StoryEditorOCM
KazališteKAZALIŠNI GUŠTI

Splićani će hrliti na ‘Olivera‘ da vide ‘Priče s trajekta‘! Predstavljeno Splitsko ljeto, više je aduta, na što idete?

Piše Kultura SD
1. srpnja 2024. - 15:10

Program 70. Splitskog ljeta predstavljen je danas na konferenciji za medije u atriju Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Jubilarno izdanje Splitskog ljeta održavat će se od 15. srpnja do 14. kolovoza na 16 ambijentalnih pozornica, pored splitskih, i na onima u Vrlici te Kaštel Gomilici, a publici će ponuditi 36 opernih, dramskih, baletnih, koncertnih, likovnih programa u ukupno 54 izvedbe.

Na samom početku medijske konferencije potpisan je novi ugovor o sponzorstvu s generalnim pokroviteljem Splitskog ljeta i HNK Split, OTP bankom d.d.

image

Silvija Bareca iz OTP banke i intendant HNK Split Vicko Bilandžić

Jakov Prkić/Cropix

Ravnateljica glazbenog programa Sunčana Tušek ustvrdila je:

"Festival otvaramo na Peristilu scenskom izvedbom kantate ‘Carmina Burana‘ Carla Orffa pod ravnanjem maestra Ivana Huta i u režiji poljskog redatelja svjetske reputacije Michała Znanieckog.

Ni ovogodišnji festival neće proći bez ‘Aide‘, svojevrsnog zaštitnog znaka Splitskog ljeta, a nastavljamo i tradiciju izvođenja najglasovitije hrvatske opere ‘Ero s onoga svijeta‘ na ambijentalnim pozornicama Vrlike i splitskih Bena.

Na zatvaranju Splitskog ljeta izvest ćemo gala-koncert opernih arija u Galeriji Meštrović. Ovogodišnji koncept je izbor domaćih dirigenata, vezanih za Split, i operni solisti iz cijele Hrvatske. U koncertnom su programu 12 raznovrsnih naslova visoke kvalitete. Koncertni smo program dogovarali, između ostalog, i s partnerima Institutom za talijansku kulturu, Glazbenom mladeži i Kaštelanskim kulturnim ljetom.“

image

Dražen Krešić i Anica Tomić

Jakov Prkić/Cropix

Prisutnima su se obratili redatelji dviju dramskih premijera. Dražen Krešić, naime, potpisuje režiju predstave "Judita“, koja će pokraj marjanske scrkve Sv. Jere premijerno biti izvedena 16. srpnja.

"Mi našu ‘Juditu‘ pripremamo u monološkoj formi. Juditu igra Katarina Romac, poznata i već afirmirana splitska glumica. Uz nju će na sceni biti glazbenik Stanislav Kovačić, čelist i multiinstrumentalist, koji priprema glazbu za predstavu.“

Anica Tomić režira autorski projekt "Priče s trajekta“, predstavu koja je nastala na temelju brojnih priča, uspomena putnika trajekata, na temelju kojih Ivor Martinić, dramaturginja Jelena Kovačić i redateljica, uz vrlo brojan glumački ansambl splitskog HNK, pripremaju community theatre predstavu koja će se, uz svesrdnu pomoć i suradnju tvrtke "Jadrolinija“, igrati u prostorima njihova novog trajekta "Oliver“ na gatu u splitskoj luci.

Redateljica Anica Tomić tim povodom je rekla:

"Važno je to da lokalna zajednica aktivno sudjeluje u Splitskom ljetu, festivalu koji joj toliko znači. Dobili smo jako puno priča, mislim da bismo ih i do danas dobijali da nismo morali postaviti jedan zaključni datum. Trajekti su osnovna veza otoka i kopna, oni u svojim utrobama pamte tolike neispričane priče...

Jako se zahvaljujemo svima koji su s nama podijelili svoje brojne priče koje smo morali selektirati. Bilo ih je toliko da smo mogli iz njih napraviti četiri predstave. U predstavi sudjeluje gotovo cijeli dramski ansambl HNK Split. Planiramo zadnje generalne probe otvoriti upravo ljudima koji su nam poslali svoje priče, kako bi oni prvi mogli vidjeti predstavu.“

image
Jakov Prkić/Cropix

U baletnom programu premijerno ćemo vidjeti plesnu predstavu "Gospođa Bovary“ u režiji i koreografiji Valentine Turcu.

Intendant Vicko Bilandžić je izjavio:

"Valentina već znamenito ime koreografskog svijeta, splitsko je dite i najranije je djetinjstvo proživjela u ovom gradu. Dolazi postaviti svoju verziju velikog romana upravo na prostor Prokurative, velebnog splitskog trga koji je građen približno u vrijeme nastanka besmrtnog djela Gustava Flauberta. Solistička podjela bit će ojačana gostujućim plesačima, kao i reprizne izvedbe baleta "Veliki Gatsby".

Osim premijernih predstava, u dramskom će programu reprizno biti izvedene drame "Gazdarica“, "Smij i suze starega Splita“, "Francuzica“ i "Zapisi iz nevremena“ te gostujuće: "Komik Motion“, "Zakon Zagore“, "Tko se boji Virginije Woolf“ i "Otočka terca“.

Koncertni će program, osim spomenutog Opera gala koncerta na zatvaranju Festivala, činiti koncerti: "Ladarice i orkestar“, Orkestar HRMi solisti, "Barlaam i Jozafat“ Katarine Livljanić i ansambla Dialogos, "Suita Respighi“ u izvedbi talijanskog Orchestra Barracano, solistički recital gitarista Srđana Bulata, Klavirski trio Roberta Laktoša, Luke Galufa i Zarije Alajbeg Galuf, koncert Matije Dedića, recital pijanistice Ivane Štimac Agius, ansambla Winnipeg Singers, proslavljenog bas-baritona Marka Mimice uz pijanistu Marcosa Madrigala, folklorni koncert splitskog Jedinstva, recital pijanista Marina Limića, kao i koncert Zagrebačkog kvarteta.

Bogat je i program likovnih i izložbenih događanja.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 15:40