StoryEditorOCM
Kazalište‘SPLITSKO LJETO‘

Premijera ‘Gospođe Bovary‘ sprema se na Prokurativama, a ravnatelj otkriva kako ‘Emi‘ olakšava: ‘Perem suđe, usisavam!‘

Piše Jasenka Leskur
31. srpnja 2024. - 09:46
Vicko Bilandžić, Irina Čaban Bilandžić, Valentina Turcu, Tamas Darai i glasnogovornik Davor VukovićVojko Bašić/Cropix

Baletna premijera 70. Splitskog ljeta koja je na programu 2. kolovoza napravljena je po motivima romana francuskog pisca G. Flauberta ‘Gospođa Bovary‘, a predstava je najavljena konferencijom za medije u splitskom HNK.

Predstava se daje na pozornici na Prokurativama gdje se iz večeri u večer na zaštitnoj ogradi skupljaju znatiželjni turisti koji uživaju u besplatnom show-u i pljeskom ispraćaju baletane i balerine na večernjim probama. Ravnatelj Splitskog ljeta Vicko Bilandžić je zasad zadovoljan kako se odvija proces pripreme predstave u bučnom ugosteljsko – turističkom ambijentu trga u samom srcu grada:

image

 Vicko Bilandžić, ravnatelj Splitskog ljeta
 

Vojko Bašić/Cropix

- Ovaj se balet fenomenalno uklapa na Prokurative koje je gradio francuski načelnik Splita i to nakon što je roman u Francuskoj objavljen. Premijerom baleta također se uklapamo u priču o Francuskoj koja je trenutno zbog Olimpijskih igara dominantna, jer ovo je priča o ljubavi – kazao je ravnatelj.

Naslovnu ulogu u novom baletu pleše prvakinja Baleta HNK Split Irina Čaban Bilandžić, ravnateljeva supruga i već 18 godina članica ansambla Baleta HNK Split iza koje su mnoge solističke uloge.

image

Prvakinja  Irina Čaban Bilandžić pleše ulogu Eme Bovary
 

Vojko Bašić/Cropix

O njenim kvalitetama je, između ostalog, govorila koreografkinja ‘Gopođe Bovary‘ Valentina Turcu, umjetnica bogate karijere koju gradi na međunarodnim scenama:

- Irinu sam upoznala kada sam 2009. godine radila sa splitskim ansamblom balet ‘Bolero‘, a potom ‘Carmen‘. Ona je moja prva i najveća muza. Moja Carmen, moj početak. Ona je izvanserijska umjetnica, dragocjena za našu kulturu. Sve što sam znala o njenim sposobnostima podigla je za deset nivoa u ovoj predstavi koju radimo 13 godina kasnije. Izuzetno je hrabra jer ovdje se radi o ulozi koju treba otplesati 90 minuta na pozornici, bez predaha, i u emocionalnom "roller coasteru". Ovo je maratonski balet – kazala je ugledna koreografkinja i nekadašanja balerina splitskih korjena, kojoj je ovo čak 147 premijera u životu.

image

 Valentina Turcu, redateljica, dramaturginja i koreografkinja novog baleta
 

Vojko Bašić/Cropix

Ravnatelj Bilandžić duhovito je komentirao koliko je u njihovoj kući važno da se uloga Eme Bovary što bolje pripremi:

- Dogovor što je važnije: ravnatelj ili umjetnost je lako postignut. Perem suđe i usisavam, radim sve što je potrebno da umjetnica ostvari ovu ulogu – kazao je, naglasivši da je silno ponosan na svoju suprugu.

Irina Čaban Bilandžić pričala je o svom doživljaju Eme Bovary, a novinarima se predstavio gostujući baletan Tamas Darai koji u baletu pleše ulogu njenog supruga Charlesa Bovaryja. Darai je prvi put u Splitu, no s Valentinom Turcu je surađovao i ranije, a tri godine je bio angažiran u HNK Zagreb.

image

Plesač Tamas Darai je prvi put u Splitu
 

Vojko Bašić/Cropix

- Veliki je izazov za mene ova uloga koja nosi puno emocija, od zaljubljenosti, preko zbunjenosti, povrijeđenosti do "eksplozije". Nismo imali puno vremena za pripreme, no bilo je pravo čudo kako smo Irina i ja brzo ostvarili plesni kontakt – kazao je mađarski baletan.

Njegove posljednje riječi potvrdila je i koreografkinja koja je rekla da u 20 godina nikad nije vidjela dvoje plesača koji su se tako brzo sporazumijeli.

Valetnina Turcu je ujedno i redateljica i dramaturginja i autorica glazbenog koncepta, a glazbena podloga ‘Gopođe Bovary‘ su djela F. Chopina, Ph. Glassa i ostalih autora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 16:49