stdClass Object ( [id] => 1355565 [title] => Vicko Bilandžić: ‘Optužbe na moj račun? Za nešto sam vjerojatno i kriv, odluke koje donosim nužno donose neprijatelje‘ [alias] => vicko-bilandzic-javne-optuzbe-na-moj-racun-dobro-su-mi-dosle-da-snimim-kako-se-tko-ponasa-i-na-koga-se-moze-racunati [catid] => 288 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Već je prošlo prvih pola godine otkako je splitski HNK dobio novu upravu. Intendanta Vicka Bilandžića više nećemo nazivati "novim". Mandat mu je počeo malo prije otvaranja Splitskog ljeta, kada se nekoliko dana uvelike raspravljalo – i svađalo – o izazovnim plakatima, uspješno je predstavljena nova scena u uvali Bene, za sada je samo skiciran prostor Plinare s kojim uprava ima velike planove, jesen je iznjedrila sjajnu dramsku predstavu "Crvena voda", blagdani su prošli uz tradicionalno krcatog "Orašara" i ostale uspješnice, a uskoro slijedi i nova premijera.

Nedavno je poprilično prašine podignula i ostavka dramaturga i producenta Jasena Boke, čulo se da neki međuljudski odnosi u teatru nisu dobri. Zanimala nas je ipak šira slika prvog "polugodišta", o kojoj smo razgovarali s intendantom.

Šest mjeseci HNK već radi s novom upravom. Što se postiglo na financijskom i organizacijskom planu, koji su rezultati? Konkretno mislim na posjećenost izvedbi i prihode. Možemo li govoriti o nekim brojevima i postocima?

– Ovo razdoblje planirali smo kao gašenje požara i saniranje posljedica elementarnih nepogoda, nismo predvidjeli vrijeme za razvoj i dugoročne planove, nego isključivo za krpanje rupa "di more ide u brod". Kad se osvrnem, bilo je burno i intenzivno. Golem posao je iza mene i vjerujem da će sada biti lakše, da će mi uskoro radni dan pasti sa 16 sati.

HNK prvi put u posljednjih deset godina, otkad radimo analize, završava godinu pozitivno. Uspjeli smo realizirati rekordno posjećeno Splitsko ljeto, a na razini godine imamo rast broja gledatelja više od 70 posto, dok je rast prihoda od ulaznica više od 100 posto u odnosu na 2022. godinu. Pune rezultate objavit ćemo tijekom veljače, kad precizno zbrojimo sve punte.

Jedan od planova bio je izlazak iz minusa prvi put nakon više godina. Je li još zaostalo starih računa od bivših uprava i kako se to rješava?

– Definitivno smo sanirali sve zatečene minuse koji se godinama vuku. Cilj je ostvaren i u 2024. ulazimo financijski stabilni. Želim zahvaliti svim umjetnicima, radnicima i partnerima koji su imali strpljenja čekati svoja potraživanja i koji su vjerovali mojim obećanjima o očekivanom vremenu povrata duga i, naravno, svim našim vrijednim i sposobnim zaposlenicima, umjetnicima i radnicima, koji su kičma ovog uspjeha. Teatar, to su oni!

---

image

HNK trenutno nema popunjeno mjesto dirigenta

Duje Klarić/Cropix
---

Nedugo prije početka vašeg mandata dokumentirali smo loše stanje u zgradi, od vodovodnih cijevi koje vlaže zidove do prilično dotrajalih zidnih tapeta i zakrpanog pliša u ložama. Što se s tim planira i kako platiti obnovu?

– Zgrada je u stanju kakvom i mora biti nakon godina zanemarivanja u smislu nužnih kapitalnih obnova. Srećom, Grad Split shvaća važnost teatra i prihvatio je plan sanacije. Ove godine očekujemo da se, uz pomoć Grada Splita, izradi projektna dokumentacija, koja je preduvjet da bismo aplicirali na europske fondove s kojima se nadamo realizirati energetsku obnovu zgrade. Riječ je o značajnim sredstvima, za koja nije realno očekivati da dođu iz drugih izvora osim iz EU-a. Nadamo se da ćemo u roku dvije-tri godine krenuti u nužnu obnovu. Mi ćemo biti spremni, dalje ovisi o brzini i ritmu objava natječaja. Do tada se krpamo i obavljamo nužne pripreme.

