stdClass Object ( [id] => 1122543 [title] => Prošla je godina dana bez nenadmašne primadone. Prisjetili smo se uloga kojima nas je obogatila Zoja Odak i s čijih smo predstava odlazili oplemenjeniji [alias] => prosla-je-godina-dana-bez-nenadmasne-primadone-prisjetili-smo-se-uloga-kojima-nas-je-obogatila-zoja-odak-i-s-cijih-smo-predstava-odlazili-oplemenjeniji [catid] => 288 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mirno i osamljeno, vodoravno ležeći među okomitim čempresima, onako kako samo u lijesu lijeno i odvojeno tijelo otpočinuti može pod nadzorom vlastite duše, prošla je prva godina otkako je životnu pozornicu tjelesno napustila Zoja Odak, gotovo nenadmašna dramska i ništa manje damska kazališna primadona bez pjevanja, ali glasa moćnog i karbonatnog poput gledališta u ovalnim antičkim amfiteatrima.

Bio je vrući kolovoški dan, dvadeset i treći po redu, kad se obznanilo da je zasad jedna od zadnjih baš ono velikih splitskih glumica, s čašću nacionalne prvakinje, i doslovce ušla u neki od onih svojih tragičnih likova što ih je tumačila, zaodijenula se u bijelo i legla za do u zanavijek u miru najposlije i otpočinuti.

---

image
ARHIVA HNK
---

Prevelik je Zoja bila meteorit eda bismo ga se htjeli prisjetiti u ovoj šupljoj kulturi nepriznavanja, kad je odzvonila ura godišnjice njezinog preminuća; preširoko zrcalo bila je Odakova u kojem su se ogledavala lica licemjerja svih grozota od faca što se švercaju po pažnji javnosti mimo darovitosti i pravednosti…

Ova je neprežaljena umjetnica rođena u Splitu, 17. listopada 1947., u kojem će se i ugasiti 23. kolovoza anni precedenti. Rodni grad dat će joj i osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, a Sarajevo fakultetsku diplomu iz teatrologije i književnosti.

Odškolovavši se u tuđini, kao i mnogi iz svojega šireg naraštaja, Zoja će prve glumačke korake učiniti u okviru splitskoga kazališta "Titovi mornari" (današnjega GKM-a). A u ansambl HNK Split bit će primljena 1972. godine, gdje će dočekati i umirovljenje.

Svjesno se odredivši za glumstvo uživo, Zoja Odak ubicirala se u kazališnu pozornicu poput totema ili dalekovoda i nije odveć hajala za televizijska i filmska snimanja.

---

image
ARHIVA HNK
---

Opredijelivši se za glumu "sada i ovdje", prepuštena trenutku u teatru – dakle, u istoj živoj predstavi: i mogućoj slavi i prijetećoj grešci, bez mogućnosti popravljanja ili ponavljanja – intrigirao ju je samo neposredan kontakt s publikom dekoriran s pristajanjem na njezine reakcije, reakcije publike.

Na televiziji gledat ćemo je malo, u haiku-ulozi Meštrove supruge u seriji "Velo misto", pa onda u velikoj roli uspješnice "Inspektor Vinko", kad je bila partnerica bravuroznom Ivici Vidoviću.

Na filmu će također startati kao epizodistica u popularnom djelu "Kapetan Mikula Mali" Obrada Gluščevića, a onda će puno kasnije Krsto Papić povjeriti joj ulogu u filmu "Priča iz Hrvatske", gdje će igrati suprugu Ive Gregurevića.

Na sceni HNK Split debitirat će kao Lesley u komadu 'Napola na drvetu' proslavljenoga glumca Petera Ustinova. Doskora će uslijediti Don Juan i ostali J. B. P. Molièrea, Život Galilejev Bertolta Brechta, kao i niz inih tekstova iz svjetske literature poput W. Shakespearea: Na Tri kralja ili kako hoćete, Kroćenje goropadnosti, Kralj Lear; L. Pirandella: Šest lica traže autora; A. P. Čehova: Višnjik, Drama bez naslova, Galeb; M. Kundere: Žak fatalist i njegov gospodar; J. B. P. Molière: Don Juan, Tartuffe ili varalica; F. M. Dostojevski: Braća Karamazovi; M. Duras: Vera Baxter; E. Ionesco: Igra od pomora, Ćelava pjevačica; B. Brecht: Majka Courage i njezina djeca. Posljednja njezina uloga u matičnom kazalištu na splitskom Dobrome bila je Rebecca Nurce u Kušnji Arthura Millera.

