Simic/

Program prvog dana nastavlja se uz moderiranje Edija Matića i Vladimira Vojnovića, a nastupit će autori iz Crne Gore: Jelena Nelević, Tijana Radulović, Boris Đurović i Andrija Radović.

U nastavku, Katja Grcić predstavit će novu knjigu bračkog aktivista i pisca Ivice Jakšića Čokrića Puka "Sto godina trudnoće".

image

Ivica Jakšić Čokrić Puko predstavit će knjigu ‘Sto godina trudnoće‘
Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/Cropix

U večernjem programu najavljen je dolazak doajena nakladništva Ivana Čolovića i njegove popularne Biblioteke XX. vek, koju će uz uglednog srpskog izdavača predstaviti Dubravka Stojanović i Kruno Lokotar.

Četvrtak će, pak, obilježiti gostovanje jednog od najvažnijih srpskih književnika, publicista i kolumnista Svetislava Basare. Njegovu "Rekapitulaciju" – roman koji se likovima nastavlja na njegovu "Andrićevu lestvicu užasa" i NIN-ovom nagradom ovjenčan "Kontraendorfin" – uz autora će se predstaviti Kruno Lokotar i Patricija Horvat.

Istoga dana, slijedi promocija putopisne knjige poznatog splitskog jedriličara Sanija Delića "Eldora", koju će uz autora predstaviti Ivo Šćepanović i Kruno Lokotar.

Treći dan MFK-a počet će knjigom "Ovdje ničeg nema" Ivana Katičića koju predstavljaju Marinko Koščec i Patricija Horvat. Slijedi promocija "Šalaporte" Marka Gregura, promotorica je i ovdje Patricija Horvat.

Stankovićeva ‘Depra‘

Nažalost, autor jednog od najvećih ljetnih književnih hitova "Brod za Issu", Splićanin Robert Perišić otkazao je dolazak zbog bolesti. Tako je nakon nogometaša Ivana i "drugi Perišić u oporavku", kako je duhovito primijetio član organizacijskog odbora MFK-a Mišo Nejašmić.

image

Jedan od aduta Festivala, Robert Perišić, nažalost će izostati
Duje Klarić/CROPIX

Duje Klaric/Cropix

Za utjehu, sigurno će veliku pažnju izazvati gostovanje Aleksandra Stankovića s njegovom ispovjednom knjigom "Depra", koju predstavlja Tanja Mravak.

I subota, 30. rujna donosi zanimljiva gostovanja. U ranom programu na MFK-u gostuje vrlo čitani i nagrađivani bosanskohercegovački pisac Almin Kaplan koji će uz Nebojšu Lujanovića predstaviti dvije knjige, "Šušanj" i "Razgovori s Markom".

U večernjem programu, pak, "Dnevnik Pauline P." popularne književnice Sanje Polak predstavit će Sara Kopeczky i Grozdana Ribičić. Nakon što je 95.000 ljudi pogledalo film na Netflixu, snimljen po tom književnom megahitu za mlade, ne treba sumnjati da će brojni Splićani subotu navečer provesti upravo na Festivalu mediteranske knjige.

Na kraju, u nedjelju, 1. listopada u jutarnjem programu svi zainteresirani moći će poslušati panel "Kako razgovarati s djecom o ratu", na kojem sudjeluju ukrajinski gosti, kazališni i filmski redatelj, scenarist i TV voditelj Eugen Stepanenko, te njegova kći Solomija Stepanenko, suautorica knjige "Abeceda rata".

Tvornica Hrvata

Priključit će im se psihologinja Žana Pavlović, te ukrajinistica Darija Pavlešen. I u nastavku je planiran program u znaku Ukrajine, jer će djela Jurija Lisenka "Ide svašta!" i "Strašna šuma" predstaviti Darija Pavlešen i Josip Ivanović.

U programu "Trojica u nedjeljom u dva", pak, Antun Pavešković predstavit će Matka Sršena i njegovu "Rokašku kraljevinu", te Radu Jarka, autora "Puta na Solaris".

Jedna od posljednjih promocija festivala bit će ona Nebojše Lujanovića, koji je prije nekoliko dana dobio nagradu VBZ-a za neobjavljeni roman, za "Tvornicu Hrvata", uz promotora Srećka Jurišića.

image

Nebojša Lujanović, autor romana ‘Tvornica Hrvata‘
Damir Škomrlj/CROPIX

Damir Skomrlj/Cropix

Uz sve promocije, tradicionalno će biti održano nekoliko radionica za djecu i tinejdžere – radionice pisanja, likovne, digitalnog filma, kreativnog pripovijedanja, a tu su i stalne čitaonice slikovnica i "tete čitalice".

Novinarima su se na konferenciji za medije uoči početka MFK-a obratili organizatori MFK 2023: Slavko Kozina iz Zajednice naklada i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Mišo Nejašmić iz organizacijskog odbora MFK-a, Patricija Horvat u ime uredničkog obora festivala i Mario Negotić iz Odjela za društvene djelatnosti grada Splita, koji je uz Ministarstvo kulture i medija, te Splitsko-dalmatinsku županiju pokrovitelj manifestacije.

image

Slavko Kozina, Mišo Nejašmić, Patricija Horvat i Mario Negotić uoči početka MFK-a
Grad Split

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 02:06