Scena 55 u potkrovlju zgrade još uvijek nije u funkciji. Kada tamo možemo očekivati izvedbe?

– Dugo smo tražili zagubljenu dokumentaciju same zgrade da bismo pristupili obnovi. Taj proces je okončan krajem jeseni i dokumentacija je sada dostupna, sortirana i digitalno arhivirana. Predviđena sredstva bit će dovoljna za radove kojima će se podignuti standardi protupožarne zaštite, očekujemo kako će radovi početi za koji mjesec. Nadamo se Sceni 55 za Marulićeve dane, no bit će to tek prva faza nužne rekonstrukcije.

Kakvi su međuljudski odnosi u kazalištu? Jasno je da u kući s tristotinjak zaposlenika ne može biti unisonog stava, ali posljednjih dana na vašu je adresu upućeno nekoliko ozbiljnih optužbi zbog, najblaže rečeno, loše komunikacije i dvojbenih radnih metoda. Ima li tu i vaše krivnje, mislite li da nešto treba mijenjati? Činjenica je da do sada niste imali upravljačkog iskustva.

– Kazalište je tvornica u kojoj je čovjek i sirovina i konačni proizvod. Optužbe ne bih komentirao jer time produljujem nepotrebnu temu te izlažem HNK krivoj percepciji. Mene osobno se može napadati, zato i jesam tu, jer netko mora biti krivac. Same javne optužbe dobro su mi došle da snimim tko se kako ponaša u kriznim situacijama, sad znam na koga se može računati. Nema iznenađenja.

A za nešto sam vjerojatno i kriv. Iskusni funkcionari više bi mislili na sebe nego na rezultate. Odluke koje donosim su teške i nužno stvaraju neprijatelje jer nisam fokusiran na skupljanje poena za sebe, nego na interese teatra. Mislim da rezultati koje sam već spomenuo govore sami za sebe i ne vidim što tu treba dodati osim da ću nastaviti stavljati interes teatra u prvi plan, a sebe izlagati napadima.

Svjestan sam da rezultati malo znače, da je bitnije kupovati mir, već sam iskusio to u životu, ali ne mislim se pretvoriti u kalkulanta koji misli samo o svojoj slici u javnosti. Uvijek, bez osobnih kalkulacija, štitim interese onoga za koga radim, a to su danas građani grada Splita. Pamtite me po rezultatima HNK-a, fokusiran sam na 2024. godinu, kad konačno očekujemo stabilno poslovanje. I, da, ja sam i po 12 sati na dan u teatru i moram priznati da nisam primijetio loše međuljudske odnose, dapače.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

U teatru više radnih mjesta nije "pokriveno". Recimo, mjesto dirigenta. Maestro Ivo Lipanović odnedavno je "službeno" u mirovini, nekim izvedbama ravna maestro Veton Marevci, koji ima dosta posla i oko zbora. Planirate li dovoditi gostujuće dirigente – koji su skupi – ili možda zastalno angažirati nekog novog?

– HNK trenutno nema popunjeno mjesto dirigenta. Veton Marevci je diplomirani i talentirani dirigent, ali je zaposlen kao zborovođa/dirigent zbora, što je čest slučaj za mlade dirigente, no nije mu u opisu radnog mjesta da dirigira orkestrom. Nemamo ni kostimografa, scenografa, ni redatelja drame, ni asistenta redatelja opere, ni producenta/dramaturga.

Pitanje skupoće je vrlo diskutabilno. Ako imate nemotiviranog zaposlenika na tim kreativnim vodećim mjestima, brzo će se to osjetiti i opet ćemo trebati goste. I ansambli i publika vole raznolikost. Fokusirani smo na kvalitetu i tražimo najbolji način da dođemo do nje, što ne isključuje mogućnost popune ovih mjesta kad budemo sigurni da će se na natječaj javiti adekvatan umjetnik ili umjetnica.