---

image
---

Zoja Odak nastupila je i u impozantnom broju dramskih djela domaćih autora, među kojima su I. Brešan: Predstava "Hamleta" u selu Mrduša Donja, općina Blatuša i Julije Cezar; F. Hadžića: Hitler u partizanima; J. Franičevića Pločara: Vir; M. Matišića: Bljesak zlatnog zuba, Svećenikova djeca; L. Kaštelan: Prije sna; O. Savičević Ivančević: Adio kauboju, a navlaš valja izdvojiti i nastup u praizvedbi duodrame Ilije Zovka, Francuzica, gdje je Zoja dugo nastupala sa samim autorom, koji je tekst i napisao s mišlju na nju kao partnericu.

Poseban naglasak Odakova je bila metnula i na izričaj lokalnoga kolorita s čakavskom supstancom u sebi: M. Smoje: Roko I. Krvolok oli Ča je život nego fantažija; M. Uvodić: Libar Marka Uvodića Splićanina; I. Kovačić: Smij i suze starega Splita; te zatim u komadima starih majstora poput nepoznatog hrvatskog autora iz XVII. stoljeća, autora djela Ljubovnici; pa M. Držića: Dundo Maroje, Novela od Stanca, Skup; V. Stullija: Kate Kapuralica; P. Kanavelovića: Šimun Dundurilo; H. Lucića: Robinja.

---

image
ARHIVA HNK
---

A isto je bila učinila vlastitim preferencijama sudjelujući i u adaptacijama do pod splitski unikum čakavskog jezika prinesenih susjednih italsko-ćozotskih dramoleta kakve su pisali Eduardo de Filippo: Šjora File (Filomena Marturano), Šjor Bartulovi snovi, ili, Carlo Goldoni: Ribarske svađe.

Međutim, Zoja Odak ostat će ipak najpamtljivija kao interpretkinja onih kanonskih drama čiji karakteri imaju dubinske i visinske protege, poput onih u naslovima Miroslava Krleže: Golgota, Vučjak, Aretej, U agoniji, i, poglavito Leda, uz partnera Josipa Gendu.

Početkom 80-ih godina, što će utjecati na to da će njezina karijera strelovito rasti, igra u dvama antologijskim komadima Slobodana Šnajdera: Hrvatski Faust i Kamov smrtopis, te u remek-djelu Milana Begovića Amerikanska jahta u splitskoj luci.

---

image
ARHIVA HNK
---

Kasnije će doći i naslovna uloga u kultnoj drami Tonča Petrasovića Marovića, Antigona, kraljica u Tebi, potvrđujući time nesvakidašnji afinitet za tumačenje lektirskih likova iz starogrčke literature. Da, istinski forte Zoje Odak bile su uvjerljive pojave i gotovo nenadmašne izvedbe helenističkih heroina iz tragedija Sofokla: Edip i Antigona, odnosno Euripida: Helena, Alkestida, Bakhe i Hekuba…

Jasno, i onda je u ovo naše vrijeme, još ove godine, bilo došlo do u prijepor razložnost dodjele Nagrade Grada Splita za životno djelo Zoji Odak, za što su se starali nekakvi lokalni talibančići procijeđeni kroz, podrazumljivo, nacionalističko rešeto šupljikave splitske kulture.

Sramotan je fakt što je rečeno priznanje stiglo bolno prekasno: utješno za obitelj i onaj dio splitske kulture što ostaje u filteru pri cijeđenju moralnih vrednota; ma, oblaćeno zarad higijene ovdašnjega duha, jerbo, samoj laureatkinji nije bilo dano u vlastite i žive ruke primiti ono što joj je godinama prije doista prezasluženo i pripadalo!

---

image
Matko Biljak
---

Ne postoje dobre i loše kazališne predstave, premda uobičajene predrasude inzistiraju na takvim navodima, već bivaju među nama predstave s kojih mi iz zatvorenog teatra ili ambijenta na otvorenom izlazimo bilo kao bolji ljudi, bilo kao vreće punjene s nečim i nošene na nekom, pa stoje uspravno.

Nešto mi govori da su lijenčine to smislile u dokolici, to da ne postoji ni ozbiljna s jedne i zabavna glazba s druge strane – valjda neozbiljna glazba, ne znam!? – tako da ne vjerujem ni u to da se čak i knjige dijele na dobre ili loše.

Stvar je u nama: izađemo li kao bolji ljudi iz kazališta, s koncerta ili zatvarajući korice pročitane knjige, e, to je valer koji ima boju demarkacijske crte između onoga što kužimo kao dobro i onoga za što vjerujemo da je loše.

