Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor

Zašto glumimo u životu a glumu živimo - odgovara Zijah Sokolović na genijalnoj predstavi i radionici u Zadru

Piše Croatia Tickets
27. siječnja 2020. - 07:00
HNK - Zadar, 7.2.2020. u 20 h

Konačno će zadarska publika imati priliku poslušati Zijaha Sokolovića koji  duhovito, filozofski, kabaretski, sa nizom primjera i usporedbom stvarnosti i kazališne umjetnosti, uči gledatelje da shvate da su i oni “glumci u svom teatru” i da mogu biti umjetnici u svom životu. 
Kroz ovu predstavu i radionicu Zijah Sokolović objašnjava proces traženja, analiziranja, povezivanja scena iz teksta u smislenu cjelinu “pokazivanja ideje u prvoj dramskoj radnji” kao oblik umjetnosti. Teatarska umjetnost!

Vrijeme i prostor od prve čitaće probe do radnje, premijere predstave, je put u umjetnost! Glumci u tom procesu postaju mogući umjetnici. Stvarnost je teatar. I mi u svojoj stvarnosti nemamo “obaveze”, nego imamo uloge. Svaka naša uloga ima svoje “date okolnosti” a one pripadaju nekoj “prvoj dramskoj radnji”.

Svaka “prva dramska radnja” ima svog režisera i pisca, a u stvarnosti, može biti život Ili brak, posao ili djeca, može biti i godišnji odmor ili jutarnje kupanje ili gledanje nogometa  ili ispijanje kave.
Da li naš “život” kao “prvu dramsku radnju” razumijemo objektivno ili subjektivno u “datim okolnostima”? Da li u svakodnevnom životu “prvih dramskih radnji” i mi možemo biti i postati umjetnici? Zašto nam se događa tekst "nemam vremena" ili "ako budem imao vremena". Odgovore na ova i mnoga druga pitanja koja povezuju umjetnost teatra i kulturu življenja pronađite u ovoj predstavi,  koju na svojstven način priča i izvodi gospodin Zijah Sokolović.

Kao ambasador dobre volje UNDP-a za toleranciju i nenasilje nositelj je EU projekta za informiranje i edukaciju djece kroz formu teatarske predstave  “Droga – reci drogi NE”, “Demokracija”, “Ravnopravnost - žena i muškarac”, “Nasilje - za nasilje nema opravdanja” za kojeg je i dobio nagradu Zlatni vijenca Europske Unije kao najkvalitetniji EU projekt. Bio je i profesor glume na Bruckner Sveučilištu u Linzu i gostujući profesor  na doktorskim studijama Akademije Umjetnost u Beogradu. Za 50 godina glumačkog života dobitnik je 76 nagrada za svoj umjetnički rad.

Ulaznice su dostupne preko sustava Croatia Tickets te na blagajni HNK-a

#ZIJAH SOKOLOVIć#CROATIA TICKETS

Izdvojeno