Ove sezone planiramo dati šansu čitavom nizu izvrsnih, talentiranih i potencijalno kvalitetnih dirigenata. Hoće li sam orkestar i zbor među njima naći kandidata s kojim će međusobno stvoriti kemiju i vrhunski zvuk, to sada ne znamo. Kad se tako nešto dogodi i kad takvu situaciju procijenimo stabilnom, kad budemo imali jasnu karakternu procjenu da će taj dirigent ili dirigentica zadržati kvalitetan odnos i zvuk i kad postane dio kuće, odmah ćemo pokrenuti natječaje za zapošljavanje.

Početkom veljače slijedi dramska premijera "Slučaj Mademoiselle Dupin". Zbog nezgode, umjesto Petre Kovačić Botić morala je uskočiti u naslovnu ulogu Ana Marija Veselčić. Kako napreduju probe, sada s novom glumicom?

– Fascinantna je energija kojom naši umjetnici pristupaju poslu. Požrtvovnost na probi nosi posljedice pa se i uskače kolegama u dan-dva, putuje se u poznim godinama, igra se bez obzira na sve...

Duboko sam zahvalan svakom umjetniku i djelatniku koji teatar shvaća kao misiju i živi za predstavu. Ovakve stvari su "business as usual" i mi kao velika produkcija moramo biti spremni na sve. Drama je apsolutno na visini zadatka u umjetničkom i ljudskom smislu. Ne zaostaju tu ni Balet ni Opera.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Splitski teatar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Splitski teatar 2 0 7702 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-15 10:43:43 [created_by] => 3140 [created_by_alias] => Jasmina Parić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-15 13:42:59 [modified_by] => 3140 [publish_up] => 2024-01-15 12:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 288 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta kazališnog života. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, kazalište [secure] => 0 [page_title] => Kazalište [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Vicko Bilandžić: 'Javne optužbe na moj račun dobro su mi došle da snimim kako se tko ponaša i na koga se može računati' page_title=Vicko Bilandžić: 'Javne optužbe na moj račun dobro su mi došle da snimim kako se tko ponaša i na koga se može računati' [metakey] => Vicko Bilandžić, crvena voda, Dirigent HNK, Splitski teatar [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/15\/26339177.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/15\/23595435.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/15\/26037048.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Goran Mehkek\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Mene osobno se mo\u017ee napadati, zato i jesam tu, jer netko mora biti krivac<\/p>","