Gotovo svaki put kad sam odlazio s predstave u kojoj je glumila Zoja Odak, bio sam dokraja ispunjen nekakvom znatiželjnom zapitanošću, ispražnjen pomalo od emocije kao da sam s njom dijelio pozornicu i razmjenjivao replike: kao da je svaka predstava bila moje neko djelo nada kim sam bdio ustravljen hoće li sve ispasti kako spada.

---

image
ARHIVA HNK
---

To je bila Zoja Odak: magnetična glumica čije je glumljenje na pozornici bio neposredno i izravno, ništa različito od življenja na ulici, pa je, zacijelo, takav ton i konču davala svakoj produkciji u kojoj se i pojavljivala.

Pripadala je onom nepotrošivom soju iz iskustva stare garde, kad koga u glumicu ili glumca nije lansirao medijski glamur ili bliješteće svjetlo petparačkih reflektora, bankovno stanje na računu oca, muža ili momka, nego esencija čistog talenta i erupcija neumorne vježbe…

Danas toga više nema. Danas, češće se rađaju dramske heroine i damske primadone bez pjevanja, nego li što umiru: ne žele imati vremena glumice za rad i vježbu, napredovanje i dokazivanje, čitanje i istraživanje, kad, dovoljni su dostupni ilustrirani tabloidi i sveprisutne beskriterijske društvene mreže.

---

image
ARHIVA HNK
---

Mi danas, u ovo vrijeme, skuliramo se u opijenoj mirnoći nezmjeranja, i, nanovo uvijek svježe ispočetka o svemu tome prijesno lažemo, i sebi i drugima.

