StoryEditorOCM
KazališteE, MOJ JERE

GKM predstavom o sv. Jeronimu otvara kazališnu sezonu: ‘Za publiku od 15 do 115 godina koja se želi dobro nasmijati‘

Piše Promo SD
25. rujna 2024. - 08:00

Gradsko kazalište mladih počinje kazališnu sezonu u srijedu 25. rujna novim komadom pod nazivom ‘E, moj Jere’ splitskog autora I redatelja Siniše Novkovića, inače stalnog člana ansambla GKM.

Ovaj glumac, autor dramskih tekstova i redatelj koji sklada scensku glazbu, bavi se video montažom, video animacijama i sinkronizacijama, te je voditelj Dramskog studija za djecu i mlade, pred publiku izlazi s predstavom koja je komedija s elementima drame.

Za publiku od 15 do 115 godina koja se želi dobro nasmijati, a možda malo i zaplakati, kaže autor.

image

 Redatelj Siniša Novaković

Vojko BašićCropix

- To je predstava koja progovara o identitetu u jednoj zajednici, o obitelji, i složenim obiteljskim odnosima. Ima u njoj ozbiljnih obiteljskih tema, financijskih, vezanih za diobu imovine, koje će, mislim, mnoge obitelji prepoznati. Ima i neočekivanih obrata, a kroz cijelu priču se provlači naš sveti Jeronim.

Radnja je suvremena i događa se u jednom fiktivnom selu u dalmatinskoj Zagori u kojem se svi žitelji sela zovu Jere ili, po njegovim izvedenicama: Jere, Jerkan, Jerica, Jerka – objašnjava Siniša Novković.  On se posebno zahvaljuje Županiji splitsko dalmatinskoj koja financira predstavu, odnosno pročelniku Davoru Paviću na čiji je poticaj nastala.

Naime, predstava ‘E, moj Jere’ ušla je u program obilježavanja Dana Splitsko-dalmatinske županije koja se od prije nekoliko godina slavi na blagdan svetoga Jeronima.

U predstavi igraju glumci Matija Grabić, Nada Kovačević, Ana Gruica Uglešić, Denis Tomić, Maro Drobnić i “povratnik” Filip Radoš.

On u predstavi igra Jeru, čovjeka koji živi u svojoj staroj trošnoj kući, a priča se zakotrlja kad se u njegovoj obitelji načme tema prodaje zemljišta.

- Jere je jedan prepoznatljiv, svakodnevan tip, simpatičan i drag, čvrst I pošten. Čovik "s kamena", koji mora misliti “sto na sat” i ne da se maknuti sa svoje djedovine – kaže o svojoj ulozi Filip Radoš koji se nakon službenog umirovljenja vratio na pozornicu GKM,  kazališne kuće u kojoj je ponikao.

image

 Glumac Filip Radoš.
 

Vojko Bašić/Cropix

- Rad s kolegama me malo, moram priznati, i pomladio. Priprema predstave je bila relaksirajuća, a to mi je bio motiv da pristanem ući u projekt. Bilo mi je zadovoljstvo, lipo mi je ovde – kaže glumac.

Davor Pavić u ime Županije najavljuje da će predstava igrati u raznim njenim mjestima:

- Županija ulaže velika sredstva u “kulturu za sve”, jer želimo kulturu približiti svim njenim stanovnicima, ne samo u Splitu, već i u Zagori I na otocima. ‘E, moj Jere’ je ušla u program obilježavanja Dana županije i veseli me da su dvije, tri izvedbe unaprijed rasprodane.

image

Davor Pavić
 

Vojko Bašić/Cropix

Kako sam od početka uključen u stvaranje predstave, bio sam na probama, impresioniran sam s kolikim žarom glumački ansambl učestvuje u projektu.

Nekoliko je impresivnih nadnaravnih scena, nadam se da će predstava naći put do srca gledatelja – kaže pročelnik Pavić.

Ravnatelj GKM Ivo Perkušić je kazao da se vesele igranju predstave izvan Splita, u sredinama koje nemaju kazalište te je najavio ove godine veći broj novih naslova u kazalištu. Također, pohvalio se da je na čelu najnagrađivanijeg kazališta u proteklih godinu I pol dana.

Kostimografkinja predstave ‘E, moj Jere’ je Tina Vukasović Đaković, scenograf je Ozren Bakotić, a stručni suradnik je redatelj Goran Golovko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2024 09:26