HNK trenutno nema popunjeno mjesto dirigenta<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26339177_1920.jpg":"1920x1080","k_26339177_1280.jpg":"1280x1280","k_26339177_1024.jpg":"1024x1024","k_26339177_640.jpg":"640x640","k_26339177_480.jpg":"480x480","k_26339177_340.jpg":"340x340","k_26339177_220.jpg":"220x220","o_26339177_1280.jpg":"1280x853","o_26339177_1024.jpg":"1024x682","o_26339177_640.jpg":"640x426","o_26339177_480.jpg":"480x320","o_26339177_340.jpg":"340x226","o_26339177_220.jpg":"220x146","h_26339177_1280.jpg":"1280x854","h_26339177_1024.jpg":"1024x683","h_26339177_640.jpg":"640x427","h_26339177_480.jpg":"480x320","h_26339177_340.jpg":"340x227","h_26339177_220.jpg":"220x147","pp_26339177_1280.jpg":"1280x1628","pp_26339177_1024.jpg":"1024x1303","pp_26339177_640.jpg":"640x814","pp_26339177_480.jpg":"480x611","pp_26339177_340.jpg":"340x432","pp_26339177_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1298","hd_23595435_1920.jpg":"1920x1080","k_23595435_1280.jpg":"1280x1280","k_23595435_1024.jpg":"1024x1024","k_23595435_640.jpg":"640x640","k_23595435_480.jpg":"480x480","k_23595435_340.jpg":"340x340","k_23595435_220.jpg":"220x220","o_23595435_1280.jpg":"1280x865","o_23595435_1024.jpg":"1024x692","o_23595435_640.jpg":"640x432","o_23595435_480.jpg":"480x324","o_23595435_340.jpg":"340x229","o_23595435_220.jpg":"220x148","h_23595435_1280.jpg":"1280x854","h_23595435_1024.jpg":"1024x683","h_23595435_640.jpg":"640x427","h_23595435_480.jpg":"480x320","h_23595435_340.jpg":"340x227","h_23595435_220.jpg":"220x147","pp_23595435_1280.jpg":"1280x1628","pp_23595435_1024.jpg":"1024x1303","pp_23595435_640.jpg":"640x814","pp_23595435_480.jpg":"480x611","pp_23595435_340.jpg":"340x432","pp_23595435_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26037048_1920.jpg":"1920x1080","k_26037048_1280.jpg":"1280x1280","k_26037048_1024.jpg":"1024x1024","k_26037048_640.jpg":"640x640","k_26037048_480.jpg":"480x480","k_26037048_340.jpg":"340x340","k_26037048_220.jpg":"220x220","o_26037048_1280.jpg":"1280x853","o_26037048_1024.jpg":"1024x682","o_26037048_640.jpg":"640x426","o_26037048_480.jpg":"480x320","o_26037048_340.jpg":"340x226","o_26037048_220.jpg":"220x146","h_26037048_1280.jpg":"1280x854","h_26037048_1024.jpg":"1024x683","h_26037048_640.jpg":"640x427","h_26037048_480.jpg":"480x320","h_26037048_340.jpg":"340x227","h_26037048_220.jpg":"220x147","pp_26037048_1280.jpg":"1280x1628","pp_26037048_1024.jpg":"1024x1303","pp_26037048_640.jpg":"640x814","pp_26037048_480.jpg":"480x611","pp_26037048_340.jpg":"340x432","pp_26037048_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38502852 Threads: 5 Questions: 7104755951 Slow queries: 3302595 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608526346 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /kultura/kazaliste/vicko-bilandzic-javne-optuzbe-na-moj-racun-dobro-su-mi-dosle-da-snimim-kako-se-tko-ponasa-i-na-koga-se-moze-racunati-1355565 [printLink] => /kultura/kazaliste/vicko-bilandzic-javne-optuzbe-na-moj-racun-dobro-su-mi-dosle-da-snimim-kako-se-tko-ponasa-i-na-koga-se-moze-racunati-1355565?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 424370 [name] => vicko bilandžić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vicko-bilandzic [link] => /tag/vicko-bilandzic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 642635 [name] => crvena voda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-01 17:21:47 [main_article_id] => 0 [alias] => crvena-voda [link] => /tag/crvena-voda ) [2] => stdClass Object ( [id] => 744176 [name] => Dirigent HNK [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-15 13:27:05 [main_article_id] => 0 [alias] => dirigent-hnk [link] => /tag/dirigent-hnk ) [3] => stdClass Object ( [id] => 691032 [name] => Splitski teatar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-16 16:28:19 [main_article_id] => 0 [alias] => splitski-teatar [link] => /tag/splitski-teatar ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Splitski teatar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vicko Bilandžić: ‘Optužbe na moj račun? Za nešto sam vjerojatno i kriv, odluke koje donosim nužno donose neprijatelje‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3140 [name] => Jasmina Parić [username] => jasmina-pari [email] => jasmina-pari@sd.hr [password] => $2y$10$1L008t4mPN7O0CtaqZQnReoRohc3bl25o/s9Zwi5FMl5bzIbeqIQS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasmina-paric-3140 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1658 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3fe4790be360d956058d3295e5cd3dae?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/15/26339177.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Goran Mehkek/Cropix [mainImageDesc] =>