Ma, čuvamo i uspomene na ne baš tako odalečena vremena, kad smo uživo mogli gledati takve kreacije i velikane poput Zoje Odak, kad smo s predstava odlazili zapitaniji i zabrinutiji, čišći, i – kao bolji ljudi.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPLITSKA DIVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => SPLITSKA DIVA 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-08-25 14:30:10 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => SINIŠA VUKOVIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-08-25 16:01:59 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-08-25 16:01:59 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 43 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 288 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta kazališnog života. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, kazalište [secure] => 0 [page_title] => Kazalište [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/08\/25\/19098252.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/25\/19098256.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/25\/19098258.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/25\/19098260.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/25\/19098264.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/25\/19098270.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/25\/19098274.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/25\/19098278.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/25\/19098280.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["ARHIVA HNK","ARHIVA HNK","ARHIVA HNK","ARHIVA HNK","ARHIVA HNK","Matko Biljak","","ARHIVA HNK","ARHIVA HNK"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","15:4","50:50","50:50","50:50","50:50","36:42"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1312x2000","hd_19098252_1920.jpg":"1920x1080","k_19098252_1280.jpg":"1280x1280","k_19098252_1024.jpg":"1024x1024","k_19098252_640.jpg":"640x640","k_19098252_480.jpg":"480x480","k_19098252_340.jpg":"340x340","k_19098252_220.jpg":"220x220","o_19098252_1280.jpg":"1280x1951","o_19098252_1024.jpg":"1024x1560","o_19098252_640.jpg":"640x975","o_19098252_480.jpg":"480x731","o_19098252_340.jpg":"340x518","o_19098252_220.jpg":"220x335","h_19098252_1280.jpg":"1280x854","h_19098252_1024.jpg":"1024x683","h_19098252_640.jpg":"640x427","h_19098252_480.jpg":"480x320","h_19098252_340.jpg":"340x227","h_19098252_220.jpg":"220x147","pp_19098252_1280.jpg":"1006x1280","pp_19098252_1024.jpg":"805x1024","pp_19098252_640.jpg":"503x640","pp_19098252_480.jpg":"377x480","pp_19098252_340.jpg":"267x340","pp_19098252_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1632x2464","hd_19098256_1920.jpg":"1920x1080","k_19098256_1280.jpg":"1280x1280","k_19098256_1024.jpg":"1024x1024","k_19098256_640.jpg":"640x640","k_19098256_480.jpg":"480x480","k_19098256_340.jpg":"340x340","k_19098256_220.jpg":"220x220","o_19098256_1280.jpg":"1280x1932","o_19098256_1024.jpg":"1024x1546","o_19098256_640.jpg":"640x966","o_19098256_480.jpg":"480x724","o_19098256_340.jpg":"340x513","o_19098256_220.jpg":"220x332","h_19098256_1280.jpg":"1280x854","h_19098256_1024.jpg":"1024x683","h_19098256_640.jpg":"640x427","h_19098256_480.jpg":"480x320","h_19098256_340.jpg":"340x227","h_19098256_220.jpg":"220x147","pp_19098256_1280.jpg":"1006x1280","pp_19098256_1024.jpg":"805x1024","pp_19098256_640.jpg":"503x640","pp_19098256_480.jpg":"377x480","pp_19098256_340.jpg":"267x340","pp_19098256_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1632x2464","hd_19098258_1920.jpg":"1920x1080","k_19098258_1280.jpg":"1280x1280","k_19098258_1024.jpg":"1024x1024","k_19098258_640.jpg":"640x640","k_19098258_480.jpg":"480x480","k_19098258_340.jpg":"340x340","k_19098258_220.jpg":"220x220","o_19098258_1280.jpg":"1280x1932","o_19098258_1024.jpg":"1024x1546","o_19098258_640.jpg":"640x966","o_19098258_480.jpg":"480x724","o_19098258_340.jpg":"340x513","o_19098258_220.jpg":"220x332","h_19098258_1280.jpg":"1280x854","h_19098258_1024.jpg":"1024x683","h_19098258_640.jpg":"640x427","h_19098258_480.jpg":"480x320","h_19098258_340.jpg":"340x227","h_19098258_220.jpg":"220x147","pp_19098258_1280.jpg":"1006x1280","pp_19098258_1024.jpg":"805x1024","pp_19098258_640.jpg":"503x640","pp_19098258_480.jpg":"377x480","pp_19098258_340.jpg":"267x340","pp_19098258_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19098260_1920.jpg":"1920x1080","k_19098260_1280.jpg":"1280x1280","k_19098260_1024.jpg":"1024x1024","k_19098260_640.jpg":"640x640","k_19098260_480.jpg":"480x480","k_19098260_340.jpg":"340x340","k_19098260_220.jpg":"220x220","o_19098260_1280.jpg":"1280x853","o_19098260_1024.jpg":"1024x682","o_19098260_640.jpg":"640x426","o_19098260_480.jpg":"480x320","o_19098260_340.jpg":"340x226","o_19098260_220.jpg":"220x146","h_19098260_1280.jpg":"1280x854","h_19098260_1024.jpg":"1024x683","h_19098260_640.jpg":"640x427","h_19098260_480.jpg":"480x320","h_19098260_340.jpg":"340x227","h_19098260_220.jpg":"220x147","pp_19098260_1280.jpg":"1006x1280","pp_19098260_1024.jpg":"805x1024","pp_19098260_640.jpg":"503x640","pp_19098260_480.jpg":"377x480","pp_19098260_340.jpg":"267x340","pp_19098260_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1336","hd_19098264_1920.jpg":"1920x1080","k_19098264_1280.jpg":"1280x1280","k_19098264_1024.jpg":"1024x1024","k_19098264_640.jpg":"640x640","k_19098264_480.jpg":"480x480","k_19098264_340.jpg":"340x340","k_19098264_220.jpg":"220x220","o_19098264_1280.jpg":"1280x890","o_19098264_1024.jpg":"1024x712","o_19098264_640.jpg":"640x445","o_19098264_480.jpg":"480x334","o_19098264_340.jpg":"340x236","o_19098264_220.jpg":"220x153","h_19098264_1280.jpg":"1280x854","h_19098264_1024.jpg":"1024x683","h_19098264_640.jpg":"640x427","h_19098264_480.jpg":"480x320","h_19098264_340.jpg":"340x227","h_19098264_220.jpg":"220x147","pp_19098264_1280.jpg":"1006x1280","pp_19098264_1024.jpg":"805x1024","pp_19098264_640.jpg":"503x640","pp_19098264_480.jpg":"377x480","pp_19098264_340.jpg":"267x340","pp_19098264_