StoryEditor
Kazalištekorona nije korota

Odgođeni 30. Marulićevi dani i Mali Marulić, ali žiri je proglasio nagrađene za najbolje tekstove lutkarskog i dječjeg kazališta

9. travnja 2020. - 17:41
Intendant HNK Split Srećko Šestan  Vojko Bašić/hanza media

Jubilarno 30. izdanje Festivala hrvatske drame Marulićevi dani, koje se trebalo održati u Splitu od 20. do 27. travnja ove godine, odgađa se zbog dobro poznatih okolnosti pandemije koronavirusa. Termin održavanja odredit će se shodno uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite, obavijestili su iz HNK Split.

Ta je odluka, kažu, donesena u konzultacijama između ministrice kulture Republike Hrvatske Nine Obuljen Koržinek, predsjednice Vijeća Marulićevih dana Ive Hraste Sočo i Srećka Šestana, intendanta Hrvatskog narodnog kazališta Split, koje je osnivač i organizator Marulićevih dana, a o odluci su obaviješteni svi članovi festivalskog vijeća.

Iako su Marulićevi dani odgođeni, od 21. travnja do 4. svibnja ipak će se održati četvrta radionica dramskog pisanja, koju će online voditi Tomislav Zajec

Festival hrvatske drame za djecu “Mali Marulić”, za koji je predstave odabrao Goran Golovko, a organizira ga Gradsko kazalište lutaka također je odgođen, ali žiri Natječaja za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu pročitao je pristigle tekstove i proglasio nagrađene.

Pristiglo je 18 tekstova, a žiri u sastavu Sanja Vidan, glumica, Ivana Vuković, dramska spisateljica, i Jasen Boko, dramaturg, prvu nagradu je dodijelio tekstu “Bijeli grebeni” Marte Mekovec de Carvalho Pokupić.

Priča se zbiva u malom gradu u kojem vlada diktatorica i tu stižu tetka i nećakinja. Djevojčica ima neobičnu sposobnost - ljude vidi sa životinjskim glavama, koje govore o njihovim karakteristikama.

Druga nagrada pripala je tekstu “Kako je Bluno postao Bruno” Ozane Ramljak, koji govori o izgubljenoj ljubavi među roditeljima, a treću je dobio “Uštimanac” Andrijane Grgičević s temom odnosa prezaposlene majke i sina koji joj nije spreman pomoći.

 

Izdvojeno

13. srpanj 2020 21:48