Mene osobno se može napadati, zato i jesam tu, jer netko mora biti krivac

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/15/26339177.jpg [title] =>

Mene osobno se može napadati, zato i jesam tu, jer netko mora biti krivac

Goran Mehkek/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/15/23595435.jpg [title] =>

HNK trenutno nema popunjeno mjesto dirigenta

Duje Klarić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/15/26037048.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Već je prošlo prvih pola godine otkako je splitski HNK dobio novu upravu. Intendanta Vicka Bilandžića više nećemo nazivati "novim". Mandat mu je počeo malo prije otvaranja Splitskog ljeta, kada se nekoliko dana uvelike raspravljalo – i svađalo – o izazovnim plakatima, uspješno je predstavljena nova scena u uvali Bene, za sada je samo skiciran prostor Plinare s kojim uprava ima velike planove, jesen je iznjedrila sjajnu dramsku predstavu "Crvena voda", blagdani su prošli uz tradicionalno krcatog "Orašara" i ostale uspješnice, a uskoro slijedi i nova premijera.

Nedavno je poprilično prašine podignula i ostavka dramaturga i producenta Jasena Boke, čulo se da neki međuljudski odnosi u teatru nisu dobri. Zanimala nas je ipak šira slika prvog "polugodišta", o kojoj smo razgovarali s intendantom.

Šest mjeseci HNK već radi s novom upravom. Što se postiglo na financijskom i organizacijskom planu, koji su rezultati? Konkretno mislim na posjećenost izvedbi i prihode. Možemo li govoriti o nekim brojevima i postocima?

– Ovo razdoblje planirali smo kao gašenje požara i saniranje posljedica elementarnih nepogoda, nismo predvidjeli vrijeme za razvoj i dugoročne planove, nego isključivo za krpanje rupa "di more ide u brod". Kad se osvrnem, bilo je burno i intenzivno. Golem posao je iza mene i vjerujem da će sada biti lakše, da će mi uskoro radni dan pasti sa 16 sati.

HNK prvi put u posljednjih deset godina, otkad radimo analize, završava godinu pozitivno. Uspjeli smo realizirati rekordno posjećeno Splitsko ljeto, a na razini godine imamo rast broja gledatelja više od 70 posto, dok je rast prihoda od ulaznica više od 100 posto u odnosu na 2022. godinu. Pune rezultate objavit ćemo tijekom veljače, kad precizno zbrojimo sve punte.

Jedan od planova bio je izlazak iz minusa prvi put nakon više godina. Je li još zaostalo starih računa od bivših uprava i kako se to rješava?

– Definitivno smo sanirali sve zatečene minuse koji se godinama vuku. Cilj je ostvaren i u 2024. ulazimo financijski stabilni. Želim zahvaliti svim umjetnicima, radnicima i partnerima koji su imali strpljenja čekati svoja potraživanja i koji su vjerovali mojim obećanjima o očekivanom vremenu povrata duga i, naravno, svim našim vrijednim i sposobnim zaposlenicima, umjetnicima i radnicima, koji su kičma ovog uspjeha. Teatar, to su oni!

---

image

HNK trenutno nema popunjeno mjesto dirigenta

Duje Klarić/Cropix
---

Nedugo prije početka vašeg mandata dokumentirali smo loše stanje u zgradi, od vodovodnih cijevi koje vlaže zidove do prilično dotrajalih zidnih tapeta i zakrpanog pliša u ložama. Što se s tim planira i kako platiti obnovu?

– Zgrada je u stanju kakvom i mora biti nakon godina zanemarivanja u smislu nužnih kapitalnih obnova. Srećom, Grad Split shvaća važnost teatra i prihvatio je plan sanacije. Ove godine očekujemo da se, uz pomoć Grada Splita, izradi projektna dokumentacija, koja je preduvjet da bismo aplicirali na europske fondove s kojima se nadamo realizirati energetsku obnovu zgrade. Riječ je o značajnim sredstvima, za koja nije realno očekivati da dođu iz drugih izvora osim iz EU-a. Nadamo se da ćemo u roku dvije-tri godine krenuti u nužnu obnovu. Mi ćemo biti spremni, dalje ovisi o brzini i ritmu objava natječaja. Do tada se krpamo i obavljamo nužne pripreme.