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_19098270_1920.jpg":"1920x1080","k_19098270_1280.jpg":"1280x1280","k_19098270_1024.jpg":"1024x1024","k_19098270_640.jpg":"640x640","k_19098270_480.jpg":"480x480","k_19098270_340.jpg":"340x340","k_19098270_220.jpg":"220x220","o_19098270_1280.jpg":"1280x1920","o_19098270_1024.jpg":"1024x1536","o_19098270_640.jpg":"640x960","o_19098270_480.jpg":"480x720","o_19098270_340.jpg":"340x510","o_19098270_220.jpg":"220x330","h_19098270_1280.jpg":"1280x854","h_19098270_1024.jpg":"1024x683","h_19098270_640.jpg":"640x427","h_19098270_480.jpg":"480x320","h_19098270_340.jpg":"340x227","h_19098270_220.jpg":"220x147","pp_19098270_1280.jpg":"1006x1280","pp_19098270_1024.jpg":"805x1024","pp_19098270_640.jpg":"503x640","pp_19098270_480.jpg":"377x480","pp_19098270_340.jpg":"267x340","pp_19098270_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1398","hd_19098274_1920.jpg":"1920x1080","k_19098274_1280.jpg":"1280x1280","k_19098274_1024.jpg":"1024x1024","k_19098274_640.jpg":"640x640","k_19098274_480.jpg":"480x480","k_19098274_340.jpg":"340x340","k_19098274_220.jpg":"220x220","o_19098274_1280.jpg":"1280x932","o_19098274_1024.jpg":"1024x745","o_19098274_640.jpg":"640x466","o_19098274_480.jpg":"480x349","o_19098274_340.jpg":"340x247","o_19098274_220.jpg":"220x160","h_19098274_1280.jpg":"1280x854","h_19098274_1024.jpg":"1024x683","h_19098274_640.jpg":"640x427","h_19098274_480.jpg":"480x320","h_19098274_340.jpg":"340x227","h_19098274_220.jpg":"220x147","pp_19098274_1280.jpg":"1006x1280","pp_19098274_1024.jpg":"805x1024","pp_19098274_640.jpg":"503x640","pp_19098274_480.jpg":"377x480","pp_19098274_340.jpg":"267x340","pp_19098274_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2628","hd_19098278_1920.jpg":"1920x1080","k_19098278_1280.jpg":"1280x1280","k_19098278_1024.jpg":"1024x1024","k_19098278_640.jpg":"640x640","k_19098278_480.jpg":"480x480","k_19098278_340.jpg":"340x340","k_19098278_220.jpg":"220x220","o_19098278_1280.jpg":"1280x1752","o_19098278_1024.jpg":"1024x1401","o_19098278_640.jpg":"640x876","o_19098278_480.jpg":"480x657","o_19098278_340.jpg":"340x465","o_19098278_220.jpg":"220x301","h_19098278_1280.jpg":"1280x854","h_19098278_1024.jpg":"1024x683","h_19098278_640.jpg":"640x427","h_19098278_480.jpg":"480x320","h_19098278_340.jpg":"340x227","h_19098278_220.jpg":"220x147","pp_19098278_1280.jpg":"1006x1280","pp_19098278_1024.jpg":"805x1024","pp_19098278_640.jpg":"503x640","pp_19098278_480.jpg":"377x480","pp_19098278_340.jpg":"267x340","pp_19098278_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2257","hd_19098280_1920.jpg":"1920x1080","k_19098280_1280.jpg":"1280x1280","k_19098280_1024.jpg":"1024x1024","k_19098280_640.jpg":"640x640","k_19098280_480.jpg":"480x480","k_19098280_340.jpg":"340x340","k_19098280_220.jpg":"220x220","o_19098280_1280.jpg":"1280x1504","o_19098280_1024.jpg":"1024x1203","o_19098280_640.jpg":"640x752","o_19098280_480.jpg":"480x564","o_19098280_340.jpg":"340x399","o_19098280_220.jpg":"220x258","h_19098280_1280.jpg":"1280x854","h_19098280_1024.jpg":"1024x683","h_19098280_640.jpg":"640x427","h_19098280_480.jpg":"480x320","h_19098280_340.jpg":"340x227","h_19098280_220.jpg":"220x147","pp_19098280_1280.jpg":"1006x1280","pp_19098280_1024.jpg":"805x1024","pp_19098280_640.jpg":"503x640","pp_19098280_480.jpg":"377x480","pp_19098280_340.jpg":"267x340","pp_19098280_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7808859 Threads: 3 Questions: 1638383369 Slow queries: 4869190 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111459740 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) ) [link] => /kultura/kazaliste/prosla-je-godina-dana-bez-nenadmasne-primadone-prisjetili-smo-se-uloga-kojima-nas-je-obogatila-zoja-odak-i-s-cijih-smo-predstava-odlazili-oplemenjeniji-1122543 [printLink] => /kultura/kazaliste/prosla-je-godina-dana-bez-nenadmasne-primadone-prisjetili-smo-se-uloga-kojima-nas-je-obogatila-zoja-odak-i-s-cijih-smo-predstava-odlazili-oplemenjeniji-1122543?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 517694 [name] => zoja odak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zoja-odak [link] => /tag/zoja-odak ) [1] => stdClass Object ( [id] => 647543 [name] => iVICA VIDOVIĆ, Josip Genda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-25 18:02:21 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-vidovic-josip-genda [link] => /tag/ivica-vidovic-josip-genda ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPLITSKA DIVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prošla je godina dana bez nenadmašne primadone. Prisjetili smo se uloga kojima nas je obogatila Zoja Odak i s čijih smo predstava odlazili oplemenjeniji [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/19098252.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => ARHIVA HNK [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/19098252.jpg [title] => ARHIVA HNK ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/19098256.jpg [title] => ARHIVA HNK ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/19098258.jpg [title] => ARHIVA HNK ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/19098260.jpg [title] => ARHIVA HNK ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/19098264.jpg [title] => ARHIVA HNK ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/19098270.jpg [title] => Matko Biljak ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/19098274.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/19098278.jpg [title] => ARHIVA HNK ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/19098280.jpg [title] => ARHIVA HNK ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Mirno i osamljeno, vodoravno ležeći među okomitim čempresima, onako kako samo u lijesu lijeno i odvojeno tijelo otpočinuti može pod nadzorom vlastite duše, prošla je prva godina otkako je životnu pozornicu tjelesno napustila Zoja Odak, gotovo nenadmašna dramska i ništa manje damska kazališna primadona bez pjevanja, ali glasa moćnog i karbonatnog poput gledališta u ovalnim antičkim amfiteatrima.