Scena 55 u potkrovlju zgrade još uvijek nije u funkciji. Kada tamo možemo očekivati izvedbe?

– Dugo smo tražili zagubljenu dokumentaciju same zgrade da bismo pristupili obnovi. Taj proces je okončan krajem jeseni i dokumentacija je sada dostupna, sortirana i digitalno arhivirana. Predviđena sredstva bit će dovoljna za radove kojima će se podignuti standardi protupožarne zaštite, očekujemo kako će radovi početi za koji mjesec. Nadamo se Sceni 55 za Marulićeve dane, no bit će to tek prva faza nužne rekonstrukcije.

Kakvi su međuljudski odnosi u kazalištu? Jasno je da u kući s tristotinjak zaposlenika ne može biti unisonog stava, ali posljednjih dana na vašu je adresu upućeno nekoliko ozbiljnih optužbi zbog, najblaže rečeno, loše komunikacije i dvojbenih radnih metoda. Ima li tu i vaše krivnje, mislite li da nešto treba mijenjati? Činjenica je da do sada niste imali upravljačkog iskustva.

– Kazalište je tvornica u kojoj je čovjek i sirovina i konačni proizvod. Optužbe ne bih komentirao jer time produljujem nepotrebnu temu te izlažem HNK krivoj percepciji. Mene osobno se može napadati, zato i jesam tu, jer netko mora biti krivac. Same javne optužbe dobro su mi došle da snimim tko se kako ponaša u kriznim situacijama, sad znam na koga se može računati. Nema iznenađenja.

A za nešto sam vjerojatno i kriv. Iskusni funkcionari više bi mislili na sebe nego na rezultate. Odluke koje donosim su teške i nužno stvaraju neprijatelje jer nisam fokusiran na skupljanje poena za sebe, nego na interese teatra. Mislim da rezultati koje sam već spomenuo govore sami za sebe i ne vidim što tu treba dodati osim da ću nastaviti stavljati interes teatra u prvi plan, a sebe izlagati napadima.

Svjestan sam da rezultati malo znače, da je bitnije kupovati mir, već sam iskusio to u životu, ali ne mislim se pretvoriti u kalkulanta koji misli samo o svojoj slici u javnosti. Uvijek, bez osobnih kalkulacija, štitim interese onoga za koga radim, a to su danas građani grada Splita. Pamtite me po rezultatima HNK-a, fokusiran sam na 2024. godinu, kad konačno očekujemo stabilno poslovanje. I, da, ja sam i po 12 sati na dan u teatru i moram priznati da nisam primijetio loše međuljudske odnose, dapače.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

U teatru više radnih mjesta nije "pokriveno". Recimo, mjesto dirigenta. Maestro Ivo Lipanović odnedavno je "službeno" u mirovini, nekim izvedbama ravna maestro Veton Marevci, koji ima dosta posla i oko zbora. Planirate li dovoditi gostujuće dirigente – koji su skupi – ili možda zastalno angažirati nekog novog?

– HNK trenutno nema popunjeno mjesto dirigenta. Veton Marevci je diplomirani i talentirani dirigent, ali je zaposlen kao zborovođa/dirigent zbora, što je čest slučaj za mlade dirigente, no nije mu u opisu radnog mjesta da dirigira orkestrom. Nemamo ni kostimografa, scenografa, ni redatelja drame, ni asistenta redatelja opere, ni producenta/dramaturga.

Pitanje skupoće je vrlo diskutabilno. Ako imate nemotiviranog zaposlenika na tim kreativnim vodećim mjestima, brzo će se to osjetiti i opet ćemo trebati goste. I ansambli i publika vole raznolikost. Fokusirani smo na kvalitetu i tražimo najbolji način da dođemo do nje, što ne isključuje mogućnost popune ovih mjesta kad budemo sigurni da će se na natječaj javiti adekvatan umjetnik ili umjetnica.