Bio je vrući kolovoški dan, dvadeset i treći po redu, kad se obznanilo da je zasad jedna od zadnjih baš ono velikih splitskih glumica, s čašću nacionalne prvakinje, i doslovce ušla u neki od onih svojih tragičnih likova što ih je tumačila, zaodijenula se u bijelo i legla za do u zanavijek u miru najposlije i otpočinuti.

---

image
ARHIVA HNK
---

Prevelik je Zoja bila meteorit eda bismo ga se htjeli prisjetiti u ovoj šupljoj kulturi nepriznavanja, kad je odzvonila ura godišnjice njezinog preminuća; preširoko zrcalo bila je Odakova u kojem su se ogledavala lica licemjerja svih grozota od faca što se švercaju po pažnji javnosti mimo darovitosti i pravednosti…

Ova je neprežaljena umjetnica rođena u Splitu, 17. listopada 1947., u kojem će se i ugasiti 23. kolovoza anni precedenti. Rodni grad dat će joj i osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, a Sarajevo fakultetsku diplomu iz teatrologije i književnosti.

Odškolovavši se u tuđini, kao i mnogi iz svojega šireg naraštaja, Zoja će prve glumačke korake učiniti u okviru splitskoga kazališta "Titovi mornari" (današnjega GKM-a). A u ansambl HNK Split bit će primljena 1972. godine, gdje će dočekati i umirovljenje.

Svjesno se odredivši za glumstvo uživo, Zoja Odak ubicirala se u kazališnu pozornicu poput totema ili dalekovoda i nije odveć hajala za televizijska i filmska snimanja.

---

image
ARHIVA HNK
---

Opredijelivši se za glumu "sada i ovdje", prepuštena trenutku u teatru – dakle, u istoj živoj predstavi: i mogućoj slavi i prijetećoj grešci, bez mogućnosti popravljanja ili ponavljanja – intrigirao ju je samo neposredan kontakt s publikom dekoriran s pristajanjem na njezine reakcije, reakcije publike.

Na televiziji gledat ćemo je malo, u haiku-ulozi Meštrove supruge u seriji "Velo misto", pa onda u velikoj roli uspješnice "Inspektor Vinko", kad je bila partnerica bravuroznom Ivici Vidoviću.

Na filmu će također startati kao epizodistica u popularnom djelu "Kapetan Mikula Mali" Obrada Gluščevića, a onda će puno kasnije Krsto Papić povjeriti joj ulogu u filmu "Priča iz Hrvatske", gdje će igrati suprugu Ive Gregurevića.

Na sceni HNK Split debitirat će kao Lesley u komadu 'Napola na drvetu' proslavljenoga glumca Petera Ustinova. Doskora će uslijediti Don Juan i ostali J. B. P. Molièrea, Život Galilejev Bertolta Brechta, kao i niz inih tekstova iz svjetske literature poput W. Shakespearea: Na Tri kralja ili kako hoćete, Kroćenje goropadnosti, Kralj Lear; L. Pirandella: Šest lica traže autora; A. P. Čehova: Višnjik, Drama bez naslova, Galeb; M. Kundere: Žak fatalist i njegov gospodar; J. B. P. Molière: Don Juan, Tartuffe ili varalica; F. M. Dostojevski: Braća Karamazovi; M. Duras: Vera Baxter; E. Ionesco: Igra od pomora, Ćelava pjevačica; B. Brecht: Majka Courage i njezina djeca. Posljednja njezina uloga u matičnom kazalištu na splitskom Dobrome bila je Rebecca Nurce u Kušnji Arthura Millera.

---

image
---

Zoja Odak nastupila je i u impozantnom broju dramskih djela domaćih autora, među kojima su I. Brešan: Predstava "Hamleta" u selu Mrduša Donja, općina Blatuša i Julije Cezar; F. Hadžića: Hitler u partizanima; J. Franičevića Pločara: Vir; M. Matišića: Bljesak zlatnog zuba, Svećenikova djeca; L. Kaštelan: Prije sna; O. Savičević Ivančević: Adio kauboju, a navlaš valja izdvojiti i nastup u praizvedbi duodrame Ilije Zovka, Francuzica, gdje je Zoja dugo nastupala sa samim autorom, koji je tekst i napisao s mišlju na nju kao partnericu.

Poseban naglasak Odakova je bila metnula i na izričaj lokalnoga kolorita s čakavskom supstancom u sebi: M. Smoje: Roko I. Krvolok oli Ča je život nego fantažija; M. Uvodić: Libar Marka Uvodića Splićanina; I. Kovačić: Smij i suze starega Splita; te zatim u komadima starih majstora poput nepoznatog hrvatskog autora iz XVII. stoljeća, autora djela Ljubovnici; pa M. Držića: Dundo Maroje, Novela od Stanca, Skup; V. Stullija: Kate Kapuralica; P. Kanavelovića: Šimun Dundurilo; H. Lucića: Robinja.

---

image
ARHIVA HNK
---

A isto je bila učinila vlastitim preferencijama sudjelujući i u adaptacijama do pod splitski unikum čakavskog jezika prinesenih susjednih italsko-ćozotskih dramoleta kakve su pisali Eduardo de Filippo: Šjora File (Filomena Marturano), Šjor Bartulovi snovi, ili, Carlo Goldoni: Ribarske svađe.

Međutim, Zoja Odak ostat će ipak najpamtljivija kao interpretkinja onih kanonskih drama čiji karakteri imaju dubinske i visinske protege, poput onih u naslovima Miroslava Krleže: Golgota, Vučjak, Aretej, U agoniji, i, poglavito Leda, uz partnera Josipa Gendu.

Početkom 80-ih godina, što će utjecati na to da će njezina karijera strelovito rasti, igra u dvama antologijskim komadima Slobodana Šnajdera: Hrvatski Faust i Kamov smrtopis, te u remek-djelu Milana Begovića Amerikanska jahta u splitskoj luci.

---

image
ARHIVA HNK
---

Kasnije će doći i naslovna uloga u kultnoj drami Tonča Petrasovića Marovića, Antigona, kraljica u Tebi, potvrđujući time nesvakidašnji afinitet za tumačenje lektirskih likova iz starogrčke literature. Da, istinski forte Zoje Odak bile su uvjerljive pojave i gotovo nenadmašne izvedbe helenističkih heroina iz tragedija Sofokla: Edip i Antigona, odnosno Euripida: Helena, Alkestida, Bakhe i Hekuba…

Jasno, i onda je u ovo naše vrijeme, još ove godine, bilo došlo do u prijepor razložnost dodjele Nagrade Grada Splita za životno djelo Zoji Odak, za što su se starali nekakvi lokalni talibančići procijeđeni kroz, podrazumljivo, nacionalističko rešeto šupljikave splitske kulture.

Sramotan je fakt što je rečeno priznanje stiglo bolno prekasno: utješno za obitelj i onaj dio splitske kulture što ostaje u filteru pri cijeđenju moralnih vrednota; ma, oblaćeno zarad higijene ovdašnjega duha, jerbo, samoj laureatkinji nije bilo dano u vlastite i žive ruke primiti ono što joj je godinama prije doista prezasluženo i pripadalo!

---

image
Matko Biljak
---

Ne postoje dobre i loše kazališne predstave, premda uobičajene predrasude inzistiraju na takvim navodima, već bivaju među nama predstave s kojih mi iz zatvorenog teatra ili ambijenta na otvorenom izlazimo bilo kao bolji ljudi, bilo kao vreće punjene s nečim i nošene na nekom, pa stoje uspravno.

Nešto mi govori da su lijenčine to smislile u dokolici, to da ne postoji ni ozbiljna s jedne i zabavna glazba s druge strane – valjda neozbiljna glazba, ne znam!? – tako da ne vjerujem ni u to da se čak i knjige dijele na dobre ili loše.