Ove sezone planiramo dati šansu čitavom nizu izvrsnih, talentiranih i potencijalno kvalitetnih dirigenata. Hoće li sam orkestar i zbor među njima naći kandidata s kojim će međusobno stvoriti kemiju i vrhunski zvuk, to sada ne znamo. Kad se tako nešto dogodi i kad takvu situaciju procijenimo stabilnom, kad budemo imali jasnu karakternu procjenu da će taj dirigent ili dirigentica zadržati kvalitetan odnos i zvuk i kad postane dio kuće, odmah ćemo pokrenuti natječaje za zapošljavanje.

Početkom veljače slijedi dramska premijera "Slučaj Mademoiselle Dupin". Zbog nezgode, umjesto Petre Kovačić Botić morala je uskočiti u naslovnu ulogu Ana Marija Veselčić. Kako napreduju probe, sada s novom glumicom?

– Fascinantna je energija kojom naši umjetnici pristupaju poslu. Požrtvovnost na probi nosi posljedice pa se i uskače kolegama u dan-dva, putuje se u poznim godinama, igra se bez obzira na sve...

Duboko sam zahvalan svakom umjetniku i djelatniku koji teatar shvaća kao misiju i živi za predstavu. Ovakve stvari su "business as usual" i mi kao velika produkcija moramo biti spremni na sve. Drama je apsolutno na visini zadatka u umjetničkom i ljudskom smislu. Ne zaostaju tu ni Balet ni Opera.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Mehkek/Cropix Duje Klarić/Cropix Nikola Vilić/Cropix
Goran Mehkek/Cropix

Mene osobno se može napadati, zato i jesam tu, jer netko mora biti krivac

Duje Klarić/Cropix

HNK trenutno nema popunjeno mjesto dirigenta

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/kazaliste/vicko-bilandzic-javne-optuzbe-na-moj-racun-dobro-su-mi-dosle-da-snimim-kako-se-tko-ponasa-i-na-koga-se-moze-racunati-1355565 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7cab6ed6afb5682f7316219dca4efe4961051324 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vicko+Biland%C5%BEi%C4%87%3A+%E2%80%98Optu%C5%BEbe+na+moj+ra%C4%8Dun%3F+Za+ne%C5%A1to+sam+vjerojatno+i+kriv%2C+odluke+koje+donosim+nu%C5%BEno+donose+neprijatelje%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fvicko-bilandzic-javne-optuzbe-na-moj-racun-dobro-su-mi-dosle-da-snimim-kako-se-tko-ponasa-i-na-koga-se-moze-racunati-1355565 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fvicko-bilandzic-javne-optuzbe-na-moj-racun-dobro-su-mi-dosle-da-snimim-kako-se-tko-ponasa-i-na-koga-se-moze-racunati-1355565 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Splitski teatar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
KazališteSplitski teatar

Vicko Bilandžić: ‘Optužbe na moj račun? Za nešto sam vjerojatno i kriv, odluke koje donosim nužno donose neprijatelje‘

Piše Jasmina Parić
15. siječnja 2024. - 13:27

Već je prošlo prvih pola godine otkako je splitski HNK dobio novu upravu. Intendanta Vicka Bilandžića više nećemo nazivati "novim". Mandat mu je počeo malo prije otvaranja Splitskog ljeta, kada se nekoliko dana uvelike raspravljalo – i svađalo – o izazovnim plakatima, uspješno je predstavljena nova scena u uvali Bene, za sada je samo skiciran prostor Plinare s kojim uprava ima velike planove, jesen je iznjedrila sjajnu dramsku predstavu "Crvena voda", blagdani su prošli uz tradicionalno krcatog "Orašara" i ostale uspješnice, a uskoro slijedi i nova premijera.

Nedavno je poprilično prašine podignula i ostavka dramaturga i producenta Jasena Boke, čulo se da neki međuljudski odnosi u teatru nisu dobri. Zanimala nas je ipak šira slika prvog "polugodišta", o kojoj smo razgov...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 04:46