Stvar je u nama: izađemo li kao bolji ljudi iz kazališta, s koncerta ili zatvarajući korice pročitane knjige, e, to je valer koji ima boju demarkacijske crte između onoga što kužimo kao dobro i onoga za što vjerujemo da je loše.

Gotovo svaki put kad sam odlazio s predstave u kojoj je glumila Zoja Odak, bio sam dokraja ispunjen nekakvom znatiželjnom zapitanošću, ispražnjen pomalo od emocije kao da sam s njom dijelio pozornicu i razmjenjivao replike: kao da je svaka predstava bila moje neko djelo nada kim sam bdio ustravljen hoće li sve ispasti kako spada.

---

image
ARHIVA HNK
---

To je bila Zoja Odak: magnetična glumica čije je glumljenje na pozornici bio neposredno i izravno, ništa različito od življenja na ulici, pa je, zacijelo, takav ton i konču davala svakoj produkciji u kojoj se i pojavljivala.

Pripadala je onom nepotrošivom soju iz iskustva stare garde, kad koga u glumicu ili glumca nije lansirao medijski glamur ili bliješteće svjetlo petparačkih reflektora, bankovno stanje na računu oca, muža ili momka, nego esencija čistog talenta i erupcija neumorne vježbe…

Danas toga više nema. Danas, češće se rađaju dramske heroine i damske primadone bez pjevanja, nego li što umiru: ne žele imati vremena glumice za rad i vježbu, napredovanje i dokazivanje, čitanje i istraživanje, kad, dovoljni su dostupni ilustrirani tabloidi i sveprisutne beskriterijske društvene mreže.

---

image
ARHIVA HNK
---

Mi danas, u ovo vrijeme, skuliramo se u opijenoj mirnoći nezmjeranja, i, nanovo uvijek svježe ispočetka o svemu tome prijesno lažemo, i sebi i drugima.

Ma, čuvamo i uspomene na ne baš tako odalečena vremena, kad smo uživo mogli gledati takve kreacije i velikane poput Zoje Odak, kad smo s predstava odlazili zapitaniji i zabrinutiji, čišći, i – kao bolji ljudi.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
ARHIVA HNK ARHIVA HNK ARHIVA HNK ARHIVA HNK ARHIVA HNK Matko Biljak ARHIVA HNK ARHIVA HNK

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/kazaliste/prosla-je-godina-dana-bez-nenadmasne-primadone-prisjetili-smo-se-uloga-kojima-nas-je-obogatila-zoja-odak-i-s-cijih-smo-predstava-odlazili-oplemenjeniji-1122543 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a302ac9e9d36d61ca2a8e4113586dbc50a5a636d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pro%C5%A1la+je+godina+dana+bez+nenadma%C5%A1ne+primadone.+Prisjetili+smo+se+uloga+kojima+nas+je+obogatila+Zoja+Odak+i+s+%C4%8Dijih+smo+predstava+odlazili+oplemenjeniji&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fprosla-je-godina-dana-bez-nenadmasne-primadone-prisjetili-smo-se-uloga-kojima-nas-je-obogatila-zoja-odak-i-s-cijih-smo-predstava-odlazili-oplemenjeniji-1122543 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fprosla-je-godina-dana-bez-nenadmasne-primadone-prisjetili-smo-se-uloga-kojima-nas-je-obogatila-zoja-odak-i-s-cijih-smo-predstava-odlazili-oplemenjeniji-1122543 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPLITSKA DIVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
KazališteSPLITSKA DIVA

Prošla je godina dana bez nenadmašne primadone. Prisjetili smo se uloga kojima nas je obogatila Zoja Odak i s čijih smo predstava odlazili oplemenjeniji

Piše SINIŠA VUKOVIĆ
25. kolovoza 2021. - 18:01

Mirno i osamljeno, vodoravno ležeći među okomitim čempresima, onako kako samo u lijesu lijeno i odvojeno tijelo otpočinuti može pod nadzorom vlastite duše, prošla je prva godina otkako je životnu pozornicu tjelesno napustila Zoja Odak, gotovo nenadmašna dramska i ništa manje damska kazališna primadona bez pjevanja, ali glasa moćnog i karbonatnog poput gledališta u ovalnim antičkim amfiteatrima.

Bio je vrući kolovoški dan, dvadeset i treći po redu, kad se obznanilo da je zasad jedna od zadnjih baš ono velikih splitskih glumica, s čašću nacionalne prvakinje, i doslovce ušla u neki od onih svojih tragičnih likova što ih je tumačila, zaodijenula se u bijelo i legla za do u zanavijek u miru najposlije i otpočinuti.

Prevelik je Zoja bila...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 18:58